Eka Pada Rajakapotasana

Κατηγορία Yoga
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 09:01 Διαβάστηκε 745 φορές
Τεύχος 84

Πριν από αρκετά χρόνια όταν είχα ξεκινήσει να κάνω γιόγκα, κάθε φορά που άκουγα ότι το μάθημα θα έχει "hip openers" δηλαδή άνοιγμα ισχίων, δυσανασχετούσα. Τότε ήμουν ακόμα αθλητής της καλαθοσφαίρισης ημιεπαγγελματίας όπου έκανα συστηματική προπόνηση, ασκήσεις με βάρη και πολύ τρέξιμο σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Όπως όλοι οι αθλητές αυτού του τύπου είχα αρκετά σφιχτά ισχία, με μικρό εύρος κίνησης, κάτι που ούτε που το γνώριζα. Έτσι οι πρώτες πρακτικές ανοίγματος ισχίων στην Hatha Yoga υπήρξαν δύσκολες για μένα τότε. Όμως μετά από μία τέτοια πρακτική αν και δυσκολευόμουν, ένοιωθα αρκετή ανακούφιση και λίγο πιάσιμο στην περιοχή των ισχίων.

Σήμερα αυτό έχει αλλάξει καθολικά και μετά από πρακτική ανοίγματος ισχίων έχει μείνει μόνο η ανακούφιση. Αυτό ακριβώς ισχύει και στους μαθητές μου. Η στάση μισό περιστέρι, ή Eka Pada Rajakapotasana (prep.), προκαλεί πραγματικά ανακούφιση. Η πρακτική για το άνοιγμα των ισχίων μπορεί να είναι πρόκληση για αρκετές και αρκετούς, μπορεί όμως να είναι απίστευτα ικανοποιητική και ανακουφιστική, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Η Eka Pada Rajakapotasana 1 στην τελική της μορφή είναι μία άσκηση πολύ απαιτητική και πολύ δύσκολη στην εκτέλεσή της. Απαιτεί μεγάλο άνοιγμα ισχίων και μεγάλο εύρος κίνησης σε οπίσθια κάμψη της πλάτης. Όμως η εκδοχή που θα δούμε στο άρθρο είναι η προετοιμασία που χρειάζεται κάποια-ος μέσα από την Eka Pada Rajakapotasana (preperation), για να μπορέσει να φθάσει κάποτε στη φουλ θέση.

H σύγχρονη δυτική καθημερινότητα απαιτεί καθιστικό τόπο ζωής. Οι καρέκλες και οι πάγκοι σε γραφείο, σπίτι, ή σε άλλους χώρους (σινεμά, γήπεδα, εστιατόρια), λόγω του περιορισμού εύρους κίνησης στη λεκάνη κρατούν τα ισχία μακριά από την φυσιολογική περιστροφική τους κίνηση, καθώς και την πλάγια κάμψη και έκτασή τους, κινήσεις που χρειάζονται καθημερινά για να παραμείνουν ευκίνητα και εύκαμπτα. Επίσης, κοινά αθλήματα όπως το τρέξιμο, το ποδόσφαιρο, η καλαθοσφαίριση, η ποδηλασία ή ακόμα και η πεζοπορία, δυναμώνουν μεν τα ισχία σας αλλά μειώνουν την ευλυγισία και την ευκαμψία τους, αφού τα ισχία κινούνται σε έναν άξονα κυρίως εμπρός και πίσω. Αυτός ο τρόπος εκγύμνασης δημιουργεί άκαμπτα και δυσκίνητα ισχία, αφού οι αρθρώσεις αυτές είναι φτιαγμένες να κινούνται περιστροφικά σε όλα τα επίπεδα κίνησης και όχι μόνο πάνω και κάτω.

Ευκαμψία ή ευκινησία μίας άρθρωσης είναι η ικανότητα του νευρομυϊκού συστήματος για πλήρη κίνησή της, χωρίς περιορισμούς και πόνο κατά την εκτέλεσή της. Ευλυγισία δε είναι η ικανότητα διάτασης των μυών των τενόντων και των συνδέσμων και αφορά τη συνολική ελαστικότητα των αρθρώσεων και των λοιπών ιστών που τα περιβάλλουν. Η Eka Pada Rajakapotasana (prep.), έχει την ιδιότητα να ξεμπλοκάρει την κίνηση της άρθρωσης των ισχίων προς κάθε κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να αυξάνει την ευκαμψία, την ευκινησία και την ευλυγισία της.

Ένας ακόμα ένοχος που μπλοκάρει καθημερινά τα ισχία σας, είναι το στρες και οι ψυχικές ρήξεις. Το στρες και οι ψυχικές εντάσεις ή ρήξεις προσβάλλουν αρχικά το σώμα σε ψυχονοητικό επίπεδο. Με την πάροδο του χρόνου το στρες σωματοποιείται σε διάφορα σημεία στο σώμα σας (τα συμπτώματα διαφοροποιούνται ανάλογα με την ευαισθησία και την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου), δημιουργώντας διάφορα και ποικίλα συμπτώματα που εκδηλώνονται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Η Κλασική Ιατρική τα αποκαλεί ασθένειες ή σύνδρομα και οι φυσικές "εναλλακτικές" μέθοδοι θεραπείας προσωπική παθολογία. Ουσιαστικά πρόκειται για δημιουργία παθολογίας που κινείται από μέσα προς τα έξω, από την ψυχή προς το σώμα, όπως μας το περιγράφει και ο νόμος του Χέρινγκ, ένας από τους βασικούς νόμους της Ομοιοπαθητικής και της Φυσικοπαθητικής. Έτσι ένα μεγάλο μέρος του στρες και των ψυχικών αυτών εντάσεων, σωματοποιούνται στην περιοχή των ισχίων σας. Εκεί υπάρχει ένα σύνθετο σύμπλεγμα ιστών αποτελούμενο από ισχυρούς μύες, τένοντες και συνδέσμους. Ακόμη και λίγο σφίξιμο που προκαλείται από το στρες σε όλους αυτούς τους ιστούς, μπορεί πραγματικά να κλειδώσει τα ισχία σας.

Σίγουρα δεν θα χρειαστεί να πετάξετε τις καρέκλες σας ή να εξαλείψετε τελείως το στρες από τη ζωή σας, διότι όλα χρειάζονται αλλά με μέτρο. Έτσι για να μπορέσετε να καλυτερέψετε το εύρος κίνησης, την ευλυγισία, αλλά και την ευκαμψία των ισχίων σας, μπορείτε να αρχίσετε να ενσωματώνετε την asana αυτή αυτή στην καθημερινή σας ρουτίνα. Αυτός είναι ο ένας τρόπος θεραπείας της δυσκαμψίας των ισχίων σας και απευθύνεται στο σώμα. Αυτός είναι και ο ρόλος της Hatha Yoga, να ξεμπλοκάρει την ενέργεια στο σώμα μέσω των asanas λειτουργώντας θεραπευτικά. Ο δεύτερος τρόπος θεραπείας είναι να διαχειριστείτε το στρες ακολουθώντας μία φυσική αφάρμακη θεραπεία επιλέγοντας μέσα από τις τόσες πολλές "εναλλακτικές" θεραπείες που υπάρχουν, οι οποίες στοχεύουν στα αίτια της κάθε παθολογίας (ολιστική προσέγγιση) και όχι στα συμπτώματα όπως κάνει η συμβατική ιατρική (συμπτωματική θεραπεία).

Οφέλη της θέσης: Η Eka Pada Rajakapotasana (prep.), είναι ιδανική για να "λαδώσετε" τα σφιχτά ισχία σας κάνοντας έντονη εξωτερική και εσωτερική περιστροφή. Διατείνει τους περιστροφείς των ισχίων (μύες στην περιοχή των γλουτών) και τους καμπτήρες των ισχίων (τους μακριούς μυς που εκτείνονται κατά μήκος του μηρού και της λεκάνης). Επίσης προσδίδει ελαστικότητα σε συνδέσμους και τένοντες. Αν ασκείτε αυτή την asana με συνέπεια θα παρατηρήσετε ότι η ευλυγισία σας και η ευκαμψία σας στην περιοχή των ισχίων σας θα αυξάνονται όλο και περισσότερο μετά από κάθε πρακτική σας. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι το σώμα σας θα κινείται πιο εύκολα και πιο άνετα, αφού η λεκάνη είναι ο κεντρικός κόμβος της κίνησης του σώματος. Είναι μία πολύ αποτελεσματική asana που δημιουργεί αίσθηση ελαφρύτητας και ευελιξίας στην περιοχή της λεκάνης και ιδιαίτερα των ισχίων. Απλά για εσάς που έχετε σφιχτά ισχία να γνωρίζετε ότι μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια πικρία πριν φτάσετε στο γλυκό σημείο της θέσης.

Περιγραφή της θέσης: Θεμέλια της θέσης είναι οι πήχεις, οι παλάμες και τα πόδια όπου ακουμπούν στο πάτωμα. Οι παλάμες πρέπει να είναι ανοιχτές με τα δάχτυλα διασκορπισμένα και οι πήχεις στο άνοιγμα των ώμων και παράλληλοι μεταξύ τους. Το πίσω γόνατο στο πάτωμα και το πίσω πόδι να πατάει στα δάχτυλα. Ο λαιμός αποτελεί προέκταση του κορμού όπου το κεφάλι προεκτείνεται μπροστά. Η λεκάνη είναι ισορροπημένη χωρίς να γέρνει δεξιά κι αριστερά.

Προετοιμασία: Ως εύκολο τρόπο, ξεκίνα από τα τέσσερα, τοποθετώντας τα χέρια σου ακριβώς κάτω από τους ώμους σου, και τα γόνατά σου κάτω από τους γοφούς σου. Τα δάκτυλα των χεριών να είναι διασκορπισμένα στο πάτωμα και οι δείκτες παράλληλοι μεταξύ τους. Τα πέλματά σου να πατάνε με τα δάχτυλα στο πάτωμα. Φέρε το δεξιό γόνατο προς τα εμπρός μέχρι να αγγίξει το πίσω μέρος του δεξιού καρπού σου και την κνήμη σου να ακουμπήσει στο πάτωμα στο πλάι και κάτω. Με το δεξί σου χέρι άνοιξε την κνήμη σου στο δεξί (μπροστινό) πόδι σου (όσο ανοίγει) προς τα μπροστά σου και κάνε flex τον αστράγαλό σου. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να ισορροπήσεις το βάρος της λεκάνης σου ώστε να είναι παράλληλη προς το πάτωμα. Τώρα μετέφερε το πίσω πόδι λίγο πιο πίσω μετακινώντας το γόνατό σου προς το πίσω μέρος σου, τόσο όσο θα νιώθεις άνεση και ευρυχωρία στην περιοχή της λεκάνης. Κράτα ίσιο το αριστερό (πίσω) πόδι σου στο έδαφος, χωρίς να καταρρέει ο πίσω αστράγαλος δεξιά ή αριστερά. Μπορείς να μπεις σε αυτή τη φόρμα από τον κάτω σκύλο - Adho Mouka Svanasana, ανεβάζοντας το δεξί πόδι σου ψηλά και με έλεγχο στο κέντρο σου μπορείς να φέρεις το γόνατό σου ακριβώς πίσω από τον καρπό σου, ακουμπώντας το πίσω γόνατο στο ματ και την κνήμη στο πλάι και κάτω.

Τελική φόρμα της θέσης: Τώρα μπορείς να χαμηλώσεις τους πήχεις σου στο πάτωμα κρατώντας τους αγκώνες σου κάτω από τους ώμους σου και τους πήχεις των χεριών σου τελείως παράλληλους μεταξύ τους. Τα δάχτυλα των χεριών σου να είναι διασκορπισμένα και οι δείκτες (τα δεύτερα δάκτυλα της παλάμης) να είναι παράλληλα μεταξύ τους. Για να πετύχεις το άνοιγμα της καρδιάς που χρειάζεται η asana, κάνε έξω στροφή στους δικεφάλους των χεριών σου και μέσα στροφή στους πήχεις σου. Αφού νοιώθεις άνετα μέσα στη φόρμα αυτή δοκίμασε να κάνεις μέσα στροφή στο πίσω πόδι σου δημιουργώντας περισσότερο χώρο στη λεκάνη σου. Το μπροστινό πόδι σου λόγω της θέσης κάνει έξω στροφή, δημιουργώντας μία περίεργη αλλά και ανακουφιστική αίσθηση στην περιοχή των ισχίων.

Καθώς η λεκάνη και τα ισχία σου συνεχίζουν να μαλακώνουν, συνέχιζε να πιέζεις τα άκρα των δακτύλων σου σταθερά στο πάτωμα, επιμηκύνοντας τις πλευρές του κορμού σου. Μείνε στη θέση αναπνέοντας βαθιά κρατώντας το βλέμμα σου μπροστά και το κεφάλι σου παράλληλο προς το πάτωμα. Μία όμορφη φράση παρμένη από την Anusara Yoga που θα κάνει τη διαφορά στη θέση είναι: "Κράτα το πλαϊνό σώμα μακρύ και το μέσα σώμα φωτεινό"...

Παρατήρησε τις αντιδράσεις στο μυαλό σου χωρίς διάθεση κριτικής, άφησε να χαλαρώσουν τα μάτια, το σαγόνι ο λαιμός σου παρότι το βλέμμα σου κοιτάζει μπροστά και κάτω. Κατέβασε την αναπνοή σου στους γοφούς σου και στην κοιλιά σου. Άσε την καρδιά σου να λιώσει προς το πάτωμα. Νιώσε τα ισχία σου και το μυαλό σου να μαλακώνουν καθώς κύματα συναισθημάτων ανακούφισης και ικανοποίησης γεμίζουν το είναι σου.

Μετά από 5 έως 10 αναπνοές στη θέση, εισέπνευσε βαθιά για να επιστρέψεις. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία με το άλλο πόδι.

Συμβουλές για αρχάριους-παραλλαγές: Αν η λεκάνη σου γέρνει προς τα δεξιά σαν να καταρρέει θα χρειαστείς μια διπλωμένη κουβέρτα ή ένα μπλοκ κάτω από τη λεκάνη πριν μπεις στην asana. Επίσης μπορείς να μην κατεβάσεις τους πήχεις σου στο πάτωμα, παρά να μείνεις σταθερός στις παλάμες σου με τους δείκτες παράλληλους μεταξύ τους, κάνοντας έξω στροφή στους δικεφάλους των χεριών σου και μέσα στροφή στους πήχεις, διεργασία που θα σου δώσει άνοιγμα καρδιάς και ελευθερία στην βαθιά αναπνοή.

Συμβουλές για προχωρημένους-παραλλαγές: Μέσα από την τελική φόρμα της θέσης όπου οι πήχεις σου είναι στο πάτωμα, δοκίμασε να τεντώσεις τα χέρια σου μπροστά ακουμπώντας τα δάχτυλά σου στο πάτωμα (οι παλάμες να κάνουν σαν φόρμες από κεκάκια, cup cakes) και κράτα τους αγκώνες σου τεντωμένους. Κατέβασε το κουτεπιέ στο πίσω πόδι σου στο πάτωμα και ξεκόλλησε το πίσω γόνατό σου από το πάτωμα. Το βλέμμα σου χαλαρό να κοιτάζει μπροστά προς τα χέρια σου. Τέλος μπορείς να τα χαλαρώσεις όλα στο πάτωμα, χέρια, γόνατο, μέτωπο και να μείνεις όσο σου επιτρέπουν τα ισχία σου. Τσέκαρε την ευθυγράμμισή σου και μαλάκωσε τελείως κάθε ένταση. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται να αναπνέεις βαθιά σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Μετά την ολοκλήρωση της θέσης και στις δύο μεριές μπες στα τέσσερα με τα γόνατα κάτω ή στον κάτω σκύλο-Downward Dog. Πάρε πέντε με οκτώ βαθιές αναπνοές και παρατήρησε πώς αισθάνονται οι γοφοί σου. Πιο ανοιχτοί, πιο πιεσμένοι, πιο ανακουφισμένοι, ή ότι άλλο. Παρατήρησε... η Hatha Yoga εκτός από εξάσκηση είναι και παρατήρηση του εαυτού. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς ή να κρίνεις τον εαυτό σου, "ήμουν-δεν ήμουν καλός". H αντιπαράθεση τέτοιου τύπου υπάρχει πολλές φορές μέσα μας, με ταυτόχρονη άρνηση των σκέψεων και των συναισθημάτων για κάτι νέο και διαφορετικό. Έτσι λειτουργεί το μυαλό μας. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προσδώσεις κάποια σημασία στις αισθήσεις αυτές. Είναι θέμα χρόνου να λειανθούν και να μειωθούν μέσα από την συχνή εξάσκησή σου στη γιόγκα.

Η Eka Pada Rajakapotasana (prep.), είναι η asana εκείνη που δημιουργεί παράξενες αισθήσεις επειδή βάζει το σώμα και ιδιαίτερα τα ισχία σε μία θέση που δεν χρησιμοποιούμε καθημερινά σχεδόν ποτέ (συστροφή των ισχίων έξω και μέσα ταυτόχρονα). Η ικανότητά σας να αισθάνεστε, να παρατηρείτε και να βιώνετε αυτές τις αισθήσεις και το τόσο ανακουφιστικό άνοιγμα των ισχίων σας, αποτελούν σημάδια εξέλιξης και αφύπνισης, τόσο για το σώμα και όσο για το πνεύμα σας.