Μικροβίωμα !!

Κατηγορία Έρευνα
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 00:00 Διαβάστηκε 2690 φορές
Issue 76

Η αλλαγές στη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου στα βρέφη προμηνύουν την εκδήλωση τροφικών αλλεργιών ή ακόμα και άσθματος κατά το πρώτο έτος ζωής.

Μία νέα μελέτη που διεξήγαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα και το πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά, ρίχνει φως στις αλλαγές στην εντερική χλωρίδα των βρεφών που ίσως προμηνύουν μελλοντική ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών ή άσθματος.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Clinical & Experimental Allergy» (doi:10.1111/cea.12487), αποκαλύπτει ότι τα βρέφη με μειωμένο αριθμό βακτηρίων στο έντερό τους στους πρώτους τρεις μήνες ζωής είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν αλλεργίες σε τροφές όπως το γάλα, το αβγό ή οι ξηροί καρποί μέχρι να συμπληρώσουν τους δώδεκα μήνες. Τα βρέφη που ανάπτυξαν τροφικές αλλεργίες είχαν διαφορές στα επίπεδα δύο συγκεκριμένων ειδών βακτηρίων, των οικογενειών Enterobacteriaceae και Bacteroidaceae, σε σύγκριση με τα βρέφη που δεν είχαν.

«Χρησιμοποιώντας τεχνικές DNA για να κατατάξουμε τα βακτήρια… αποκτήσαμε πληροφορίες για διάφορα είδη «φιλικών» βακτηρίων που είναι παρόντα στα βρεφικά κόπρανα στην ηλικία των τριών μηνών και μετά στους δώδεκα μήνες», αναφέρει η Anita Kozyrskyj, επικεφαλής της μελέτης. «Είμαστε σε θέση να δούμε ποια βακτήρια που είναι παρόντα στους τρεις μήνες προβλέπουν την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών στους δώδεκα μήνες, όπως αυτές μετρώνται από μία εξέταση δερματικής αντίδρασης στην τροφή».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή ίσως επιτρέπει στους γιατρούς να προβλέπουν την εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων σε τροφές με την παιδική εντερική χλωρίδα σε ρόλο βιοδείκτη. Μάλιστα οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα μπορούσαν να βρεθούν νέοι τρόποι αποτροπής ή και θεραπείας αλλεργιών απλώς τροποποιώντας το μικροβίωμα του εντέρου, καθώς η αύξηση της ποικιλίας των «φιλικών» βακτηρίων του εντέρου σε ηλικία τριών μηνών συσχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου ευαισθητοποίησης σε τροφές μέχρι το ένα έτος.