Τα οφέλη της θέσης Utthita Parsvakonasana

Κατηγορία Yoga
Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 09:32 Διαβάστηκε 653 φορές
Τεύχος 85 Βασίλειος Μαυρομάτης

Η Utthita Parsvakonasana είναι η θέση εκτεταμένης πλευρικής γωνίας στη Hatha Yoga. Στην Αγγλική μετάφραση είναι "extended side angle pose". Στα σανσκριτικά "utthita" σημαίνει επέκταση, "parsva" σημαίνει πλευρά και "kona" γωνία. Η asana αυτή βοηθά στην επέκταση και στο τέντωμα κυρίως των πλαϊνών μερών του σώματος. Είναι μια στάση αρχαρίων που σας βοηθά να εξοικειωθείτε με το τέντωμα και τη διαμόρφωση του σώματος που συνεπάγεται η γιόγκα. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί σε ένα yoga-seaquense ως βασική θέση ζεστάματος και προετοιμασίας του σώματος για τις θέσεις που θα ακολουθήσουν.

Είναι σημαντικό να έχετε φάει αρκετή ώρα πριν την εκτέλεση της asana αλλά και για την συνολική πρακτική της γιόγκα που θα επιλέξετε να κάνετε.

Περιγραφή της θέσης: Στάσου στην Tadasana (όρθια θέση) με ίσιο το σώμα και τα πέλματα παράλληλα το ένα με το άλλο στο άνοιγμα της λεκάνης. Κάνε ένα μεγάλο βήμα πίσω το ένα πόδι σε μεγάλη προβολή και πάτησε στο πλάι το πίσω πέλμα στο έδαφος. Το μπροστινό σου γόνατο να είναι λυγισμένο, ενώ το πίσω τεντωμένο. Το μπροστινό σου πέλμα να κοιτάζει μπροστά παράλληλα με το ματ και το πίσω να είναι κάθετο σε σχέση με το μπροστινό. Για να βρεις το σωστό άνοιγμα-απόσταση μεταξύ των δύο ποδιών σου τέντωσε τα χέρια σε ευθεία (να κοιτάνε μπροστά-πίσω). Οι αστράγαλοί σου πρέπει να είναι στο ύψος των καρπών σου. Ευθυγράμμισε τις φτέρνες σε ευθεία σε σχέση με το ματ, ή αν είσαι πιο ευλύγιστος η μπροστά φτέρνα να είναι σε ευθεία με το κέντρο της καμάρας του πίσω πέλματός σου.

Αναγκαστικά το βάρος του σώματός σου είναι περισσότερο στο μπροστά και λιγότερο στο πίσω πόδι, γι΄ αυτό πρόσεξε να μην καταρρέεις μπροστά. Λύγισε καλά το μπροστινό σου πόδι (σχεδόν σε γωνία 90ο) και άσε τη λεκάνη σου να κοιτάει στο πλάι. Το γόνατό σου να είναι σε ευθεία με το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού. Κατέβασε τα ακροδάχτυλα του χεριού σου (το χέρι της ίδιας μεριάς με το πόδι σου) να ακουμπήσουν στο πάτωμα με την παλάμη τεντωμένη και ενεργή, δίπλα από την φτέρνα. Αν έχεις αρκετή ευλυγισία μπορείς να τοποθετήσεις την παλάμη στο πάτωμα με τον καρπό δίπλα στη φτέρνα σου. Φέρε την κορυφή των μηρών σου προς τα πίσω δημιουργώντας χώρο στη λεκάνη σου. Το βλέμμα σου να είναι στο πλάι. Ευθυγράμμισε την σπονδυλική σου στήλη τεντώνοντας το πίσω πόδι. Άνοιξε το ελεύθερο χέρι σου προς τα πίσω λυγισμένο στο ύψος του ώμου σου, σαν να θέλεις να αγκαλιάσεις κάποιον στη θέση του κάκτου.

Τελική φόρμα της θέσης

Πάτησε ξανά το πίσω σου πέλμα δυνατά στο έδαφος κυρίως στην έξω μεριά του και γύρισε τον κόκκυγά σου προς τα κάτω ενεργοποιώντας πλήρως το κέντρο σου. Κάνε ένα έξω σπιράλ (λεπτοφυής περιστροφική κίνηση του μηρού προς τα έξω) στο μπροστινό σου γόνατο μαζεύοντας τη λεκάνη σου προς το κέντρο, χωρίς το γόνατό σου να φύγει από την ευθεία με το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού. Πάρε μια βαθιά εισπνοή ανοίγοντας το θώρακά σου και από τη θέση του κάκτου με την εκπνοή τέντωσε το χέρι μπροστά και λίγο διαγώνια προς τα πάνω. Άφησε απόσταση μεταξύ του χεριού, του ώμου και του κεφαλιού σου, για να μπορείς να αναπνέεις ελεύθερα. Η βαθιά ενεργοποίηση του κέντρου, σου δίνει τη δυνατότητα να στρίψεις στο πλάι το σώμα σου και να ανοίξεις πιο πολύ το θώρακά σου. Επίσης θα σου δώσει την σταθερότητα μέσα στη θέση.

Κράτησε το κεφάλι σου σε ουδέτερη θέση στο κέντρο του κορμού σου και σταθεροποίησε το βλέμμα σου σ’ ένα σημείο διαγώνια προς τα πάνω.

Βεβαιώσου ότι το σώμα σου είναι λυγισμένο πλευρικά και δεν γέρνει στο πλάι ούτε προς τα πίσω ή προς τα εμπρός. Στόχος σου είναι να μην παραμορφώσεις τα πλευρά και τον κορμό σου. Κρατώντας ανοιχτό το χώρο που έχεις ήδη δημιουργήσει στη λεκάνη και στο θώρακα, συνέχισε να αναπνέεις βαθιά και ήρεμα. Με κάθε εκπνοή, χαλάρωσε όλο και περισσότερο την ένταση στο σώμα. Μείνε για 5-10 βαθιές και πλούσιες αναπνοές. Νοιώσε την δυναμική απόλαυση που σου δίνει η συγκεκριμένη θέση-asana και ελευθέρωσε το πνεύμα σου.

Για να βγεις από τη θέση στρίψε λίγο το σώμα σου χαλαρώνοντας την μυϊκή σου ενέργεια. Πάτα δυνατά το μπροστινό πέλμα σου στο έδαφος και εισπνέοντας βαθιά ανέβασε τον κορμό σου σε όρθια θέση. Επανέλαβε την ίδια διαδικασία με την άλλη πλευρά του σώματός σου.

Ακόμα και για τους προχωρημένους μαθητές το βάρος του σώματος σ’ αυτή τη θέση τείνει να πέφτει όλο μπροστά. Κράτα την ισορροπία που χρειάζεται ώστε το βάρος να μοιραστεί έχοντας δυνατό κέντρο και δυνατό πίσω πόδι.

Οφέλη της θέσης

Είναι πάρα πολλά τα οφέλη αυτής της θέσης. Ενισχύει τα πόδια, τα γόνατα, τους αστραγάλους, τα χέρια και το στήθος. Τεντώνει και ανοίγει τα ισχία, τους βουβώνες, τους δικεφάλους των ποδιών, τους προσαγωγούς, τους ώμους, την κοιλιά, το θώρακα και τη σπονδυλική στήλη. Δυναμώνει τους πλατύς ραχιαίους μυς χαμηλά στην πλάτη που βοηθούν στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Τονώνει τους κοιλιακούς μυς και την πυελική ζώνη. Βοηθά τους πνεύμονες και τη λειτουργία τους. Βοηθά στη βελτίωση της πέψης, αφού κάνει εσωτερικό μασάζ σε στομάχι, έντερα και λοιπά όργανα, τονώνοντάς τα. Γι’ αυτό είναι ιδανική asana για προβλήματα και παθήσεις του εντέρου (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα). Μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη, τους πόνους στην πλάτη και στον αυχένα διευρύνοντας την πλαϊνή μεριά του σώματος. Ανακουφίζει την οσφυαλγία και την ισχιαλγία. Βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Είναι ιδανική άσκηση για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Βοηθά για την οστεοπόρωση και τη στειρότητα. Τέλος βελτιώνει την ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα.

Αντενδείξεις και προφυλάξεις

Χρειάζεται προσοχή αν είσαι αρχάρια-ος (να μη μπεις βαθιά στη θέση) εάν υποφέρεις από ημικρανία, υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, διάρροια, υπόταση, ή τραυματισμούς στον αυχένα, στα ισχία και την πλάτη. Ένα σημείο που επιβαρύνεται ιδιαίτερα σ’ αυτή τη θέση είναι το γόνατο στήριξης. Επομένως αν υπάρχουν προβλήματα στα γόνατα (αρθρίτιδα, χονδροπάθεια, τραυματισμοί, πρόσφατα χειρουργεία κ.ά.) είναι καλό να δοκιμάσεις την πιο ήπια εκδοχή της. Χρειάζεται μία καλή προετοιμασία ολόκληρου του σώματος πριν αυτή την asana. Στην γιόγκα δεν χρειάζεται να βιάζεσαι, όλα θα έρθουν στην ώρα τους.

 

Παραλλαγές

Αν έχεις δυσκολία να κατεβάσεις τα δάχτυλα του χεριού ή την παλάμη σου στο πάτωμα, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τουβλάκι και να ακουμπήσεις το χέρι σου επάνω του, ή ακόμα πιο εύκολα να ανεβάσεις τον αγκώνα σου ακριβώς πάνω από το γόνατο. Αν ακόμα δυσκολεύεσαι μπορείς να λυγίσεις το μπροστινό γόνατό σου λιγότερο. Επίσης για τη δυσκαμψία στη λεκάνη και τα ισχία μπορείς να τοποθετήσεις το πίσω πέλμα στο πάτωμα, έτσι ώστε να κοιτάζει λοξά μπροστά. Επίσης μπορείς να στηρίξεις την πλάτη σου σε τοίχο αν παραμένει δύσκολη η στάση και η ισορροπία της.

Η Utthita Parsvakonasana είναι μια εξαιρετική στάση αρκετά δυναμική για ξεκίνημα και προετοιμάζει τι επόμενες στάσεις που θα ακολουθήσουν. Είναι επίσης μια καλή προετοιμασία για θέσεις όπως η Virabhadrasana-2 (πολεμιστής-2), η Baddha Konasana, η Malasana, και η Bakasana.

Τώρα που ξέρετε πώς να κάνετε Utthita Parsvakonasana, μην περιμένετε. Αυτή η asana είναι ένα από τα πολλά όπλα στο οπλοστάσιο Hatha Yoga που σας βοηθούν να πολεμήσετε σχεδόν κάθε μάχη εναντίον του πόνου, της αρρώστιας και της γήρανσης, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζετε το σώμα σας και το κάνετε ισχυρό. Χρησιμοποιήστε αυτή την ευλογία με σύνεση και αφοσίωση.

 

Βασίλειος Μαυρομάτης: Ομοιοπαθητικός, Φυσικοπαθητικός, Yoga instruction - Hatha Yoga

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Eka Pada Rajakapotasana Τα οφέλη της θέσης Βhujangasana »