Η «κακή» χοληστερόλη είναι στην πραγματικότητα καλή όσο μεγαλώνουμε

Κατηγορία Έρευνα
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 4047 φορές
Issue 62

Η «κακή» χοληστερόλη είναι στην πραγματικότητα καλή όσο μεγαλώνουμε

Η ιδέα ότι υπάρχει μια «κακή» μορφή χοληστερόλης είναι ένας από τους μεγάλους ιατρικούς μύθους της εποχής μας. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο από τον «κακό» τύπο χοληστερόλης LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη), ειδικά για να βοηθά τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Έτσι, δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι ερευνητές απέδειξαν πρόσφατα ότι οι στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη προκαλούν απώλεια μνήμης.

Αυτό είναι κάτι που είχαν υποπτευθεί και παλαιότερα, και πριν ένα χρόνο ο ρυθμιστικός Αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων FDA (FoodandDrugAdministration) διέταξε τους παρασκευαστές στατίνης να αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στις παρενέργειες του φαρμάκου την απώλεια μνήμης και τη μειωμένη νοητική λειτουργία.

Η προειδοποίηση ήταν το αποτέλεσμα χιλιάδων «ανεπίσημων» αναφορών από ασθενείς και γιατρούς που παρατήρησαν μια σχεδόν άμεση επίδραση στη μνήμη και τις πνευματικές ικανότητες από τη συνταγογράφηση μιας συνταγής με στατίνες.

Αυτές οι εκθέσεις έχουν τώρα επαληθευτεί από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, που έλεγξαν εργαστηριακά την επίδραση των δύο κοινών στατίνων, Pravachol (πραβαστατίνη) και Lipitor (ατορβοστατίνη) σε πειραματόζωα (ποντίκια). Μέσα σε 18 ημέρες, οι νοητικές λειτουργίες και η μνήμη τους επλήγησαν σοβαρά, ειδικά μεταξύ εκείνων στα οποία δόθηκε Pravachol. Η μνήμη και οι νοητικές λειτουργίες αποκαταστάθηκαν γρήγορα όταν σταμάτησε η χορήγηση στατινών.

(Πηγή: PLoSONE, 2013; 8: e75467).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μικροβίωμα !! Αντιμετωπίστε τον πόνο στη μέση »