Αγιουρβέδα & προβλήματα του πεπτικού στο ταξίδι

Κατηγορία Ayurveda
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 00:00 Διαβάστηκε 3826 φορές
Issue 67

Η Δρ Ντίπα Απτέ εξηγεί πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα κοιλιακά προβλήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών με χρήση της Αγιουρβεδικής θεραπευτικής

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, οι διαταραχές στο στομάχι ή γενικά στο πεπτικό σύστημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορούν να θεωρηθούν ως ανισορροπία Vata(αέρας) και Pitta(φωτιά). Κάποιος μπορεί να υποφέρει από κοιλιακές κράμπες, φουσκώματα, μετεωρισμό ή δυσκοιλιότητα που θεωρούνται αλλαγές Vata. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να βιώνετε διάρροια, δυσπεψία ή καούρες που θεωρούνται ανισορροπία Pitta.

Πριν το ταξίδι:

  • Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε να τονώνετε το ανοσοποιητικό σύστημα. Το καλύτερο αγιουρβεδικό φάρμακο για αυτό το σκοπό είναι το Chyawanprash. Παρασκευάζεται από ινδικά φραγκοστάφυλα και είναι γνωστό ως ενδυναμωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί να λαμβάνεται αναμεμιγμένο σε ζεστό νερό και να καταναλώνεται δύο φορές την ημέρα.
  • Η Αλόη (AloeVera), είτε σε χυμό ή σε μορφή τζελ, είναι επίσης ένα καλό προφυλακτικό φάρμακο πριν από το ταξίδι. Είναι προτιμότερο να το παίρνετε για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν ταξιδέψετε.
  • Το Neem, ένα τροπικό βότανο, είναι γνωστό για τις αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιικές του ιδιότητες, καθώς επίσης και για την ιδιότητά του να καθαρίζει το αίμα. Αν δεν πάσχετε από δυσκοιλιότητα, αυτό είναι το συνιστώμενο φάρμακο πριν από το ταξίδι.
  • Αν τείνετε να υποφέρετε από δυσκοιλιότητα τότε δοκιμάστε ρίζα κουρκουμά (turmeric) σε μορφή σκόνης. Αυτό μπορεί να λαμβάνεται μία-δύο φορές την ημέρα.
  • Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας σπόρους μάραθου. Είναι εξαιρετική λύση για να ηρεμούν τις διαταραχές στο στομάχι. Απλώς μουλιάστε τους σε ζεστό νερό και πίνετε όσο συχνά μπορείτε.
  • Αν υποφέρετε από προβλήματα διάρροιας, τότε το καλύτερο φάρμακο είναι το διαλυμένο βουτυρόγαλα. Για να το φτιάξετε χρησιμοποιήστε ένα τέταρτο γιαουρτιού και τρία τέταρτα ζεστό νερό και αναμίξτε τα. Μπορείτε να προσθέσετε σκόνη κύμινο. Πιείτε το δύο ή τρεις φορές την ημέρα.
  • Αν υποφέρετε από δυνατές κοιλιακές κράμπες, τότε πιείτε νερό κύμινου. Για να το παρασκευάσετε, μουλιάστε ένα κουταλάκι σπόρους κύμινου σε νερό και πιείτε το κατά τη διάρκεια της μέρας.
  • Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το απλό καθαρό νερό. Πιείτε άφθονο νερό, το οποίο θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από κάθε ενοχλητικό σύμπτωμα του ταξιδιού.
  • Θυμηθείτε να έχετε μαζί σας κάψουλες triphala. Πάρτε δύο ή τρεις κάθε βράδυ με ζεστό νερό. Είναι μια πολύ καλή λύση για να αποφύγετε κάθε ασθένεια.
  • Το Chyawanprash είναι πολύ καλή επιλογή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Θεωρείται το καλύτερο αντιοξειδωτικό που έχει ποτέ παρασκευαστεί. Βοηθά στην προστασία και ενδυνάμωση του πεπτικού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού:

Η Δρ Ντίπα Απτέ είναι διαπιστευμένη ιατρός της ινδικής ιατρικής, καθηγήτρια γιόγκα και θεραπεύτρια αγιουρβέδα. Κάνει συχνά διαλέξεις για την αγιουρβέδα και τη γιόγκα και διευθύνει το δικό της ιατρείο στο Λονδίνο (ayurvedapura.com)