Χλωρέλλα: Μία άλγη για όλες τις χρήσεις;

Κατηγορία Έρευνα
Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015 00:00 Διαβάστηκε 7848 φορές
Issue 67

Ποια είναι τα στοιχεία που υποστηρίζουν τα τόσα πολλά οφέλη υγείας από αυτό το μικροσκοπικό πράσινο μονοκύτταρο φυτό;

Γράφει η Τζοάνα Έβανς

Η χλωρέλλα, ένα μονοκύτταρο πράσινο φύκι από την Άπω Ανατολή, είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής με πολλά υποτιθέμενα οφέλη. Ο πιο συχνός ισχυρισμός είναι ότι μπορεί να απελευθερώσει το σώμα από τα τοξικά βαρέα μέταλλα, αλλά επίσης θεωρείται ιδανικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τη ρύθμιση της ψηλής αρτηριακής πίεσης και ακόμη ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Όμως, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα πίσω από αυτό το λεγόμενο συμπλήρωμα-θαύμα;

Χλωρέλλα και καρκίνος

Αν και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η χλωρέλλα μπορεί να είναι ένας ισχυρός αντικαρκινικός παράγοντας, οι περισσότερες από αυτές έχουν γίνει σε ζώα ή στο εργαστήριο. Παρόλα αυτά, τα μέχρι στιγμής ευρήματα είναι ενθαρρυντικά.

Σε μία μελέτη, η Chlorella vulgaris - ένα είδος που χρησιμοποιείται συνήθως στα συμπληρώματα - βρέθηκε να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του ήπατος σε ποντίκια. Όσο υψηλότερη είναι η δόση, τόσο ισχυρότερη είναι η επίδραση, που δείχνει ότι η χλωρέλλα είχε μια «σίγουρη προληπτική δράση».

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η άλγη λειτούργησε προκαλώντας απόπτωση ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, που απομακρύνει τα κατεστραμμένα ή «κακά κύτταρα» από το σύστημα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: “Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν το ρόλο της Chlorella vulgaris στη θεραπεία χιλιάδων ασθενών με καρκίνο του ήπατος, ανοίγοντας έτσι μια νέα πόρτα για μελλοντική έρευνα,”(JZhejiangUnivSciB, 2009; 10: 14–21). Τα αποτελέσματα αυτά έχουν αναπαραχθεί σε μια εργαστηριακή μελέτη, σε δοκιμαστικό σωλήνα με ανθρώπινα καρκινικά ηπατικά κύτταρα, δίνοντας έτσι άλλη μία ένδειξη της δράσης της άλγης στον καρκίνο(Clinics [SaoPaulo], 2010; 65: 1371–7).

Εκτός από τον καρκίνο του ήπατος, η χλωρέλλα θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια μελέτη από το Κορεατικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα δύο τύπων φυκιών - Chlorella vulgaris και Chlorella ellipsoidea - ανέστειλαν την ανάπτυξη ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο. Και πάλι, όσο μεγαλύτερη ήταν η δόση, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η επίδραση.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη δράση στις «βιοενεργές ξανθοφύλλες» - κίτρινες χρωστικές που ανήκουν στην οικογένεια των καροτενοειδών – που βρέθηκαν στη χλωρέλλα που, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “θα μπορούσαν να αποτελούν χρήσιμα λειτουργικά συστατικά στην πρόληψη των ανθρώπινων καρκίνων” (J Agric Food Chem, 2008;56 : 10521-6).

Αν και αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν έναν πιθανό ρόλο για τη χλωρέλλα στη θεραπεία ή την πρόληψη του καρκίνου, τα ευρήματα θα πρέπει ακόμη να αναπαραχθούν σε κλινικές δοκιμές. Αυτό σημαίνει ότι απλά δεν είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια σε ανθρώπους.

Ωστόσο, υπάρχει μια ανθρώπινη μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις συμπληρώματος διατροφής με χλωρέλλα σε ασθενείς με καρκίνο στον εγκέφαλο. Σε αυτή τη μελέτη, η Chlorella pyrenoidosa (σε μορφή δισκίων των 20g και υγρού εκχυλίσματος 150 mL) προστέθηκε στην καθημερινή διατροφή 21 ασθενών με γλοίωμα ως συμπλήρωμα σε οποιεσδήποτε άλλες θεραπείες θα μπορούσαν να έχουν λάβει για τους εγκεφαλικούς όγκους τους. Παρά το γεγονός ότι δεν αυξάνουν σημαντικά το χρόνο επιβίωσης, φάνηκε να ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, αυξάνοντας τα επίπεδα των φυσικών κυττάρων-φονέων και των λεμφοκυττάρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές: “Αυτές οι ποικιλίες επηρεάζονται λιγότερο αρνητικά από τη χημειοθεραπεία και τις ανοσοκατασταλτικές επιδράσεις των φαρμάκων και τις εκκρίσεις πρωτεϊνών των όγκων από ό, τι θα αναμενόταν σε αυτούς τους ασθενείς”. Ωστόσο, τόνισαν την ανάγκη για ελεγχόμενες κλινικές μελέτες που θα επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους (Phytother Res, 1990; 4: 220-31).

Άλλα οφέλη;

Άλλες κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι η χλωρέλλα μπορεί να είναι ευεργετική για κάποιες χρόνιες παθήσεις, εκτός από τον καρκίνο. Οι ερευνητές που ήταν υπεύθυνοι για την μελέτη για τον καρκίνο του εγκεφάλου εξέτασαν επίσης τα δύο παράγωγα προϊόντα από Chlorella pyrenoidosa σε ασθενείς με ινομυαλγία, υπέρταση και ελκώδη κολίτιδα - με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Στη μελέτη που αφορούσε την ινομυαλγία, η οποία ήταν διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, 37 ασθενείς λάμβαναν είτε ψευδοφάρμακο (placebo) ή συμπλήρωμα χλωρέλλας (10g σε δισκία και 100mL υγρό εκχύλισμα) ημερησίως για τρεις μήνες. Μετά το χρονικό αυτό διάστημα, οι ασθενείς άλλαξαν στην άλλη ομάδα θεραπείας, όπου συνέχισαν για τρεις επιπλέον μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων, όταν οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν χλωρέλλα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (AlternTherHealthMed, 2001; 7: 79–91).

Στη μελέτη για την υπέρταση, 24 άτομα με ήπια έως μέτρια υπέρταση λάμβαναν εικονικό φάρμακο (placebo) για τέσσερις εβδομάδες, και στη συνέχεια άλλαξαν σε συμπληρώματα χλωρέλλας (και πάλι, 10g/ημέρα σε δισκία και 100mL/ημέρα υγρό εκχύλισμα). Μετά από δύο μήνες από τη λήψη της άλγης, περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών (38 τοις εκατό) έδειξαν κάποια βελτίωση στην υπέρτασή τους, και το ένα τέταρτο είχε μια εξαιρετική απόκριση, επιτυγχάνοντας χαμηλές τιμές αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα (J Med Food, 2002; 5: 141-52).

Οι ίδιες δοσολογίες δισκίων και εκχυλίσματος χλωρέλλας δοκιμάστηκαν για τρίτη φορά σε εννέα ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα για δύο μήνες. Σε κάθε ασθενή, ο Δείκτης Δραστηριότητας της Νόσου, ο οποίος υπολογίστηκε από τα συμπτώματά τους και την αξιολόγηση ενός παθολόγου, μειώθηκε κατά τη διάρκεια των δύο μηνών της λήψης της άλγης. Κατά μέσο όρο, ο Δείκτης Δραστηριότητας της Νόσου των ασθενών μειώθηκε κατά 7,2 έως 2,8 – η 61 τοις εκατό πτώση ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Οι τιμές για τις συναισθηματικές πτυχές της νόσου έδειξαν επίσης σημαντική βελτίωση. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν μια ελεγχόμενη μελέτη, έτσι δεν γνωρίζουμε κατά πόσο υπάρχει το φαινόμενο placebo στο προσκήνιο(AlternTherHealthMed, 2001; 7: 79–91).

Οι μελέτες αυτές είναι πολλά υποσχόμενες, αλλά απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα προτού να μπορεί να υποστηριχθεί ότι η χλωρέλλα είναι οφέλιμη για αυτές ή οποιεσδήποτε άλλες παθήσεις. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από εταιρεία με συμπληρώματα χλωρέλλας. Ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ράνταλ Μέρσαντ, καθηγητής στο Τμήμα Ανατομίας και Νευροβιολογίας του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, υποστηρίζει ότι η εταιρεία δεν επηρέασε την έρευνά του ή τα αποτελέσματά της, και ότι ακολουθεί αυστηρά τις αρχές του πειραματικού σχεδιασμού και ανάλυσης (AlternComplementTher, 2001; 7: 161–5).

Αποτοξίνωση

Από όλα τα οφέλη υγείας που αποδίδουν στη χλωρέλλα, το πιο δημοφιλές είναι ότι μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καθαρίσει από τις περιβαλλοντικές τοξίνες, όπως τα βαρέα μέταλλα, αν και δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτό.

Η μοναδική δομή του κυτταρικού τοιχώματος αυτών των φυκιών περιέχει ενώσεις που προσδένονται στα βαρέα μέταλλα (π.χ. κάδμιο, μόλυβδος, υδράργυρος) και τα απομακρύνουν, καθώς επίσης και επιταχύνει την απομάκρυνση των επικίνδυνων χλωριωμένων εντομοκτόνων με βάση υδρογονάνθρακα (Townsend Lett, 2007; 287: 58-63).

Σε μία από τις πρώτες μελέτες, ταΐζοντας μεChlorellaprotothecoides ποντίκια που είχαν δηλητηριαστεί με χλωριωμένα εντομοκτόνα, επιταχύνθηκε σημαντικά η διαδικασία αποτοξίνωσης, μειώνοντας το χρόνο ημιζωής του καρκινογόνου εντομοκτόνου από 40 σε 19 ημέρες (Drug Chem Toxicol, 1984; 7 : 57-71).

Σε μια άλλη μελέτη, ερευνητές στην Ιαπωνία έθρεφαν ποντίκια με εξαιρετικά τοξικές διοξίνες (βιομηχανικές χημικές ουσίες στις οποίες είμαστε όλοι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένοι) ως μέρος είτε δίαιτας ελέγχου ή μιας διατροφής με 10 τοις εκατό χλωρέλλα. Στη συνέχεια μέτρησαν την ποσότητα των διοξινών που αποβαλλόταν από τα ποντίκια. Αυτά που τρέφονταν με τα φύκια απέκκριναν σημαντικά περισσότερες διοξίνες από τα υπόλοιπα στην ομάδα ελέγχου, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η χλωρέλλα μπορεί να αποτρέψει τη γαστρεντερική απορρόφηση αυτών των χημικών ουσιών ενώ παράλληλα προωθεί την απέκκριση των διοξινών που έχει ήδη απορροφηθεί από τους ιστούς (J Nutr, 1999; 129: 1731 - 6).

Όσο για τα βαρέα μέταλλα, μελέτες σε ποντίκια δείχνουν ότι η χλωρέλλα μπορεί να ενισχύσει την αφαίρεση του καδμίου (Nutr Res Pract, 2009; 3: 15-22), του μολύβδου (ToxicolIndHealth, 2009; 25: 551–6) και του υδράργυρου (JToxicolSci, 2010; 35: 101–5).

Καθώς τα αποτελέσματα από αυτές τις μελέτες σε ζώα, ωστόσο, δεν ισχύουν απαραίτητα για τον άνθρωπο, και πάλι, απαιτούνται κλινικές μελέτες που. Αλλά υπάρχει μία δημοσιευμένη μελέτη, που περιλαμβάνει 35 έγκυες γυναίκες στην Ιαπωνία, η οποία έδειξε ότι όσες λάμβαναν συμπληρώματα με Chlorella pyrenoidosa είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα διοξίνης στο μητρικό γάλα τους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. “Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής με χλωρέλλα μπορεί αν βοηθούν τη μητέρα να μειώσει τη μεταφορά των διοξινών στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος”, αναφέρουν οι ερευνητές (J Med Food, 2007; 10: 134-42).

Η κατώτατη γραμμή

Στον ολοένα και πιο τοξικά κόσμο μας, η χλωρέλλα είναι δυνητικά ένα εξαιρετικά χρήσιμο συμπλήρωμα, βοηθώντας μας να εξαλείψουμε τους επιβλαβείς ρύπους από το σώμα μας. Ωστόσο, τα δημοσιευμένα στοιχεία εξακολουθεί να είναι περιορισμένα και απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν μπορούν να γίνουν οριστικά ισχυρισμοί υγείας.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε Chlorella, φροντίστε να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας, καθώς έχουν υπάρξει ανησυχίες ότι η άλγη μπορεί να έχει μολυνθεί με βαρέα μέταλλα από το νερό στο οποίο μεγαλώνει.

Η ίδια η χλωρέλλα εμφανίζεται να είναι μη-τοξική, αν και έχουν αναφερθεί μικρής σημασίας παρενέργειες, όπως διάρροια, στομαχικές κράμπες και ναυτία. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος ή κνίδωση. Τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη συνιστάται να αποφεύγουν τη χλωρέλλα, καθώς η βιταμίνη Κ στην άλγη έχει το αντίθετο αποτέλεσμα της βαρφαρίνης.

Τι περιέχει η χλωρέλλα;

100 gChlorellapyrenoidosaπαρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Χλωροφύλλη 2700 mg

Καροτίνη 20,300 mcg

Βιταμίνη B1 1.82 mg

Βιταμίνη B2 4.52 mg

Βιταμίνη C7 mg

Βιταμίνη D479 mcg

Βιταμίνη E5 mg

Βιταμίνη K1 1280 mcg

Νιασίνη 54.7 mg

Ασβέστιο 340 mg

Σίδηρος 120 mg

Μαγνήσιο 330 mg

Κάλιο 950 mg

Φώσφορος 1500 mg.