Ύπουλοι πονοκέφαλοι

Κατηγορία Έρευνα
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 3337 φορές
Issue 71

Συχνά υποκύπτουμε στο άγχος της πόλης και της δουλειάς. Το άγχος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κακής ποιότητας ζωής ενώ μπορεί να προμηνύει και άλλες καταστάσεις. Κάποιες αιτίες όμως, άλλες από αυτές της επαγγελματικής ή ιδιωτικής ζωής, μπορεί να συνεισφέρουν στη δημιουργία πονοκεφάλων, ζαλάδων, ναυτίας, κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και μετά από πολλές ώρες ύπνου, ανήσυχου ύπνου, προβλημάτων συγκέντρωσης, απώλειας μνήμης, χαμηλής ανοχής ανοσοποιητικού συστήματος, παροδικής δυσκολίας στην εκφορά λόγου με συνέπεια, κατάθλιψης κλπ.

Αυτά και άλλα συμβαίνουν γιατί η μη-ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας αλλά και από έντονα πεδία ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων (από καλώδια μεταφοράς ρεύματος) επηρεάζουν το σώμα μας συνεχώς, μέρα και νύχτα. Τα ισχυρά πεδία που εκπέμπονται από αυτές τις πηγές επηρεάζουν σοβαρά τους ενδοκρινικούς, νευρικούς, ορμονικούς και αμυντικούς μηχανισμούς στο σώμα μας. Δημιουργείται λοιπόν μια ανισορροπία στη λειτουργία των οργάνων στο σώμα. Σταδιακά, σε μακροπρόθεσμη έντονη και συνεχή έκθεση στις πηγές αυτές, εκδηλώνονται κάποιες φορές και άλλες καταστάσεις όπως: ολιγοσπερμία στους άνδρες, ανεπάρκεια λειτουργίας οργάνων (π.χ. ήπατος, νεφρών, προστάτη, ωοθηκών) και διάφορες άλλες ασθένειες όπως καρδιοαγγειακά προβλήματα, όγκος εγκεφάλου, γλοίωμα (καρκίνος ακουστικού νεύρου), καρκίνος στήθους, μελάνωμα κλπ. Τα παιδιά εμφανίζουν επίσης αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, παιδική λευχαιμία κλπ. Σε εγκύους μελετάται η γέννηση βρεφών με βλάβες στα οστά και η εμφανιζόμενη αύξηση περιπτώσεων βρεφών που γεννιούνται με αυτισμό.

Τα μωρά, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις παθήσεις αυτές επειδή ο οργανισμός τους (όργανα και σκελετική δομή) δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Όσο και αν θεωρεί κανείς ότι όλα αυτά είναι κινδυνολογίες, στατιστικά, ο όγκος εγκεφάλου εμφανίζεται πάντα από την πλευρά του κεφαλιού που χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο!

Όλα τα παραπάνω είναι σοβαρότατες ενδείξεις ότι όλες οι συνέπειες είναι προσθετικές.

Πίσω από όλα αυτά τα συμπτώματα και τις ασθένειες, υπάρχει συχνά μια κοινή βάση – η διάσπαση του DNA. Οι πηγές αυτές με την συνεχή έκθεση στον ανθρώπινο οργανισμό καταλήγουν να διασπούν το DNAτων οργάνων με αποτέλεσμα πάρα πολλές παθήσεις.

Μελέτες από ερευνητικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, καταλήγουν στο συμπεράσματα ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης τέτοιων ασθενειών από 21% έως και 64% πάνω από τον μέσο όρο, όταν κάποιος εκτίθεται συστηματικά σε έντονες πηγές ακτινοβολίας.

Προστασία

Ο πρώτος κανόνας για την προστασία μας είναι η τήρηση αποστάσεων από τις πηγές ακτινοβολίας, είτε αυτές είναι πολύ ισχυρές (π.χ. κεραία βάσης κινητής τηλεφωνίας ή πυλώνες ΔΕΗ), είτε είναι αρκετά ισχυρές (π.χ. ρούτερ ή μετασχηματιστής ρεύματος ΔΕΗ). Ο δεύτερος κανόνας είναι η θωράκιση του χώρου διαβίωσης και εργασίας με κατάλληλα υλικά και προϊόντα για τον σκοπό αυτό. Ο τρίτος κανόνας είναι ο έλεγχος περιοδικά της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης των χώρων που ζούμε και εργαζόμαστε, με αξιόπιστους μετρητές ακτινοβολίας.

Υπάρχουν ειδικά υλικά που προστατεύουν από τους κινδύνους της Η/Μ ακτινοβολίας. Μεταξύ αυτών είναι: χρώμα (μπογιά) θωράκισης, κουρτίνες, φιλμ ταμιών αλλά και χαλιά, όπως και αυτόματοι διακόπτες της ακτινοβολίας του ρεύματος. Τέλος υπάρχουν ειδικές θήκες & πλάτες κινητών αλλά και κουτιά για router ή babymonitor, θωράκισης από την Η/Μ ακτινοβολία.

Γράφει ο Γιάννης Δ. Μαρούδας