Αγιουρβέδα & Αλλεργική Ρινίτιδα

Κατηγορία Ayurveda
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 4124 φορές
Issue 66

Η Dr Deepa Apté εξηγεί πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αλλεργική ρινίτιδα με τη βοήθεια της Αγιουρβέδα

Η Αγιουρβέδα θεωρεί την αλλεργική ρινίτιδα ως μία ανισορροπία pitta-kapha σε συνδυασμό με την παρουσία τοξινών (γνωστών ως ama) στο σώμα. Ακολουθείστε τις επόμενες συμβουλές για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όπως το συνάχι, τα ερεθισμένα μάτια και το αίσθημα κνησμού στο εσωτερικό του λαιμού.

Τροφές

-Φροντίστε να καταναλώνετε περισσότερες σούπες και υγρά, καθώς αυτό βοηθά να διαλύεται η βλέννα που προκαλεί τη συμφόρηση. Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.

-Πίνετε ένα τσάι παρασκευασμένο με γλυκόριζα, μαύρο πιπέρι, βασιλικό και τζίντζερ, δύο φορές την ημέρα, πριν ξεκινήσει η περίοδος της αλλεργικής ρινίτιδας. Θα σας βοηθήσει να προλάβετε την έναρξη των συμπτωμάτων.

-Καταναλώστε άφθονα πράσινα λαχανικά στον ατμό ή σαλάτες γαρνιρισμένα με μαύρο πιπέρι, βασιλικό, θυμάρι και δεντρολίβανο.

Βότανα

-Το pipalli είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

-Το turmeric (κουρκουμάς) μπορεί να εμποδίσει την έναρξη της αλλεργικής ρινίτιδας. Δοκιμάστε να το πάρετε τρεις φορές την ημέρα σε λίγο ζεστό νερό ή αναμεμιγμένο με μέλι.

-Το tulsi (είδος βασιλικού) είναι γνωστό στην αγιουρβεδική παράδοση ως ένα από τα καλύτερα φάρμακα για αναζωογόνηση του αναπνευστικού συστήματος.

Μασάζ

-Το Nasya, η αγιουρβεδική ρινική θεραπεία, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Μετά από ένα αναζωογονητικό μασάζ και θεραπεία με ατμούς στο πρόσωπο, εφαρμόζονται φαρμακευτικά βοτανικά έλαια στα ρουθούνια, βοηθώντας στον καθαρισμό της συμφόρησης του ιγμόρειου.

-Το αγιουρβεδικό μασάζ ποδιών θεωρείται ευεργετικό για ανθρώπους που υποφέρουν από κοκκίνισμα, κάψιμο, κνησμό και δακρύρροια των ματιών.

-Τα αγιουρβεδικά κοιλιακά μασάζ πιστεύεται επίσης βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

Γιόγκα

-Οι ασκήσεις γιόγκα, όπως η καθαριστικές αναπνευστικές ασκήσεις, είναι εξαιρετικές για περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας, καθώς δε βοηθούν μόνο στον καθαρισμό του ιγμορίου, αλλά ενδυναμώνουν επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Παρομοίως, η αναπνοή της φωτιάς (brastrika) είναι επίσης πολύ ευεργετική.

-Προσπαθήστε να κάνετε την άσκηση του χαιρετισμού στον ήλιο καθημερινά, καθώς βοηθά στην ισορροπία των pitta-kapha.

-Καθαρίστε τις ρινικές διόδους με ένα ήπιο αλατούχο διάλυμα στο οποίο προσθέτετε λίγες σταγόνες σησαμέλαιου. Θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της μύτης και τη μείωση των συμπτωμάτων.