Πτώση άκρου ποδός

Κατηγορία Χειροπρακτική
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 19906 φορές
Issue 68

Η πτώση του άκρου ποδός, δημιουργεί διαταραχή στο τρόπο βάδισης και σαν φυσικό επακόλουθο επηρεάζει και την ισορροπία του κορμού. Τα αίτια είναι ολική ή μερική παράλυση των περιφερικών νεύρων και συγκεκριμένα του περονιαίου.

Γράφει η Ελένη Σκαρπαθάκη, Δρ Χειροπρακτικής

Περονιαίο νεύρο

Το κοινό περονιαίο νεύρο είναι μια από τις δύο διακλαδώσεις του ισχιακού νεύρου και διαιρείται σε δύο τμήματα: α) στο επιπολής και β) στο εν τω βάθει περονιαίο νεύρο, χορηγεί δε, αρθρικούς κλάδους για την διάρθρωση του γόνατος και το έξω δερματικό της γαστροκνημίας. Τα νεύρα αυτά παρέχουν αισθητικότητα στην πρόσθια επιφάνεια του ποδιού και είναι υπεύθυνα για την άνω κίνηση του αστραγάλου και του άκρου ποδός.

Ανατομία

Το επιπολής νεύρο που νευρώνει τους δυο περονιαίους μύες, αποσχίζεται σε έσω και μέσω δερματικό της ράχης του ποδιού. Το εν τω βάθει περονιαίο νεύρο χορηγεί μυϊκούς κλάδους για τους πρόσθιους μύες της κνήμης, αρθρικούς κλάδους για την ποδοκνημική διάρθρωση, τον έξω τελικό κλάδο που νευρώνει τις αρθρώσεις του ταρσού και τις μεταταρσιοφαλαγγικές και τον έσω τελικό κλάδο που νευρώνει το δέρμα της ράχης του πρώτου και του δεύτερου δακτύλου. Μια αδυναμία των περονιαίων νεύρων, δημιουργεί πρόβλημα στην άνω κίνηση του πέλματος.

Το άτομο που παρουσιάζει το πρόβλημα αυτό στην προσπάθειά του να μη σύρονται τα δάκτυλα του κάτω στο έδαφος και προκειμένου να καταφέρει να έχει την ισορροπία του, σηκώνει το πόδι που έχει το πρόβλημα ψηλά και δίνει την εντύπωση του «δίκροτου βαδίσματος». Όταν η βλάβη είναι και στα δύο πόδια τότε το βάδισμα μοιάζει με καλπασμό αλόγου και ονομάζεται «καλπαστικό βάδισμα». Είναι μια νευρομυϊκή βλάβη, μπορεί όμως να είναι εκδήλωση ενός πιο σοβαρού προβλήματος.

Αίτια του προβλήματος

Τα αίτια για το πρόβλημα του περονιαίου νεύρου οφείλονται σε διάφορους παράγοντες. Είναι σημαντική η λήψη ενός καλού ιατρικού ιστορικού, καθώς και ορθοπεδικός και νευρολογικός έλεγχος. Αν η περίπτωση το απαιτεί, το άτομο ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε μία χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος αποφασίζεται και η ανάλογη αγωγή.

Η δισκοπάθεια, είναι μια από τις αιτίες που προκαλεί πρόβλημα στο περονιαίο νεύρο και είναι ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα που ασχολείται η επιστήμη της Χειροπρακτικής. Όταν υπάρχει δισκοπάθεια είναι σημαντικό να ερευνήσουμε σε πιο σημείο βρίσκεται και αν πιέζει το νωτιαίο νεύρο που εκβάλει από το ανάλογο τρήμα, ή ακόμη αν πιέζει τον μηνιγγικό σάκο. Αυτό γίνεται με αξονική ή μαγνητική τομογραφία, επίσης κρίνεται απαραίτητο και το ηλεκτρομυογράφημα και ηλεκτρονευρογράφημα για να δούμε την αγωγιμότητα του νεύρου, δηλαδή την ικανότητα του νεύρου να μεταδίδει τα διάφορα ερεθίσματα που δέχεται.

Οι διαταραχές που μπορεί να προκληθούν όταν υπάρχει πρόβλημα στο περονιαίο είναι: πρώτον ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ, που έχουν να κάνουν με την διαταραχή του μυϊκού τόνου, ατροφία, μερική παράλυση των μυών που νευρώνει και δεύτερον ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ, που σημαίνει μείωση της αισθητικότητας, πόνος και μούδιασμα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι: 1) μυϊκή αδυναμία, 2) το πέλμα αδυνατεί να κάνει στροφική κίνηση, 3) πόνος, 4) υπαισθησία στη άνω επιφάνεια του πέλματος και 5) απώλεια της κίνησης του πέλματος, που στη προσπάθειά του ο πάσχων να περπατήσει κάνει το δίκροτο ή καλπαστικό βάδισμα. Το άτομο που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα το περιγράφει με παράπονο: «πονάει η μέση και το πόδι μου είναι μουδιασμένο, νοιώθω μυρμήγκιασμα, είναι αδύναμο και αδύνατο, δεν μπορώ να βαδίσω στα δάκτυλα και το πόδι μου κτυπάει στο έδαφος».

Υπάρχουν φυσικά και άλλες αιτίες εκτός της δισκοπάθειας, αιτίες που οφείλονται σε μηχανικά αίτια, όπως ένας τραυματισμός, μια σύνθλιψη, επίσης σε τοξικά αίτια από διάφορα φάρμακα ή μέταλλα, από ζαχαρώδη διαβήτη, από κακοήθεις νεοπλασίες, από παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως, σκλήρυνση κατά πλάκας, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, πάρκινσον, διάφορες λοιμώξεις που προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν με τη μέθοδο της πλασμαφαιρεσης, αμυλοείδωση (μια αργή εξελισσόμενη νόσος, που προσβάλει μεταξύ άλλων το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα). κ.α.

Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι γνωστό ότι εδρεύει μέσα στο κρανίο και τον μυελικό σωλήνα, έρχεται σε επαφή με όλα τα τμήματα του νευρικού συστήματος και είναι φυσικό να επηρεάζεται όταν υπάρχει πρόβλημα, ή όπως το αποκαλούμε στη δική μας ορολογία υπεξάρθρημα.

Η επιστήμη της χειροπρακτικής μέσω των ανατάξεων και των τεχνικών που έχει στη διάθεσή της, προσπαθεί να έχει ελεύθερη τη δίοδο αυτή, δηλαδή να μην πιέζεται ο μυελικός σωλήνας και τα νωτιαία νεύρα που εκβάλουν από αυτόν.

Άλλες αιτίες που είναι σημαντικοί παράγοντες, είναι ο υποσιτισμός και ο αλκοολισμός που προκαλούν έλλειψη βιταμινών. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες είναι: Ε, Β1(θειαμίνη), Β3 (νιασίνη), Β6 και Β12, που προκαλούν στη συνέχεια νευροπάθεια.

Τι συνίσταται για το καλπαστικό βάδισμα

1) επαρκής ξεκούραση καθώς η κόπωση μπορεί να προκαλέσει πτώση του ατόμου και να τραυματιστεί,

2) αορτήρες για τα πόδια και ειδικούς νάρθηκες, όπου το απαιτεί η περίπτωση,

3) βιταμίνες,

4) απαραίτητη φυσικοθεραπεία,

5) ασκήσεις,

6) ψυχολογική στήριξη και βέβαια

7) Χειροπρακτική αγωγή.

Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος είναι δεν είναι μόνο μια φυσική ύπαρξη, έχει τη νοητική και πνευματική του υπόσταση. Η επιστήμη προσφέρει αυτό που μπορεί και συνέχεια ανακαλύπτει καινούργιες μεθόδους και φάρμακα, για να βοηθήσει τον πάσχοντα.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την νοητική και πνευματική μας υπόσταση και πόσο απαραίτητο είναι να τροφοδοτούμε τον εγκέφαλό μας με σωστές σκέψεις, για να έχουμε θετικά αποτελέσματα, γεγονός που το διαπιστώνουμε στα άτομα που κάνουν Βιοανάδραση. Μεγάλος παράγοντας είναι επίσης και η πίστη που έχουμε σε αυτό που κάνουμε και φυσικά η εμπιστοσύνη που έχουμε στον θεραπευτή μας.

Το σώμα μας έχει τεράστιες δυνατότητες και δεν είναι λίγες οι φορές που μας εκπλήσσει με τις αντιδράσεις του, δηλαδή την επαναφορά του σε ένα υγιή ρυθμό. Αν πάλι έχει περάσει το όριό του και δεν μπορεί να επανέλθει το σώμα μας στην πρωτέρα του κατάσταση, τότε μπορεί να συμβιώσει ήρεμα και να μάθει να συνυπάρχει με το πρόβλημά του. Δεν είναι εύκολο, χρειάζεται αγώνας στήριξη και κατανόηση!

Όλοι ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνο αυτό το σώμα, ας προσπαθήσουμε να δυναμώσουμε την φυσική μας ύπαρξη μέσα από τους νόμους που διέπουν το μυαλό και την ψυχή μας. Η Χειροπρακτική είναι μια από τις επιστήμες που πλησιάζει το πρόβλημα, το αναλύει και ρυθμίζει μία πορεία που κρίνεται απαραίτητη για την βελτίωση του πάσχοντα.