Οι τέσσερις κρυφές αιτίες του πόνου στην πλάτη

Κατηγορία Έρευνα
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 00:00 Διαβάστηκε 73714 φορές
Issue 61

Οι τέσσερις κρυφές αιτίες του πόνου στην πλάτη

Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη είναι ένα μυστήριο για την ιατρική, και οι γιατροί πάντα θεωρούν υπεύθυνες την κακή στάση του σώματος και την έλλειψη άσκησης. Όμως, όπως αναφέρει ο BryanHubbard, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος που οι γιατροί σχεδόν ποτέ δεν υποψιάζονται.

Οι περισσότεροι από εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή μας, θα υποφέρουμε από πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης μας. Μπορεί να είναι συνεχής και μικρής έντασης, ή μπορεί να είναι τόσο βασανιστικός που δεν μπορούμε να κινηθούμε. Και παρόλο που επηρεάζει το 80 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού και έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ημέρες εργασίας, η ιατρική δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνει ο χρόνιος πόνος στην πλάτη, και απλώς ενοχοποιεί τον καθιστικό τρόπο ζωής μας, την κακή στάση του σώματος και το γεγονός ότι πλέον περνάμε ώρες σκυμμένοι πάνω από έναν υπολογιστή ή με ένα κινητό τηλέφωνο.

Ενώ όλοι αυτοί οι λόγοι μπορεί να ευθύνονται για ορισμένες περιπτώσεις και μπορούν να βοηθηθούν με την άσκηση και θεραπείες αποκατάστασης με οστεοπαθητική ή χειροπρακτική, υπάρχουν τέσσερις άλλες αιτίες πόνου στην πλάτη που σπάνια υποψιαζόμαστε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πόνος στην πλάτη είναι ένα σύμπτωμα από κάτι πολύ βαθύτερο και δεν πρόκειται να βελτιωθεί ποτέ μέχρι να αντιμετωπιστεί η πραγματική αιτία.

Έτσι, εάν πάσχετε από συνεχή πόνο στην πλάτη, και η άσκηση, η οστεοπαθητική και η χειροπρακτική δεν βοηθούν, υποψιαστείτε μία από αυτές τις τέσσερις αιτίες.

Τι προκαλεί τον πόνο στην πλάτη σας;

Είδος του πόνου:

Στη μέση της πλάτης στη μία πλευρά

Θα μπορούσε να είναι:

Πέτρες στα νεφρά (ειδικά αν είστε υπέρβαροι και ηλικίας μεταξύ 20 και 40)

Κοινή θεραπεία:

Ανακούφιση από τον πόνο με παυσίπονα, υγρά και περιμένετε. Σε μεγαλύτερες πέτρες μπορεί να χρησιμοποιηθεί λιθοτριψία.

Είδος του πόνου:

Κοιλιακό άλγος (ακριβώς κάτω από τα πλευρά) που εκτείνεται ακτινωτά προς το πίσω

Θα μπορούσε να είναι:

Παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος), ειδικά αν αισθάνεστε άρρωστοι ή κάνετε εμετούς

Κοινή θεραπεία:

Νοσοκομειακή περίθαλψη, με χορήγηση ενδοφλέβιων (IV) υγρών, παυσίπονα και οξυγόνο

Είδος του πόνου:

Στη μία πλευρά του κάτω μέρους της πλάτης

Θα μπορούσε να είναι:

Μια λοίμωξη των νεφρών (ειδικά αν είστε γυναίκα)

Κοινή θεραπεία:

Αντιβιοτικά

Είδος του πόνου:

Αμβλύς πόνος στην πύελο και πίσω (και επείγουσα ανάγκη για ούρηση)

Θα μπορούσε να είναι:

Κυστίτιδα (φλεγμονή της ουροδόχου κύστης), η οποία προκαλείται από μόλυνση ή ερεθισμό, όπως ταμπόν, διάφραγμα, ρούχα ή χημικά προϊόντα.

Κοινή θεραπεία:

Αντιβιοτικά

Είδος του πόνου:

Χρόνιος πόνος στην πλάτη που εκτείνεται ακτινωτά στην περιοχή της κοιλιάς και των μηρών

Θα μπορούσε να είναι:

Καρκίνος του παγκρέατος, ειδικά αν είστε άνω των 40 ετών ή έχετε ιστορικό καρκίνου

Κοινή θεραπεία:

Θεραπεία του καρκίνου

Λοίμωξη

Η ιδέα ότι ο χρόνιος πόνος στην πλάτη είναι σύμπτωμα λοίμωξης που θεραπεύεται με αντιβιοτικά βρέθηκε ξαφνικά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το περασμένο έτος, παρά το γεγονός ότι είναι μια θεωρία που είχε ήδη αναφερθεί εδώ και μια δεκαετία. Η είδηση στα μέσα ενημέρωσης πυροδοτήθηκε από δύο νέες μελέτες. Στην πρώτη περίπτωση, οι ερευνητές είπαν ότι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου - διόγκωση των περιεχομένων του δίσκου μέσα από ένα σχίσιμο στο δακτύλιο του δίσκου - είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν λοίμωξη του σπονδυλικού δίσκου που στη συνέχεια προκαλεί μακροπρόθεσμα πόνο στην πλάτη.1

Από τη θεωρία στην πράξη, οι ερευνητές του Κέντρου Σπονδυλικής Στήλης στη Δανία έβαλαν 162 πάσχοντες από πόνους στην πλάτη σε θεραπεία διάρκειας 100 ημερών με αντιβιοτικά. Οι συμμετέχοντες υπέφεραν από χρόνιο πόνο στην πλάτη για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση για κήλη δίσκου. Στους μισούς δόθηκε το αντιβιοτικό και στους υπόλοιπους δόθηκε εικονικό φάρμακο. Μετά από ένα χρόνο, αυτοί που έπαιρναν το αντιβιοτικό ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στον πόνο και την κινητικότητα - και τα αποτελέσματα αυτά δεν ήταν απλώς «στο κεφάλι τους». Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι τα αντιβιοτικά είχαν συρρικνώσει τη διόγκωση των οστών, ένα σημάδι της μόλυνσης, γύρω από το δίσκο.2

Η μόλυνση γύρω από την κήλη δίσκου οφειλόταν στα βακτήρια Propionibacteriumacnes - τον εφιάλτη της ζωής πολλών εφήβων, δεδομένου ότι προκαλεί ακμή και σπυράκια - τα οποία βρίσκονται συνήθως στα θυλάκια τρίχας, αλλά που μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και έτσι καταλήγουν στο υλικό του δίσκου. Ένας από τους ερευνητές, ο ρευματολόγος ClausManniche, είπε: "Οι μελέτες μας δείχνουν ότι τουλάχιστον το 40 τοις εκατό των ασθενών με κήλη που βρίσκεται στο χειρουργικό τραπέζι, έχουν μολυνθεί με τα βακτήρια P. acnes. Είναι πιθανό ότι η γρήγορη παρέμβαση με αντιβιοτικά μπορεί να εμποδίσει τη μόλυνση από το να προκαλέσει χρόνιο πόνο."

Αυτή δεν ήταν η πρώτη ομάδα Δανών ερευνητών που ανακάλυψαν σύνδεση μεταξύ της λοίμωξης και του πόνου στην πλάτη. Πέντε χρόνια νωρίτερα, μια ομάδα με επικεφαλής επίσης τον Manniche είχε αντιμετωπίσει επιτυχώς με αντιβιοτικά τους πόνους στην πλάτη σε 29 πάσχοντες.3

Είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται επίσης ως μέρος της καθημερινής φροντίδας. Ο PeterHamlyn, διευθυντής νευροχειρουργός στο InstituteofSportsExerciseandHealth στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λονδίνου, έχει θεραπεύσει επιτυχώς πάσχοντες από πόνους στην πλάτη με αντιβιοτικά, αντί χειρουργικής επέμβασης. Ο Hamlyn έχει ακόμη δημιουργήσει μια διαδικτυακή ομάδα εκπαίδευσης, την Ιατρική Ακαδημία MAST, για να βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν τη νέα αντιβιοτική θεραπεία, και πώς και πότε να την εφαρμόζουν.

Το πρόβλημα, λέει ο Hamlyn και τα άλλα μέλη της Ακαδημίας, είναι ότι οι γιατροί θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά για κάθε είδους πρόβλημα της μέσης, ειδικά καθώς οι τωρινές λύσεις που διατίθενται φαίνεται να είναι τόσο αναποτελεσματικές - όταν τα φάρμακα θα πρέπει να προορίζονται μόνο για όσους είχαν υποστεί χειρουργική επέμβαση κήλης δίσκου, που μπορεί να αντιπροσωπεύουν μόνο το 20 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων πόνου στην πλάτη.

Έχουν επίσης την ανησυχία ότι τα αντιβιοτικά εμφανίζουν τις δικές τους παρενέργειες: μερικοί πάσχοντες από εκείνους της προηγούμενης Δανικής μελέτης εμφάνισαν διάρροια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, αρκετά άσχημα για να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη μελέτη. Στην ανακάλυψη προστίθεται και η υπερβολική χρήση αυτών των φαρμάκων, επιταχύνοντας έτσι την εμφάνιση «μικροβίων» ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Καρδιακά προβλήματα ή καρκίνος

Ένα πρόβλημα στην πλάτη θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα από κάτι πιο σοβαρό, όπως καρδιακά προβλήματα ή ακόμη και καρκίνος. Ερευνητές στη Φινλανδία ανακάλυψαν πριν από 20 χρόνια μία σύνδεση ανάμεσα στα καρδιακά νοσήματα και τα προβλήματα στην πλάτη, όταν παρακολουθούσαν τις ζωές 8.816 αγροτών, ηλικίας 30-66, για 13 χρόνια. Κατά την έναρξη της μελέτης, κανένας από τους αγρότες δεν είχε προβλήματα, όμως εκείνοι που υπέφεραν από πόνους στην πλάτη, συμπεριλαμβανομένης και της ισχιαλγίας, πριν από την έναρξη της μελέτης ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν πεθάνει από καρδιακή νόσο πριν από το τέλος της μελέτης. Αυτός ήταν και ο μόνος συσχετισμός που διατηρήθηκε και μετά που οι ερευνητές είχαν αποκλείσει όλους τους συνήθεις ύποπτους για καρδιακή νόσο, όπως το κάπνισμα, το σωματικό βάρος και την κοινωνική κατάσταση.4

Όμως, ένας συσχετισμός δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη μια αιτία, αν και η ελάχιστη κατανόηση της βιολογίας δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία στα ευρήματα των ερευνητών της Φινλανδίας. Οι μύες στην πλάτη μας παίζουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθούν το αίμα να αντλείται πίσω στην καρδιά. Καθώς συσπώνται, αποσπούν το αίμα από τους περιβάλλοντες ιστούς, αλλά σε μία πλάτη που έχει τραυματιστεί, οι μύες μπορεί να παραμείνουν σε μια συνεχή κατάσταση σπασμού χωρίς συμπτώματα. Η αδυναμία να αντλούν αποτελεσματικά για χρόνια, σημαίνει ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί βλάβη και να επηρεάσει την υγιή λειτουργία της καρδιάς.

Μπορεί επίσης να λειτουργήσει αντίστροφα. Μια κακή λειτουργία της καρδιάς θα μπορούσε να προκαλέσει χρόνιο πόνο στην πλάτη. Εάν οι φλέβες που τροφοδοτούν με αίμα και θρεπτικά συστατικά τη σπονδυλική στήλη δεν λειτουργούν σωστά, μπορεί να οδηγήσουν σε εκφυλισμό του σπονδυλικού ιστού.

Αν και σπάνια, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα καρκίνου, όπως ανακάλυψε ο ηθοποιός AndyWhitfield, που πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά Spartacus: BloodandSand. Άρχισε να υποφέρει από πόνους στην πλάτη κατά τη διάρκεια των προβών, αλλά υποτίθεται ότι ήταν λόγω της αυστηρής εκπαίδευσης στα πλαίσια της προετοιμασίας για να μπει στο ρόλο. Μόνο μετά το τέλος των γυρισμάτων που ο πόνος είχε γίνει πλέον πολύ δυνατός, πήγε για εξετάσεις και διαγνώστηκε με μη Χότζκιν λέμφωμα. Πέθανε μετά από 18 μήνες, σε ηλικία μόλις 39 ετών.

«Μία δυσλειτουργική καρδιά θα μπορούσε να προκαλέσει χρόνιο πόνο στην πλάτη. Αν οι φλέβες που προμηθεύουν αίμα και θρεπτικά συστατικά τη σπονδυλική στήλη δεν λειτουργούν κανονικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμός του σπονδυλικού ιστού.»

Ο πόνος στη μέση είναι μερικές φορές ένα σύμπτωμα καρκίνου της σπονδυλικής στήλης ή καρκίνου του μαστού και πρέπει πάντα να θεωρείται ένδειξη για περαιτέρω εξέταση, ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων άνω των 50 ετών, λένε οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Σε μια ανασκόπηση οκτώ μελετών μεγάλης κλίμακας σχετικών με πόνο στην πλάτη που αφορούσαν συνολικά 6.622 ασθενείς, οι ερευνητές λένε ότι οι πιθανότητες κάποιας κακοήθειας στη σπονδυλική στήλη είναι πολύ μικρές, μόλις 0,66 τοις εκατό από τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν και αποδείχθηκαν ότι ήταν καρκίνος, αλλά να το γνωρίζει κάποιος την πιθανότητα σημαίνει ότι ο καρκίνος μπορεί να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί νωρίς.5 Οι γιατροί θα πρέπει να υποπτευθούν την περίπτωση καρκίνου, αν ο πόνος εκτείνεται ακτινωτά από το κάτω μέρος της πλάτης στην κοιλιά και στο μπροστά μέρος των μηρών, ανάφερε ειδικός, ή εάν ο ασθενής έχει ιστορικό καρκίνου.6

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα καρκίνου του παγκρέατος. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος υποφέρουν από κοιλιακό πόνο ή πόνο στην πλάτη. Σύμφωνα με μία μελέτη, καθένας πάνω από την ηλικία των 40 ετών που έχει ανεξήγητη απώλεια βάρους σε συνδυασμό με πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα ή στην πλάτη ή μετέπειτα εκδήλωση διαβήτη, θα πρέπει να ελέγχεται για καρκίνο του παγκρέατος.7

Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης

Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι σύμπτωμα προβλημάτων της ουροδόχου κύστης.8 Η MichelleLawανακάλυψε ότι η διάμεση κυστίτιδα (σύνδρομο πόνου ουροδόχου κύστης) - η οποία είναι χρόνια, επαναλαμβανόμενη και δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία - μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιους πόνους στην πλάτη.

Η Michelle είχε χρόνιο πόνο στην πλάτη από την παιδική της ηλικία, αλλά μόνο όταν ήταν 35 ετών ένας γιατρός σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να ελεγχθούν τα νεφρά της. Τελικά ανακαλύφθηκε ότι η αιτία των προβλημάτων στην πλάτη της ήταν η διάμεση κυστίτιδα, η οποία προσβάλλει την επένδυση της κύστης. Αλλά από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το πρόβλημα, η κύστη είχε υποστεί τόσο άσχημη ζημιά που έπρεπε να αντικατασταθεί από τον ιστό του εντέρου, και η Michelleτώρα πρέπει να χρησιμοποιεί καθετήρα.9

Οι γυναίκες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε προβλήματα της ουροδόχου κύστης που μεταμφιέζονται σε πόνο στην πλάτη, αναφέρει ο ουρολόγος DrZakiAlmallah, από την ειδική κλινική BladderClinicστο Μπέρμινχαμ. Καθώς η σπονδυλική στήλη συνδέει τα περισσότερα μέρη του σώματος, είναι συχνά ο στόχος ανακλαστικού πόνου από όργανα όπως τα νεφρά, η ουροδόχος κύστη και η χοληδόχος κύστη.

Μια έρευνα σε 629 πάσχοντες από διάμεση κυστίτιδα, ζητούσε από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν τον πόνο τους και αποκάλυψε ότι η κάτω κοιλιακή χώρα και η μέση ήταν από τις πιο κοινές περιοχές όπου βιωνόταν πόνος. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι ο πόνος ήταν διαλείπων και μέτριος.10

Στρες

Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν έχει πάντα φυσική αιτία, καθώς μπορούν να εμπλέκονται επίσης ψυχολογικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των στρεσογόνων γεγονότων της ζωής και του άγχους.11 Παράγοντες όπως το στρες μπορούν να προκαλέσουν πόνο, αυξάνοντας την ένταση των μυών γύρω από τη σπονδυλική στήλη, η οποία τελικά γίνεται επώδυνη λόγω της συσσώρευσης των αποβλήτων προϊόντων, όπως το γαλακτικό οξύ στους μύες.

Αν και είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει χρόνιο πόνο στην πλάτη, το γεγονός ότι οι θεραπείες χαλάρωσης ανακουφίζουν το πρόβλημα δείχνει μια σύνδεση. Ο διαλογισμός, η ύπνωση, η βιοανάδραση και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη διαχείριση του πόνου στην πλάτη, τόσο πολύ έτσι ώστε να έχουν εγκριθεί από τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Σε μία μελέτη, αυτές οι μη - συμβατικές θεραπείες μείωσαν τα επίπεδα στρες και οδήγησαν σε μείωση του πόνου στην πλάτη περίπου κατά 47 τοις εκατό, πτώση 37 τοις εκατό στις επισκέψεις στο γιατρό και αύξηση 73 τοις εκατό στην ικανότητα αντιμετώπισης του πόνου. Υπήρξε επίσης μια αύξηση 47 τοις εκατό στα επίπεδα δραστηριότητας, γενικά.12

Και ως πιθανή περαιτέρω απόδειξη της σύνδεσης νου-σώματος όταν πρόκειται για τον πόνο στην πλάτη, τρεις Ιάπωνες ερευνητές πήραν 23 πάσχοντες από πόνους στην πλάτη σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας. Τα επίπεδα πόνου τους, όπως αξιολογήθηκαν με μια οπτική αναλογική κλίμακα και με τεστ σάλιου, μετρήθηκαν μετά από 10 λεπτά, μία ώρα και τρεις ώρες μετά την άφιξή τους Από την αρχή, αυτοί οι εθελοντές ξέχασαν τον πόνο τους, και οι φυσικοί έλεγχοι επιβεβαίωσαν ότι ο πόνος τους μειώθηκε δραματικά απλώς περνώντας καλά.13

Ανακούφιση με Γιόγκα

Αν υποψιάζεστε ότι ο πόνος στην πλάτη σας σχετίζεται με το στρες, δοκιμάστε την άσκηση νου - σώματος της γιόγκα. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει. Όταν δοκιμάστηκε σε σχέση με την άσκηση και τις συμβουλές από ένα βιβλίο self-care σε 101 πάσχοντες με πόνους στην πλάτη, όσοι έλαβαν μέρος στις εβδομαδιαίες συνεδρίες γιόγκα για 12 εβδομάδες είχαν μεγαλύτερη κινητικότητα και ευελιξία από ό, τι στις άλλες δύο ομάδες, αν και τα άτομα στην ομάδα άσκησης άρχισαν να αναφέρουν καλύτερα επίπεδα κινητικότητας μετά από 26 εβδομάδες.

Το μήνυμα; Η γιόγκα έχει ταχύτερα αποτελέσματα.1

Η γιόγκα ελέγχθηκε επίσης σε σχέση με το stretching, και είχε μια πιο βαθιά επίδραση μετά το τέλος του προγράμματος των 12 βδομάδων.2

Παίρνετε παυσίπονα;

Δοκιμάστε αυτό

Ένα καθημερινό παυσίπονο είναι ένας τρόπος ζωής για πολλούς με χρόνιο πόνο στην πλάτη, αλλά μία συνεδρία βελονισμού λειτουργεί καλύτερα.

Σε δοκιμή σε μια ομάδα 1.162 ανθρώπων που υπέφεραν από πόνους στην πλάτη κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι έλαβαν είτε 10 συνεδρίες βελονισμού δύο φορές την εβδομάδα, είτε «εικονικού» βελονισμού, όπου οι βελόνες δεν είχαν τοποθετηθεί σωστά ή συμβατική θεραπεία με παυσίπονα, φυσικοθεραπεία και άσκηση.

Μετά από έξι μήνες, το 48 τοις εκατό των ατόμων που υποβλήθηκαν σε βελονισμό ανέφεραν δραματικές μειώσεις στον πόνο σε σύγκριση με μόνο το 27 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν τη συμβατική φροντίδα. Είναι ενδιαφέρον, το 44 τοις εκατό αυτών που έκαναν «εικονικό» βελονισμό ανέφεραν επίσης μείωση του πόνου, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία της σύνδεσης νου-σώματος, όταν πρόκειται για πόνο.1

Συνεχίστε να παίρνετε συμπληρώματα

Τα πιο σημαντικά συμπληρώματα για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου είναι αυτά του συμπλέγματος βιταμινών Β και C. Η σπονδυλική στήλη περιβάλλεται από εγκεφαλονωτιαίο υγρό που, σε υγιή άτομα, περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση αυτών των υδατοδιαλυτών βιταμινών από ό, τι υπάρχει συνήθως στο αίμα. Ένας συνδυασμός θειαμίνης (Β1), βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Β12 έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα σε αυτούς που παραπονούνται για έντονους πόνους.

Σε μία μελέτη πασχόντων με πόνο στη μέση, λήφθηκε ένας συνδυασμός 100mg Β1, 200mg Β6 και 0,2mg Β12, τρεις φορές ημερησίως, για χρονικό διάστημα πάνω από έξι μήνες. Μόνο το 32 τοις εκατό των ατόμων που έλαβαν τις βιταμίνες υπέστη υποτροπή σε σύγκριση με το 60 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Επίσης, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η ακεραιότητα των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Η ανεπάρκεια σε χαλκό και σελήνιο μπορεί επίσης να είναι επιζήμια σε χρόνιο πόνο. 90-100mcg σεληνίου μόνο ή με προσθήκη 20 IU βιταμίνης Ε, που λαμβάνονται καθημερινά, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τις μυοσκελετικές ενοχλήσεις.

Τα πρωτεολυτικά ένζυμα όπως βρωμελαϊνη, παπαϊνη, θρυψίνη και χυμοθρυψίνη μπορεί επίσης να βοηθήσουν να θεραπεύσουν μικροτραυματισμούς, καθώς είναι αντι -φλεγμονώδη και μπορούν να απορροφηθούν από τη γαστρεντερική οδό. Αρκετές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η βρομελίνη όσο και η παπαΐνη μπορούν να μειώσουν τον πόνο και το πρήξιμο, αλλά και να επιταχύνουν την επούλωση σε άτομα που πάσχουν από διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πόνων της πλάτης.

Γνωρίστε το Modic σας

Πώς οι ειδικοί γνωρίζουν ότι το οστό έχει μολυνθεί; Χρησιμοποιούν την κλίμακα αλλαγών Modic. Πήρε το όνομά της από τον MichaelModic, ακτινολόγο, ο οποίος εντόπισε πρώτος τα τρία στάδια εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης κατά την εξέταση σάρωσης MRI (μαγνητική τομογραφία), γνωστές σήμερα ως 1, 2 και 3 τύποι αλλαγών Modic.

Όταν έκανε την ανακάλυψη στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Modic δεν πίστευε ότι ο εκφυλισμός συνδεόταν με τον πόνο στην πλάτη. Αυτό συνέβη το 2006, όταν ερευνητές έκαναν τελικά τη σύνδεση και, ένα χρόνο αργότερα, άλλοι βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ Modic τύπου 1 και δισκοκήλης. Το 2008 οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεωρία ότι οι μολυσμένοι δίσκοι προκαλούσαν αλλαγές Modic τύπου 1 στα οστά, και αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με αντιβιοτικά 29 πάσχοντες από πόνους στην πλάτη, αποδεικνύοντας έτσι ότι η μόλυνση ήταν η αιτία του πόνου στην πλάτη και την καταστροφή της οσφυϊκής περιοχής της σπονδυλικής στήλης.1

Είναι ενδιαφέρον ότι, όλοι οι πάσχοντες από πόνους στην πλάτη από τη μελέτη που βρισκόταν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το περασμένο έτος είχαν εκφυλισμό των σπονδύλων τους τύπου 1 Modic.

Ο ίδιος ο Modic φαίνεται να είναι ένας ταπεινός άνθρωπος. Δεν επιτρέπει στους μαθητές του στην κλινική Cleveland στο Οχάιο να αναφέρονται στην κλίμακα Modic. Αντ' αυτού, θα πρέπει να τις αποκαλούν «αλλαγές μυελού».

1

Eur Spine J, 2013; 22: 689

2

Eur Spine J, 2013; 22: 697–707

3

Br J Sports Med, 2008; 42: 969–73

4

BMJ, 1994; 309: 1267–8

5

Cochrane Database Syst Rev, 2013; 2: CD008686

6

Man Ther, 2013; 18: 624–7

7

Practitioner, 2011; 255: 21–5, 2–3

8

J Man Manip Ther, 2007; 15: 42–9

9

Mail Online, November 11, 2013; www.dailymail.co.uk/health/article-2501612/When-pain-sign-illness.html

10

Int Urogynecol J Pelvic Floor Dysfunct, 2006; 17: 69–72

11

Psychosom Med, 1999; 61: 304–10

12

J South Orthop Assoc, 1998; 7: 81–5

13

J Pain Res, 2012; 5: 409–13

 yoga  References

1

Ann Intern Med, 2005; 143: 849–56

2

Evid-Based Complement Alternat Med, 2013; 2013: 130818

acupuncture  references

1

Arch Intern Med, 2007; 167: 1892–8

 modic  references

1

Br J Sports Med, 2008; 42: 969–73