Σκλήρυνση κατά πλάκας και πως βοηθάει η χειροπρακτική

Κατηγορία Χειροπρακτική
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 4488 φορές
Issue 64

Γράφει η Ελένη Σκαρπαθάκη, Δρ. Χειροπρακτικής

Όσο και να διαβάζουμε, όσο και να ασχολούμαστε με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, όσο και να εμβαθύνουμε στον ανθρώπινο εγκέφαλο και στα συστατικά που αποτελείται το σώμα μας, υπάρχουν πάντα αναπάντητα ερωτήματα σε ορισμένα θέματα και ειδικά αυτά που έχουν σχέση με την υγεία μας.

Θυμάμαι, σε μία διάλεξη, την απάντηση που έδωσε ένας πυρηνικός φυσικός, σε μια ομάδα επιστημόνων, όταν του υποβλήθηκε η ερώτηση: ‘Μέχρι που μπορεί να φθάσει η επιστήμη στη ανάλυση προβλημάτων του ανθρώπινου οργανισμού;’ Ο πυρηνικός φυσικός, αφού εξήγησε ορισμένα πράγματα και αντάλλαξε επιστημονικές και φιλοσοφικές απόψεις, έφθασε στο σημείο που μας εξήγησε ότι η επιστήμη δεν μπορεί να πάει πιο πέρα από ένα σημείο και εκεί ακριβώς τίθεται το ερώτημα: Ο πειραματιστής επηρεάζει το πείραμα, ή το πείραμα τον πειραματιστή;

Ποιος μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση αυτή, και ποιος είναι σίγουρος για τις αποδείξεις; Πώς μπορεί το ένα τμήμα του εγκεφάλου που χρησιμοποιούμε να συλλάβει το απόλυτο; Δύσκολο ή μάλλον ακατόρθωτο! Πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις και θεραπείες στα τόσα προβλήματα που ταλαιπωρούν την ανθρώπινη φύση;

Τα γραφεία των θεραπευτών όλου του κόσμου επισκέπτονται άτομα με ποικιλία προβλημάτων. Σε αρκετά προβλήματα δίνεται λύση˙ σε ορισμένα όμως, που κατατάσσονται ως ιδιοπαθή, αυτοάνοσα, τι γίνεται; Μέχρι πού μπορεί να βοηθήσει η επιστήμη; Μέχρι πύ μπορεί να βοηθηθεί, για παράδειγμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία αυτό-άνοση νευρολογική νόσος. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, πιο αναλυτικά – επηρεάζει συνήθως το οπτικό νεύρο, τη λευκή ουσία, το εγκεφαλικό στέλεχος, τα βασικά γάγγλια, και το νωτιαίο μυελό. Η πάθηση αυτή αλλοιώνει τη μετάδοση των νευρικών ώσεων που οδηγεί σε εξασθένηση του οργανισμού και πολλές φορές σε αναπηρία.

Πώς εντοπίζεται;

Απαραίτητο είναι το ιστορικό του ατόμου, εξέταση με μαγνητική τομογραφία για να εντοπιστούν τυχόν εστίες και ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού, που μας δίνει πληροφορίες για παρουσία αντισωμάτων, καθώς επίσης και τα προκλητά δυναμικά που είναι η ταχύτητα των ηλεκτρικών ερεθισμάτων στα νεύρα.

Πώς επηρεάζονται τα νευρικά κύτταρα;

Το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων είναι ένα λιπαρό στρώμα (ολιγοδενδροκύτταρα) που λέγεται μυελίνη και βοηθά στη μετάδοση των ηλεκτρικών ώσεων κατά μήκος των νεύρων. Στη νόσο αυτή παρουσιάζεται φλεγμονή στη μυελίνη όπου καταστρέφεται το περίβλημα των νευρώνων και προκαλείται η απομυελίνωση. Οι αλλοιώσεις αυτές αποκαλούνται και πλάκες. Τα νεύρα υπόκεινται σε σοβαρές βλάβες σταδιακά και αρχίζει το άτομο να έχει προβλήματα.

Τα αίτια της νόσου

Τα αίτια συνήθως είναι Α) Γενετικοί παράγοντες και Β) Περιβαλλοντικοί όπως είναι οι λοιμώξεις. Οι ειδικοί λένε ότι οφείλονται σε διαταραχή ανοσολογικού τύπου, δηλαδή με αφορμή την παρουσία κάποιου ίσως ιού, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη του ίδιου του ατόμου, που λανθασμένα τη θεωρεί ως στόχο, για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται αυτοάνοση. Άλλοι πάλι ειδικοί το αποδίδουν στην αποτυχία των κυττάρων να παράγουν μυελίνη.  

Προβλήματα που παρουσιάζονται

Στο άτομο που παρουσιάζει τη νόσο αυτή μπορεί να παρατηθεί δυσκολία στη βάδιση και γενικά στις κινήσεις του (διαταραχή στη ισορροπία και συγχρονισμό των κινήσεών του), προβλήματα στην όραση(διπλωπία), στη μνήμη, στην ομιλία, εμφανίζονται μυϊκοί σπασμοί, πόνος, κόπωση, απώλεια αισθητικότητας, διαταραχή προσοχής, κατάθλιψη, ανεπαρκής έλεγχος των σφικτήρων του εντέρου και ουροδόχου κύστεως, δυσανεξία στη ζέστη που επιδεινώνει την κατάσταση, γιατί δυσκολεύει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων, κ.α..

Όταν το πρόβλημα εντοπίζεται τι μπορεί να επηρεάσει

Ανάλογα με τι συνδέονται τα εκάστοτε νευρικά κύτταρα επηρεάζουν και ανάλογες λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος. Αν για παράδειγμα η φλεγμονή βρίσκεται στο νευρικό άξονα στη σπονδυλική στήλη, τότε, θα επηρεάσει τα κινητικά και αισθητικά νεύρα από τον άκρο πόδα μέχρι το συγκεκριμένο σημείο, θα νοιώσει ανάλογα μούδιασμα, ή αδυναμία. Αν πάλι η φλεγμονή είναι στο νευρικό ιστό μέσα στον εγκέφαλο, τότε μπορεί να επηρεαστούν και οι γύρω νευρικοί ιστοί που πιέζονται από το πρήξιμο και φυσικά παύουν να λειτουργούν. Όταν η φλεγμονή υποχωρήσει αρχίζουν να λειτουργούν και πάλι, έτσι εξηγείται μερικές φορές η αποκατάσταση.

Έχει παρατηρηθεί ότι στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα, να λαμβάνει χώρα μια επανόρθωση των κυττάρων, με κάποια επαναμυελίνωση. Τεράστιο ρόλο έχει και ο ψυχολογικός παράγοντας καθώς και η πίστη που έχει το άτομο στη θεραπευτική αγωγή που ακολουθεί, είτε αυτή είναι φαρμακευτική ή ανήκει στις εναλλακτικές ή σε συνδυασμό.

Έγκαιρη αγωγή

Είναι σημαντική η έγκαιρη έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής για να περιοριστούν οι εξάρσεις και οι εστίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Χρησιμοποιούνται τα κορτικοειδή που δρουν ως ανοσοκατασταλτικά όταν το επιβάλει η περίπτωση, οι βήτα ιντερφερόνες και άλλες σύγχρονες φαρμακευτικές αγωγές. Όλα αυτά αποσκοπούν σε λιγότερες υποτροπές και κρίσεις.

Μέταλλα και άσκηση

Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι τα μέταλλα μπορούν να βοηθήσουν την επικοινωνία των νεύρων σιγά-σιγά καθώς και η άσκηση, που μπορεί στην αρχή να δημιουργεί μικροπροβλήματα, αλλά στην πορεία τα οφέλη της είναι μεγάλα. Εκπληκτικά είναι επίσης τα οφέλη από τα μηχανήματα παθητικής κίνησης που βοηθούν σε απίστευτο βαθμό.

Νευρικό σύστημα και ο ρόλος της Χειροπρακτικής

Αρκετές φορές οι ουλές ή πλάκες (απομυελίνωσης) υπάρχουν και μπορεί να παραμείνουν για αρκετό καιρό σιωπηλές - εξαρτάται σε πιο σημείο του εγκεφάλου βρίσκονται - αν όμως παρουσιαστούν στη σπονδυλική στήλη ή στο οπτικό νεύρο, τότε το πρόβλημα γίνεται πιο εμφανές γιατί επηρεάζεται η όραση, η ισορροπία, η αισθητικότητα, παρουσιάζεται αδυναμία κ.α.

Η σπονδυλική στήλη είναι σημαντική, γιατί μας συνδέει με τον εγκέφαλο. Έρευνες γίνονται για το πώς το νευρικό σύστημα προσπαθεί να επουλώσει τις ουλές αυτές και να αναπλάθεται, όπως επίσης και για την ικανότητα του να παρακάμπτει τις ουλές και να στέλνει τα σήματα, προσπαθώντας να αντισταθμίσει τις ελλείψεις, όσο φυσικά είναι στα αρχικά στάδια της νόσου.

Αν το άτομο βιώνει δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις για αρκετό χρονικό διάστημα και δεν έχει καταφέρει να τις αντιμετωπίσει, μέσα του, αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να ξεσπά μια καταιγίδα, θα δημιουργηθεί μια τέτοια ηλεκτροχημική κατάσταση που θα επηρεάσει κάθε κύτταρό του. Θα διαποτιστούν με όλη την ηλεκτροχημική ενέργεια και θα ξεσπάσει με μαθηματική ακρίβεια σε νόσημα στον οργανισμό του.

Η ενέργεια δεν μπορεί να χαθεί, απλά μπορεί να μεταλλαχθεί, τα αρνητικά συναισθήματα μαζί με διάφορους νοσογόνους παράγοντες καταβάλλουν το αμυντικό μας σύστημα και ο οργανισμός μας γίνεται ευάλωτος στην αρρώστια.

Η Χειροπρακτική επιστήμη που εφαρμοζόταν από την εποχή του Ιπποκράτη, ασχολείται με το νευρικό σύστημα, το βοηθά να λειτουργεί σωστά και να επανέρχεται το σώμα στην ομοιόστασή του. Οι ανατάξεις που γίνονται με την Χειροπρακτική ρυθμίζουν πολλές λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος και των σπλάχνων (άλλωστε είναι η κατ’εξοχήν επιστήμη που ασχολείται τόσο με την πρόληψη όσο και τη θεραπεία των νευρομυοσκελετικών προβλημάτων). Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν την ανάγκη όλων των σωστών και εκπαιδευμένων θεραπευτών.