Η Χειροπρακτική δυναμώνει τα οστά

Κατηγορία Χειροπρακτική
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:51 Διαβάστηκε 1424 φορές
Issue 48

Όλοι μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε διάφορες υποχρεώσεις στην καθημερινότητά μας, και εκτός των άλλων χρειαζόμαστε ένα δυνατό και υγιές ερειστικό σύστημα, για να μας παρέχει την δυνατότητα να πραγματοποιούμε τις δραστηριότητες που θέλουμε. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να αγνοούμε κάποια απλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το προστατέψουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να παρέχουμε στον εαυτό μας ανεξαρτησία και αυτοεξυπηρέτηση. Με την πάροδο των χρόνων έρχεται και η στιγμή που θα θρέψουμε τα αποτελέσματα της φροντίδας που παρείχαμε στο σώμα μας, ας μεριμνήσουμε λοιπόν εγκαίρως.

Υγιή οστά: Το σώμα μας γενικά λειτουργεί έχοντας έναν αυτόματο ρυθμιστή, ένα μηχανισμό που διέπει τα πάντα. Τα οστά μας και η υγεία τους εξαρτώνται από αυτό το ρυθμιστικό μηχανισμό, που προγραμματίζει να αναγεννά καινούργιο οστικό ιστό για να αντικαθιστά το παλιό που φθείρεται ή εκφυλίζεται. Έτσι, θα βρίσκονται τα οστά μας σε υγιή κατάσταση με την σωστή πυκνότητα και σύσταση.

Στην επιστήμη της Χειροπρακτικής βασικό ρόλο έχει η σπονδυλική στήλη που προστατεύει το νευρικό σύστημα. Οι σπόνδυλοι είναι πιο μαλακοί και πιο σπογγώδεις, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα οστά. Με το πέρασμα του χρόνου η σπονδυλική στήλη χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και επιβάλλεται μεγαλύτερη προσοχή στην κίνηση και τη φόρτισή της με βάρος. Αν ασκηθεί μεγάλη πίεση σε κάποιον ευαίσθητο σπόνδυλο, εύκολα μπορεί να προκληθεί λύση της οστικής συνέχειας ή κάποιο κάταγμα. Είναι γεγονός ότι τα σπονδυλικά κατάγματα είναι τα πιο συνήθη σαν απόρροια της οστεοπόρωσης, ενώ ακολουθούν οι καρποί και τα ισχία.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στο σώμα μας που απαιτούν την προσοχή μας, για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Η κακή στάση του σώματος με την ακόλουθη αλλοίωση των καμπυλών της σπονδυλικής στήλης, το αρθρικό ή μυϊκό άλγος, η ελάττωση του ύψους μας είναι κάποια από τα συμπτώματα που θα πρέπει να αναλυθούν. Οι Χειροπράκτες, εξειδικευμένοι στην ανάλυση της λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης και στη εύρεση δυσλειτουργιών αυτής, χρησιμοποιούν ακτινογραφίες και χειροπρακτικές μεθόδους, για να ελέγξουν πού οφείλεται το πρόβλημα και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες του National Osteoporosis Foundation, μετά την ηλικία των 50, οι πιθανότητες κατάγματος στις γυναίκες είναι 50%, και στους άνδρες 30%. Στις γυναίκες μέχρι τα 30, λόγω των οιστρογόνων το σώμα παράγει οστική μάζα. Με την εμμηνόπαυση υφίστανται ορμονικές αλλαγές. Σταματάει η παραγωγή και έκκριση οιστρογόνου που βοηθούσε στην αντικατάσταση του οστικού ιστού με νέο, που τώρα φθείρεται και εκφυλίζεται. Σαν φυσικό επακόλουθο έχουμε την ελάττωση της οστικής μάζας, που προκαλεί οστεοπενία και στη συνέχεια οστεοπόρωση.

Η Χειροπρακτική ενεργοποιεί όλες τις αρθρώσεις, με την κίνηση που εισάγεται στις αρθρώσεις, με τις ανατάξεις. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη αιμάτωση, βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καθώς και στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό μας.

Υπάρχουν 4 βασικοί τρόποι για να προστατεύσουμε τα οστά μας:

1) Να παίρνουμε το απαραίτητο ασβέστιο και βιταμίνες (βιταμίνες C, D, φώσφορο, μαγνήσιο).

2) Να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας (περπάτημα, τρέξιμο, ασκήσεις με αντίσταση, Pilates κ. α.). Η άσκηση ενδυναμώνει τους μύες και βελτιώνει το νευρομυϊκό συντονισμό, που μας προστατεύει από τις πτώσεις.

3) Να ελέγξουμε οπωσδήποτε την οστική μας πυκνότητα, με την μέθοδο DXA - scan.

4) Να συζητάμε με τον θεράποντα γιατρό μας, για οποιαδήποτε απορία έχουμε.

Η επιστήμη της Χειροπρακτικής είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους πρόληψης των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως την αιτία για την οποία το σώμα αρχίζει να χάνει ύψος, να καμπουριάζει, ή να δυσλειτουργούν κάποιες αρθρώσεις. Ο Δρ. Χειροπρακτικής είναι ο μόνος φορέας υγείας με την επιστημονική κατάρτιση να ανιχνεύει μερικώς παρεκτοπισμένους σπονδύλους, υπεξαρθρήματα, και να τα ανατάσσει δια των χειρών. Με τις ανατάξεις μπορεί να ελευθερώσει τις αρθρώσεις και να επανέλθει η φυσική κίνηση αυτών. Η κίνηση μέσω της ανάταξης είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους σε συνδυασμό με χρήση βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων˙ όλα μαζί μπορούν να προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.  

Ο κύριος λόγος που μέσω της Χειροπρακτικής ανάταξης, υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων, είναι το γεγονός ότι ανατάσσοντας την άρθρωση, απελευθερώνεται ο εγκλωβισμένος νευρικός ιστός. Έτσι, τα νευρικά ερεθίσματα ταξιδεύουν ελεύθερα από τον εγκέφαλο προς το περιφερικό νευρικό σύστημα και πίσω.

Αν η περίπτωση είναι προχωρημένη, τότε ίσως χρειαστεί ιατροφαρμακευτική αγωγή, αφού ελεγχθεί πρώτα η οστική πυκνότητα με το DXA –scan. Η συνεργασία με άλλες ειδικότητες υγείας μπορούν να βοηθήσουν.

Με συγκεκριμένες ανατάξεις, η επιστήμη της Χειροπρακτικής θα βοηθήσει στη καλή λειτουργία της σπονδυλικής στήλης. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές στην Χειροπρακτική Αγωγή και ανάλογα με την περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη. Δεν θα εφαρμοστεί η ίδια τεχνική σε ένα άτομο με προχωρημένη οστεοπόρωση και σε ένα αθλητή νεαρής ηλικίας. Υπάρχουν τεχνικές οι αποκαλούμενες Low Force” για τις περιπτώσεις της οστεοπόρωσης. Η ζωή είναι κίνηση και η Χειροπρακτική βοηθά στην ανάκτηση της σωστής κίνησης, χαρίζοντας υγεία και ευεξία. Βάλτε την Χειροπρακτική στη ζωή σας, το μέλλον της υγείας σας θα είναι φωτεινό ξανά, σε συνδυασμό με ένα σωστό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή και καθαρή σκέψη.

 

Γράφουν η Ελένη Σκαρπαθάκη, Δρ Χειροπρακτικής και ο

Σταύρος Σκαρπαθάκης, Δρ Χειροπρακτικής