Υγεία του Εγκεφαλικού φλοιού

Κατηγορία Χειροπρακτική
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 4618 φορές
Issue 63

Υγεία του Εγκεφαλικού φλοιού.

Γράφει η Ελένη Σκαρπαθάκη Δρ. Χειροπρακτικής

Tα τελευταία χρόνια, είναι προφανές ότι τα οφέλη της Χειροπρακτικής επιστήμης αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο και δεν περιορίζονται μόνο στο σημείο που γίνεται η συγκεκριμένη ανάταξη όπως λέμε στην ορολογία της Χειροπρακτικής, αλλά έχουν και μεγάλο θεραπευτικό ρόλο στην ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ο εγκεφαλικός φλοιός, η φλοιώδης ουσία του εγκεφάλου όπως τα βασικά γάγγλια, oθάλαμος και το μεταιχμιακό σύστημα (δηλαδή ένα σύστημα ανατομικών δομών που βρίσκονται μεταξύ του φλοιού του εγκεφάλου και του υποθαλάμου και επηρεάζουν ποικιλία λειτουργιών όπως το συναίσθημα, η συμπεριφορά, τα κίνητρα, η μνήμη, η όσφρηση και άλλα) είναι δομές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες και επηρεάζουν τη στάση του σώματος, τον μυϊκό τόνο και φυσικά έχουν άμεση σχέση με τον πόνο.

Τα προβλήματα στον εγκεφαλικό φλοιό είναι συνήθως η αιτία των περισσοτέρων προβλημάτων που εμείς οι χειροπράκτες βοηθάμε καθημερινά. Υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε όταν υπάρχει δυσλειτουργία του εγκεφάλου, καθώς επίσης και όποιο άλλο πρόβλημα υπάρχει στις σπονδυλικές αρθρώσεις ή στις υπόλοιπες αρθρώσεις του σώματός μας.

Ακόμη, μπορεί να βοηθηθούν και προβλήματα του μυϊκού συστήματος, όπου προτρέπουμε τον πάσχοντα, αφού πρώτα προηγηθεί η ανάλογη χειροπρακτική αγωγή, να δυναμώσει το μυϊκό του σύστημα με ειδικές ασκήσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημά του, για να περιορίσουμε έτσι την περαιτέρω εξέλιξη. Κανείς δεν θα αμφισβητήσει ότι είναι σημαντικό να έχουμε γερό μυϊκό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνουμε την αντίδρασή μας στη θεραπεία και εμποδίζουμε την επιδείνωσή μας.

Αφού κατανοήσουμε και προβούμε σε μία θεραπεία ανάλογα με τη δυσλειτουργία του κεντρικού νευρολογικού προβλήματος του πάσχοντος, προσπαθούμε να μειώσουμε όσο γίνεται και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν από τη θεραπεία, όπως για παράδειγμα, πονεμένοι μύες, πονοκέφαλος, ίλιγγος, αντιδράσεις που μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπέρβασης της νευρονικής μεταβολικής ικανότητας ή επιδείνωση του λειτουργικού προβλήματος μέσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Υπάρχουν τεχνικές που μας βοηθούν να εκτιμήσουμε το υπάρχον πρόβλημα, γεγονός που μας διευκολύνει και μας καθοδηγεί στο πώς να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τη δυσλειτουργία στο φλοιό του εγκεφάλου και να καταλάβουμε επίσης τους εθισμούς, που έχουν δημιουργήσει συναπτικούς δεσμούς και διαδρόμους στον εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε όταν δεν υπάρχει καλή ισορροπία στις λειτουργίες του εγκεφάλου, που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε σε κάποιο βαθμό και κατανοούμε διάφορες καταστάσεις που έχουν σχέση με το φλοιό και τον υποφλοιό, όπως η κατάθλιψη, η δυστονία (η ανωμαλία του τόνου των μυών), η δυσπραξία (η μερική απώλεια της ικανότητος εκτελέσεως συνδυασμένων κινήσεων). Τα προαναφερθέντα προβλήματα πολύ συχνά βελτιώνονται με χειροπρακτική αγωγή.

Όταν υπάρχει υπεξάρθρημα οπουδήποτε στη σπονδυλική στήλη, η ζωτική ενέργεια μειώνεται, με αποτέλεσμα την ασθένεια και τη δυστυχία. Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη χρειάζεται να έχει ελεύθερη νευρική ροή της ενέργειας για να έχει υγεία και ευτυχία.

Το πιο θαυμαστό όργανο στο σύμπαν είναι ο εγκέφαλός μας. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν 2.500 χιλιάδες χρόνια κατάλαβαν ότι οι σκέψεις μας επηρεάζουν τις φυσικές παθήσεις. Τον 13ον αιώνα οι άνθρωποι άρχισαν να μελετούν την ανατομία του σώματος και στο τέλος του 19ου αιώνα προσπάθησαν να καταλάβουν πώς λειτουργεί αυτό το θαυμάσιο όργανο. Η επιστήμη του εγκεφάλου είναι μια σύγχρονη επιστήμη, που τα τελευταία χρόνια μπορεί να δώσει απαντήσεις στις διάφορες ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

Είναι εκπληκτικό πώς, ενώ είναι κλεισμένος μέσα στο κρανίο μας, μπορεί και στέλνει τις σκέψεις του στα αστέρια ή στο βυθό των ωκεανών. Είναι αρκετά περίπλοκος, οι λειτουργίες του επηρεάζουν τις κινήσεις μας, τις αντιδράσεις μας, τα συναισθήματά μας. Όσο προσπαθείς να καταλάβεις πώς λειτουργεί τόσο σε συγκλονίζει γιατί σε στέλνει σε ένα αποκαλυπτικό ταξίδι για να γνωρίσεις την ίδια την ύπαρξή σου.

Όταν γεννιόμαστε έχουμε περίπου 125 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα, που είναι υπεύθυνα για τη λήψη πληροφοριών από τον εγκέφαλο και για την μεταφορά των εντολών στα διάφορα μέρη του σώματός μας, δημιουργώντας έτσι διαδρομές που αποκαλούμε νευρικές οδούς. Συντονίζει συνεχώς αυτά που συμβαίνουν στο σώμα μας. Για τους λόγους αυτούς χρειάζεται μια σπονδυλική στήλη ελεύθερη από υπεξαρθρήματα, για να μπορεί να ρέει ελεύθερα η νευρική ενέργεια.