Ακμή σε ενήλικες: Οι εναλλακτικές θεραπείες προσφέρουν λύσεις για το δέρμα μας

Κατηγορία Έρευνα
Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014 00:00 Διαβάστηκε 16680 φορές
Issue 63

Αν νομίζετε ότι η ακμή είναι απλά ένα εφηβικό πρόβλημα, είναι καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Η ακμή πιστεύεται ότι επηρεάζει μέχρι και 25 τοις εκατό των ανδρών και το 50 τοις εκατό των γυναικών σε κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωή τους. Ακόμη και οι διάσημοι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς και μπορούν να έχουν πρόσβαση στους καλύτερους δερματολόγους, δεν είναι απρόσβλητοι από παθήσεις του δέρματος. Η VictoriaBeckham, η CameronDiaz και η KatyPerry είναι μερικά μόνο από τα αστέρια που αντιμετωπίζουν την ακμή στην ενήλικη ζωή τους.

Γράφει η Joanna Evans

Ο λόγος που μερικοί άνθρωποι μαστίζονται από τα σπυράκια και άλλοι όχι, δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως από τη συμβατική ιατρική, αλλά διάφοροι παράγοντες εικάζεται ότι παίζουν ρόλο, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού, των ορμονικών αλλαγών και του άγχους. Επίσης, η απάντηση του γιατρού στο πρόβλημα είναι συνήθως η ίδια: μια τοπική κρέμα ή τζελ που περιέχουν ρετινοειδή, αντιβιοτικά, υπεροξείδιο του βενζολίου ή αζελαϊκό οξύ, ή για πιο σοβαρές περιπτώσεις, λήψη αντιβιοτικών ή ρετινοειδών από το στόμα. Για τις γυναίκες, συνταγογραφούνται συχνά αντισυλληπτικά χάπια.

Εκτός από το να είναι συχνά αναποτελεσματικά, τα φάρμακα αυτά έχουν ένα πλήθος από δυσάρεστες παρενέργειες, που κυμαίνονται από μικρές αλλαγές του δέρματος, όπως ερυθρότητα, κάψιμο και απολέπιση (εξαιτίας των τοπικών εφαρμογών) έως ψυχολογικές και συστημικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και της ηπατικής βλάβης (που συνδέονται με τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα).

Έτσι, δεν είναι καθόλου έκπληξη ότι πολλοί πάσχοντες από ακμή, καθώς και δερματολόγοι, αναζητούν καλύτερους τρόπους για να διαχειριστούν αυτή την οδυνηρή κατάσταση. Ευτυχώς, μια σειρά από αφάρμακες θεραπείες αποδεικνύονται χρήσιμα όπλα στην πάλη ενάντια στην ακμή.

Θεραπείες με βότανα

Θυμάρι. Οι τελευταίες έρευνες για την ακμή δείχνουν ότι το θυμάρι μπορεί να είναι καλύτερο στην καταπολέμηση των στιγμάτων της ακμής από τα τυποποιημένα σκευάσματα. Ερευνητές από το μητροπολιτικό πανεπιστήμιο του Leeds δοκίμασαν πρόσφατα στο εργαστήριο την επίδραση των βαμμάτων θυμαριού, καλέντουλας και μύρου στα βακτήρια Propionibacterium acnes που προκαλούν ακμή. Διαπίστωσαν ότι, ενώ και τα τρία φυτικά σκευάσματα ήταν σε θέση να σκοτώσουν αυτά τα βακτήρια μετά την έκθεσή τους σε αυτά για πέντε λεπτά, το βάμμα θυμαριού ήταν το πιο αποτελεσματικό. Επιπλέον, η αντιβακτηριακή επίδραση του θυμαριού ήταν περισσότερο ισχυρή από εκείνη των τυποποιημένων συγκεντρώσεων του υπεροξείδιο του βενζοϋλίου (benzoylperoxide) - του δραστικού συστατικού σε κρέμες και τζελ ακμής. Ωστόσο, το βάμμα δεν δοκιμάστηκε στο ανθρώπινο δέρμα, και τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί. Όμως αυτές οι αρχικές διαπιστώσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο του Συλλόγου Γενικής Μικροβιολογίας στο Δουβλίνο, δείχνουν ότι το θυμάρι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μελλοντικών θεραπειών της ακμής. Εάν είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε βάμμα θυμαριού στον εαυτό σας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο βοτανολόγο.

Έλαιο τσαγιόδεντρου (teatree). Προερχόμενο από το δέντρο της Αυστραλίας, Melaleuca alternifolia, το έλαιο teatree είναι ένα άλλο φυσικό αντιβακτηριακό που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής. Σε δοκιμές αποδείχθηκε ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Σε ομάδα 124 ατόμων που έπασχαν από ήπια έως μέτρια ακμή, ένα τζελ με 5 τοις εκατό ελαίου teatree βελτίωσε εξίσου σημαντικά το πρόβλημα όσο και μία λοσιόν με 5 - τοις εκατό υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Το έλαιο teatree, ωστόσο, είχε λιγότερες παρενέργειες (Med J Aust, 1990; 153 : 455-8). Πιο πρόσφατα, μια μελέτη σε 60 πάσχοντες από ακμή έδειξε ότι το τζελ με έλαιο teatreeήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο στη μείωση του αριθμού και της σοβαρότητας των στιγμάτων (Indian J Dermatol Venereol Leprol , 2007; 73 : 22-5).

Αγιουρβεδικά βότανα. Μία Ινδική μελέτη που εξέτασε το αγιουρβεδικό βότανο guggul (Commiphora mukul) συγκριτικά με το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη σε 20 άτομα με κυστική ακμή διαπίστωσε ότι, μετά από χορήγηση δύο φορές την ημέρα για τρεις μήνες, και οι δύο ομάδες θεραπείας είχαν παρόμοια, σημαντική μείωση των στιγμάτων. Ωστόσο, η ομάδα που λάμβανε guggul είχε καλύτερα αποτελέσματα ειδικά σε όσους είχαν ιδιαίτερα λιπαρό πρόσωπο (J Dermatol , 1994; 21: 729-31). Σε μια άλλη Ινδική μελέτη που χρησιμοποίησε τόσο τοπικά όσο και από το στόμα αγιουρβεδικά φυτικά εκχυλίσματα Aloe barbadensis (Αλόη βέρα), Azardirachta indica (Νeem), Curcuma longa (κουρκουμά), Hemidesmus indicus (ινδική sarsparilla), Terminalia Chebula (κίτρινο myrobalan) και Withania somnifera (Ashwaganda), όλa βρέθηκαν να λειτουργούν κατά της ακμής (J Ethnopharmacol, 2001; 78: 99-102).

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού. Αυτό το βότανο έχει κερδίσει την αναγνώριση και ως πιθανή θεραπεία της ακμής. Το πράσινο τσάι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντι- φλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται «κατεχίνες», όπως η επιγαλο-κατεχίνη-3 - (EGCG), η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για το δέρμα. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ερευνητές μελέτησαν 20 ασθενείς με ακμή στους οποίους δόθηκε να εφαρμόσουν στο δέρμα τους μία λοσιόν με 2 τοις εκατό πράσινο τσάι, δύο φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες. Τα προβλήματα ακμής μειώθηκαν περισσότερο από το μισό κατά τη διάρκεια της μελέτης. Η σοβαρότητα της ακμής βελτιώθηκε επίσης (J Drugs Dermatol, 2009; 8: 358-64).

Η διατροφή ως φάρμακο

Διατροφή. Παρά το γεγονός ότι η συνήθης άποψη είναι ότι η διατροφή δεν έχει να κάνει με την ακμή, όλο και περισσότερες ενδείξεις δείχνουν ότι οι τροφές με εξαιρετικά υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως τα επεξεργασμένα σνακ, η ραφιναρισμένη ζάχαρη κ.α, μπορούν να προάγουν ή να επιδεινώσουν την ακμή (Cutis, 2011; 88: 84-91). Σε μια μελέτη, οι πάσχοντες από ακμή μετά από μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για τρεις μήνες, παρατήρησαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (Am J Clin Nutr, 2007; 86: 107-15). Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά, κυρίως το αγελαδινό γάλα, συνδέονται με την ακμή (Skin Therapy Lett, 2010; 15: 1-2, 5). Μια στοχευμένη διατροφή με περιορισμούς στις εν λόγω τροφές μπορεί να είναι χρήσιμη για να καθοριστεί αν αυτά ή οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα προκαλούν ή επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Συμπληρώματα. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να βελτιώσει την ακμή (Acta Derm Venereol, 1980; 60: 337 - 40). Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις (έως 600mg/ημέρα) έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν τοξικότητα (J Pediatr Hematol Oncol, 2002; 24 : 582-4), έτσι ώστε η λήψη ψευδαργύρου πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. Άλλα συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν είναι το φολικό οξύ, το σελήνιο, το χρώμιο και τα ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα (Med Hypotheses, 2007; 69: 1.080-4). Σε μια μικρή μελέτη μόλις πέντε ασθενών, ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου που περιείχε 250mg εικοσαπεντανοϊκού οξέος (ΕΡΑ, ένα ωμέγα - 3 λιπαρό οξύ), 3,75 mg γλυκονικού ψευδαργύρου, 50 mcg σελήνιου, 50mcg χρωμίου και 50mg EGCG από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, που λαμβανόταν τέσσερις φορές την ημέρα, φάνηκε να βελτιώνει την ακμή μετά από δύο μήνες (LipidsHealthDis, 2008; 7: 36).

Τοπική εφαρμογή βιταμινών. Μερικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι χρήσιμα όταν εφαρμόζονται στο δέρμα. Το νικοτιναμίδιο, για παράδειγμα, έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν στις φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος όπως η ακμή. Σε μια μελέτη σε 76 πάσχοντες ακμής, τοπικά εφαρμοζόμενο τζελ με 4 τοις εκατό νικοτιναμίδιου ήταν πιο αποτελεσματικό από το τοπικό αντιβιοτικό κλινδαμυκίνη και η χρήση του δεν είχε τον κίνδυνο της βακτηριακής αντίστασης (Int J Dermatol , 1995; 34: 434 -7). Το νικοτιναμίδιο είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγογράφηση ως Freederm gel. Οι βιταμίνες Α, C και Ε μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες όταν χρησιμοποιούνται τοπικά, αν και απουσιάζουν κλινικές μελέτες (JDrugsDermatol, 2008; 7 [7 suppl]: s2–6). Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη Α έχει πολλές όμοιες ιδιότητες με τα ρετινοειδή φάρμακα για την ακμή.

Άλλες επιλογές

Θεραπεία με μπλε φως. Η έκθεση του δέρματος σε πηγή μπλε φωτός χαμηλής έντασης πιστεύεται ότι καταστρέφει τα βακτήρια P. acnes που προκαλούν ακμή. Σε μια μελέτη 60 εθελοντών, η θεραπεία με μπλε φως ήταν εξίσου αποτελεσματική με το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου στη μείωση της ακμής, και είχε λιγότερες παρενέργειες (An Bras Dermatol, 2009; 84: 463 - 8). Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνδυασμός μπλε και κόκκινου φωτός μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από το μπλε φως μόνο (Br J Dermatol, 2000; 142: 973-8). Καθώς η θεραπεία με φως μπορεί να είναι μια ακριβή επιλογή, που απαιτεί τακτικές συνεδρίες για να είναι αποτελεσματική, υπάρχουν συσκευές οικιακής χρήσης που διατίθενται στην αγορά, όπως η Lumie Clear, καθιστώντας τη θεραπεία φωτός πιο προσιτή.

Βιοανάδραση και γνωσιακή απεικόνιση. Αυτές οι τεχνικές νου-σώματος, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του στρες, δοκιμάστηκαν σε 30 ασθενείς με ακμή. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο ή με απουσία θεραπείας, εκείνοι που χρησιμοποίησαν βιοανάδραση και γνωσιακή απεικόνιση ανέφεραν σημαντική μείωση των βλαβών της ακμής μετά από 12 συνεδρίες. Εκείνοι που συνέχισαν να πρακτική στο σπίτι μετά τη λήξη της δοκιμής διατήρησαν τη βελτίωσή τους, ενώ τα τυχόν οφέλη χάθηκαν σε αυτούς που σταμάτησαν (J Psychosom Res, 1983; 27 : 185 – 91).

Υπνοθεραπεία. Η ύπνωση που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής (Arch Dermatol , 2000; 136 : 393-9). Μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ακμή όπου τα σπυράκια ή τα μαύρα στίγματα έχουν πιεστεί με αποτέλεσμα το ξεφλούδισμα και το σχηματισμό ουλών (Am J Clin Hypn, 2004; 46 : 239-45). Αυτό το είδος ακμής πιστεύεται ότι σχετίζεται με υποκείμενη κατάθλιψη, άγχος ή άλλα συναισθηματικά προβλήματα.

Βελονισμός. Διάφορες μορφές του βελονισμού έχουν βρεθεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής (Dermatol Ther, 2003; 16: 87-92). Σε μια μελέτη, o ωτοβελονισμός σε συνδυασμό με βελονισμό στο σώμα ήταν αποτελεσματικός στο 96 τοις εκατό των περιπτώσεων (J Tradit Chin Med, 2008; 28: 18-20).

Γιατί οι γυναίκες παθαίνουν ακμή;

Σύμφωνα με τον Dr Harald Gaier, φυσικοπαθητικό, ομοιοπαθητικό και βοτανολόγο, η πιο κοινή αιτία ακμής στις γυναίκες είναι η παρουσία κύστεων των ωοθηκών. Συνήθως συνδέεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να υπάρχουν χωρίς τα τυπικά συμπτώματα της υπερτρίχωσης, της στειρότητας και της ακανόνιστης περιόδου. Πράγματι, μπορεί να βρεθούν σε γυναίκες που έχουν συλλάβει και δεν έχουν υπερβολική τριχοφυΐα, σε υπογόνιμες γυναίκες που έχουν τακτικές περιόδους και σε εκείνες των οποίων οι ωοθήκες είναι μικρές ή κανονικού μεγέθους.

Ελλείψει άλλων ύποπτων συμπτωμάτων, η ακμή που σχετίζεται με κύστεις των ωοθηκών μπορεί να διαγνωστεί με υπερήχους και εξετάσεις αίματος. Το βότανο Vitex agnus castus μπορεί να είναι χρήσιμο για την θεραπεία αυτού του είδους της ακμής.

Φυσικοί τρόποι για την πρόληψη της ακμής

Pat Thomas

Δεδομένης της σύνδεσης με κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών και πιθανές υποκείμενες γενετικές επιρροές, πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος για την πρόληψη της ακμής. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ασχολούνται με τον έλεγχο της νόσου παρά με την πρόληψη, συχνά με ισχυρά αντιβιοτικά, στεροειδή ή άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Όμως, παρά τις τεράστιες διαφημιστικές εκστρατείες, ελάχιστα - εάν υπάρχουν - εμπορικά φάρμακα έχουν κάτι θετικό να προσφέρουν στους πάσχοντες από ακμή.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ότι ούτε η καλή υγιεινή ούτε η διατροφή μπορούν να κάνουν πολλά, ορισμένες υγιεινές συνήθειες μπορεί να έχουν επίδραση στην ακμή, έτσι ώστε τα μέτρα αυτά να αξίζουν μια δοκιμή.

  • Ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Τα άτομα με χρόνια ακμή μπορεί να έχουν κάποιο βαθμό διαταραχής στην ανοχή στη γλυκόζη, ώστε μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Στόχος είναι μια διατροφή που περιλαμβάνει 44 τοις εκατό πρωτεΐνη, 35 τοις εκατό υδατάνθρακες και 21 τοις εκατό λίπος, όπως αυτό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ακμή (Proc Natl Acad Sci USA, 1983; 80: 7646 - 9). Σκεφτείτε επίσης τα συμπληρώματα χρωμίου (200 mg δύο ή τρεις φορές ημερησίως) για τη βελτίωση της ανοχής στη γλυκόζη.
  • Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο και συμπληρώματα με φύκια, τα θαλασσινά, τα ψάρια, τα μανιτάρια, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το κάρδαμο και το ιωδιούχο αλάτι, καθώς μπορούν να πυροδοτήσουν ορμόνες που σχετίζονται με την ακμή.
  • Αντικαταστήστε το ισχυρό υπεροξείδιο του βενζοϋλίου με φυσικό έλαιο τσαγιόδεντρου (teatree). Μία λοσιόν με 5 τοις εκατό έλαιο teatree, αν και επιδρά πιο αργά, έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική - και να έχει λιγότερες παρενέργειες από ένα παρασκεύασμα με 5 τοις εκατό υπεροξείδιο του βενζοϋλίου (Med J Aust, 1990; 53 455 - 8).
  • Το χαμηλό οξύ του στομάχου μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Το υδροχλωρικό οξύ, μαζί με το σύμπλεγμα βιταμινών Β, μπορεί να βελτιώσει τη ροδόχρου ακμή, όπως και τα συμπληρώματα με παγκρεατικά πεπτικά ένζυμα, τα οποία μπορεί να λείπουν από τους πάσχοντες από ακμή (Dermatologica, 1982; 165: 601 - 6).
  • Δοκιμάστε το βελονισμό. 8 έως 15 θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν την ακμή μέχρι και στο 80 τοις εκατό των ασθενών (J Tradit Chin Med, 1993; 13: 187-8).
  • Βότανα που μπορεί να βοηθήσουν. Το αγιουρβεδικό βότανο guggul (Commiphora mukul) σε δόση των 500mg δύο φορές την ημέρα μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με την τετρακυκλίνη σε μερικούς ανθρώπους (J Dermatol, 1994; 21: 729-31).Τ ααποτοξινωτικά βότανα, όπως το burdock (κολλιτσίδα) (2-4mL βάμματος, ή 3-6g/ ημέρα αποξηραμένου βότανου), που χρησιμοποιούνται μόνα ή σε συνδυασμό με yellow Dock (Rumex crispus), κόκκινο τριφύλλι και Vitex agnus castus (40 σταγόνες / ημέρα βάμμα από τα μούρα) μπορεί να βοηθήσει στην προεμμηνορροϊκή ακμή.
  • Τρώτε φρέσκα τρόφιμα. Οι ειδικοί παραδέχονται ότι η σοκολάτα, τα λίπη και άλλα τρόφιμα δεν προκαλούν ακμή, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Το βιολογικό κρέας και το γάλα είναι επίσης προτιμότερα, δεδομένου ότι δεν περιέχουν ορμόνες.
  • Το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) είναι ζωτικής σημασίας τόσο για το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων όσο και για το σχηματισμό των ορμονών του φύλου, και μια ανεπάρκειά του μπορεί να είναι αιτία της ακμής. Τα συμπληρώματα με υψηλές δόσεις B5 (2000-10,000mg ημερησίως) ή η τοπική εφαρμογή με τη μορφή κρέμας μπορεί να καθαρίσουν την ακμή (Med hypoth, 1995; 44: 490-2).
  • Διώξτε το στρες. Παρά το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ της συναισθηματικής πίεσης και της ακμής δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, η κορτιζόλη - κύρια ορμόνη του στρες στο σώμα – έχει παρενέργειες, όπως αυξημένη παραγωγή γλυκόζης, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και νευρική βλάβη των κυττάρων. Περίσσεια κορτιζόλης έχει κατηγορηθει σε ορισμένες περιπτώσεις για τη γυναικεία ακμή ενηλίκων.
  • Καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης, καθώς και προϊόντα για τα μαλλιά με λάδι και αντηλιακές λοσιόν μπορούν όλα να επιδεινώσουν την ακμή (Am Fam Phys, 2002; 61 : 357 - 66). Προσέξτε για συστατικά όπως συνθετικές λανολίνες (για παράδειγμα, acetylatedlanolinalcohol, lanolicacidanhydrouslanolin), mineral, isopropylmyristate, butylstearate, capric/caprylictriglyceride, και palmitate και stearate). Ορισμένες D & C κόκκινες χρωστικές ουσίες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε ρουζ μπορούν επίσης να φράξουν τους πόρους. Ειδικότερα, οι έφηβες θα πρέπει να χρησιμοποιούν με φειδώ τέτοια προϊόντα ομορφιάς που φράζουν τους πόρους.