Τα προβλήματα της Σπονδυλικής Στήλης και η αντιμετώπιση τους με την Χειροπρακτική

Κατηγορία Χειροπρακτική
Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 20:41 Διαβάστηκε 3116 φορές
Issue 51


Γράφουν ο Σταύρος Σκαρπαθάκης , Δρ Χειροπρακτικής και η Ελένη Σκαρπαθάκη

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι στην επιστήμη της Χειροπρακτικής για τον εντοπισμό προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης. Τρόποι που συνδυάζουν την τεχνολογία με την σύγχρονη Χειροπρακτική φροντίδα. Όπως υπάρχει το E.K.G. ηλεκτροκαρδιογράφημα που μετράει την μυïκη δραστηριότητα της καρδιάς, υπάρχει κάτι ανάλογο στον τομέα της Χειροπρακτικής γνωστό ως s. E.M.G. διαδερμικό ηλεκτρομυογράφημα, (surface electromyography) και είναι ένα όργανο που μετράει την ηλεκτρική δραστηριότητα που έχουν οι μύες όταν βρίσκονται σε μυϊκή σύσπαση, γνωστή ως μυϊκή ένταση.

Υπάρχει επίσης το neuro-scope, ένα όργανο που τοποθετείται παράλληλα στην σπονδυλική στήλη και σκοπός του είναι να ανιχνεύει τη νευρική διαταραχή, από τη διαφορά θερμοκρασίας που μπορεί να προκληθεί από ένα υπεξάρθρημα. Η σπονδυλική ανάλυση χρησιμοποιεί s.E.M.G. και άλλες μεθόδους, για να εκτιμήσει τα επίπεδα της ηλεκτρικής δραστηριότητας που προκαλούνται. Τα όργανα αυτά είναι ακίνδυνα, δεν προκαλούν ερεθισμό και μπορούν να εφαρμοστούν και σε μικρά παιδιά.

Τι προκαλεί η μυϊκή σύσπαση

Η μυϊκή δραστηριότητα είναι σημαντική στην ανάλυση ενός προβλήματος της σπονδυλικής στήλης. Γιατί όταν οι μύες βρίσκονται σε σύσπαση, έχουν την τάση να εγκλωβίζουν τα νωτιαία νεύρα. Όπου υπάρχει μια δυσλειτουργία των σπονδύλων, γνωστή ως υπεξάρθρημα (subluxation) οι μύες επηρεάζονται και κατ’ επέκταση επηρεάζεται και το νευρικό σύστημα. Είναι γνωστό ότι η νευρική ενέργεια διοχετεύεται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό προς το σώμα μέσω της σπονδυλικής στήλης. Μεταξύ δυο σπονδύλων υπάρχει ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και τα τρήματα (ανοίγματα) απ’ όπου εκβάλλουν τα νεύρα. Όταν υπάρχουν υπεξαρθρήματα επηρεάζονται αρνητικά τα σπονδυλικά νεύρα, προκαλώντας διάφορα προβλήματα, όπως αύξηση ή μείωση της μυϊκής δραστηριότητας, της ροής των αγγείων του αίματος, καθώς επίσης επηρεάζονται και οι σπλαχνικές λειτουργίες κ.ά. με αποτέλεσμα να μην είμαστε υγιείς.

Υπεξάρθρημα – Νευρικό σύστημα

Όταν υπάρχει υπεξάρθρημα δημιουργείται πρόβλημα στην επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος, δηλαδή οι ηλεκτρικές διεγέρσεις που μεταφέρονται μέσω του νευρικού συστήματος, δεν είναι κανονικές και σαν συνέπεια δεν στέλνονται προς τον εγκέφαλο, ούτε από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα και έτσι έχουμε κακή υγεία.

Μέθοδοι που βοηθούν τον Χειροπράκτη

Υπάρχουν οι διάφορες μέθοδοι που βοηθούν τον χειροπράκτη ποιοτικά και ποσοτικά, ώστε να εντοπίσει τα σημεία που έχουν επηρεαστεί από το σπονδυλικό υπεξάρθρημα, δηλαδή ποια νεύρα έχουν παγιδευτεί από αυτό, και στη συνέχεια τα προβλήματα που δημιουργούνται στον οργανισμό μας. Με την βοήθεια λοιπών των διαφόρων επιστημονικών οργάνων αλλά φυσικά και με τα χέρια του χειροπράκτη που κατευθύνονται από το εκπαιδευμένο μυαλό του, εντοπίζονται τα υπεξαρθρήματα. Για να λειτουργεί σωστά, και να είναι υγιές, κάθε σύστημα στον οργανισμό μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση οι πληροφορίες που μεταφέρονται μέσω των νεύρων από τον εγκέφαλο στο περιφερικό νευρικό σύστημα και από το περιφερικό νευρικό σύστημα στον εγκέφαλο να ρέουν ελεύθερα. Όταν υπάρχει υπεξάρθρημα ή κάποιο άλλο πρόβλημα η σπονδυλική στήλη προσπαθεί να αντιρροπήσει και έτσι δημιουργούνται προβλήματα και σε άλλα σημεία της. Για παράδειγμα, ένας μυϊκός σπασμός μπορεί να προκαλέσει ανισοσκελία ή σπαστικό ραιβόκρανο ή τον ένα ώμο πιο ψηλά από τον άλλο, να αλλάξει τις καμπύλες της σπονδυλικής στήλης κ.ά. Εκτός από το αν έχει γεννηθεί το άτομο με συγκεκριμένο πρόβλημα ή αν έχει υποστεί κάποιο κάταγμα που άφησε πρόβλημα, φυσικά ελέγχονται όλοι οι παράγοντες για να διαπιστώσουμε πού βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος. Ο χειροπράκτης βοηθείται στο έργο του και με όλη τη σειρά εξετάσεων που διαθέτει η σημερινή τεχνολογία, όπως κλινική εξέταση, ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία όπου αυτές χρειάζονται, για να εντοπίσουμε την αιτία. Στη συνέχεια, όταν εντοπισθούν τα υπεξαρθρήματα στη σπονδυλική στήλη με τις διάφορες μεθόδους, μέσω της s.E.M.G. ή N.C.M. ή τις πιο πάνω μεθόδους που αναφέραμε και φυσικά σε συνδυασμό με ψηλάφηση, τότε η δουλειά του χειροπράκτη είναι να εντοπίσει και να διορθώσει τα σπονδυλικά υπεξαρθρήματα, με τρόπο που έχει εκπαιδευθεί με τη μέθοδο που λέγεται ανάταξη. Η ανάταξη έχει αρκετά οφέλη στη σπονδυλική στήλη και στο νευρικό σύστημα. Πολλές φορές ίσως χρειαστεί μια παράλληλη ιατρική φροντίδα. Αφού εντοπίσουμε και αναλύσουμε με τη χειροπρακτική μέθοδο προχωρούμε στη συγκεκριμένη ανάταξη με αποτέλεσμα ο σπασμός να υποχωρεί, επαναφέροντας έτσι τη σπονδυλική στήλη στη σωστή της λειτουργία. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε μείωση ή εξαφάνιση του μυϊκού σπασμού, μείωση του οιδήματος αν υπάρχει και φυσικά ανακούφιση της πίεσης της νευρικής ρίζας. Το βλέπουμε σε οσφυαλγία, αυχεναλγία, σε δισκοπάθεια, σε εκφυλιστική σπονδυλο-αρθροπάθεια, σε facet syndrome, αρθρικό πόνο, κ.ά.

Τα Ασκληπιεία και η Χειροπρακτική

Είναι γενικά αναγνωρισμένο ότι η μέθοδος αυτή είναι μια θεραπευτική μέθοδος που έχει Ελληνική προέλευση. Τη γνώριζαν και τη χρησιμοποιούσαν οι ιατροί-ιερείς των Ασκληπιείων της Αρχαίας Ελλάδας. Στα αρχαία κείμενα του Ηρόδικου (πατέρα της γυμναστικής), του Ιπποκράτη (πατέρα της Ιατρικής), του Σωρανού (γυναικολόγου-μαιευτήρα), του Γαληνού και άλλων βρίσκουμε συγκεκριμένες εντολές για τη ραχιοθεραπευτική, όπως την αποκαλούσαν. Στα κείμενα του Ιπποκράτη βρίσκουμε: «Χρη δε πρώτον μεν γιγνώσκειν την φύσιν της ράχεος οία τις έστιν. Ες πολλά νοσήματα προσδέει αν αυτής». Δηλαδή, είναι σημαντικό να κατέχετε την ακριβή γνώση της σπονδυλικής στήλης γιατί πολλές ενοχλήσεις συνδέονται με αυτή ή προέρχονται από αυτή. Στα σωζώμενα κείμενα του Σωρανού βρίσκουμε ότι «εκτός των τριών γνωστών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, που είναι η σκολίωση, η κύφωση και η λόρδωση, υπάρχει και τέταρτο πάθος –όπως το αποκαλεί- η «Σείσις καλουμένη». Δίνεται δε η εξήγηση ότι Σείσις υπάρχει όταν οι σπόνδυλοι είναι μεν στη θέση τους αλλά ελαφρά ημιεκτοπισμένοι όπως και ο ορισμός που δίνει η Χειροπρακτική, υπεξάρθρημα. Ας αναλύσουμε για να γίνει πιο κατανοητό πώς λειτουργεί το σύστημα Εγκέφαλος – Νωτιαίος Μυελός – Σπονδυλικά Νεύρα. Το κέντρο ελέγχου όλου του σώματος είναι ο εγκέφαλος ο οποίος συνεχίζεται ως Νωτιαίος Μυελός μέσα στη σπονδυλική στήλη, από όπου εκβάλουν μεταξύ των σπονδύλων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων τα νωτιαία νεύρα που νευρώνουν όλους τους ιστούς του σώματος. Όταν υπάρχουν υπεξαρθρήματα, η λεγόμενη αλλιώς Σείσις, αλλάζει το μέγεθος και η μορφή του μεσοσπονδυλικού διαστήματος με αποτέλεσμα να επηρεασθεί η φυσιολογική λειτουργία των νεύρων και καταλήγουμε στις διάφορες παθήσεις. Ο νωτιαίος μυελός είναι δέσμη από νευρικούς άξονες που οδηγεί νοητικές δυνάμεις από και εις τον εγκέφαλο, είναι ο κύριος αγωγός από τον εγκέφαλο στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Υπάρχουν 31 ζεύγη νωτιαίων νεύρων που μεταφέρουν ερεθίσματα στους κυτταρικούς ιστούς του σώματος. Όταν ένα νεύρο παγιδευτεί, παρεμβάλλεται η νευρική ενέργεια, όχι απαραιτήτως όλο το νεύρο αλλά μερικοί άξονες αυτού. Η Χειροπρακτική βρίσκει την ενόχληση, τη διορθώνει με συγκεκριμένη Χειροπρακτική ανάταξη, επαναφέροντας το κύκλωμα στη φυσιολογική του κατάσταση για να έχουμε υγεία και ευεξία.

Поль сосредоточил волю, "Мостовой кран чертеж"удвоенная остальными, она показалась ему огромной.

Спасибо, "Клип сколько стоит любовь скачать"что нашли время проконсультировать Амбри.

Закрыв "Спанч боб песочные замки игры"ладонями глаза, она "Нокиа сюита скачать"заставила себя выбросить посторонние мысли из головы.

x "Скачать нежность давид фонкинос"x x "Игры винкс русаликс бесплатно"Доннерджек оторвался от потока уравнений, заполнивших "Нокиа n8 китайский инструкция"одну половину экрана, и "Скачать русификатор wow 1 1 1"обратил внимание на другую, где работал с текстом.

Впрочем, "Скачать техника молодёжи"вариаций так много, что "Учебники биохимии скачать"всех не перечислить.

Медведь раскинул лапы и закружился в воде, словно небольшой водоворот.