Άγχος και νευρικό σύστημα

Κατηγορία Χειροπρακτική
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 2204 φορές
Issue 49

[Holistic Life / Χειροπρακτική]
Γράφει ο Σταύρος Σκαρπαθάκης, Δρ χειροπρακτικής

Oι διαμάχες και οι παρεξηγήσεις που πηγάζουν από τις παρορμήσεις μας, γίνονται σπόροι άγχους που βρίσκει την πιο κατάλληλη ευκαιρία για να εισβάλλει στη ζωή μας όταν έχουμε χάσει τους στόχους μας. Ένας από τους ορισμούς του άγχους είναι: Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την κανονική συμπεριφορά, σωματική, ή ψυχολογική, ευχάριστη ή δυσάρεστη.

Σημαντικό είναι να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε πότε βρισκόμαστε σε κατάσταση έντονου άγχους, και να το αντιμετωπίσουμε, πριν μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Αν το αφήσουμε και γίνει χρόνιο, τότε ίσως μας προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες.

Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε μια αγχώδη κατάσταση, ολόκληρος ο οργανισμός του ετοιμάζεται για μία έντονη σωματική δραστηριότητα, ή για να προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος ή για να υποχωρήσει και να αποφύγει να το αντιμετωπίσει. Και στις δυο περιπτώσεις θα εμφανιστούν στο σώμα του οι ίδιες μεταβολές με ορισμένες τροποποιήσεις.

Tι συμβαίνει στο σώμα μας Είναι γνωστό ότι όταν ο εγκέφαλος δεχθεί ερεθίσματα, τα αναλύει, και αναλόγως δίνει τις εντολές του για κινητοποίηση. Συγκεκριμένα, ένας αδένας μας, η υπόφυση, που βρίσκεται στον υποθάλαμο στη βάση του κρανίου, στέλνει σήμα μέσω της ΑCTH (Adrenal Corticotropin Hormone - φλοιοεπινεφριδιοτρόπος ορμόνη), μίας ορμόνης που μεταφέρει το σήμα για κινητοποίηση μέσα στη κυκλοφορία του αίματος όπου στη συνέχεια μεταφέρεται στα επινεφρίδια. Τα επινεφρίδια είναι δυο βασικοί αδένες του σώματος, που εδρεύουν πάνω από τα νεφρά και παράγουν τις κατεχολαμίνες, δηλαδή την αδρεναλίνη και την νοραδρεναλίνη, ορμόνες οι οποίες είναι απόλυτα αναγκαίες για την επείγουσα άμυνα του οργανισμού σε κατάσταση άγχους.

Συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν Όταν το σώμα μας βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση άγχους, μπορεί να παρατηρηθεί προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Οι ρυθμοί της καρδιάς επιταχύνονται, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται γρηγορότερα αίμα εμπλουτισμένο με οξυγόνο και ενέργεια στους ιστούς του σώματος, όπως στους μύες, τον εγκέφαλο και τα σπλάχνα. Αν η ενέργεια αυτή δεν διοχετευθεί δημιουργικά σε μια σωματική εκτόνωση είναι αναμενόμενο ότι θα δημιουργηθούν τα προβλήματα που προαναφέραμε. Αναλυτικότερα, μπορεί να εμφανιστούν σπλαχνικές διαταραχές στο στομάχι (όπως γαστρίτιδα, έλκος), στο έντερο, στην ουροδόχου κύστη, σπασμό των σφιγκτήρων του πεπτικού συστήματος του πυλωρού, της ειλεοκολικής βαλβίδας και του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού, της ουροδόχου και της χοληδόχου κύστης. Ο ρυθμός της αναπνοής επιταχύνεται, όπως και οι παροξύνσεις άσθματος. Παρατηρείται εφίδρωση, ο θύμος αδένας και οι λεμφαδένες συρρικνώνονται και πολλά άλλα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν από μια αγχώδη κατάσταση.

Οι κατεχολαμίνες είναι οι ορμόνες που εκκρίνονται όταν βρισκόμαστε σε μία αγχώδη κατάσταση. Επηρεάζουν επίσης το μεταβολισμό των υδατανθράκων (και ιδιαίτερα η αδρεναλίνη). Προκαλούν υπεργλυκαιμία λόγω διάσπασης του γλυκογόνου του ήπατος. Το ουρικό οξύ αυξάνεται, τα λιπαρά οξέα μπορούν να κινητοποιηθούν από τις παρακαταθήκες λίπους μέσα στη κυκλοφορία του αίματος και είναι δυνατό να δημιουργηθούν θρόμβοι στο αίμα, προκαλώντας διάφορα προβλήματα. Το αμυντικό μας σύστημα κάτω από τέτοιες συνθήκες βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Παρατηρούμε επίσης αύξηση των ινωδογόνων και των «θρομβοκυττάρων» που συντελούν στη αύξηση της πήξης του αίματος που αυτό συνεπάγεται αύξηση των θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Φυσικά, κάθε άτομο που αντιμετωπίζει μια αγχώδη κατάσταση αντιδρά διαφορετικά, και αυτό οφείλεται στη ποσότητα της νοραδρεναλίνης που εκκρίνεται. Σε ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα πρωτοβουλίας σε μια κατάσταση, σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο - για παράδειγμα ένας οδηγός αγωνιστικού αυτοκινήτου, ένας κυνηγός που προσπαθεί να πιάσει το θήραμα του - έχει παρατηρηθεί ότι η νοραδρεναλίνη είναι σε υψηλότερα επίπεδα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που το σώμα δεν μπορεί να κάνει τίποτα, και παρουσιάζεται μια κατάσταση «παγώματος». Αυτό έχει παρατηρηθεί σε άτομα που υπήρξαν αιχμάλωτοι πολέμου. Επικρατούν συνθήκες παθητικού τρόμου, συνήθως επιβραδύνονται όλες οι λειτουργίες του σώματος, ορισμένοι δε, υποστηρίζουν ότι το άγχος είναι από τα ισχυρότερα αντισυλληπτικά. Όταν το σώμα είναι σε κατάσταση δράσης - όπως για παράδειγμα σε έναν αθλητή - οι καρδιακοί του παλμοί μπορεί να φθάσουν μέχρι 200, που θεωρείται σχεδόν το ανώτερο όριο, ταυτόχρονα εκκρίνεται και μεγάλη ποσότητα νοραδρεναλίνης που αυξάνει την αποδοτικότητα του εγκεφάλου και φυσικά επιταχύνει τα αντανακλαστικά, αλλά και υπερφορτώνει το σώμα. Αν το σώμα καταναλώσει όλη αυτή την ενέργεια, την αποκαλούμενη καύσιμη ύλη, σε μια σωματική δραστηριότητα, τότε οι πιο πάνω συνθήκες θεωρούνται φυσιολογικές. Αθλητές όπως οι ποδηλάτες, οι κωπηλάτες, οι αθλητές στίβου, άτομα που ασχολούνται με διάφορα αθλήματα και που το σώμα τους κινείται, έχουν υγεία και ευεξία. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με ένα οδηγό αγωνιστικού αυτοκινήτου, που το σώμα του δεν καταναλώνει την συγκεκριμένη ενέργεια γιατί κάνει περιορισμένες κινήσεις. Έτσι δικαιολογείται γιατί το πλάσμα του αίματος σε μερικούς οδηγούς φαίνεται γαλακτώδες, λόγω των περισσευούμενων λιπαρών στοιχείων.

Πώς λειτουργούν άτομα κάτω από την επήρεια του άγχους Πολλά άτομα, κλείνονται στον εαυτό τους χωρίς να εκφράζουν εγκαίρως αυτό που πραγματικά νιώθουν ή τους απασχολεί, δημιουργώντας άγχος όχι μόνο στον εαυτό τους, αλλά και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους, γιατί δημιουργούνται ερωτηματικά και τις περισσότερες φορές λάθος ερμηνείες. Ένας μεγάλος φιλόσοφος έλεγε ότι, είναι καλύτερα να εκφράζουμε αυτό που αισθανόμαστε, παρά να προσβάλουμε τον άλλο με τη σιωπή μας. Είναι φυσιολογικό να μην είμαστε συνέχεια χαρούμενοι, δεν πρέπει να αρνούμαστε τη θλίψη στη ζωή μας, άλλωστε δεν θα μπορούσαμε να εξελιχθούμε αλλιώς. Οι δυσκολίες μέσα σε κάποια όρια μάς δυναμώνουν και μας αναγκάζουν να ενεργοποιηθούμε. Όταν βλέπουμε δυσάρεστες καταστάσεις γύρω μας αν δεν μπορούμε να συμβάλουμε για να τις διορθώσουμε, ας μην ασκούμαστε στο άθλημα του παραπόνου, γιατί απλούστατα μεταφράζεται σε άγχος και το άγχος δεν το δημιουργούν οι εξωτερικές καταστάσεις, αλλά η ερμηνεία που δίνουμε, πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε μια κατάσταση, ένα πρόβλημα, και φυσικά αυτό εξαρτάται από τις εμπειρίες μας, και το επίπεδο της συνειδητότητάς μας. Υπάρχουν άτομα που γίνονται άκαμπτα γιατί είναι τελειομανείς και υποφέρουν από πριν τις συνέπειες των πράξεών τους και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι πάντα φταίνε οι άλλοι. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει πουθενά τελειότητα, αρκεί πάντα να προσπαθούμε για βελτίωση, να αποφεύγουμε να αναλύουμε τι πήγε στραβά, αλλά να προσπαθούμε να τελειοποιήσουμε τις αρετές μας, και φυσικά τον εαυτό μας, να μπούμε στη ροή της ζωής γιατί η ζωή υπόκειται σε εξέλιξη, και είναι πιο παραγωγικό να χτίζεις αυτό που θα υπάρχει, παρά να αναλύεις αυτό που υπήρξε. Οι άνθρωποι που κοιτάνε στο μέλλον δεν κολλάνε σε εμμονές, ούτε μένουν στάσιμα τα μυαλά τους, ούτε ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές των άλλων. Αντίθετα, προχωρούν αισιόδοξοι στο μέλλον με τις δικές τους σκέψεις για οδηγό.

Πώς βοηθά η επιστήμη της χειροπρακτικής Ο εγκέφαλος παίρνει διάφορα ερεθίσματα και για να επιτευχθεί η καλή λειτουργία του πρέπει ο «διακόπτης» του νευρικού συστήματος να θέσει σε λειτουργία τα ερεθίσματα αυτά. Ο διακόπτης αυτός βρίσκεται στη βάση του κρανίου μας, στην ατλαντο-ινιακή άρθρωση, εκεί ακριβώς που ο εγκέφαλος συνεχίζεται ως νωτιαίος μυελός. Είναι η πιο σημαντική άρθρωση της σπονδυλικής μας στήλης, και ίσως η μόνη επιστήμη που μπορεί να το χειριστεί αναίμακτα και άνευ φαρμάκων είναι η χειροπρακτική. Η χειροπρακτική ελευθερώνει την πίεση που ασκείται στο νευρικό σύστημα μέσω των ανατάξεων και επαναφέρει τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων, κατά συνέπεια διώχνει όλα τα συμπτώματα που προκλήθηκαν από τις πιέσεις των νεύρων που αποκαλούμε στην επιστήμη της χειροπρακτικής υπεξάρθημα (sublaxation). Χρειάζεται επίσης να διώξουμε και τις διανοητικές, όσο και τις ψυχικές δυσλειτουργίες. Για τον λόγο αυτόν είναι απαραίτητη η πορεία προς το «γνώθι σαυτόν».

(Συνέχεια στο επόμενο τεύχος)

Линза "Gta san andreas скачать моды на машину"на его левом глазе светилась зловещим золотистым блеском.

Он "Скачать зарубежную музыку популярную"попытался набрать слюны, чтобы смочить горло, словно "Песни максима певицы скачать"облепленное песком.

Трава у подножья холма "Программа для записи голоса с микрофона скачать"вспыхнула, и со всех сторон неслись "Скачать клип баста моя игра"крики, в которых теперь был страх, "Скачать гта криминальная россия полная версия"а не гнев.

В последнее время со "Fifa 2012 crack"мной тоже произошло несколько "Учебники по педагогики скачать"весьма необычных вещей.

Вот та судьба, что "Книгу бисероплетение скачать"ожидает врагов Синанджу!

Я слышал легенду, которая утверждает, будто "Скачать английский фильм с английскими субтитрами"однажды твой отец сражался с Повелителем Энтропии и их поединок закончился ничьей.