Αγιουρβέδα & Κυκλοφορικό σύστημα

Κατηγορία Ayurveda
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 5054 φορές
Issue 63

Τα κρύα χέρια και πόδια ως αποτέλεσμα κακού κυκλοφορικού συστήματος θεωρούνται ανισορροπία vata, που είναι συνδυασμός αιθέρα και αέρα. Έχει έλλειψη των στοιχείων της φωτιάς και του νερού, και έτσι έχει ψυχρές και ξηρές ποιότητες. Αν τα χέρια σας είναι κρύα και ξηρά, το αγιουρβεδικό σύστημα διάγνωσης τα θεωρεί ως μία αλλαγή vata στο σώμα σας, και σκοπός είναι η αύξηση της ζέστης και της θερμότητας.

Η DrDeepaApté δίνει συμβουλές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το κυκλοφορικό σύστημα

Διατροφή:

 • Αποφύγετε τις κρύες τροφές, ειδικά το πρωί και αργά το βράδυ, όταν η θερμοκρασία είναι συνήθως χαμηλότερη. Αντικαταστήστε τις με θερμά θρεπτικά στοιχεία, όπως το κουάκερ για πρωινό και οι σούπες και τα ραγού για τα κύρια γεύματα.
 • Συμπεριλάβετε θερμαντικά μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, η κανέλα, το κάρδαμο και το σκόρδο, είτε σε φαγητά είτε ως βοτανικά αφεψήματα. Το τσάι με τζίντζερ και λεμόνι είναι εξαιρετικό στο να θερμαίνει το σώμα και να βελτιώνει την κυκλοφορία.
 • Συμπεριλάβετε υγιεινά έλαια στα γεύματα, όπως ελαιόλαδο και σησαμέλαιο. Αποφύγετε τις κρύες και ξηρές τροφές όπως οι σαλάτες, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Οι τελευταίοι καλό είναι να μουλιάζουν σε ζεστό νερό ή γάλα πριν φαγωθούν, καθώς αυτό θα βοηθήσει στη θρέψη του σώματος και τη βελτίωση του κυκλοφορικού. Να αποφεύγετε το κρύο γιαούρτι, τα τυριά και το παγωτό, ειδικά το βράδυ.

Βότανα:

 • Το Turmeric (κουρκουμάς) λαμβανόμενο δύο φορές καθημερινά σε μορφή κάψουλας είναι πολύ καλό για τη βελτίωση του κυκλοφορικού και τη θέρμανση των χεριών και των ποδιών.
 • Το Chyawanaprash, ένα βοτανικό συμπλήρωμα διατροφής για χορτοφάγους, όταν λαμβάνεται σε ζεστό νερό θα βοηθήσει σε τέτοιες καταστάσεις.
 • Το Tulsi, ο ιερός βασιλικός, είτε λαμβανόμενο καθημερινά ως βοτανικό αφέψημα ή σε κάψουλες, μπορεί επίσης να βοηθήσει σε προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος.
 • Τα μασάζ ποδιών με αγιουρβεδικά έλαια όπως το σησαμέλαιο, είναι πολύ ευεργετικά στο να ζεσταίνουν τα κρύα άκρα.
 • Το μασάζ abhyangaγια όλο το σώμα, είναι επίσης καλό για το κυκλοφορικό σύστημα. Η κατεύθυνση των κινήσεων (χτυπημάτων ή πιέσεων) θα πρέπει να είναι μακριά από την καρδιά καθώς αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση του κυκλοφορικού. Τα μασάζ που ακολουθούνται από υγρούς ατμούς θα βοηθήσουν στη βελτίωση αυτής της κατάστασης.
 • Το udvartana, το αγιουρβεδικό μασάζ απολέπισης με βότανα, το οποίο χρησιμοποιεί ζεστά έλαια, είναι επίσης γνωστό ότι βελτιώνει το κυκλοφορικό.
 • Το Hridayabasti, η αγιουρβεδική θεραπεία με έλαια για την καρδιά, είναι επίσης πολύ ευεργετική τεχνική για την εξισορρόπηση του κυκλοφορικού.
 • Εξασκηθείτε στο χαιρετισμό στον ήλιο.
 • Οι αναπνευστικές ασκήσεις μπορούν να βελτιώσουν το κακό κυκλοφορικό. Ιδανικές επιλογές είναι η αναπνοή της φωτιάς (bhastrika) ή η καθαριστική αναπνευστική άσκηση (kapalabhati).
 • Μετά τη γιόγκα κάνετε είτε ένα ζεστό ντους ή αποφύγετε ξαφνικές αλλαγές από ζεστό σε κρύο ή από κρύο σε ζεστό περιβάλλον.

Μασάζ

Γιόγκα:

Η DrDeepaApté είναι διαπιστευμένη ιατρός της ινδικής ιατρικής, καθηγήτρια γιόγκα και θεραπεύτρια αγιουρβέδα. Κάνει συχνά διαλέξεις για την αγιουρβέδα και τη γιόγκα και διευθύνει το δικό της ιατρείο στο Λονδίνο (ayurvedapura.com)