Η συμβολή της Χειροπρακτικής στην υγεία του εντέρου

Κατηγορία Χειροπρακτική
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 20:56 Διαβάστηκε 3299 φορές
Issue 59

Γράφουν η Ελένη Σκαρπαθάκη - Δρ Χειροπρακτικής και ο Σταύρος Σκαρπαθάκης - Δρ Χειροπρακτικής

 

Το σώμα μας διαθέτει ένα χημικό μηχανισμό που δέχεται κάθε τροφή που του δίνεται. Ένα μέρος της τροφής που καταναλώνει αποθηκεύεται υπό την μορφή λίπους, ένα άλλο μπορεί να το αποβάλει βίαια με εμετό ή διάρροια αν η περίπτωση το απαιτεί. Το υπόλοιπο, μετά από μία σύνθετη βιοχημική διαδικασία, καίγεται στα αναρίθμητα καμίνια των κυττάρων του οργανισμού, παράγοντας έτσι ενέργεια απαραίτητη για την ζωή. Όταν τα καύσιμα τελειώσουν, σταματούν οι λειτουργίες του οργανισμού και επέρχεται ο θάνατος.

Η αρρώστια και η απορύθμιση του οργανισμού έρχεται όταν οι ιστοί τροφοδοτούνται με καύσιμα που δεν του ταιριάζουν, όσο αφορά την υλική μας τουλάχιστον υπόσταση.

Το πεπτικό μας σύστημα από την στοματική μας κοιλότητα μέχρι το απευθυσμένο είναι ένα χημικό διυλιστήριο που παρασκευάζει τα δικά του καύσιμα και παράγει ενέργεια από τις πρώτες ύλες που του προσφέρουμε, δηλαδή τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες, τα λίπη, τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα άλατα. Το πεπτικό σύστημα είναι περίπου εννέα μέτρα. Κατά μήκος του λεπτού εντέρου υπάρχουν σταθμοί όπου βρίσκονται μικροσκοπικοί συντελεστές, που είναι απαραίτητοι για την σωστή πέψη και την απορρόφηση της τροφής.

Ο μεταβολισμός, δηλαδή το σύνολο των διαδικασιών με τις οποίες τα καύσιμα του σώματος μετατρέπονται σε ενέργεια εξαρτάται από τα ένζυμα που είναι βασικά στοιχεία της ζωής. Αν εμποδίσουμε τη φυσιολογική τους δράση, οι μηχανισμοί των κυττάρων αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη λειτουργία τους με αποτέλεσμα την ασθένεια.

Τα υγρά του στομάχου, τα ένζυμα του παγκρέατος, του συκωτιού και των αδένων του λεπτού εντέρου, δρουν σε όλα τα μόρια της τροφής που περνά από τον πεπτικό σωλήνα. Όταν η χημική επεξεργασία δεν είναι φυσιολογική, λόγω της κατανάλωσης ακατάλληλης τροφής, τότε γίνονται βλαβερές ζυμώσεις για την υγεία μας. Τα προϊόντα που παράγονται ερεθίζουν τα τοιχώματα του εντέρου, το οποίο, αντιδρώντας φυσιολογικά, προσπαθεί να απαλλαγεί γρήγορα από αυτά. Σαν συνέπεια είτε προκαλείται διάρροια είτε με μία σπασμωδική σύσπαση, προκαλείται δυσκοιλιότητα. Για τον λόγο αυτό το έντερο με τα πολυάριθμα και ευαίσθητα κύτταρα μπορεί να θεωρηθεί σαν η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος που καταπολεμά τις βλαβερές και επικίνδυνες συνέπειες της κατανάλωσης των μη φυσικών και βλαβερών τροφών. Η συνεχόμενη χρήση επιβλαβών τροφών οδηγεί σε φλεγμονή και καταστροφή αρκετών κυττάρων, με αποτέλεσμα οι τοξικές ουσίες να εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Αφού το σώμα είναι κατά ένα μέρος το αποτέλεσμα της διατροφής του, η μεταβολή της χημικής του ισορροπίας μέσω της διατροφής είναι αναγκαία και πολύ περισσότερο σε περιπτώσεις αρρώστιας. Με την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών και την αποβολή των βλαβερών, το έντερο αποτελεί για το σώμα πηγή ζωής. Το σώμα επίσης αντικατοπτρίζει την ψυχική κατάσταση και επηρεάζεται από αυτή, καθώς επίσης και από τα συναισθήματα του ανθρώπου. Η ψυχή συνήθως εκφράζεται μέσω κάποιου θείου χαρακτηριστικού, ή με εσωτερική πνευματική πραγματικότητα, που δίνει στον άνθρωπο ισορροπία και εσωτερική γαλήνη και είναι χαρά να βρίσκεσαι κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους. Αν η ψυχή αποτύχει στην προσπάθεια της για την πλήρη έκφρασή της, προκαλείται ένα σημείο «τριβής», στο οποίο εστιάζεται η προσωπικότητα του ατόμου και αυτό φυσικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ασθένεια. Τα συναισθήματά μας όπως η λύπη, η στενοχώρια, ο φόβος, η ανησυχία, ο θυμός, η ζήλεια, η αβεβαιότητα και γενικά όλα τα αρνητικά συναισθήματα και αρνητικές σκέψεις, θα δημιουργήσουν πρόβλημα γιατί ο άνθρωπος δεν κάνει έλκη στο στομάχι και πρόβλημα στα έντερα μόνο από αυτά που τρώει, αλλά και από αυτά που τον τρώνε, τον ελέγχουν και τον ενοχλούν.

Η καλή και ευχάριστη διάθεση κατά την ώρα του φαγητού, βοηθά πολύ τη χώνευση, όπως επίσης ένας άνθρωπος δεν είναι νευρικός επειδή έχει ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, αλλά έχει ευαίσθητο πεπτικό σύστημα επειδή είναι νευρικός.

Ένας τρόπος να διευκολύνουμε παρά να δυσχεραίνουμε την σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, είναι να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας, να εκφράσουμε αυτό που θέλει η ψυχή μας και να βοηθήσουμε στη αποτοξίνωση του εντέρου ακόμα και προληπτικά πριν δημιουργηθεί πρόβλημα. Αυτό μπορεί να γίνει τρώγοντας μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, μόνο ένα είδος φρούτου όλη την ημέρα. Είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκουράσουμε το πεπτικό μας σύστημα. Φυσικά υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι αποτοξίνωσης.

Οι επιδιορθώσεις των φθορών ελέγχονται από το ηλιακό πλέγμα, του οποίου οι εντολές μεταδίδονται μέσου των νεύρων του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και όλο αυτό αποτελεί μέρος μιας αυτόματης διαδικασίας και αυτοπροστασίας.

Η Χειροπρακτική ανάταξη, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων στις περισσότερες περιπτώσεις. Ας δούμε τι συμβαίνει στο έντερο: το έντερο, μέσω των περισταλτικών κινήσεων του, ωθεί τα κόπρανα προς το απευθυσμένο, από όπου αποβάλλονται από το σώμα. Συγκεκριμένα νευρικά κύτταρα στο έντερο τα αποκαλούμενα γάγγλια είναι υπεύθυνα για την ώθηση των μυών του εντέρου. Τα νεύρα αυτά ενώνονται άμεσα με το ηλιακό γάγγλιο, το οποίο νευρώνει το στομάχι, το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, τον σπλήνα, τα νεφρά, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο που αποτελείται από το ανιόν, εγκάρσιο, κατιόν και το σιγμοειδές. Τo ηλιακό γάγγλιο ενώνεται με τον νωτιαίο μυελό και στη συνέχεια με τον εγκέφαλο. Οι νευρικές ρίζες που εκβάλλουν από την σπονδυλική μας στήλη συγκεκριμένα από την κάτω θωρακική μοίρα και οσφυϊκή μοίρα είναι υπεύθυνες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Πίεση σε αυτές τις νευρικές ρίζες που προέρχεται από υπεξάρθρημα των σπονδύλων στη περιοχή αυτή, μπορεί να επηρεάσει την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, καθώς και άλλων οργάνων του πεπτικού συστήματος.

Αρκετά άτομα έχουν ωφεληθεί από την Χειροπρακτική επιστήμη, καθώς είναι πλέον αποδεκτό ότι στα χρόνια προβλήματα βασικός παράγοντας είναι οι υπεξαρθρώσεις των σπονδύλων που πιέζουν τις νευρικές ρίζες και δυσλειτουργούν. Όταν οι σπόνδυλοι δεν βρίσκονται στη σωστή θέση διαταράσσεται η σωστή λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης, του κρανίου, της λεκάνης και κατ’ επέκταση επηρεάζει και τους ανάλογους ιστούς (συστήματα του οργανισμού μας). Ερεθίζει, τεντώνει, πιέζει ή αλλιώς εμποδίζει την κανονική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αφού το νευρικό σύστημα ελέγχει όλες τις λειτουργίες του σώματος, οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων.

Όταν ο χειροπράκτης ελευθερώσει το νευρικό σύστημα από την πίεση που δέχεται, η δύναμης του σώματος για αυτό-θεραπεία ελευθερώνεται, το αμυντικό μας σύστημα λειτουργεί καλύτερα και αντιστέκεται στις διάφορες ασθένειες. Αντιδρά τόσο στους εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς στρεσσογόνους παράγοντες με εκπληκτικό τρόπο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πτώση άκρου ποδός Άγχος και νευρικό σύστημα »