Νευροπεπτίδια και ο ρόλος τους στον οργανισμό μας

Κατηγορία Χειροπρακτική
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 6727 φορές
Issue 66

Γράφει η Ελένη Σκαρπαθάκη

Η έκφραση των συναισθημάτων είναι μέρος της υγιούς ανθρώπινης λειτουργίας μας. Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι είναι απόρροια ψυχολογικών και παθοφυσιολογικών προβλημάτων.

Κάποτε θεωρείτο ότι τα συναισθήματα είχαν τη ρίζα τους σε ψυχολογικά αίτια και υπεύθυνος ήταν ο εγκέφαλος. Έρευνες όμως έχουν αποδείξει ότι η έκφρασή τους, σε λογικά πλαίσια, είναι φυσιολογική και μάλιστα ότι ταξιδεύουν και βρίσκονται σε διάφορα μέρη του σώματός μας με τη μορφή βιοχημικών μορίων, που αποκαλούνται νευροπεπτίδια.

Τα νευροπεπτίδια είναι μικρά μόρια πρωτεϊνών που επιτελούν τον ρόλο των χημικών αγγελιοφόρων μέσα στον οργανισμό μας. Είναι μικρές αλυσίδες πρωτεϊνών που παράγονται από τους νευρώνες και απελευθερώνονται παράλληλα με τους κλασικούς νευροδιαβιβαστές. Παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, εισχωρούν στον νωτιαίο μυελό και διοχετεύονται στον οργανισμό μας μέσω των νεύρων.

Tα νευροπεπτίδια είναι τα μόρια των συναισθημάτων μας, ή ενδογενή οπιοειδή όπως τα αποκαλούν και μας έχουν βοηθήσει να καταλάβουμε ότι κάθε νευρικό μας κύτταρο λειτουργεί σαν εγκέφαλος. Είναι γνωστό ότι τα νευρικά ερεθίσματα μεταδίδονται μέσω των νευροδιαβιβαστών (ντοπαμίνη, αδρεναλίνη, ακετυχολίνη, σεροτονίνη) που είναι ανόργανα χημικά συστατικά.

Με τις έρευνες που γίνονται όμως από τους εξειδικευμένους επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα νευροπεπτίδια διαθέτουν ένα δικό τους μηχανισμό που μπορεί να δημιουργηθεί από τα συναισθήματά μας και που μεταφέρεται στα υπόλοιπα κύτταρά μας. Πιστεύεται ότι είναι το ίδιο το μήνυμα.

Όταν το άτομο βιώνει ένα έντονο άγχος, συγκεκριμένα νευροπεπτίδια έλκονται στην υποφυσιακή κυκλοφορία (στον υποθάλαμο), στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και στη συστημική κυκλοφορία.

Με την ανακάλυψη των νευροπεπτιδίων και την ικανότητά τους να μεταφέρουν τα συναισθήματά μας σε ολόκληρο τον οργανισμό, άνοιξαν καινούριοι ορίζοντες και για άλλες θεραπευτικές μεθόδους, σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια που πίστευαν ότι τα συναισθήματα ανήκαν μόνο στη ψυχολογία.

Με την εξέλιξη της ανθρώπινης συνειδητότητας άρχισαν να ασχολούνται σε βάθος πέρα από την ψυχιατρική και άλλες θεραπευτικές επιστήμες, όπως η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός η χειροπρακτική, η ψυχονευροανοσολογία που ασχολείται συγκεκριμένα, με το πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος κ.α. καθώς και τεχνικές όπως οι Biofeedback, Neuro- EmotionalTechnique (Ν.Ε.Τ.) κ.α.

Η μοριακή βιολόγος CandacePert, ανακάλυψε πως τα συναισθήματα οδηγούν τα νευρικά κύτταρα να παράγουν νευροπεπτίδια, που επηρεάζουν όλα μας τα κύτταρα με ένα τρόπο που κολλούν σαν κόλλα. Ενώνονται με τα διάφορα κύτταρά μας με αποτέλεσμα να αλλάζουν την λειτουργία τους.

Φυσικά, οι παραπάνω επιστήμες, δεν αντικαθιστούν ψυχολογικές ή ψυχιατρικές θεραπείες. Μόνο στις περιπτώσεις που επιτρέπεται μπορούν να επέμβουν και να ενεργήσουν παράλληλα, για πιο ουσιαστικά και άμεσα αποτελέσματα.

Διάφοροι μελετητές της ανθρώπινης συμπεριφοράς έχουν διαπιστώσει ότι τα συναισθήματά μας επηρεάζουν διάφορα μέρη του σώματός μας.

Ο φόβος για παράδειγμα επηρεάζει τα νεφρά, ο θυμός το συκώτι, η καταπίεση την κυκλοφορία. Ο περιορισμός που μπορεί να επέλθει από μια κατάσταση που βρίσκεται σε υλικό, ή σε νοητικό, ή ακόμη και σε πνευματικό επίπεδο μπορεί να επηρεάσει τα απεκκριτικά μας όργανα, τα ιγμόρεια, τους πνεύμονες, τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και πολλά άλλα. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν το συγκεκριμένο συναίσθημα παραμείνει παγιδευμένο για αρκετό χρονικό διάστημα και δεν αντιμετωπιστεί.

Οι θεραπείες αυτές δεν διώχνουν τα προβλήματα που έχει ένα άτομο στη ζωή του, αλλά το βοηθούν να κατανοήσει το πρόβλημά του και να ασχοληθεί με αυτό. Έχοντας ένα ισορροπημένο νευρικό σύστημα μπορεί να χειριστεί πιο αποτελεσματικά τις καταστάσεις που το «προβληματίζουν».

Η χειροπρακτική προσπαθεί μέσω των ανατάξεων να βοηθήσει τον οργανισμό να έχει ένα ελεύθερο από πιέσεις νευρικό σύστημα. Κατά συνέπεια, να έχει μία φυσιολογική λειτουργία για να μπορέσει το σώμα να αυτοθεραπευτεί και να βρει τον υγιή ρυθμό του.

Είναι φυσιολογικό όταν ο άνθρωπος συναντά δυσκολίες στη ζωή του να έχει διάφορες συναισθηματικές αντιδράσεις. Όταν τις αντιμετωπίσει λογικά, επανέρχεται στη φυσιολογική του κατάσταση.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που παρουσιάζεται νευροφυσιολογική έλλειψη σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό όπου η συναισθηματική αντίδραση μπορεί να παγιδευτεί στο σώμα μας. Αυτό αποκαλείται νευροσυναισθηματική ανασφάλεια και μοιάζει πολύ με το αντανακλαστικό μοντέλο του IvanPavlovμε τον σκύλο και το καμπανάκι.

Τα παγιδευμένα αρνητικά μας συναισθήματα τελικά αντιδρούν συνειδητά ή ασυνείδητα και υλοποιούνται, με αποτέλεσμα κακή υγεία και προβλήματα σε διάφορες πτυχές της ζωής μας. Κάθε άτομο καλείται να αντιμετωπίσει κατά την διάρκεια της ζωής του καταστάσεις ιδιαίτερης συναισθηματικής και ψυχολογικής φόρτισης, οι οποίες οπωσδήποτε χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Ο τρόπος διαχείρισης των καταστάσεων αυτών διαφέρει από άτομο σε άτομο, σε ορισμένους δημιουργείται νευρικότητα και καταλήγουν με εφιδρώσεις, πόνο και αίσθημα βάρους στο θώρακα, δυσκολία στην αναπνοή, διαταραχές ύπνου ευερεθιστότητα, υψηλούς παλμούς που αν δεν αντιμετωπισθούν μπορεί να καταλήξουν σε χρόνια αγχώδη διαταραχή, φοβίες και εμμονές, κρίσεις πανικού και το άτομο με μαθηματική ακρίβεια κινδυνεύει να οδηγηθεί στην κατάθλιψη.

Τα άτομα αυτά επιβάλλεται να ελέγχονται κλινικά για να αποκλεισθούν παθήσεις που έχουν παρόμοια συμπτωματολογία όπως προβλήματα της καρδιάς, του θυρεοειδούς, μεταβολικών νόσων κ.α. επίσης να ελεγχθεί αν κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και η λήψη φαρμάκων ή άλλων εθιστικών ουσιών. Για να μπορέσει το άτομο να βοηθηθεί πρέπει πρώτα να αποδεχθεί το πρόβλημά του, να σκεφθεί και να αποφασίσει τι θα κάνει για αυτό.

Τα νευροπεπτίδια είναι μέρος του νευρικού συστήματος και η χειροπρακτική είναι μια επιστήμη που ασχολείται με το νευρικό σύστημα. Βλέπουμε συχνά κατά την διάρκεια μίας χειροπρακτικής ανάταξης αρκετά άτομα που δεν μπορούν να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν και να αφεθούν να απολαύσουν τα ευεργετικά αποτελέσματά της. Μετά όμως από μερικές συνεδρίες, χαλαρώνουν και νιώθουν ελεύθερη τη ροή του νευρικού συστήματος που τους χαρίζει υγεία και ευεξία, αφού μέσω των ανατάξεων το σώμα βρίσκει ξανά τον υγιή ρυθμό του.

Τα νευροπεπτίδια θεωρούνται από πολλούς ότι είναι το ίδιο το μήνυμα και όχι ότι μεταφέρεται από αυτά. Το σώμα μας είναι ένα αναλυτικό κομπιούτερ, είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο δημιούργημα της φύσης.

Ταυτόχρονα γίνεται αντιληπτό από πολλούς επιστήμονες ότι δεν μπορεί το άτομο να θεραπευθεί ουσιαστικά από κάποιο πρόβλημα υγείας με την χορήγηση μιας χημικής ουσίας με την μορφή ενός φαρμάκου. Σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται βεβαίως θα το πάρει, χρειάζεται όμως και κάτι περισσότερο.

Με την συνεχή εξέλιξη των νευροπεπτιδίων ανακαλύπτουμε καινούριους δρόμους θεραπείας. Η χειροπρακτική επιστήμη ασχολείται με την ελευθέρωση των νεύρων και βοηθάει το σώμα να βρει την ομοιόσταση του.