Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Κατηγορία Έρευνα
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 2107 φορές
Issue 77

Πώς θα βελτιώσετε τη διάθεσή σας με αλλαγές στη διατροφή σας

Η Τζοάνα Έβανς παρουσιάζει τρόπους για να νικήσετε την εποχική κατάθλιψη

Οι χειμερινοί μήνες με τις μικρές μέρες και τον συννεφιασμένο ουρανό είναι συχνά η αιτία της μελαγχολίας του χειμώνα. Εκτιμάται ότι η έλλειψη ηλιοφάνειας που συνδέεται με αυτή την εποχή του χρόνου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα που οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναγνωρίζουν ως «εποχική συναισθηματική διαταραχή» (ΕΣΔ) -ένα είδος κατάθλιψης που έρχεται και φεύγει όταν αλλάζουν οι εποχές.

Τα συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκολία στον ύπνο, χαμηλή λίμπιντο, πόνους στο σώμα, έλλειψη συγκέντρωσης και άγχος, συνήθως αρχίζουν το χρονικό διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου και συνεχίζονται μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, αλλά τείνουν να είναι πιο σοβαρά, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Η Τ. Σ., η οποία πάσχει από εποχική συναισθηματική διαταραχή αναφέρει: “Λόγω της ελάχιστης ηλιοφάνειας και του κρύου, το χρονικό διάστημα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων είναι η χειρότερη εποχή όπου οι άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα εποχικής κατάθλιψης.”

Για την Τ.Σ. η εποχική κατάθλιψη κάποτε σήμαινε να ξοδεύει το μισό χρόνο μισώντας τον εαυτό της και θέλοντας να πεθάνει. Ένιωθε “μία μίξη ψυχικής εξάντλησης και δυστυχίας”, η οποία μεγαλοποιούσε ό, τι αρνητικό συνέβαινε στη ζωή της.

Ευτυχώς, τα συμπτώματά της βελτιώθηκαν όταν άρχισε να χρησιμοποιεί ένα είδος φωτοθεραπείας που της σύστησε ο γιατρός της. “Ήταν απίστευτα αποτελεσματικό”, δήλωσε η Τ.Σ. “Ήταν η πρώτη φορά σε έξι χρόνια που πέρασα όλο το διάστημα από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη, χωρίς καθόλου τάσεις αυτοκτονίας.”

Ωστόσο η φωτοθεραπεία δεν λειτουργεί για όλους, ακόμη και η Τ.Σ. διαπίστωσε ότι τα οφέλη μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου. “Δύο χρόνια αργότερα πέρασα πάλι δύσκολα, παρά τη φωτοθεραπεία”, είπε. “Θυμάμαι έντονα την απογοήτευση, το αίσθημα κόπωσης όλη την ώρα, χωρίς να έχω κάνει τίποτα για να το προκαλέσω.”

Η θεραπεία φωτός είναι η θεραπεία για την οποία έχει γίνει η περισσότερη έρευνα όσον αφορά την ΕΣΔ, αλλά δεν είναι η μόνη που αξίζει να δοκιμάσετε. Όλο και περισσότερες ενδείξεις δείχνουν ότι, όπως ακριβώς και στη μη εποχιακή κατάθλιψη, η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Μερικές απλές αλλαγές στις διατροφικές επιλογές μπορούν να αποτελέσουν μία ακόμη ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τους πάσχοντες από ΕΣΔ.

Αν πάσχετε και εσείς από εποχική κατάθλιψη ή ακόμη και αν έχετε μόνο μια ήπια χειμερινή μελαγχολία, εξετάστε τις ακόλουθες διατροφικές αλλαγές για να ενισχύσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερα ψάρια

Η διατροφή θα μπορούσε να είναι η αιτία που η Ισλανδία, μια χώρα η οποία θα έπρεπε να έχει υψηλά ποσοστά εποχικής κατάθλιψης λόγω των λίγων ωρών ημέρας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αψηφά όλες τις προσδοκίες: σύμφωνα με την έρευνα, η χώρα έχει χαμηλότερα ποσοστά εποχική συναισθηματικής διαταραχής σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε παρόμοια γεωγραφικά πλάτη που έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε φως τον χειμώνα.1 Ακόμα και οι Καναδοί ισλανδικής καταγωγής έχουν χαμηλά ΕΣΔ.2

Ενώ μερικοί εικάζουν ότι η γενετική μπορεί να εξηγήσει αυτά τα μη αναμενόμενα ευρήματα, άλλοι εκτιμούν ότι η απάντηση έρχεται από την κατανάλωση πολλών ψαριών στη διατροφή.

Σε επιστολή τους προς το American Journal of Psychiatry, οι ερευνητές Δρ Τζέρι Κοτ και Δρ Τζόσεφ Χίμπελν, οι οποίοι ασχολούνται με το ρόλο των απαραίτητων λιπαρών οξέων στην ψυχική υγεία, συμφωνούν ότι η κατανάλωση ψαριού είναι ο λόγος που οι Ισλανδοί εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά εποχικής κατάθλιψης.3

Οι Ισλανδοί τρώνε, κατά μέσο όρο, 225 λίβρες ψαριών ανά άτομο ανά έτος, που είναι πενταπλάσια ποσότητα από εκείνη που καταναλώνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και εννέα φορές μεγαλύτερη από εκείνη που καταναλώνουν οι Ολλανδοί. Στην Ιαπωνία, μια άλλη χώρα με υψηλή κατανάλωση ψαριών (147 λίβρες ανά άτομο ανά έτος), τα ποσοστά ΕΣΔ είναι εξίσου χαμηλά.

Ο Κοτ και ο Χίμπελν πιστεύουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε ψάρια μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση κατά της ΕΣΔ επειδή είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι κοινωνίες που καταναλώνουν μόνο μικρές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, και τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να έχει αντικαταθλιπτική επίδραση.4

Συμπέρασμα: Καταναλώστε περισσότερα ψάρια. Προσθέστε στα γεύματά σας ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα και η ρέγγα, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Αν δεν σας αρέσουν τα ψάρια ή ανησυχείτε για τον υδράργυρο που μπορεί να περιέχουν, επιλέξτε αντί αυτών ένα καλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής με ωμέγα-3. Ο στόχος είναι να λαμβάνετε περίπου 10 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καθημερινά. Για τους χορτοφάγους ή τους vegan, ο λιναρόσπορος και η αντράκλα (γλιστρίδα) είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ωμέγα-3.

Μειώστε τους υδατάνθρακες

Η λαχτάρα για υδατάνθρακες, ειδικά για τους κακούς, τους «απλούς» του είδους, όπως τα κέικ και τα γλυκά με ζάχαρη, το άσπρο ψωμί και τα επεξεργασμένα σνακ, είναι ένα από τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης.5 Και ενώ η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων μπορεί να δώσει μια προσωρινή ώθηση στη διάθεσή μας, μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, και όχι μόνο στην περιφέρεια της μέσης μας.

Ο καθηγητής Λάρι Κρίστενσεν, πρόεδρος του τμήματος ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αλαμπάμα, αναφέρει σε μια ανασκόπηση των στοιχείων για τις επιπτώσεις των τροφών στη διάθεση, ότι η κατανάλωση απλών υδατανθράκων μπορεί να δώσει μια βραχυπρόθεσμη ώθηση όσον αφορά την ενέργεια, όμως με την πάροδο του χρόνου προκαλεί μείωση της ενέργειας και αύξηση της κόπωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι πάσχοντες από εποχική συναισθηματική διαταραχή μπορούν εύκολα να βρεθούν σε έναν φαύλο κύκλο όπου το παρακάνουν με την κατανάλωση υδατανθράκων ως μια γρήγορη λύση για να πάρουν ενέργεια ενώ στη συνέχεια, τελικά, αισθάνονται χειρότερα και λαχταρούν πάλι υδατάνθρακες. Ο Κρίστενσεν υποστηρίζει ότι αντί να χρησιμοποιούν απλούς υδατάνθρακες ως μια μορφή αυτοθεραπείας, οι πάσχοντες από ΕΣΔ θα πρέπει να εξαλείψουν αυτά τα τρόφιμα από τη διατροφή τους ώστε να δουν πιο μακροχρόνιες βελτιώσεις στην διάθεση και την κόπωση.6

Αν και θα πρέπει να γίνουν αρκετές μελέτες συγκεκριμένα σε ασθενείς με ΕΣΔ, μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν άτομα με κατάθλιψη έδειξε ότι εκείνα που έκοψαν τη ζάχαρη και την καφεΐνη από τη διατροφή τους, διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν σημαντικά και η βελτίωση συνεχίστηκε για τρεις μήνες μετά το τέλος της μελέτης.7  

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η επεξεργασμένη ζάχαρη συμβάλλει στην κατάθλιψη σε ασθενείς που πάσχουν από ΕΣΔ.6

Συμπέρασμα: Κόψτε τους απλούς υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, και επιλέξτε ανεπεξέργαστους «σύνθετους» υδατάνθρακες. Η βρώμη, το καστανό ρύζι, οι φακές, τα ρεβίθια, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και οι ρίζες λαχανικών είναι καλές επιλογές (ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με μία πηγή πρωτεΐνης πλούσια σε ωμέγα-3 ή τρυπτοφάνη). Επίσης οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί και το χούμους αποτελούν πολύ καλά σνακ.

Αυξήστε την τρυπτοφάνη σας

Η L-τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο είναι απαραίτητο ώστε το σώμα να μπορεί να παράγει σεροτονίνη, τη λεγόμενη «ορμόνη της ευτυχίας» που κάποια στοιχεία δείχνουν ότι σχετίζεται με την ΕΣΔ.8 Τα συμπληρώματα L-τρυπτοφάνης φαίνεται να βοηθούν κάποιους πάσχοντες από εποχική κατάθλιψη. Σε μια μικρή μελέτη, σε ασθενείς με ΕΣΔ που ανταποκρίνονταν ανεπαρκώς ή καθόλου στη φωτοθεραπεία, δόθηκαν 3g L-τρυπτοφάνης καθημερινά για δύο εβδομάδες εκτός από τη φωτοθεραπεία. Εννέα από τις 14 πάσχοντες έδειξαν "πολύ καλή κλινική απόκριση" σε αυτή την συνδυασμένη θεραπεία, με ελάχιστες παρενέργειες.9

Σε μια άλλη μελέτη, η L-τρυπτοφάνη συγκρίθηκε με τη θεραπεία φωτός και ένα εικονικό φάρμακο σε 13 πάσχοντες από ΕΣΔ. Τόσο η L-τρυπτοφάνη όσο και η θεραπεία με φως αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΕΣΔ, ενώ και τα δύο ήταν καλύτερα από ό, τι το εικονικό φάρμακο (placebo).10

Αυτό υποδηλώνει ότι μία δίαιτα πλούσια σε τρυπτοφάνη μπορεί να είναι χρήσιμη κατά της ΕΣΔ. Ωστόσο, σύμφωνα με διατροφολόγο Νάταλι Σαβόνα στο βιβλίο της The Kitchen Shrink, για να μπορεί η τρυπτοφάνη στις τροφές να μετατραπεί σε σεροτονίνη στον εγκέφαλο, θα πρέπει να έχετε ένα υγιές απόθεμα άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Β3, Β6 και C, το φολικό οξύ και ο ψευδάργυρο. Αναφέρει επίσης ότι χρειάζεται μια καλή ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης υδατανθράκων και πρωτεϊνών, καθώς πάρα πολύ πρωτεΐνη θα μπορούσε να σημαίνει ότι η τρυπτοφάνη καταλήγει να ανταγωνίζεται άλλα αμινοξέα που προσπαθούν να φτάσουν στον εγκέφαλο.

Συμπέρασμα: Επιλέξτε να τρώτε άφθονες τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη, όπως μπανάνες, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, ηλιόσπορους, βρώμη, γάλα, αποξηραμένους χουρμάδες, φιστίκια και τυρί κότατζ, και βεβαιωθείτε ότι τα γεύματά σας περιέχουν ίσες ποσότητες υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μέσα από τη διατροφή σας ένα πλήρες φάσμα θρεπτικών ουσιών, ή φροντίστε να λαμβάνετε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής. Διαφορετικά, εξετάστε την επιλογή να λαμβάνετε L-τρυπτοφάνη μέσα από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Σε μελέτες έχουν χρησιμοποιηθεί δόσεις από 2 έως 6g/ημέρα.

Αναφορές

1 Am J Psychiatry, 2000; 157: 234–8
2 Arch Gen Psychiatry, 1993; 50: 947–51
3 Am J Psychiatry, 2001; 158: 328
4 Asia Pac J Clin Nutr, 2008; 17 Suppl 1: 151–7
5 Compr Psychiatry, 1997; 38: 80–7
6 Int J Eat Disord, 1993; 14: 171–83
7 Behav Ther, 1990; 21: 183–93
8 Int J Neuropsychopharmacol, 2001; 4: 409–20
9 Can J Psychiatry, 1997; 42: 303–6
10 J Clin Psychiatry, 1990; 51: 162–3

Θεραπεία με φως

Η φωτοθεραπεία είναι η πιο μελετημένη θεραπεία για την ΕΣΔ, και είναι μια μεγάλη επιλογή, αν μπορείτε να την εφαρμόζετε. Υπάρχει μια συνολική θετική ανταπόκριση στη θεραπεία έως και 70 % και ουσιαστικά χωρίς παρενέργειες.1

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει την έκθεση μπροστά από μία συσκευή εκπομπής φωτός, η οποία εκπέμπει φως που μιμείται το φυσικό φως. Μια άλλη μορφή φωτοθεραπείας που μπορεί να είναι αποτελεσματική είναι η «προσομοίωση αυγή», όπου ένα φως στο κομοδίνο αυξάνει σταδιακά την έντασή του μέχρι να ξημερώσει.

Το φυσικό φως, αν μπορείτε εκτίθεστε σε αυτό, μπορεί επίσης να μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την ΕΣΔ, ειδικά όταν συνδυάζεται με άσκηση. Μια ελβετική μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή βόλτα με τα πόδια για μία ώρα σε εξωτερικούς χώρους με φυσικό φως είναι πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία με τεχνητό φως για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΕΣΔ. Η ομάδα που έκανε τον καθημερινό περίπατο στο φως πέρναγε επίσης λιγότερο χρόνο στο κρεβάτι, σηκωνόταν νωρίτερα, και είχε ανάγκη από κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων.2

Αναφορές

1 Altern Med Rev, 2005; 10: 5–13
2 J Affect Disord, 1996; 37: 109–20

Άλλοι τρόποι για να νικήσετε την ΕΣΔ

Υπερικό (Hypericum perforatum). Αυτό το δημοφιλές βότανο αποτελεί μία πολύ γνωστή θεραπεία για την κατάθλιψη, με πολυάριθμες μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του. Αν και μόνο λίγες μελέτες έχουν εξετάσει ειδικά τις δυνατότητές του για την αντιμετώπιση της εποχιακής κατάθλιψης, τα στοιχεία ήταν πολλά υποσχόμενα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να βελτιώσει την πεσμένη διάθεση, την κούραση, το άγχος, τον λήθαργο, τον ύπνο και άλλα συμπτώματα της ΕΣΔ.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, 900 mg υπερικό οδήγησαν σε σημαντικές βελτιώσεις στην σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ΕΣΔ μετά από μόλις ένα μήνα. Είναι ενδιαφέρον ότι, όταν προστέθηκε στη θεραπεία και η μέθοδος της φωτοθεραπείας, δεν υπήρξε πολύ μεγαλύτερη βελτίωση.1

Προτεινόμενη δοσολογία: 900mg σε τρεις διαιρεμένες δόσεις (ωστόσο συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο βοτανολόγο).

Βιταμίνη D. Εάν η ΕΣΔ ενεργοποιείται από την έλλειψη ηλιακού φωτός, τότε η «βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D, φαίνεται ότι αποτελεί μια προφανή λύση. Σε μια μελέτη, δόθηκαν σε πάσχοντες από ΕΣΔ είτε 100.000 IU βιταμίνης D ως δόση εφάπαξ ή δύο ώρες θεραπείας με φως κάθε μέρα για ένα μήνα. Οι ερευνητές ανέφεραν σημαντική βελτίωση στην κατάθλιψη στην ομάδα της βιταμίνης D, πολύ μεγαλύτερη από ότι την ομάδα θεραπείας με φως.2

Μια άλλη μελέτη εξέτασε κατά πόσο τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη διάθεση σε υγιή άτομα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η βιταμίνη D - σε δόσεις των 400 IU ή 800 IU- ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική από το να μην λαμβάνεται οποιαδήποτε βιταμίνη D.3

Ωστόσο, μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη περισσότερων από 2.000 υγιών ηλικιωμένων γυναικών διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με βιταμίνη D (800 IU ημερησίως) απέτυχε να αποτρέψει την κοινή χειμερινή ήπια πτώση της διάθεσης.4

Αυτό υποδηλώνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει μόνο τους ανθρώπους με γνήσια ΕΣΔ, και όχι τις ηπιότερες μορφές της χειμωνιάτικης μελαγχολίας. Ή, ίσως η βιταμίνη D είναι ευεργετική μόνο εάν τα επίπεδα στο αίμα της βιταμίνης είναι αρχικά χαμηλά, όπως συνέβη με ορισμένες μελέτες σε πάσχοντες από ΕΣΔ. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπληρώματα D ίσως να αξίζουν μια δοκιμή καθώς είναι επίσης ευεργετικά για την υγεία συνολικά, ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν συχνά δεν υπάρχει αρκετό φως του ήλιου για να λαμβάνει το σώμα μια αξιοπρεπή δόση βιταμίνης D με φυσικό τρόπο.

Προτεινόμενη δοσολογία: Για καλύτερα αποτελέσματα, συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία για να μάθετε αν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμός σας είναι χαμηλά. Αν ναι, μπορεί να συστήσει μια θεραπευτική δόση. Διαφορετικά, δοκιμάστε δόσεις των 800-5,000 IU / ημέρα βιταμίνης D3.

Αναφορές
1 Pharmacopsychiatry, 1997; 30 Suppl 2: 89–93
2 J Nutr Health Aging, 1999; 3: 5–7
3 Psychopharmacology [Berl], 1998; 135: 319–23
4 J Nutr Health Aging, 2006; 10: 151–3

Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες των προσαρμογόνων βοτάνων

Νευρικότητα, ατονία και αίσθημα αδυναμίας δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας;

Πνευματική κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και μειωμένη μνήμη μειώνουν την αποδοτικότητα στην εργασία σας;

Το στρες, ιδίως όταν είναι καθημερινό, είναι υπεύθυνο για όλα τα παραπάνω. Επιπλέον το στρες είναι μια κατάσταση που αφήνει ισχυρό "αποτύπωμα” στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και τον αποδιοργανώνει. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως όταν το στρες υπερβαίνει κάποια όρια, είναι σε θέση να πυροδοτήσει μεταβολικές διαταραχές, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ υποθάλπει γαστρίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, υψηλή αρτηριακή πίεση, άσθμα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ημικρανίες, φοβίες και κατάθλιψη. 

Η θεωρία για την αντίδραση του οργανισμού στο στρες ονομάζεται Γενικό Σύνδρομο Προσαρμογής (GAS) και περιλαμβάνει 3 στάδια: την αντίδραση συναγερμού (φυγή ή ανταπόκριση φυγής: αυξημένος καρδιακός ρυθμός/αρτηριακή πίεση και απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα), το επίπεδο αντίστασης /ανάκτησης (εμπλέκει ορμόνες που μειώνουν τη φλεγμονή, αυξημένη γλυκόζη, λιπαρά οξέα και αμινοξέα που διατίθενται για “επισκευή” και ενέργεια) και το στάδιο εξάντλησης που συμβαίνει όταν το δεύτερο βήμα είναι ανεπιτυχές και καταρρέει (το σώμα εξαντλείται από την αντιμετώπιση του στρες και δεν μπορεί να διατηρήσει τη φάση αντίστασης). Το άγχος επηρεάζει αρνητικά τη σχέση ευεξίας/παθογένειας γιατί εξαντλεί τον οργανισμό από θρεπτικά συστατικά και αναστέλλει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού.

Τα Προσαρμογόνα βότανα (όπως τα Ginseng, Rhodiola, Ashwagandha και Schisandra) βοηθούν τον οργανισμό να “προσαρμοστεί” και να μειώσει ταυτόχρονα το φυσικό και πνευματικό στρες. Έχουν "ομαλοποιητική" δράση στο σοκ που δέχεται ο οργανισμός κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου κατάστασης και συμβάλλουν στην αύξηση της ικανότητας του σώματος να αντιστέκεται σε φυσικούς, χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες.

Πολλές μελέτες ερεύνησαν τις επιδράσεις των προσαρμογόνων στην ψυχική και σωματική απόδοση, την κόπωση, το στρες και την υγεία του ανοσοποιητικού. Οι μελέτες έδειξαν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι θετικοί μηχανισμοί δράσης:

- καλύτερη ρύθμιση των ορμονών του stress (π.χ. κορτιζόλη).

-αντιστροφή του stress που επιφέρει ελάττωση στην παραγωγή της ATP (τριφωσφατική αδενοσίνη.

- χρησιμοποίηση από τα κύτταρα για παραγωγή ενέργειας.

-αύξηση των Πρωτεϊνών Θερμικού Σοκ HSP που παράγονται από τα κύτταρα για την προστασία τους σε στρεσογόνες συνθήκες που επιφέρουν βλάβες.

- αυξημένη αντιοξειδωτική υποστήριξη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αυξήστε τη γονιμότητά σας Μικροβίωμα !! »