Αντιμετωπίστε τις μολύνσεις του ουροποιητικού φυσικά!

Κατηγορία Naturopathy
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 00:00 Διαβάστηκε 6499 φορές
Issue 67

Γράφει ο Γουίλιαμ Τάιλερ, Dr of Naturopathy

Αν και ανήκουν στις πιο συνηθισμένες μολύνσεις των γυναικών, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία.

Αν ανήκετε στα εκατομμύρια των γυναικών που βασανίζονται από μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, πιθανότατα θα έχετε ήδη πάρει αντιβιοτικά — τη μοναδική απάντηση των συμβατικών γιατρών στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Αλλά ευτυχώς υπάρχει μια απλούστερη και ασφαλέστερη λύση, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, την οποία μπορεί και να έχετε ήδη στο ψυγείο σας.

Ο χυμός από κράνμπερι, αυτού του παλιού, λαϊκού γιατρικού που συχνά συστήνεται για την κυστίτιδα και άλλες μολύνσεις του ουροποιητικού σωλήνα, άρχισε εν τέλει να κερδίζει την αναγνώριση που αξίζει, από την επιστημονική κοινότητα. Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στη Βοστόνη, στην 240η Εθνική Συνέλευση της Αμερικανικής Κοινότητας Χημικών, αποκαλύφθηκε ότι ο χυμός από κράνμπερι μπορεί να παρεμποδίσει αποτελεσματικά τέτοιου είδους μολύνσεις, καταπολεμώντας τα βακτήρια Escherichia coli που τις προκαλούν.

Η μελέτη περιλάμβανε την καλλιέργεια σπόρων Escherichiacoli— της πιο συνηθισμένης αιτίας μολύνσεων — σε ούρα που συλλέχθηκαν από υγιείς εθελοντές πριν και μετά την κατανάλωση χυμού από κράνμπερι. Έπειτα εξετάστηκαν τα E. Coli, για την εκτίμηση της ικανότητάς τους να προσκολλώνται το ένα στο άλλο και να σχηματίζουν βιομεμβράνες, δηλαδή λεπτά, γλοιώδη στρώματα των μικροοργανισμών, περικυκλωμένα από τα ίδια τους τα εκκρίματα, που δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Τα βακτήρια που δε μπορούν να ενωθούν, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποβληθούν από τον ουροποιητικό σωλήνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χυμός από κράνμπερι παρεμπόδισε την προσκόλληση των βακτηρίων είτε μεταξύ τους, είτε στην επιφάνεια ενός τρυβλίου πέτρι (ρηχό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τουςβιολόγουςγια την καλλιέργειαμικροοργανισμών), οκτώ μόλις ώρες μετά την κατανάλωση. Αυτό φανερώνει ότι τα ευεργετικά, ενεργά συστατικά του χυμού φτάνουν γρήγορα στον ουροποιητικό σωλήνα και παρεμποδίζουν την ανάπτυξη μόλυνσης εξαρχής (science daily.com/releases/2010/08/100823183807.html).

Η έρευνα αυτή έχει σημαντικό απόηχο, αν σκεφτεί κανείς πόσο μεγάλο πρόβλημα αποτελούν παγκοσμίως οι μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος. Μόνο στις ΗΠΑ, οι ιατρικές επισκέψεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα, υπολογίζονται γύρω στα οκτώ εκατομμύρια το χρόνο, με συνολικό ετήσιο κόστος που ξεπερνά τα 1,6δις (DisMon, 2003; 49: 53-70). Επιπλέον, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων ελεγχόμενων κλινικών τεστ, τα οποία υποστηρίζουν ότι τα κράνμπερι, σε διάφορες μορφές, μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση μολύνσεων σε γυναίκες που είναι συνήθως πιο επιρρεπείς σε τέτοιου είδους προβλήματα.

Σε μία ερευνητική μελέτη διάρκειας ενός έτους, σε 150 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, ηλικίας από 21 ως 72 ετών, οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στη μία δόθηκε χυμός από βιολογικό κράμπερι και ταμπλέτες εικονικού φαρμάκου, στην άλλη, ταμπλέτες κράνμπερι και χυμός από εικονικό φάρμακο και στην τρίτη, ταμπλέτες και χυμός από εικονικό φάρμακο. Η δόση για το χυμό ήταν 250mL, τρεις φορές την ημέρα, ενώ οι ταμπλέτες χορηγούνταν δύο φορές την ημέρα.

Το κράνμπερι, σε μορφή χυμού ή ταμπλέτας, μείωσε σημαντικά τον αριθμό των γυναικών που συνέχισαν να παρουσιάζουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο κάποια μόλυνση (20% και 18% των γυναικών που πήραν το χυμό και τα χάπια αντίστοιχα), συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο (32% των γυναικών). Επίσης και οι δύο ομάδες του κράνμπερι χρειάστηκε να πάρουν λιγότερα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του έτους, συγκριτικά με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου (CanJUrol, 2002; 9: 1558-62).

Μια ακόμα αναφορά— αυτή τη φορά μια συγκεντρωτική μετα-ανάλυση που διεξήχθη από τον ευυπόληπτο Οργανισμό Κοχρέιν (CochraneCollaboration) για τα αποτελέσματα 10 δοκιμασιών— κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα του κράνμπερι (χυμός και ταμπλέτες), μπορούν να μειώσουν σημαντικά την εμφάνιση μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος μέσα σε 12 μήνες, ειδικά σε γυναίκες που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες μολύνσεις, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου με το εικονικό φάρμακο (Cochrane Database Systrev, 2008; 1: CD001321). Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κράνμπερι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία μιας μόλυνσης που ήδη υπάρχει (Drugs, 2009; 69: 775-807).

Οι προανθοκυανιδίνες των κράνμπερι ανήκουν σε μια τάξη φλαβονόλων, γνωστών και ως «συμπυκνωμένες ταννίνες», που θεωρούνται υπεύθυνες για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον ουροποιητικό συστήματος. Υπάρχουν και άλλα φυτικά εκχυλίσματα που επίσης περιέχουν αυτές τις προανθοκυανιδίνες, αλλά η ειδική δομή εκείνων που περιέχει το κράνμπερι, τις κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματικές ενάντια των βακτηρίων που προκαλούν τις μολύνσεις του ουροποιητικού σωλήνα (Altern Med Rev, 2008;13: 227-44).

Γενικά, η κατανάλωση 300-500mL, την ημέρα, χυμού κράνμπερι, χωρίς την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών, συστήνεται για την παρεμπόδιση μολύνσεων του ουροποιητικού σωλήνα, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να λαμβάνετε 400mg συμπυκνωμένου εκχυλίσματος κράνμπερι, δύο φορές την ημέρα.

Άλλες φυσικές προσεγγίσεις

Εκτός από τα προϊόντα του κράνμπερι, υπάρχουν και πολλοί άλλοι φυσικοί τρόποι να προστατευτούμε από τέτοιου είδους μολύνσεις.

  • Προβιοτικά. Καθώς το E. Coli, το κυρίαρχο παθογόνο που συμμετέχει στις μολύνσεις του ουροποιητικού σωλήνα, ταξιδεύει από τα έντερα και/ή τον κόλπο για να κατοικήσει στο φυσικά αποστειρωμένο ουροποιητικό σωλήνα, η βελτίωση είτε της χλωρίδας του εντέρου, είτε του κόλπου, μπορεί να έχει μια ευεργετική επίδραση στον σωλήνα. Μάλιστα, κλινικές μελέτες δείχνουν ότι κάποια προβιοτικά— που λαμβάνονται είτε πόσιμα, είτε κολπικά— φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην παρεμπόδιση των μολύνσεων του ουροποιητικού συστήματος.

Σε μια προκαταρκτική δοκιμασία όπου συμμετείχαν εννέα γυναίκες που υπέφεραν από περιοδικές μολύνσεις του ουροποιητικού σωλήνα, η χρήση ενός κολπικού υπόθετου που περιείχε Lactobacilluscrispatus, κάθε δεύτερο βράδυ για ένα χρόνο, οδήγησε σε αξιοσημείωτη μείωση της κλίμακας επανεμφάνισης του προβλήματος. Πριν τη θεραπεία, οι γυναίκες μολύνονταν γύρω στις πέντε φορές το χρόνο, κατά μέσο όρο, κάτι που μειώθηκε σε μόλις μία φορά, κατά τη διάρκεια του χρόνου που ακολούθησαν τη θεραπεία με το προβιοτικό ntJAntimicrobAgents, 2006; 28 Suppl 1: S30-4).

Σε μια άλλη, μεγαλύτερης κλίμακας, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, γυναίκες με μόλυνση του ουροποιητικού σωλήνα, ακολούθησαν θεραπεία με αντιβιοτικά για τρεις μέρες (αν και οι επανεμφανίσεις ήταν ορατές στο 29% και 41% εκείνων που πήραν νορφλοξασίνη και τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη αντίστοιχα), η οποία συνεχίστηκε με τη χορήγηση υπόθετων που περιείχαν είτε λακτοβάκιλλο (Lactobacillus), είτε κάποιο εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κλίμακα επανεμφάνισης άγγιξε το 21% για την ομάδα με τα προβιοτικά, συγκριτικά με το 47% για την ομάδα με το εικονικό φάρμακο (ClinTher, 1992;14: 11-6).

Τα πόσιμα προβιοτικά, όπως ο L.rhamnosusGG, φαίνεται να μειώνουν επίσης την εμφάνιση μολύνσεων του ουροποιητικού σωλήνα, αν και τα στοιχεία προέρχονται κυρίως από μελέτες σε παιδιά (AlternMedRev, 2008; 13:227-44).

  • Βιταμίνη C. Σε μια μελέτη που συμμετείχαν περισσότερες από 100 έγκυες— που αποτελούν μια ομάδα με ευαισθησία σε μολύνσεις του ουροποιητικού— χορηγούνταν στις μισές από αυτές 200mgθειικού σιδήρου, 5mg φολικού οξέος και 100mg βιταμίνης C, σε καθημερινή βάση, ενώ στις άλλες μισές χορηγούταν μόνο ο θειικός σίδηρος και το φολικό οξύ. Μετά από τρεις μήνες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μειώθηκε σημαντικά η εμφάνιση μολύνσεων του ουροποιητικού (13%) σε εκείνες που πήραν τη βιταμίνη C, συγκριτικά με τις υπόλοιπες (29%) (ActaObstetGynecolScand, 2007; 86: 783-7).

Θεωρείται λοιπόν ότι η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) μπορεί να κάνει πιο όξυνα τα ούρα και επομένως, να δημιουργήσει ένα πιο «αφιλόξενο» περιβάλλον για τα βακτήρια που προκαλούν τις μολύνσεις όπως π.χ. το E.coli(NitricOxide, 2001;5: 580-6). Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να αποδώσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης, στην αντιοξειδωτική της δράση (MediatorsInflamm, 2005; 2005: 242-4).

  • Βιταμίνη Α. Μια μικρή τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη δοκιμασία υπέδειξε την πιθανότητα, η βιταμίνη Α να βοηθά ενάντια στην επανεμφάνιση μολύνσεων του ουροποιητικού σωλήνα. Σε μια ομάδα 24 ασθενών χορηγήθηκε αντιμικροβιακή θεραπεία, αλλά στους μισούς από αυτούς δόθηκε και μία και μόνη δόση βιταμίνης Α (200.000ΙU), ενώ στους υπόλοιπους κάποιο εικονικό φάρμακο. Στην επανεξέταση, ένα χρόνο μετά, βρέθηκε ότι η ομάδα που έλαβε τη βιταμίνη Α είχε βιώσει πολύ λιγότερες μολύνσεις συγκριτικά με την άλλη. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα συμπληρώματα της βιταμίνης Α μπορούν να παίξουν βοηθητικό ρόλο στη θεραπεία για την επανεμφάνιση των μολύνσεων» (PediatrInt, 2007; 49: 310-30).
  • Αρκτοστάφυλος (Uva Ursi). Επίσης γνωστός και ως αρκουδοκούμαρο (Λατινική ονομασία: Arctostaphylos uva ursi). Πρόκειται για ένα αντιμικροβιακό βότανο που χρησιμοποιείται συχνά για την παρεμπόδιση και θεραπεία μολύνσεων του ουροποιητικού. Παρόλα αυτά, δεν έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής κάποια μελέτη για την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητάς του ως μέσο θεραπείας, αν και μια κλινική δοκιμασία υποστηρίζει ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο πρόληψης.
  • D-μανόζη. Πρόκειται για ένα απλό σάκχαρο που φαίνεται να λειτουργεί παρόμοια με το χυμό του κράνμπερι, εμποδίζοντας τα σπόρια διαφόρων βακτηρίων να προσκολλήσουν στο εσωτερικό του ουροποιητικού σωλήνα. Σε μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια, η άλφα-D-μανόζη, όχι μόνο παρεμπόδισε την προσκόλληση του Ε.coli, αλλά και μπλόκαρε την είσοδό του στα κύτταρα της κύστης και τον επακόλουθο σχηματισμό της βιομεμβράνης (PLoS One, 2008;3:e2040).

Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμασία, όπου συμμετείχαν 57 γυναίκες με χρόνια κυστίτιδα και έδειξε ότι ένα απλό συμπλήρωμα που περιείχε εκχύλισμα από φύλλο αρκτοστάφυλου, καθώς και ρίζα και φύλλα από ταραξάκο (το τελευταίο αποτελεί ένα σπουδαίο διουρητικό), για ένα μήνα, μπορεί αποτελεσματικά να μειώσει τον αριθμό των μολύνσεων για τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα, ένα χρόνο μετά, κανείς από την ομάδα του αρκουδοκούμαρου δεν είχε παρουσιάσει κάποια μόλυνση, ενώ δε συνέβη το ίδιο και για πέντε γυναίκες από την άλλη ομάδα με το εικονικό φάρμακο (Curr Ther Res, 1993; 53: 441-3).

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, το αρκουδοκούμαρο είναι πιο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται στα πρώτα στάδια μιας μόλυνσης ή για βραχυπρόθεσμη προστασία (Altern Med Rev, 2008; 13: 227-44). Παρόλα αυτά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε και κάποιον ειδικό βοτανολόγο για να σας καθορίσει τις δοσολογίες.

Κι όμως, καθώς οι κλινικές δοκιμασίες είναι ελλιπείς, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν τελικά τα άτομα που λαμβάνουν πόσιμα τη D-μανόζη, θα βιώσουν και τις ίδιες επιδράσεις. Βέβαια, κάποιες λιγοστές έρευνες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, εξέτασαν τις επιπτώσεις της D-μανόζης σε κύτταρα από υγιείς γυναίκες και γυναίκες με μόλυνση του ουροποιητικού σωλήνα και ανακάλυψαν ότι η D-μανόζη μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά, σχεδόν τα μισά σπόρια του E.coli που εντοπίστηκαν στον ουροποιητικό σωλήνα (AlternMedRev, 2008; 13: 227-44).

  • Βελονισμός. Μια ελεγχόμενη μελέτη που σύγκρινε τα αποτελέσματα του πραγματικού και του εικονικού βελονισμού, καθώς και της απουσίας θεραπείας σε γυναίκες με μολύνσεις του ουροποιητικού ανακάλυψε ότι μετά από έξι μήνες, το 85% εκείνων που ακολούθησαν τη θεραπεία βελονισμού δεν εμφάνισε μολύνσεις του ουροποιητικού, σε σύγκριση με το 58% εκείνων που ανήκαν στην εικονική ομάδα και το 36% εκείνων που δεν ακολούθησαν καμία απολύτως θεραπεία (ScandJPrimhealthCare, 1998; 16: 37-9). Μια πιο πρόσφατη δοκιμασία επίσης ανέφερε ανάλογα αποτελέσματα (AmJPublicHealth, 2002; 92: 1609-11).
  • Διατροφή. Η Δρ. Μέριλιν Γκλένβιλ, στο βιβλίο της «Βίβλος της Φυσικής Υγείας των Γυναικών» (London: DuncanBairdPublishers, 2010), προσφέρει τις ακόλουθες συμβουλές διατροφής σε γυναίκες με ευαισθησία σε μολύνσεις του ουροποιητικού.

-Αποφεύγετε όξινες τροφές και ποτά, όπως τσάι, καφές, αλκοόλ, ζάχαρη, καυτερά φαγητά και μη αραιωμένοι χυμοί εσπεριδοειδών, καθώς όλα τους μπορούν να ερεθίσουν το πρόβλημα. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τα φαγητά που καταναλώνετε, για να διαπιστώσετε αν κάποιο άλλο είδος φαγητού ή ποτού μπορεί να πυροδοτήσει την κατάστασή σας.

-Πίνετε άφθονο νερό. Σε περίπτωση που ήδη έχετε κάποια μόλυνση, μπορείτε να φτιάξετε κριθαρόνερο: βράστε 1 και 1/4L νερό και προσθέστε 40g κριθάρι. Σιγοβράστε για 20 λεπτά. Προσθέστε το χυμό από 1 λεμόνι και σιγοβράστε για 10 λεπτά ακόμη. Βγάλτε το μίγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Πιείτε ένα φλιτζάνι σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια της μέρας. Αν σας περισσέψει ποσότητα από το ζωμό, μπορείτε να το φυλάξετε σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο σας, για 24 ώρες το πολύ.

-Τρώτε σκόρδα, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του E.coli και των άλλων βακτηρίων που προκαλούν μολύνσεις. Το ωμό σκόρδο είναι πιο αποτελεσματικό από το μαγειρεμένο, οπότε καλύτερα να το κόβετε σε μικρά κομματάκια και το πασπαλίζετε πάνω από τις σαλάτες σας ή να το χρησιμοποιείτε ως καρύκευμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να το λαμβάνετε ως συμπλήρωμα (1.000mg/τη μέρα σκόρδο ψυχρής ωρίμανσης).

-Καταναλώνετε άφθονο, οργανικό, ζωντανό γιαούρτι, το οποίο περιέχει ευεργετικά βακτήρια (προβιοτικά), που βοηθούν στη δημιουργία καλών αποικιών και επομένως ωφέλιμης χλωρίδας, στο γαστρεντερικό σας σύστημα.

Ποια είναι η αιτία των μολύνσεων του ουροποιητικού σωλήνα;

Συνήθως παρουσιάζονται όταν κάποια βακτήρια εισβάλλουν στο σωλήνα μέσω της ουρήθρας και πολλαπλασιαστούν στην κύστη. Οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαίσθητες εξαιτίας της ανατομίας τους— η μικρή απόσταση μεταξύ ουρήθρας-πρωκτού και μεταξύ του ανοίγματος της ουρήθρας και της κύστης. Ακόμα και η σεξουαλική επαφή μπορεί ορισμένες φορές να προκαλέσει μολύνσεις του ουροποιητικού σωλήνα, καθώς διάφορα βακτήρια μπορεί να πιεστούν στο εσωτερικό της ουρήθρας. Η χρήση διαφράγματος μπορεί και αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει σε μολύνσεις, καθώς μπορεί να σπρώχνει την ουρήθρα, κάνοντας δυσκολότερη την πλήρη εκκένωση της κύστης. Η παραμικρή ποσότητα ούρων που παραμένει, μπορεί να αναπτύξει βακτήρια και να προκαλέσει μολύνσεις. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις:

-        Πίνετε άφθονο νερό, καθώς παρασύρει τα βακτήρια

-        Μην κρατιέστε όταν πιέζεστε— να πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε φορά που νιώθετε ότι το χρειάζεστε

-        Να σκουπίζεστε από μπρος προς τα πίσω, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν επιτρέπετε στα βακτήρια της περιοχής του πρωκτού να μεταφερθούν στον κόλπο και την ουρήθρα

-        Μετά τη σεξουαλική επαφή προσπαθήστε να ουρήσετε, ώστε να εξολοθρεύσετε τυχόν βακτήρια

-        Αποφεύγετε πιθανώς ερεθιστικά γυναικεία προϊόντα, όπως αποσμητικά σπρέι ή πούδρες

-        Αποφεύγετε τη χρήση διαφράγματος ως μέθοδο αντισύλληψης, σε περίπτωση που έχετε αυξημένη ευαισθησία στις μολύνσεις του ουροποιητικού σωλήνα

Φυσικοί τρόποι θεραπείας των μολύνσεων του ουροποιητικού σωλήνα

Τέτοιου είδους μολύνσεις μπορούν να εξαπλωθούν από την κύστη στα νεφρά και να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη τους, επομένως είναι σημαντικό να επισκεφτείτε κάποιο γιατρό αμέσως μόλις παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια της μόλυνσης. Παρόλα αυτά, αν δεν επιθυμείτε να πάρετε κάποιο αντιβιοτικό φάρμακο για να καταπολεμήσετε τη μόλυνση, σκεφτείτε την περίπτωση να επισκεφτείτε κάποιον ικανό ομοιοπαθητικό ή βοτανολόγο, που είναι σε θέση να σας συστήσει κάποια γιατρικά ανάλογα με τα συμπτώματά σας.

Τα ιατρικά βότανα μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς πολλά από αυτά έχουν μεγάλο ιστορικό επιτυχημένων θεραπειών στις μολύνσεις. Σε αυτά συνήθως περιλαμβάνονται η Agrimoniaeupatoria (αγριμόνια), η Altheaofficinalis (νερομολόχα), Apiumgraveolens (σπόρος του σέλινου), η Arctiumlappa (κολλιτσίδα), η Zeamays (καλαμπόκι) (AlternMedRev, 2008; 13: 227-44).