Αγιουρβέδα & ψωρίαση

Κατηγορία Ayurveda
Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 00:00 Διαβάστηκε 5230 φορές
Issue 70

Η Δρ Ντίπα Απτέ μελετά την ψωρίαση σύμφωνα με την Αγιουρβεδική παράδοση και προτείνει λύσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

 

Η Αγιουρβέδα εξετάζει το δέρμα ως «Φωτιά», ή όργανο που συνδέεται με το Pittadosha. Το δέρμα αντιδρά έντονα στο φως του ήλιου. Μαυρίζει ή μπορεί να καίγεται ή ίσως απλά είναι ευαίσθητο στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Όλες οι παθήσεις του δέρματος θεωρούνται ως ανισορροπίες pitta - ως εκ τούτου, πρέπει κανείς να μειώσει την υπερβολική θερμότητα ή pitta από το σώμα.

Η ψωρίαση, ως δερματική πάθηση, είναι μια ασθένεια pitta: η θερμότητα έχει υπερβεί τα όρια του σώματος, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο ανισορροπία.

Έτσι, είναι χρήσιμο να ακολουθούνται οι παρακάτω συμβουλές:

Τροφές:

  • Η Αγιουρβέδα τονίζει την αποφυγή ορισμένων συνδυασμών τροφών. Ο πιο κοινός από αυτούς τους λανθασμένους συνδυασμούς είναι: φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα (δηλαδή δεν είναι σωστός συνδυασμός το γιαούρτι με φρούτα ή οι φράουλες με κρέμα), κρέας και γαλακτοκομικά ή ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτοί οι συνδυασμοί οδηγούν σε συσσώρευση τοξινών στο σώμα που επιτίθενται άμεσα στο δέρμα προκαλώντας ψωρίαση.
  • Πάντα να τρώτε μαγειρεμένα φαγητά. Αυτό βοηθά στην τόνωση της πεπτικής φωτιάς, επομένως, γίνεται καλύτερη αφομοίωση των συστατικών. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι τροφές δεν μετατρέπονται σε τοξίνες.
  • Επικεντρωθείτε σε γεύσεις που εξαλείφουν τη θερμότητα από το σώμα όπως οι φυσικές γλυκές τροφές (γλυκά φρούτα), οι πικρές (όλα τα πράσινα λαχανικά θεωρούνται πικρά) και οι στυφές (πολλά από τα φρούτα όταν είναι άγουρα).
  • Το βουτυρόγαλα είναι επίσης μία τροφή που συνιστάται ιδιαίτερα. Απλώς αναμίξτε ένα τέταρτο γιαούρτι και τρία τέταρτα του νερού. Σε αυτό μπορεί κανείς να προσθέσει μπαχαρικά όπως κύμινο σε σκόνη, κανέλα, τριμμένο τζίντζερ και κάρδαμο. Το βουτυρόγαλα έχει στυπτικές ιδιότητες και βοηθά να αποβληθεί η υπερβολική θερμότητα. Πιείτε ένα ποτήρι, 3-4 φορές την ημέρα.
  • Η τακτική κατανάλωση κρύου τσαγιού θα βοηθήσει στη μείωση της θερμότητας στο σώμα και τη βελτίωση της ψωρίασης.
  • Διατηρήστε τα έντερά σας καθαρά. Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ασθένειες του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης. Το Triphala, ένα από τα σημαντικότερα βοτανικά σκευάσματα στην Αγιουρβέδα, είναι γνωστό για την αποτοξινωτική και ρυθμιστική του δράση και τις καθαριστικές του ιδιότητες στο έντερο. Η καθημερινή λήψη Triphala όχι μόνο θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις τοξίνες και θα ρυθμίσει την εντερική λειτουργία, αλλά θα βοηθήσει επίσης να αποκτήσετε καθαρό και λαμπερό δέρμα.
  • Το Turmeric είναι ένα βασικό βότανο στο αγιουρβεδικό φαρμακείο. Έχει αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και είναι ευεργετικό για τον καθαρισμό του αίματος.
  • Ο κρόκος, το κάρδαμο, ο μάραθος, το κύμινο, η μέντα είναι μερικά βότανα και μπαχαρικά που μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινή μαγειρική σας.
  • Οι άνθρωποι που πάσχουν από ψωρίαση θα πρέπει να επενδύσουν κάποιο χρόνο στην τακτική αγιουρβεδική μάλαξη με έλαια. Κάντε μασάζ στον εαυτό σας με ζεστό σησαμέλαιο στο σπίτι ή επισκεφθείτε έναν αγιουρβεδικό θεραπευτή για ένα χαλαρωτικό ηρεμιστικό θεραπευτικό μασάζ Abhyanga. Κάνετε πάντα ζεστό ντους μετά τη θεραπεία σας, καθώς αυτό θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις τοξίνες που βγαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
  • Το αγιουρβεδικό μασάζ ποδιών είναι γνωστό για την ιδιότητά του να αφαιρεί τη θερμότητα. Για περισσότερα οφέλη, ζητήστε από τον θεραπευτή σας να χρησιμοποιήσει βούτυρο Ghee.
  • Οι άνθρωποι που αγαπούν την φυσική άσκηση μπορούν να προσπαθήσουν να ενσωματώσουν το Χαιρετισμό στη Σελήνη (ChandraNamaskar) στην πρακτική της γιόγκα τους, καθώς αποτελεί μια άσκηση ψύξης, η οποία βοηθά να απαλλαγούμε από την περίσσεια pitta.
  • Η στάση του μισοφέγγαρου και οι περιστροφές της σπονδυλικής στήλης έχουν ευεργετικά δράση.
  • Δοκιμάστε την άσκηση δροσιστικής αναπνοής (ShitaliPranayama) και την αναπνοή από το αριστερό ρουθούνι (ChandraBheda).
  • Τέλος για τους πάσχοντες από ψωρίαση που εργάζονται πολύ και διακατέχονται από έντονο στρες, καλό είναι να κρατούν την εργασία μακριά από το υπνοδωμάτιο τους. Η ώρα του ύπνου είναι η πιο προσωπική για τον καθένα ώστε να επιτευχθεί πλήρης αναζωογόνηση και επούλωση των ιστών. Αυτό δεν θα πρέπει να διαταραχθεί από θέματα εργασίας, υπολογιστές, λάπτοπ ή ακόμα και κινητά τηλέφωνα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός του χώρου εργασίας και μελέτης σας από την κρεβατοκάμαρά σας.

Βότανα:

Μάλαξη:

Αυτές οι απλές προσεγγίσεις έχουν ένα πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας για την αντιμετώπιση ακόμα και της πιο επίμονης ψωρίασης.

Γιόγκα:

Τρόπος ζωής:

Η Δρ Ντίπα Απτέ είναι διαπιστευμένη ιατρός της ινδικής ιατρικής, καθηγήτρια γιόγκα και θεραπεύτρια αγιουρβέδα. Κάνει συχνά διαλέξεις για την αγιουρβέδα και τη γιόγκα και διευθύνει το δικό της ιατρείο στο Λονδίνο.