Utthita Trikonasana

Κατηγορία Yoga
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 00:00 Διαβάστηκε 610 φορές
issue 83

H Utthita Trikonasana ή θέση του τριγώνου αποτελεί μία απολαυστική asana που μέσα από την έντονη διάτασή της ξεκλειδώνει το σώμα αυξάνοντας την ψυχική, τη σωματική και την ενεργειακή ισορροπία. Ανήκει στις όρθιες θέσεις-asanas και στην τελική της μορφή το σώμα μοιάζει με τρίγωνο γι’ αυτό την ονομάζουν θέση του τριγώνου. Είναι όμως και μία όρθια θέση ήπιας ισορροπίας που συμπεριλαμβάνει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Οι στάσεις ισορροπίας στη γιόγκα βοηθούν στο συγχρονισμό της επικοινωνίας ανάμεσα στο δεξί και αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, βελτιώνοντας τη στήριξη, τη σταθερότητα και την ευελιξία. Αρχικά η Utthita Trikonasana ενεργοποιεί τη λεκάνη, τη σπονδυλική στήλη και τα πόδια.

Περιγραφή της θέσης: Στάσου στην όρθια θέση Tadasana με ίσιο το σώμα και τα πέλματα παράλληλα το ένα με το άλλο στο άνοιγμα της λεκάνης. Κάνε ένα μεγάλο βήμα πίσω το ένα πόδι σε μεγάλη προβολή και πάτησε στο πλάι το πίσω πέλμα στο έδαφος. Το μπροστινό σου γόνατο μπορεί να είναι λίγο λυγισμένο για αρχή, ενώ το πίσω τεντωμένο. Το μπροστινό σου πέλμα να κοιτάζει μπροστά παράλληλα με το ματ και το πίσω να είναι κάθετο σε σχέση με το μπροστινό, ή να κοιτάει λίγο λοξά μπροστά (αν δεν έχεις καλή ευλυγισία στη λεκάνη). Για να βρεις το σωστό άνοιγμα-απόσταση μεταξύ των δύο ποδιών σου τέντωσε τα χέρια σου σε ευθεία (να κοιτάνε μπροστά-πίσω). Οι αστράγαλοί σου πρέπει να είναι στο ύψος των καρπών σου. Ευθυγράμμισε τις φτέρνες σου σε ευθεία σε σχέση με το ματ, ή αν είσαι πιο ευλύγιστος η μπροστά φτέρνα να είναι σε ευθεία με το κέντρο της καμάρας του πίσω πέλματός σου.

Βεβαιώσου ότι τα πόδια σου πιέζουν καλά το έδαφος και το βάρος του σώματός σου ισορροπεί εξίσου και στα δύο πόδια. Τέντωσε το μπροστινό σου πόδι και η λεκάνη σου να κοιτάει στο πλάι. Τα χέρια σου να είναι σε ευθεία σε αντιστοιχία με τα πόδια σου κοιτώντας μπροστά και πίσω. Το βλέμμα σου να είναι μπροστά. Ευθυγράμμισε τη σπονδυλική σου στήλη. Κατέβασε αργά τον κορμό σου προς τα κάτω και μπροστά μονοκόμματα, έτσι ώστε το μπροστινό σου χέρι να ακουμπήσει στα ακροδάχτυλα κάτω και δίπλα από την έξω μεριά του μπροστινού σου ποδιού, σε απόσταση πέντε περίπου εκατοστά προς τα πίσω από τη φτέρνα σου, ενώ το πίσω χέρι θα ανοιχτεί προς τα πάνω.

Τελική φόρμα της θέσης

Τέντωσε το μπροστινό σου πόδι καλά και τράβηξε την κορυφή των μηρών σου προς τα πίσω δημιουργώντας χώρο στη λεκάνη σου. Αμέσως θα νοιώσεις το δικέφαλο του μπροστινού σου ποδιού να διατείνεται. Πάτησε το πίσω σου πέλμα δυνατά στο έδαφος σε όλο το εύρος του πέλματος και γύρισε την ουρά-κόκκυγά σου προς τα μέσα ενεργοποιώντας το κέντρο σου (mula bandha). Η βαθιά ενεργοποίηση του κέντρου, σου δίνει τη δυνατότητα να στρίψεις στο πλάι το σώμα σου και να ανοίξεις το θώρακά σου.

Τέντωσε το χέρι που ανοίγεται προς τα πάνω προς την οροφή. Κράτησε το κεφάλι σου σε ουδέτερη θέση στο κέντρο του κορμού, ή γύρισέ το να κοιτάζει λοξά προς τα πάνω και προς στην πάνω παλάμη.

Βεβαιώσου ότι το σώμα σου είναι λυγισμένο πλευρικά και όχι προς τα πίσω ή προς τα εμπρός. Στόχος σου είναι να μην παραμορφώσεις τα πλευρά και τον κορμό σου. Κράτησε ανοιχτό τον χώρο που έχεις ήδη δημιουργήσει στη λεκάνη και στο θώρακα. Ανέπνευσε βαθιά και ήρεμα. Με κάθε εκπνοή, χαλάρωσε όλο και περισσότερο την ένταση στο σώμα. Μείνε για 5-10 βαθιές και πλούσιες αναπνοές. Νοιώσε την απόλαυση που σου δίνει η συγκεκριμένη θέση-asana και ελευθέρωσε το πνεύμα σου.

Πατώντας δυνατά τα πέλματά σου στο έδαφος και εισπνέοντας βαθιά ανέβασε τον κορμό σου σε όρθια θέση. Επανέλαβε την ίδια διαδικασία με την άλλη πλευρά του σώματος.

Αντενδείξεις και προφυλάξεις

Χρειάζεται προσοχή αν είσαι αρχάρια-ος , εάν υποφέρεις από ημικρανία, διάρροια, χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση, υπόταση, ή τραυματισμούς στον αυχένα, στα ισχία και την πλάτη. Μπορείς να μπεις στη θέση στην πιο ήπια εκδοχή της μέχρι να την συνηθίσεις. Βεβαιώσου ότι έχεις κάνει μια καλή προθέρμανση ολόκληρου του σώματος προτού μπεις στην asana.

Οφέλη της θέσης

Είναι πάρα πολλά τα οφέλη αυτής της θέσης. Ενισχύει τα πόδια, τα γόνατα, τους αστραγάλους, τα χέρια και το στήθος. Τεντώνει και ανοίγει τα ισχία, τους δικεφάλους των ποδιών, τους προσαγωγούς, τους ώμους, το στήθος και τη σπονδυλική στήλη. Βοηθά στην βελτίωση της πέψης και της δυσκοιλιότητας. Μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη, τους πόνους στην πλάτη και στον αυχένα. Ανακουφίζει την οσφυαλγία και την ισχιαλγία. Διεγείρει τα κοιλιακά όργανα. Βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Είναι ιδανική άσκηση για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Βοηθά για την οστεοπόρωση, τη στειρότητα. Βελτιώνει την ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης.

Παραλλαγές

Αν έχεις δυσκολία να κατεβάσεις τον κορμό σου προς το πάτωμα λόγω δυσκαμψίας των ισχίων της λεκάνης ή των ώμων σου, κατέβασε το μπροστινό σου χέρι πάνω στην κνήμη λίγο κάτω από το γόνατο. Ανάλογα με την ευλυγισία σου μπορείς να γλιστρήσεις την παλάμη σου λίγο πιο κάτω μέχρι το ύψος του αστραγάλου σου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις μπλοκ όρθιο ή ξαπλωτό δίπλα και λίγο πίσω από την φτέρνα σου και να ακουμπήσεις το χέρι σου επάνω του. Επίσης για τη δυσκαμψία στη λεκάνη και τα ισχία μπορείς να τοποθετήσεις το πίσω πέλμα στο πάτωμα, έτσι ώστε να κοιτάζει λοξά μπροστά.

Η γιόγκα είναι πολλά πράγματα μαζί, είναι όμως και ένωση. Και η ενότητα ξεκινά από αυτό που είμαστε οι άνθρωποι, το σώμα και ο νους. Μέσα από τις asanas αποκτάς ευλυγισία, δύναμη, παρατηρητικότητα και ηρεμία σώματος και πνεύματος. Μαθαίνεις να ακούς το σώμα σου και να αφυπνίζεις δυνάμεις που δεν ήξερες ότι έχεις. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείς έναν ήρεμο και ατάραχο νου που μπορεί να σε βοηθάει καθημερινά σε κάθε σου στιγμή.

 

Βασίλης Μαυρομμάτης, Ομοιοπαθητικός, Φυσικοπαθητικός, Yoga instructor - Hatha Yoga

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Adho Mukha Svanasana »