Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την Αυχεναλγία μέσω της Χειροπρακτικής

Κατηγορία Χειροπρακτική
Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 07:58 Διαβάστηκε 1691 φορές
Τεύχος 85 Ελένη & Σταύρος Σκαρπαθάκης

Η χειροπρακτική είναι μια μέθοδος που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Την χρησιμοποιούσαν στα Ασκληπιεία και την αποκαλούσαν ραχιοθεραπευτική. Σήμερα αποτελεί τον τρίτο θεραπευτικό κλάδο υγείας στην Αμερική.

Η Χειροπρακτική εστιάζεται στη σπονδυλική στήλη και στις υπόλοιπες αρθρώσεις του σώματος και στην σχέση τους με το νευρικό σύστημα. Επίσης προσφέρει θεραπεία στους μαλακούς ιστούς, παρέχει συμβουλές για άσκηση, σωστή διατροφή και συστήνει έναν υγιή τρόπο ζωής. Οι χειροπράκτες χρησιμοποιούν επιστημονική έρευνα, κλινικές εμπειρίες και προσπαθούν να παρέχουν στους ασθενείς τους την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Είναι σημαντικό η σπονδυλική στήλη, να έχει την φυσιολογική της κινητικότητα για να παραμένουν τα νεύρα, τα οποία εκφύονται απο τα σπονδυλικά τρήματα, ελεύθερα απο πιέσεις και ερεθισμούς, ώστε να μπορεί το σώμα να λειτουργεί στο έπακρο των δυνατοτήτων του. Τα διάφορα ατυχήματα, οι πτώσεις και οι εντάσεις, η υπερκόπωση, η χρόνια φλεγμονή, το ψυχολογικό στρες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σπονδυλική στήλη και τις άλλες αρθρώσεις. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τους διάφορους ιστούς και φυσικά το νευρικό σύστημα και ό,τι αυτό νευρώνει, δηλαδή ολόκληρο τον οργανισμό. Αν δεν μεριμνήσουμε έγκαιρα θα γίνουμε ευάλωτοι σε ασθένειες και θα δημιουργηθούν χρόνια προβλήματα, όπως για παράδειγμα μυοσκελετικές δυσλειτουργίες, δισκοπάθειες που είναι το πιο σύνηθες κ.α.

Προβλήματα στην άνω αυχενική μοίρα

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα άτομο, ως συνέπεια των υπεξαρθρημάτων που δημιουργήθηκαν στην αυχενική μοίρα, από τις αιτίες που αναφέραμε είναι: πονοκέφαλος, προβλήματα στην όραση, πόνος βαθιά στα μάτια, θολούρα, ζαλάδα, κουδουνίσματα και πόνοι στα αυτιά, ιγμορίτιδα και ρινική συμφόρηση, λαρυγγίτιδα, πόνοι στο πρόσωπο και στο λαιμό, συμπτώματα αποσυντονισμού και αποπροσανατολισμού, δυσλεξία, αδιαθεσία, πυρετός, δυσκολία στον ύπνο, προβλήματα μνήμης, κατάθλιψη, νευρικότητα, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, συμπτώματα αλλεργίας, ανεπάρκεια της σπονδυλικής αρτηρίας, ένταση-σύσπαση στην αυχενική μοίρα και κρανίο, κ.α. Ο χειροπράκτης θα ελέγξει για να διαπιστώσει τι προκαλεί το πρόβλημα, δεν θα εστιάσει στα συμπτώματα αλλά στο αίτιο που τα προκαλεί.

Ας αναλύσουμε τι σημαίνει υπεξάρθρημα. Υπεξάρθρημα είναι η εξάρθρωση της άρθρωσης μέσα στο χώρο της άρθρωσης. Οι σπόνδυλοι εκτοπίζονται μερικώς από την κανονική τους θέση, με αποτέλεσμα να πιέζουν ή ακόμα να ερεθίζουν τα νεύρα που εκφύονται από τα σπονδυλικά τρήματα (οπές). Συνεπακόλουθα, η μορφολογία των οστών αλλάζει, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι παραμορφώνονται, φουσκώνουν ή συρρικνώνονται, οι αρθρώσεις γίνονται δύσκαμπτες, οι σύνδεσμοι γίνονται ευπαθείς, οι μύες και οι τένοντες σκληραίνουν. Η σπονδυλική στήλη χάνει την ισορροπία, την ελαστικότητα, τη σταθερότητα και τη δύναμή της. Οι μηχανισμοί κίνησης και αίσθησης υπόκεινται σε πόνο και φθορά, πιο απλά, δημιουργείται πρόβλημα στην επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος, δηλαδή οι ηλεκτρικές διεγέρσεις που μεταφέρονται μέσω του νευρικού συστήματος, δεν είναι κανονικές, με συνέπεια να μην στέλνονται προς τον εγκέφαλο ούτε από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα. Έτσι, έχουμε κακή επικοινωνία δηλαδή πρόβλημα που καταλήγει σε κακή υγεία.

Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει υπεξάρθρημα

Υπάρχουν τρόποι που συνδυάζουν την τεχνολογία με τη σύγχρονη χειροπρακτική φροντίδα. Παραδείγματα τέτοιων τρόπων είναι:

 • • με ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης όπου γίνονται ειδικές αναλύσεις πάνω στις ακτινογραφίες για να ελέγξουμε τις θέσεις των σπονδύλων μεταξύ τους
 • • με αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες
 • • με στατική ψηλάφηση της σπονδυλικής στήλης
 • • με υπερσύγχρονα συστήματα μέσω υπολογιστών
 • • με διαδερμικό ηλεκτρομυογράφημα (s. E.M.G.)
 • • με νευροσκόπιο (neuro-scope) με κλινική εξέταση και ό,τι άλλο χρειαστεί

Με τη βοήθεια των διαφόρων επιστημονικών οργάνων αλλά φυσικά και τα χέρια του χειροπράκτη που κατευθύνονται από τον εκπαιδευμένο νου του, εντοπίζονται τα υπεξαρθρήματα. Η δουλειά του χειροπράκτη είναι: αφού τα εντοπίσει, να τα διορθώσει, με τον τρόπο που έχει εκπαιδευθεί με μία μέθοδο που λέγεται ανάταξη (adjustment).

Πώς γίνεται η χειροπρακτική ανάλυση

 • • Παρατηρούμε το σώμα αναλύοντας τη στάση και την κίνηση.
 • • Εντοπίζουμε τη σπονδυλική άρθρωση που έχει κινητικό πρόβλημα και προβαίνουμε στην διόρθωσή της με κατάλληλη χειροπρακτική ανάταξη. Είναι συγκεκριμένη, ασφαλής ελεγχόμενη δύναμη που ασκείται στην άρθρωση για να επαναφέρει τη σωστή κίνηση και λειτουργικότητα.

Με την ανάταξη ελευθερώνεται και το νευρικό σύστημα,με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πόνος ή ακόμη και να εξαλειφθεί, να επανέλθει η κινητικότητα στην άρθρωση και το σώμα να επιστρέψει στον υγιή ρυθμό του. Η ανάταξη βοηθάει τον οργανισμό στην ανάκτηση της έμφυτης ικανότητάς του για αυτοθεραπεία, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής χωρίς φάρμακα και επεμβάσεις (φυσικά όχι σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητα και σώζουν ζωές). Οι χειροπράκτες συνεργάζονται με άλλες ειδικότητες και θα σας ενημερώσουν όταν η περίπτωση το απαιτεί.

Στην Αμερική σε πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει, εκτιμάται ότι πάνω απο 50 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τον χειροπράκτη τους κάθε χρόνο, 95% έχουν θετικά αποτελέσματα και 89% τη συνιστούν στην οικογένεια και φίλους τους. Η χειροπρακτική επικεντρώνεται στην θεραπεία, στην πρόληψη, στην διάγνωση και στη συντηρητική φροντίδα της σπονδυλικής στήλης και των υπολοίπων αρθρώσεων.

Στη συνέχεια ο χειροπρακτης προχωρά στην ενημέρωση ενός συγκεκριμένου προγράμματος ασκήσεων διατατικών, ενδυνάμωσης και σταθεροποίησης, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις αδυναμίες του σώματος του ασθενούς. Είναι σημαντικό να απευθύνεστε στους κατάλληλα εκπαιδευμένους και ειδικευμένους ανθρώπους. Να φοβάστε όσους «επαγγελματίες» έχουν διδαχθεί από σεμινάρια και βιβλία, με ελάχιστες ώρες διδασκαλίας και χωρίς πρακτική εξάσκηση, που προσπαθούν να σας πείσουν πως ο γενικός χειρισμός της σπονδυλικής στήλης κάνει καλό.  

Επιπτώσεις από ένα εξάρθρημα:

1) Προβλήματα νεύρων, 2) προβλήματα υποκινητικότητας και υπερκινητικότητας 3) προβλήματα αρθρώσεων, 4) προβλήματα στους ιστούς 5) προβλήματα στους μύες 6) προβλήμματα εκφυλισμού-παθοφυσιολογίας.

Πρίν αναλύσουμε κάθε περίπτωση να τονίσουμε τον σημαντικό ρόλο που έχουν τα μαλακά μόρια που περιλαμβάνουν μυς, τένοντες και συνδέσμους Οι μύες στηρίζουν το κεφάλι και είναι υπεύθυνοι και για την κίνησή του. Είναι σημαντικό να βρίσκονται σε ήρεμη κατάσταση, να είναι ευέλικτοι, να συσπώνται και να χαλαρώνουν όταν εκτελούν κίνηση. Οι τένοντες είναι ανθεκτικοί ιστοί και συνδέουν τους μυς με τα οστά. Οι σύνδεσμοι είναι δυνατές δέσμες ιστών που σταθεροποιούν και ενώνουν τους σπονδύλους.

Οπως επίσης να γνωρίζουμε τι σημαίνουν τα σημεία πυροδότησης (trigger points) που είναι μικρές εντοπισμένες περιοχές πόνου και μυϊκού σπασμού, ένα κοινό σύμπτωμα πολλών προβλημάτων στον αυχένα και ο πόνος εξ αντανακλάσεως, ο οποίος προέρχεται από τον αυχένα αλλά γίνεται αισθητός στο πρόσωπο, στους ώμους, στους βραχίονες και στα δάκτυλα. Κάθε μυς έχει το δικό του μοτίβο πόνου.

Είναι σημαντικό τα νεύρα που εκφύονται από τη σπονδυλική στήλη να μην πιέζονται για να μπορούν να μεταφέρουν σωστά μηνύματα σε όλο τον οργανισμό και τα αγγεία του αίματος, που μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς της κεφαλής και του αυχένα, να λειτουργούν σωστά. Τα νεύρα είναι που καθορίζουν την λειτουργία των αγγείων.

Αν παρατηρήσουμε για παράδειγμα μια ημικρανία, θα δούμε ότι οφείλεται είτε γιατί σε κάποιο αγγείο περιορίζεται η ροή του αίματος στο κεφάλι, είτε γιατί ερεθίζεται ένα νωτιαίο νεύρο. Αυτός ο ερεθισμός των νεύρων επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα που ελέγχει ασυνείδητες λειτουργίες όπως η συστολή και η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων των μυών κ.α. Επίσης διάφορα τρόφιμα μπορούν να διεγείρουν ημικρανίες όπως ο καφές, το τσιγάρο, οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα κ.α.

thumbnail1

Προβλήματα νεύρων - Η εσφαλμένη θέση των σπονδύλων ή των δίσκων μπορεί να προκαλέσει πίεση, ένταση, τραυματισμό και ερεθισμό τόσο στα νεύρα όσο και στους παρακείμενους ιστούς με αποτέλεσμα πόνο και δυσκαμψία και φυσικά διαταραχή στη λειτουργία του οργάνου που νευρώνουν. Επίσης το πρόβλημα στα νεύρα μπορεί να προκληθεί από τις αποφυσιακές αρθρώσεις (facet) ή από προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα. Αν για παράδειγμα η πίεση βρίσκεται στην αυχενική μοίρα και επηρεάζει το βραχιόνιο πλέγμα ίσως νιώσετε ένα οξύ πόνο να διοχετεύεται σε όλο το μήκος των χεριών μέχρι τα δάχτυλα. Αν δεν μεριμνήσουμε η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Προβλήματα υποκινητικότητας - Αν ο αυχένας σας έχει περιορισμένη κινητικότητα (πιάσιμο) ίσως θα έχετε μυϊκή σύσπαση, πονοκέφαλο, αντανακλαστικούς πόνους στο πρόσωπο, στους ώμους και στα χέρια που μπορεί να έχουν προκληθεί από κακή στάση, κουρασμένο μυϊκό σύστημα, ένταση από φυσικό ή συναισθηματικό στρες.

Ο πόνος μπορεί να παρουσιαστεί ξαφνικά και να οφείλεται, σε χρόνια συσσωρευμένη ένταση και κούραση, όπως μια παρατεταμένη στάση για χρόνια. Για παράδειγμα μια γραμματέας με το τηλέφωνο συνέχεια στηριγμένο στο αυχένα της αρχίζει σιγά-σιγά να νιώθει δυσλειτουργία και πόνο, μυϊκή ένταση, πονοκέφαλο. Αν δεν φροντίσει έγκαιρα το πρόβλημά της, μπορεί να οδηγηθεί σε οστεοαρθρίτιδα (μια διάσπαση των χόνδρων μέσα στην άρθρωση) που με την πάροδο του χρόνου ίσως επηρεάσει τα νωτιαία νεύρα και τον νωταίο σωλήνα.

Προβλήματα υπερκινητικότητας - Αν έχετε βρεθεί σε αυτοκινητιστικό ατύχημα ή σε έναν τραυματισμό του αυχένα σας από διάφορα αθλήματα ή άλλες αιτίες, μπορεί να νιώσετε πόνο, μυική σύσπαση και ίσως να έχετε την αίσθηση μιας μη καλής στήριξης του αυχένα σας και αίσθηση τρέμουλου. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σύνδεσμοι, οι μύες και οι τένοντες του αυχένα έχουν τεντωθεί ή κοπεί. Μπορεί το ατύχημα να είχε συμβεί χρόνια πριν να είχατε πόνο και πρόβλημα για το οποίο δεν μεριμνήσατε με αποτέλεσμα να καταλήξετε με συμφύσεις γύρω από τις αρθρώσεις, δισκοπάθειες, πονοκέφαλο και διάφορα άλλα προβλήματα.

Ο στόχος του χειροπράκτη μέσω της ανάταξης είναι να σας ανακουφίσει από τον πόνο, τον μυικό σπασμό, να επαναφέρει τον αυχένα στην σωστή του θέση για να αυξήσει την αντοχή και την σταθερότητά του. Οι σύνδεσμοι σταθεροποιούν τον αυχένα και για τον λόγο αυτό είναι το επίκεντρο της ανάταξης των μαλακών ιστών. Επίσης θα επικεντρωθεί και στα σημεία πυροδότησης (trigger points) για να σταματήσουν οι συσπάσεις. Ο χειροπράκτης θα κάνει ανάταξη στους σπονδύλους που βρίσκονται πάνω ή κάτω απο τον τραυματισμό και θα σας δώσει περαιτέρω οδηγίες.

Προβλήματα αρθρώσεων- Σαν πρώτη αιτία θεωρείται η φθορά λόγω ηλικίας. Επίσης, εξαιτίαςδιαφόρων τραυματισμών που έγιναν στο παρελθόν, μπορεί να μην υπάρχει καλή κινητικότητα της άρθρωσης με συνέπεια να μειώνεται το εύρος κίνησής της σε σχέση με τους άνω και κάτω σπονδύλους, προκαλώντας έτσι ένταση τόσο στην άρθρωση όσο και στους δίσκους και στους συνδέσμους, γεγονός που μειώνει τη σωστή κινητικότητα της άρθρωσης και επηρεάζει την ισορροπία και την στάση του κορμού, με αποτέλεσμα: οι ώμοι, η λεκάνη, τα πόδια να λειτουργούν αντίρροπα για να κρατήσουν τον κορμό στη σωστή θέση.

Όταν η σπονδυλική στήλη αντιμετωπίζει το πρόβλημα που αναφέραμε, το αποτέλεσμα είναι κόπωση και πόνος. Έχει παρατηρηθεί επίσης, ότι πολλές φορές αλλάζουν και οι φυσιολογικές καμπύλες. Αν δεν μεριμνήσουμε έγκαιρα, το πρόβλημα ίσως γίνει μόνιμο.

 1. Παρατηρήστε αν το κεφάλι σας είναι στο κέντρο ή γέρνει προς την μία πλευρά.
 2. Ελέγξτε τους ώμους να δείτε αν είναι στο ίδιο επίπεδο.
 3. Ελέγξτε για σκολίωση κύφωση και λόρδωση.
 4. Παρατηρείστε αν υπάρχει ανισοσκελία.

Προβλήματα στους ιστούς- Το υπεξάρθρημα: προκαλεί σύσπαση και πίεση στα μαλακά μόρια της γύρω περιοχής, όπου συνήθως δημιουργείται υπερευαισθησία και πόνος κατά το άγγιγμα. Επίσης μπορεί να προκληθούν παθολογικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη, όπως η δημιουργία οστεόφυτων στους σπονδύλους και στις αποφυσιακές αρθρώσεις, δημιουργία ινώδους ιστού, συμφύσεων στους συνδέσμους και στους μυς, αλλά και αφυδάτωσης στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Όταν δεχτούν υπερβολική πίεση οι αρθρώσεις και τα μαλακά μόρια, έχει παρατηρηθεί ότι θα δημιουργηθεί οίδημα και φυσικά ερεθισμός. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας αντιδρά για να αντεπεξέλθει στην κάκωση που έχει υποστεί, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται γαλακτικό οξύ, ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες, που θα οδηγήσουν τελικά σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις.

Προβλήματα μυών - Οι μύες εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου, συσπώνται και συρρικνώνονται.. Όταν οι μύες βρίσκονται σε σύσπαση ένα απο τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι ανισοσκελία ή μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά άλλων προβλημάτων όπως η μυϊκή ατονία, με αποτέλεσμα να εξασθενούν οι σύνδεσμοι, οι τένοντες οι χόνδροι και να προκαλείται πόνος και προβλήματα στη στάση του κορμού.

Ο τρόπος βάδισης είναι σημαντικός για μια καλή αισθητική παρουσία. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που παρουσιάζουν εκτός απο τη διαφορά στο μήκος των ποδών, στροφή εσωτερική ή εξωτερική των ισχίων ή του άκρου ποδός, που έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο να μην βαδίζει σωστά ή ακόμα και να χωλαίνει. Αφού αποκλείσουμε παθολογικά αίτια μέσω των ακτινογραφιών και άλλων εξετάσεων, τότε προχωράμε στη χειροπρακτική ανάλυση, όπου μέσω των ανατάξεων βοηθάμε τη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη (τα ισχία) να επανέλθουν στη φυσιολογική τους θέση, για να διορθωθεί ή να βελτιωθεί το πρόβλημα και το άτομο να επανακτήσει το σωστό τρόπο βάδισης και τη σωματική του ευεξία.

Αν το πρόβλημα δεν οφείλεται σε υπεξάρθρημα της σπονδυλικής στήλης ή της λεκάνης, τότε ελέγχουμε τον άκρο πόδα.

Προβλήμματα εκφυλισμού - Παθοφυσιολογία ή πρόβλημα υγείας. Όταν υπάρχουν φλεγμονώδεις καταστάσεις δημιουργούνται βιοχημικές αλλαγές, ακόμη και στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα την παραγωγή τοξινών που παρεμβαίνουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Μπορεί να επηρεαστούν όλα τα συστήματα του σώματος, γιατί προκαλούνται υπεξαρθρήματα των σπονδύλων που επιδρούν με τη σειρά τους στο νευρικό σύστημα και κατ’ επέκταση εμφανίζονται προβλήματα εκφυλισμού (γήρανση).

Όταν συμβεί ένας τραυματισμός στην αυχενική μοίρα και δε μεριμνήσουμε έγκαιρα, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε υπεξάρθρημα και όλα όσα περιγράψαμε πιο πάνω.

Υπεξάρθρημα και εκφυλισμός είναι ο τρόπος που το σώμα μας αντιδρά όταν οι σπονδυλικές αρθρώσεις δεν λειτουργούν σωστά. Έχει αποδειχθεί ότι με έγκαιρη εντόπιση και κατάλληλη χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να σταματήσει, να επιβραδύνει, ή ακόμα και να αντιστρέψει το αρχικό στάδιο αυτής της εκφυλιστικής διαδικασίας.

Ένα ισοζυγισμένο διαιτολόγιο είναι σημαντικό για την υγεία και ευεξία κάθε ατόμου όπως επίσης η σωστή άσκηση, η εσωτερική και εξωτερική καθαριότητα, η ρύθμιση βάρους, η μέριμνα για αναψυχή, η καταπολέμηση του άγχους και ο δρόμος προς το γνώθι σαυτόν για να έχουμε τη δυνατότητα να οδηγηθούμε στο νόημα της ύπαρξής μας.

 

H Dr. Ελένη Καραμάνη Σκαρπαθάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Είναι η πρώτη γυναίκα Χειροπράκτης στην Ελλάδα και ιδρυτικό στέλεχος του Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών. Σπούδασε στο Palmer College of Chiropractic (Davenport-IOWA-USA) όπου αποφοίτησε το 1977 . Επίσης είναι απόφοιτος του Concept Therapy Institute. Είναι μέλος του American Chiropractic Association, της European Chiropractic Union και του Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών. 

Ο Dr. Σταύρος Σκαρπαθάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Palmer College of Chiropractic (Davenport-IOWA-USA) όπου αποφοίτησε το 2004. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κτηνιατρική Χειροπρακτική (Bournemouth UK). Είναι μέλος των European Chiropractic Union και International Veterinary Chiropractic Association. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών. Είναι ο πρώτος και μοναδικός Xειροπράκτης στην Ελλάδα με εξειδίκευση στα ζώα.