Χειροπρακτική και πόνος στη μέση

Κατηγορία Χειροπρακτική
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 00:00 Διαβάστηκε 7518 φορές
Issue 61

Χειροπρακτική και πόνος στη μέση

Γράφει η Ελένη Σκαρπαθάκη

Η Χειροπρακτική είναι ο τρίτος θεραπευτικός κλάδος υγείας στην Αμερική, μετά την κλασσική ιατρική και την οδοντιατρική. Είναι ένα αφάρμακο θεραπευτικό σύστημα που συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη. Αναφέρεται σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, την οποία οι επιστήμονες της Χειροπρακτικής προσπαθούν να επαναφέρουν στη σωστή θέση, ενώ ταυτόχρονα, επαναφέρεται στην κανονική του λειτουργία και το νευρικό σύστημα, γεγονός που βοηθάει τον οργανισμό στην ανάκτηση της έμφυτης ικανότητάς του για αυτό-θεραπεία. Ασχολείται με την ζωτική δύναμη του σώματος μας, τη νευρική ενέργεια που μας χαρίζει υγεία και ευεξία, απαραίτητες προϋποθέσεις, για μια δημιουργική και ποιοτική ζωή.

Οι αιτίες του πόνου στην οσφυϊκή μοίρα (μέση) ποικίλουν. Η Χειροπρακτική ασχολείται με τα υπεξαρθρήματα της σπονδυλικής στήλης, που προκαλούν πόνο και δυσλειτουργία.

Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει υπεξάρθρημα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαπιστωθεί, όπως ειδικές αναλύσεις σε ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης για να ελέγξουμε τις θέσεις των σπονδύλων μεταξύ τους, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, ψηλάφηση της σπονδυλικής στήλης, ανάλυση με νευροθερμομετρητή-neurocalometer με υπερσύχρονα συστήματα μέσω υπολογιστών, και άλλες μέθοδοι.

Ποια προβλήματα δημιουργεί το υπεξάρθρημα;

Το υπεξάρθρημα δημιουργεί προβλήματα στα νεύρα, στις αρθρώσεις, στους ιστούς, στους μύες, και προβλήματα εκφυλισμού (γήρανση).

1. Προβλήματα νεύρων: Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχει ο μεσοσπονδύλιος δίσκος όπου υπάρχει μία οπή απ’ όπου εξέρχεται το νωτιαίο νεύρο, το οποίο τροφοδοτεί τα όργανα και τους ιστούς με νευρική ενέργεια. Όταν υπάρχει υπεξάρθρημα, τα νεύρα λόγω της μη σωστής θέσης των σπονδύλων, μπορεί να πιεστούν, να τεντωθούν, να ερεθιστούν, προκαλώντας έτσι προβλήματα, όπως πόνο, διαταραχή στη λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων, της καρδιάς του εντέρου κλπ.

2. Προβλήματα αρθρώσεων: Όταν οι σπόνδυλοι δεν είναι στη σωστή τους θέση μπορεί να προκαλέσουν ένα είδος έντασης στην άρθρωση, στους δίσκους και στους συνδέσμους, να μειώσουν τη σωστή κινητικότητα της άρθρωσης, να επηρεάσουν την ισορροπία και τη στάση του κορμού, με αποτέλεσμα οι ώμοι, η λεκάνη, τα γόνατα και τα πόδια να αντιρροπούν για να κρατήσουν τον κορμό στη σωστή θέση. Τα επακόλουθα είναι φυσικά, αίσθημα κόπωσης και πόνος.

3. Περιβλήματα ιστών: Όταν δεχτούν υπερβολική πίεση οι αρθρώσεις και τα μαλακά μόρια, θα δημιουργηθεί οίδημα, κάκωση, ερεθισμός, όπου το αποτέλεσμα είναι να συγκεντρωθεί γαλακτικό οξύ, ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες που θα οδηγήσουν τελικά σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις.

4. Προβλήματα μυών: Οι μύες μπορεί να βρίσκονται σε μυϊκή σύσπαση, να υπάρχει μυϊκή ατονία και έτσι να αδυνατούν οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι χόνδροι, με αποτέλεσμα, πόνος και προβλήματα στη στάση του κορμού.

5. Προβλήματα εκφυλισμού (γήρανσης): Πολλές φορές παρατηρείται παραμόρφωση των οστών, πρόωρη γήρανση, εκφυλισμός αρθρώσεων και δίσκων, μείωση ύψους, χρόνια κόπωση, μειωμένη ικανότητα να αντιδράσουμε σε σωματική ή συναισθηματική ένταση.

Όταν η σπονδυλική στήλη αρχίζει να χάνει την καλή της λειτουργικότητα, οι δίσκοι παραμορφώνονται, με συνέπεια δισκοπάθειες. Οι δισκοπάθειες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: στένωση, προβολή και κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, επίσης οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι μύες αρχίζουν να σκληραίνουν και να αδυνατίζουν και ως φυσικό επακόλουθο ολόκληρη η σπονδυλική στήλη χάνει τη σταθερότητα, την ελαστικότητα και τη δύναμή της. Όλα δείχνουν ότι υπάρχει μία μειωμένη άμυνα στον οργανισμό μας και μπορούν να εκδηλωθούν πολλά προβλήματα όπως πονοκέφαλοι, νευραλγία, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, μηχανικά προβλήματα, σκολίωση, κύφωση, λόρδωση κ.ά.

Αφού αποκλείσουμε την παθολογία, που αν υπάρχει επιβάλλεται και μια συντρέχουσα ιατρική βοήθεια, ο επιστήμονας της χειροπρακτικής, εξειδικευμένος στην επιστήμη αυτή, με συγκεκριμένες τεχνικές ανάλογα με την ηλικία και το πρόβλημα, με τα χέρια – εξ ου και η λέξη χειροπρακτική (πράττω δια της χειρός)– ή με τη βοήθεια μηχανημάτων αποκλειστικά της επιστήμης αυτής, επαναφέρει ή βελτιώνεται το πρόβλημα του εκάστοτε ατόμου ούτως ώστε η σπονδυλική στήλη να επανέλθει στην κανονική της λειτουργία και να ελευθερωθεί το νευρικό σύστημα που μας χαρίζει υγεία, ευεξία και μας γεμίζει ενέργεια.

Είναι μια επιστήμη που απαιτεί έξι έως εννέα έτη σπουδών στο εξωτερικό. Η εκμάθησή της δεν είναι δυνατόν να γίνεται στο πλαίσιο κάποιων σεμιναρίων. Στην Ελλάδα υπάρχει ο Ελληνικός Σύλλογος Χειροπρακτών που μπορείτε να αποταθείτε και υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση Χειροπρακτικής.

Οι αιτίες και η αντιμετώπιση της ισχιαλγίας

Ισχιαλγία σημαίνει πόνος στο ισχιακό νεύρο, πόνος που μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Το ισχίο είναι το μεγαλύτερο σε μήκος νεύρο στο σώμα μας. Ξεκινά από την κάτω οσφυϊκή μοίρα, περνά μέσα από τους γλουτούς και συνεχίζει μέχρι τα κάτω άκρα. Όταν υπάρχει πρόβλημα στο ισχιακό νεύρο μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, πόνο ή αδυναμία στην κάτω οσφυοϊερά μοίρα και στο πόδι.

Τι προκαλεί την ισχιαλγία;

-Φλεγμονή στην άρθρωση. Αν κάποιος σπόνδυλος στην οσφυοϊερά μοίρα δεν κινείται σωστά, ή υπάρχει υπεξάρθρημα, μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή και να ερεθίσει το ισχιακό νεύρο. Μία άλλη αιτία αποτελούν και τα προβλήματα εκφύλισης της άρθρωσης, όπως η παραμόρφωση των οστών.

-Προβλήματα δίσκου, όπως μια προβολή, μια κήλη ή ένας εκφυλισμός του σπονδύλου. Οι δίσκοι βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων και ο ρόλος τους είναι να απορροφούν τις διάφορες πιέσεις που δέχεται η σπονδυλική στήλη, καθώς επίσης, να παρέχουν την αναγκαία ελαστικότητα που μας επιτρέπει να εκτελούμε κινήσεις. Αν ένας δίσκος έχει προβολή, κήλη ή εκφύλιση, ίσως ερεθίσει ή πιέσει το ισχιακό νεύρο με αποτέλεσμα πόνο και διαταραχή στα σημεία που νευρώνονται από το συγκεκριμένο νεύρο.

-Μυϊκός σπασμός. Αν οι μύες στην οσφυοϊερά μοίρα έχουν φλεγμονή ή βρίσκονται σε σύσπαση, προκαλούν ερεθισμό ή πίεση στο ισχιακό νεύρο. Πολλές φορές το ίδιο πρόβλημα προκαλούν ο αδύνατος μυϊκός τόνος, η μυϊκή ένταση, ο σπασμός ενός μυός και η ρήξη συνδέσμων. Επίσης άτομα που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση και η δουλειά τους απαιτεί αρκετή ορθοστασία, ή είναι καθηλωμένοι για ώρες σε μια καρέκλα γραφείου, ή ακόμη η υπερβολική μυϊκή κούραση για αρκετό χρονικό διάστημα, μπορούν να οδηγήσουν σε μη συμμετρικά ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τον σκελετό και τους συνδέσμους. Φυσικά, αν το άτομο δεν διορθώσει τη γενεσιουργό αιτία και δεν ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών, η συνεχόμενη ή υπερβολική χρήση οδηγεί σε μια αλυσίδα άλλων προβλημάτων. Εκτός από τα προβλήματα της οσφυοϊεράς μοίρας, προκαλούνται προβλήματα και στα κάτω άκρα, σαν αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών. Η υπερέκταση στην οσφυοϊερά χώρα έχει ως αποτέλεσμα την υπερτροφία των μυών της περιοχής αυτής, που κατ' επέκταση επηρεάζει την ισορροπία των μυών των κάτω άκρων. Αυτό παρατηρείται πολύ συχνά σε χορευτές και χορεύτριες που αναγκάζονται να εκτελούν λανθασμένο σχήμα κινήσεων, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών τραυματισμών.

-Διατροφικές ελλείψεις. Μια κακή διατροφή σημαίνει ότι, το άτομο δεν παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και έτσι επηρεάζονται οι νευρικοί ιστοί και κατ' επέκταση η λειτουργικότητά τους. Ίσως οι τροφονευρωτικές διαταραχές ή ανωμαλίες μεταβολισμού να είναι μία από τις αιτίες εμφάνισης της δισκοπάθειας, δηλαδή η έλλειψη συγκεκριμένης ουσίας - ή η ύπαρξής της - φέρει διαταραχή στην ωσμωτική πίεση που υπάρχει μεταξύ του πηκτοειδούς πυρήνα και του αιματοβριθούς σπονδυλικού σώματος. Ο πηκτοειδής πυρήνας περιβάλλεται από τον ινώδη δακτύλιο, ο οποίος εκτελεί ρόλο μεμβράνης. Όταν λειτουργεί σωστά η ωσμωτική πίεση, αυξομειώνεται η ρευστότητα του πηκτοειδούς πυρήνα ανάλογα με τις πιέσεις που δέχεται, ώστε οι πιέσεις να διανέμονται ομοιόμορφα. Όταν διαταραχθεί η ωσμωτική πίεση, η αυξομείωση της ρευστότητας του πυρήνα δεν είναι δυνατή και η κατανομή των πιέσεων δε γίνεται ομοιόμορφα. Η έλλειψη ή ύπαρξη της συγκεκριμένης ουσίας προκαλεί εξασθένηση του ινώδους δακτυλίου ο οποίος υποχωρεί με τις πιέσεις του πηκτοειδούς πυρήνα.

-Παθολογικές αιτίες. Ένας άλλος παράγοντας είναι κάποιος τραυματισμός που μπορεί να υποστεί ένας δίσκος, όπως ένα ατύχημα, συνέπεια παθήσεων των ισχίων και των γλουτών, όπως και σε περιπτώσεις περιφερικής νευρίτιδας, όγκων νεύρων, φυματιώδους και αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Έχει παρατηρηθεί, επίσης, ότι η συναισθηματική ένταση, η αδράνεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα οξύνουν τα συμπτώματα. Ισχιαλγία μπορεί επίσης να προκαλέσουν και πιθανοί όγκοι στην περιοχή της πυέλου, καθώς επίσης ανευρύσματα ή γενικότερες ενδοπυελικές βλάβες που είναι δυνατό να πιέσουν το ισχιακό νεύρο, σε κάποιο σημείο της διαδρομής του. Άλλη αιτία είναι οι όγκοι που ίσως βρίσκονται μέσα στο νωτιαίο σωλήνα, ενώ σύνηθες είναι το σύνδρομο του απιοειδούς μυός. Ο απιοειδής είναι ένας μυς που βρίσκεται βαθιά στους γλουτούς στην περιοχή των ισχύων και βοηθά την έξω περιστροφή του μηρού. Σε πολλές περιπτώσεις, έντονη σύσπαση του μυός αυτού προκαλεί ισχιαλγία, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει κανένα πρόβλημα του ισχιακού νεύρου, πέρα από την αυξημένη πίεση που του προκαλεί ο απιοειδής. Το σύνδρομο του απιοειδούς σχετίζεται με έντονο βάδισμα ή τρέξιμο σε κατηφορικό δρόμο. Μια λόρδωση, μια οσφυοποίηση ή ιεροποίηση, μια σκολίωση ή ακόμη συστροφική σκολίωση, μία σπονδυλολίσθηση, μια δισχιδής ράχη, είναι αιτίες που μπορούν να προδιαθέσουν τον οργανισμό για την εμφάνιση ισχιαλγίας.

Στην επιστήμη της χειροπρακτικής επιβάλλεται να ληφθεί λεπτομερές ιστορικό του πάσχοντος, συνοδευόμενο από ορθοπεδικές και νευρολογικές εξετάσεις, από ακτινογραφικό και εργαστηριακό έλεγχο, για τον αποκλεισμό παθολογικών καταστάσεων. Αφού λοιπόν αναλύσουμε και εξηγήσουμε στον πάσχοντα τι ακριβώς συμβαίνει, μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανάλογη χειροπρακτική ανάλυση και αγωγή. Πολλές φορές η Χειροπρακτική ενεργεί από μόνη της ή άλλες φορές με παράλληλη ιατρική περίθαλψη, όπου η περίπτωση το απαιτεί. Κάθε επιστήμη έχει τον τρόπο της να βοηθήσει και είναι καθήκον κάθε θεράποντα, να γνωρίζει πότε και πώς να ενεργήσει.