Τα οφέλη της θέσης Βhujangasana

Κατηγορία Yoga
Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 08:34 Διαβάστηκε 1537 φορές
Τεύχος 86 Βασίλειος Μαυρομάτης

Η asana της τεστοστερόνης

Η θέση της κόμπρας ή στα σανσκριτικά bhujangasana είναι μία από τις βασικές θέσεις για επίπεδο αρχαρίων στη γιόγκα. Ανήκει στις οπίσθιες κάμψεις και είναι η κεντρική θέση στη vinyasa (μία συγκεκριμένη σειρά θέσεων-asanas με ροή) του «χαιρετισμού στον ήλιο», ή σε όποια άλλη vinyasa, αποτελώντας τη θέση μετάβασης στη στάση του «κάτω σκύλου».

Περιγραφή της θέσης: Ξάπλωσε με την κοιλιά μπρούμητα και με το πηγούνι στο πάτωμα. Επιπέδωσε τις παλάμες στο πάτωμα στο ύψος των ώμων και σχετικά χαμηλά δίπλα από τα πλευρά. Τέντωσε τα πόδια ακουμπώντας το πάνω μέρος των πελμάτων (coup de pied) στο πάτωμα. Τα πέλματα μπορούν να είναι στο άνοιγμα της λεκάνης ή ενωμένα.

Τελική φόρμα της θέσης: Ξεκίνησε να μπαίνεις στην asana ενεργοποιώντας τους μηρούς και τους γλουτούς. Πίεσε τα άκρα προς τα κάτω (παλάμες και πάνω μέρος των πελμάτων), ενεργοποίησε το κέντρο σου γυρνώντας την ουρά-κόκκυγα προς τα μέσα ενεργοποιώντας τη mula bandha και ταυτόχρονα πίεσε το ηβικό οστό προς τα κάτω στο πάτωμα. Με τη χρήση των βραχιόνων σήκωσε το κεφάλι σου και το στήθος σου από το δάπεδο εισπέοντας βαθιά, διατηρώντας το λαιμό σου ευθυγραμμισμένο με τη σπονδυλική στήλη. Την ίδια στιγμή πίεσε τα νύχια των πελμάτων σου στο πάτωμα. Κράτησε τους ώμους μακρυά από τα αυτιά σου. Με τους αγκώνες κλειστούς κοντά στα πλευρά, πίεσε περισσότερο προς τα κάτω τις παλάμες και χρησιμοποιήστε τους βραχίονες για να σε ανυψώσουν ακόμη πιο πάνω. Άνοιξε το στέρνο και τις κλείδες προς τα εμπρός, ενώ το κεφάλι σου κατεύθυνέ το προς τα πίσω σαν να θέλει να συναντήσει τα πέλματά σου.

Κάνε μία τελική διόρθωση για να μην κάνει «μπανάνα» το σώμα σου στη μέση τραβώντας την κοιλιά σου λίγο προς τα μέσα. Κράτησε τα πόδια, τους γλουτούς και το mula bandha ισχυρό και το ηβικό κόκαλο να συνεχίσει να εφάπτεται και να πιέζει προς τα κάτω στο πάτωμα. Η αναπνοή σου πρέπει να είναι βαθιά και ήρεμη. Το βλέμμα να είναι ήρεμο όπως του Βούδα όταν διαλογίζεται... Για να εργαστείς σωστά μέσα στη θέση αυτή και για πετύχεις όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να μπεις μέχρι το σημείο όπου θα μπορείς να αναπνέεεις άνετα και βαθιά. Τόσο, όσο... Το σημείο αυτό το γνωρίζεις εσύ και μόνο. Φρόντισε λοιπόν να είσαι μέσα σε κάθε θέση-asana με σεβασμό πάντοτε στα όριά σου. Ανέπνευσε και κράτησε τη θέση για 2-6 αναπνοές. Απελευθέρωσε τη θέση εκπνέοντας και χαμηλώνοντας το στήθος προς το πάτωμα. Τελευταίο χαμηλώνει το κεφάλι.

Οφέλη της θέσης: Το μεγάλο όφελος αυτής της θέσης είναι ότι ανεβάζει την ορμόνη τεστοστερόνη κατά 30% περίπου μετά από τρία περίπου λεπτά παραμονής στη θέση! Επίσης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Γι’ αυτό και θεωρείται μια στάση ζωτικότητας και σφριγηλότητας στη γιόγκα. Για τις επιδράσεις της θέσης cobra στην τεστοστερόνη μπορείτε να μελετήσετε το πολύ όμορφο βιβλίο με την ονομασία "The Science of Yoga" από τον William J Broad. Το βιβλίο αναφέρει μια μελέτη που διεξήχθη από Ρώσους επιστήμονες το 2001, η οποία εξέτασε τα αποτελέσματα της θέσης cobra για τα επίπεδα ορμονών επτά υγιών ατόμων. Στο πείραμα, οι ερευνητές πήραν δειγματολειπτικά αίμα από μια ομάδα επτά εθελοντών τόσο πριν, όσο και μετά από την παρουσίαση της θέσης cobra. Στην έκθεσή τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώθηκαν στους εθελοντές κατά μέσο όρο κατά 11% μετά την κατοχή της θέσης για μόλις 2-3 λεπτά. Άξιο όμως προσοχής είναι ότι, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξήθηκαν στους εθελοντές κατά μέσο όρο κατά 16%, με ένα άνδρα να παρουσιάζει αύξηση κατά 33%. Η μόνη γυναίκα στη μελέτη γνώρισε μια επιβλητική αύξηση κατά 55% στα επίπεδα τεστοστερόνης της!

Το βιβλίο ανέφερε επίσης μια παλαιότερη μελέτη από τη δεκαετία του 1970 που διεξήχθη από Ινδούς επιστήμονες σε δώδεκα νέους άνδρες που υποβλήθηκαν σε γιόγκα για έξι μήνες. Οι επιστήμονες πήραν δείγματα ούρων από τα θέματα τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του προγράμματος εκπαίδευσης. Στο τέλος των έξι μηνών οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκκριση τεστοστερόνης στα ούρα αυξήθηκε σημαντικά στα άτομα (κατά μέσο όρο κατά 57%). Μέσα στις θέσεις που επθιλέχθηκαν για το πρόγραμμα εκπαίδευσης ήταν και η bhujangasana ή cobra pose!

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η γιόγκα είχε βελτιώσει τη μικροκυκλοφορία του αίματος μέσω των οργάνων των ανδρών. Όταν γίνονται σωστά, στάσεις όπως η cobra και η dhanurasana (τόξο), ασκούν πίεση πάνω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων (στο σημείο της ήβης) μέσω της επαφής με το έδαφος, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος στην περιοχή, ενισχύοντας την έκκριση της τεστοστερόνης στο σώμα. Βέβαια είναι πιο έυκολη η επιλογή της cobra απ’ ότι η dhanurasana, αφού η τελευταία είναι αρκετά πιο δύσκολη asana.

Η cobra pose ανοίγει επίσης το στήθος και ενισχύει το κέντρο του σώματος δηλαδή τον πυρήνα. Είναι ενδεδειγμένη θέση ανακούφισης για την κύφωση που δημιουργείται από τον καθημερινό τρόπο ζωής. Ευθυγραμμίζει και ενισχύει τη σπονδυλική στήλη και αναζωογονεί τα νεφρά και το νευρικό σύστημα. Τεντώνει και δυναμώνει τους μυς του στήθους και τους πνεύμονες, τους ώμους και την κοιλιά. Δυναμώνει τους γλουτούς, διεγείρει τα κοιλιακά όργανα, ανακουφίζει το σώμα από την καθημερινή πίεση και την κούραση. Είναι θεραπευτική για το άσθμα και τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Τα παραδοσιακά κείμενα της γιόγκα λένε ότι η Bhujangasana αυξάνει τη θερμότητα του σώματος, καταστρέφει την ασθένεια και ξυπνάει την kundalini (ενέργεια που κοιμάται στη βάση της σπονδυλικής στήλης γύρω από το ιερό οστό).

Αντενδείξεις και προφυλάξεις: Πρόσφατες ή χρόνιες βλάβες στην πλάτη, κοίλες στην σπονδυλική στήλη, προβλήματα σε ώμους και χέρια (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα), εγκυμοσύνη, ή πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά.

Παραλλαγές:

Εάν είσαι πολύ δύσκαμπτη-ος, ίσως είναι καλύτερα να τοποθετήσεις τις παλάμες σου πιο μπροστά και να ανεβάσεις το σώμα λιγότερο προς τα πάνω και πίσω που απαιτεί η θέση. Άλλος ένας τρόπος είναι να γυρίσεις τα δάχτυλα των πελμάτων σου να πατήσουν προς τα κάτω, ώστε να έχεις υποστήριξη. Άλλη μία εκδοχή είναι η βοήθεια από κάποιον φίλο σου όπου μπορεί να σταθεί από πάνω σου και να υποστηρίξει μαλακά το ανέβασμα των ώμων σου προς τα πίσω, πιέζοντας επίσης μαλακά τα πόδια σου προς το πάτωμα. Μία ακόμα εκδοχή είναι η ανύψωση στην κόμπρα χωρίς τη πίεση των χεριών σου στο πάτωμα, όπου τα χέρια να αιωρούνται δίπλα στο σώμα σου τεντωμένα. Αυτή είναι και μία παραλλαγή της θέσης salabhasana.

Η cobra ή bhujangasana είναι μια εξαιρετική στάση οπίσθιας κάμψης αρκετά δυναμική για ζέσταμα και ξεκίνημα και προετοιμάζει τι επόμενες στάσεις που θα ακολουθήσουν. Είναι επίσης μια καλή προετοιμασία για όλες τις θέσεις οπίσθιας κάμψης όπως η Ustrasana, η Dhanurasana και άλλες. Προπαρασκευαστικές θέσεις για την κόμπρα είναι η Setu Bandha Sarvangasana, η Udhva Mukha Svanasana, η Salabhasana, η Anjani Asana.

Επίλογος

Η Hatha Υoga είναι μια υπέροχη πρακτική που μας έρχεται από την Ανατολή συγκεκριμένα από την Ινδία (γι’ αυτό και πολλοί είναι επιφυλακτικοί μαζί της), κουβαλώντας μαζί της μια μεγάλη λίστα με οφέλη και γνώσεις. Πίσω από τη Hatha Yoga υπάρχει το φιλοσοφικό κομμάτι της Yoga (αυτό είναι που σκανδαλίζει πολλούς υπερβολικά θρήσκους ζηλωτές). Όμως η Yoga δεν είναι θρησκεία. Το όλο σύστημα και η μεθοδολογία της ομοιάζει κάπως με το φιλοσοφικό τρόπο ζωής που ακολουθούσαν οι αρχαίοι κλασικοί φιλόσοφοι της αρχαίας Ελλάδας αλλά και της υφηλίου. Η εξέλιξή της Yoga και η προσαρμογή της στον δυτικό άνθρωπο έγινε κυρίως στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η συχνή πρακτική της Hatha Yoga βελτιώνει την ευελιξία, την δύναμη, το εύρος κίνησης του σώματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, βελτιώνει την αναπνοή, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και βοηθά στη διαχείριση και την αποκατάσταση τραυματισμών αλλά και άλλων παθολογικών προβλημάτων. Αλλά δεν σταματά εκεί.

Η επιστημονική έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η γιόγκα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ορμόνες. Η γιόγκα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα τεστοστερόνης στο σώμα.

Τα παραπάνω ίσως είναι αρκετά για να σας πείσουν να ενσωματώσετε συχνά μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας την πρακτική της γιόγκα. Τελικά η γιόγκα δεν είναι μία εκκεντρική πρακτική μόνο για τη φίλη ή τη σύζυγό σας. Είναι ένας ήπιος τρόπος συνειδητής άσκησης, που όταν τον ακολουθήσετε μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας.

Βασίλειος Μαυρομάτης: Ομοιοπαθητικός, Φυσικοπαθητικός, Yoga instruction - Hatha Yoga