Yoga: Η θέση της καμήλας (Ustrasana)

Κατηγορία Yoga
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 13:18 Διαβάστηκε 985 φορές
Τεύχος 87 Βασίλης Μαυρομάτης

Όταν μέσα σε μία συνεδρία γιόγκα έρχεται η στιγμή (μετά από κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία) και ανοίγω το σώμα μου στην Ustrasana ή Camel Pose (στα ελληνικά θέση της καμήλας), έχω την αίσθηση ότι η καρδιά μου θα ανθίσει σαν ένας λωτός και θα αγκαλιάσει την πλάση ολόκληρη. Για όσους από εσάς ασχολείστε με τη γιόγκα αναρωτηθείτε για την εμπειρία σας μέσα στην Ustrasana. Σίγουρα θα είναι διαφορετική, επειδή κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και θα έχει την δική του ξεχωριστή αίσθηση μέσα από την εμπειρία της Ustrasana , αλλά και της κάθε θέσης.

Για όσους δεν έχετε την ξεχωριστή εμπειρία της Ustrasana (ή θέση της καμήλας) κάντε κάτι άλλο: Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε το σώμα σας γονατιστό με τον κορμό σας όρθιο με τις παλάμες σας να πιάνουν τους αστραγάλους σας, ενώ ταυτόχρονα από το κέντρο της λεκάνης σας να προεκτείνετε το θώρακά σας όσο πιο μπροστά και προς τον ουρανό γίνεται. Το πρώτο συναίσθημα που θα σας κατακλύσει είναι πιθανότατα ο φόβος! Φόβος να μην τραυματιστεί η μέση σας, να μην πονέσετε... Ξανακλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε τώρα ότι η μέση σας είναι συμπαγής και η σπονδυλική σας στήλη πολύ ελαστική και ότι στο αποκορύφωμα της θέσης και του ανοίγματος του θώρακά σας, μία χρυσή μεταξωτή χοντρή ακτίνα σαν ενέργεια εκτείνεται από το κέντρο της καρδιάς σας επάνω προς τον ουρανό. Η σύνδεση αυτή του πιο συναισθηματικού σημείου του σώματός σας με τον ουρανό ανοίγει νέους δρόμους για την επαφή σας με το όλον. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε τι μπορεί να κάνει αυτή η φανταστική εικόνα για εσάς...

Η Ustrasana, είναι μία βασική θέση-asana οπίσθιας κάμψης στη Hatha Yoga. Η θέση αυτή όπως θα δούμε μπορεί να είναι φυσικά προκλητική, δύσκολη, αλλά και πολύ ευεργετική. Σε συναισθηματικό επίπεδο μπορεί να δημιουργήσει μία μεγάλη αλλαγή. Η Ustrasana είναι όπως μια καμήλα που ταξιδεύει στη Σαχάρα, γι’ αυτό απαιτεί δυνατό κέντρο, τόλμη, αντοχή και δέσμευση για εσωτερική συνειδητότητα. Η Ustrasana είναι ένα ταξίδι και όχι ένας προορισμός, όταν φτάσετε τελικά στη δική σας μοναδική τοποθεσία (αφού διασχίσετε τη δική σας Σαχάρα), θα αισθανθείτε ότι πραγματικά άξιζε τον κόπο η προσπάθειά σας.

Περιγραφή της θέσης: Γονάτισε στο πάτωμα, με τα γόνατα, την πλάτη, το ιερό σου οστό και τους μηρούς σου να είναι κάθετα προς το πάτωμα. Βάλε τις κνήμες σου και τα πέλματά σου να είναι σε παράλληλη θέση μεταξύ τους, ενώ τα γόνατά σου να είναι στο άνοιγμα της λεκάνης σου. Για αρχή γύρισε τα δάχτυλα των πελμάτων σου να πατάνε στο πάτωμα (σε πιο προχωρημένους ασκούμενους τα κουτεπιέ των πελμάτων μπορεί να είναι ξαπλωμένα στο πάτωμα). Αρχικά τοποθέτησε τα χέρια σου στο πίσω και πάνω μέρος της λεκάνης σου, με τις παλάμες σου να ακουμπούν στις κορυφές των γλουτών σου. Άνοιξε τους ώμους σου προς τα πίσω. Ξεκίνησε να αναπνέεις βαθιά και σταθερά από τη μύτη.

Ενεργοποίησε το κέντρο σου γυρίζοντας ή κατεβάζοντας την ουρά σου προς το πάτωμα. Ταυτόχρονα μαγνήτισε τους μηρούς σου μεταξύ τους, δηλαδή η μυϊκή σου δύναμη να τους φέρνει να συναντηθούν μεταξύ τους, χωρίς όμως να ανασηκωθούν τα γόνατά σου από το έδαφος. Η αίσθηση που θα έχεις με αυτή τη διαδικασία είναι ότι η μέση σου και το κέντρο σου θα είναι πλέον πολύ δυνατά. Αυτή η προετοιμασία θα σου δώσει τη σιγουριά για να μπεις βαθιά στη θέση χωρίς να φοβάσαι, αλλά και να μην χτυπήσεις. Δοκίμασε δύο-τρεις φορές όλη αυτή την προετοιμασία της ενεργοποίησης του κέντρου σου. Όταν φθάσεις ξανά στην πλήρη ενεργοποίησή του, τότε γλίστρησε τα χέρια σου όσο πιο πίσω μπορείς προς τις φτέρνες σου. Δεν είναι υποχρεωτικό να τις πιάσεις. Αν τα καταφέρεις καλώς, αν δεν τα καταφέρεις πάλι καλώς! Αν δεν τα καταφέρεις τότε τα χέρια σου μπορούν να παραμείνουν στην αρχική τους θέση στη μέση. Θυμήσου ότι στη Γιόγκα δεν υπάρχει ανταγωνισμός ούτε "πρέπει" όπως συμβαίνει σε άλλα αθλήματα, επειδή η Χάθα Γιόγκα ακολουθείται από βαθιά φιλοσοφία και δεν είναι μόνο ιδανική άθληση, αλλά και υποδειγματική στάση ζωής. Άλλωστε μία βασική συμβουλή στη γιόγκικη φιλοσοφία είναι η Ahimsa που σημαίνει “μη βία”, ούτε σε κάποιο άλλο έμβιο ον, ούτε φυσικά στο σώμα σου.

Τελική φόρμα της θέσης: Συνέχισε να αναπνέεις βαθιά και σταθερά από τη μύτη. Έχοντας μπει μέσα στο πρώτο αυτό σχήμα και έχοντας πιάσει τις φτέρνες σου, ξεκίνησε να πιέζεις με τις παλάμες σου τις φτέρνες σου και τα δάχτυλα των πελμάτων σου στο πάτωμα. Αυτό θα σου δώσει την ώθηση να ανοίξεις το θώρακά σου όσο πιο πολύ μπορείς. Βεβαιώσου ότι οι βουβώνες της λεκάνης σου δεν φουσκώνουν προς τα εμπρός. Αν αυτό συμβαίνει φέρε μαλακά τη λεκάνη σου προς τα πίσω. Θυμήσου να κρατήσεις δυναμικά την πλήρη ενεργοποίηση του κέντρου σου αλλιώς θα μπεις σε περιπέτειες... Η Ustrasana όσο υπέροχη αίσθηση απόλαυσης μπορεί να σου δώσει, τόσο εύκολο είναι να σε τραυματίσει. Εισέπνευσε βαθιά, άνοιξε την καρδιά σου προς τον ουρανό, ενώ οι ωμοπλάτες σου ενώνονται μεταξύ τους στο κέντρο της πάνω πλάτης σου (θωρακική περιοχή). Το κεφάλι σου μπορεί να οδηγηθεί προς τα πάνω και πίσω (προς τα κάτω μπορεί να τραυματιστεί ο αυχένας σου) και το πηγούνι σου προς το στέρνο, χωρίς να σκληρύνεις το λαιμό σου. Ένας αρχάριος πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να μπει κατευθείαν σε αυτή τη στάση, αγγίζοντας με τα χέρια τις φτέρνες του, πόσο μάλλον τις σόλες του (όταν τα κουτεπιέ των πελμάτων είναι ξαπλωμένα στο πάτωμα). Κι ενώ έχετε φθάσει σε ένα πολύ βαθύ αποτέλεσμα δοκιμάστε να στρίψετε τους βραχίονές σας προς έξω κάνοντας έξω στροφή. Αυτό θα σας ανοίξει ακόμα πιο πολύ...

Μείνε σε αυτή το στάση αναπνέοντας βαθιά για δέκα είκοσι δευτερόλεπτα, μισό ή ένα λεπτό, πάντα ανάλογα με την δυναμική σου αλλά και την κατάσταση της συγκεκριμένης μέρας που βρίσκεται το σώμα σου. Καλό θα είναι να είσαι κάτω από την καθοδήγηση της/του δασκάλας/-ου σου (εκτός κι αν είσαι πλέον αρκετά προχωρημένος στη Χάθα Γιόγκα). Για να βγεις από τη θέση εισέπνευσε βαθιά πιέζοντας με τα χέρια σου προς τα κάτω, σηκώνοντας ταυτόχρονα τον κορμό σου και το κεφάλι σου προς τα εμπρός. Ξεκουράσου στη Virasana για λίγες αναπνοές. Εάν αισθάνεσαι ότι μπορείς, επανέλαβε άλλη μία φορά την διαδικασία.

Φυσικά οφέλη: Η σπονδυλική στήλη προορίζεται από τη φύση μας να λυγίζει και προς τις δύο κατευθύνσεις. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πιθανότατα αυτό γίνεται μόνο προς μία κατεύθυνση, προς τα μπροστά. Οι οπίσθιες κάμψεις όπως η θέση της καμήλας, μπορούν να επιστρέψουν ή να αποκαταστήσουν τη φυσική ευελιξία της σπονδυλικής στήλης και την τάση για κύφωση, που τόσο πολύ χαρακτηρίζει το δυτικό κόσμο.

Ξεκινώντας με το πιο επιφανειακό επίπεδο παροχών, η Ustrasana αυξάνει την ευελιξία στη σπονδυλική στήλη, διεγείρει το νευρικό σύστημα, ανοίγει το στήθος και τους ώμους, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και όλων των υγρών του σώματος, βοηθάει την πέψη και διεγείρει τον θυρεοειδή. Ενισχύει τους μυς της πλάτης, τους μυς του λαιμού και βελτιώνει τη στάση του σώματος. Ανανεώνει και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Αυξάνει τη ροή του αίματος στο πρόσωπο για να δημιουργήσει μια όμορφη χροιά. Επίσης βοηθά σε αναπνευστικές παθήσεις, σε ήπια οσφυαλγία και βοηθά την εμμηνορροϊκή δυσφορία. Διεγείρει τα όργανα της κοιλιάς και του αυχένα. Τεντώνει ολόκληρο το μπροστινό μέρος του σώματος, τους αστραγάλους, τους μηρούς και τις κοιλότητες. Τέλος είναι θέση αποκατάστασης μετά από μία κουραστική μέρα.

Διανοητικά και ψυχικά οφέλη: Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη της θέσης της καμήλας και των άλλων οπίσθιων κάμψεων, είναι η ανακούφιση του άγχους και του στρες. Το μυαλό μας ακολουθεί συχνά το σώμα μας, έτσι αυξάνοντας την ευελιξία στη σπονδυλική μας στήλη και ανακουφίζοντας την ένταση στο λαιμό, την πλάτη και τους ώμους, αυξάνουμε την ευελιξία στο μυαλό μας.. Η θέση της καμήλας λέγεται επίσης ότι αυξάνει τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων χάρη σε μια αλλαγή προοπτικής, λόγω ανοίγματος του anahata chakra, του τσάκρα της καρδιάς. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της γιόγκα το anahat chakra (το τέταρτο από τα επτά τσάκρα του σώματος μετρώντας από κάτω προς τα πάνω) είναι το ενεργειακό κέντρο της αγάπης, υπεύθυνο για την αίσθηση της φροντίδας και της συμπόνιας και βρίσκεται ακριβώς πίσω από την καρδιά. Μέσα από τη δυναμική της θέσης το κέντρο αυτό ανοίγει για να κυκλοφορήσει ελεύθερα η ενέργεια-prana μέσα στο σώμα δημιουργώντας υγεία και ευεξία. Όταν το τσάκρα της καρδιάς είναι ανοικτό και η ενέργεια ρέει ελεύθερα, λειτουργούμε μέσα από έναν τόπο αγάπης. Αν αγαπάς τους άλλους, μπορείς να αγαπήσεις και τον εαυτό σου.

Ανάλογα με την τρέχουσα συναισθηματική μας κατάσταση, η καμήλα μπορεί να αναδείξει βαθιές συγκινήσεις που νομίζαμε ότι αντιμετωπίζαμε κατά το παρελθόν. Όμως το σώμα ξέρει καλύτερα. Κι όπως ανέφερα προηγουμένως, το μυαλό συχνά ακολουθεί το σώμα, ως συγκοινωνούντα δοχεία. Θυμηθείτε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά, ακολουθώντας την αρχή της ahimsa-μη βίας.

Αντενδείξεις και προφυλάξεις: Υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, ημικρανία, αϋπνία, κακώσεις πλάτης, μέσης, ή αυχένα, οσφυαλγία.

Τροποποιήσεις και στηρίγματα: Η Ustrasana μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη στάση για τη μέση αν έχεις ευαισθησία στη μέση και τον αυχένα, επίσης εάν οι ώμοι σου είναι σφιχτοί. Έτσι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον τοίχο ως στήριγμα. Προετοιμάσου για την πόζα με την πλάτη σου στον τοίχο, με τα δάχτυλα των ποδιών σου στραμμένα προς τα κάτω και φέρε τα πέλματα και τις φτέρνες σου όσο πιο κοντά στον τοίχο γίνεται. Τα χέρια σου ακούμπησέ τα στο πίσω μέρος της λεκάνης σου ψηλά. Ενεργοποίησε το κέντρο σου όπως ανέφερα προηγουμένως. Πάρε μία βαθιά εισπνοή, εκπνέοντας σπρώξε προς τα πίσω. Πίεσε μαλακά το στέμμα του κεφαλιού σου στον τοίχο. Κράτησε τα χέρια σου στη λεκάνη σου ή γύρισέ τα για να πιέσεις με τις παλάμες σου στον τοίχο.

Προπαρασκευαστικές θέσεις - asanas: Virasana, urdhva mukha svanasana, bhujangasana, dhanurasana, salabasana, setu bandha, supta virasana.

Αν και στην αρχή η Ustrasana είναι μια δύσκολη asana σωματικά και συναισθηματικά, στην πορεία θα γίνει μια θαυμάσια ευαίσθητη και καθαρκτική θέση, που ωφελεί τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Θυμήσου να αναπνέεις βαθιά καθώς η εστίασή σου αρχικά θα κινείται από την ελαφριά σωματική δυσφορία (λόγω της σχετικής δυσκολίας της θέσης) στη μικρή συναισθηματική ενόχληση (λόγω του ανοίγματος της καρδιάς), ώσπου να καταλήξει στην αποκατάσταση της σπονδυλικής στήλης, στον έντονο συναισθηματικό καθαρισμό και τη διανοητική σαφήνεια που θα προκύπτει από την δική σου και μόνο επιμονή. Εμπρός λοιπόν, μην αναβάλεις άλλο την εξάσκηση στη Χάθα Γιόγκα. Η εμπειρία που σε περιμένει είναι πραγματικά συγκλονιστική...

Βασίλειος Μαυρομάτης: Ομοιοπαθητικός, Φυσικοπαθητικός, Yoga instruction - Hatha Yoga