Αυξήστε τη γονιμότητά σας

Κατηγορία Έρευνα
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 3561 φορές
Issue 77

Αποφύγετε τους κινδύνους της τεχνητής γονιμοποίησης και ανακαλύψτε ασφαλέστερους και πιο φυσικούς τρόπους ώστε να αποτρέψετε την υπογονιμότητα ή μια πιθανή αποβολή.

Η κατάψυξη ωαρίων και η σύλληψη σε δοκιμαστικό σωλήνα μπορεί να είναι τα θαύματα της σύγχρονης επιστήμης, όμως ενέχουν κρυφούς κινδύνους, ενώ υπάρχουν ασφαλέστεροι και πιο φυσικοί τρόποι για να αποτραπεί η υπογονιμότητα ή μια πιθανή αποβολή.

Πριν από λίγα χρόνια το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου και του τύπου επικεντρώθηκε σε μία έκθεση που κυκλοφόρησε από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η κατάψυξη ωαρίων δεν είναι πλέον μια πειραματική τεχνολογία και έτσι προέτρεπε τις νεαρές γυναίκες να παγώσουν τα ωάριά τους από την ηλικία των 30, σε περίπτωση που δεν βρίσκουν τον κατάλληλο σύντροφο αρκετά νωρίς για να συλλάβουν με φυσικό τρόπο.1 Ισχυριζόταν ότι τα τελευταία στοιχεία, δείχνουν ότι τα ποσοστά αποτελεσματικής εμφύτευσης και εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι παρόμοια ανεξάρτητα από το αν τα ωάρια είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα.

Απευθυνόμενη στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Ντιέγκο, η Δρ Κέιτ Ντέβιν, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, τόνισε ότι η κατάψυξη ωαρίων αντιπροσωπεύει το μέλλον για τη σημερινή γυναίκα-επαγγελματία – π.χ. την 30χρονη δικηγόρο, η οποία ξέρει ότι θα είναι 40 όταν θα έχει το χρόνο και το χώρο στο ημερολόγιό της για να αποκτήσει παιδιά. “Εφόσον έχετε καταψύξει τα ωάριά σας πριν από τα 35”, ανακοίνωσε η Ντέβιν, “έχετε μία πιθανότητα 75 τοις εκατό να έχετε μία επιτυχημένη σύλληψη.”

Αλλά πίσω από την άσκηση δημοσίων σχέσεων και τα αισιόδοξα ποσοστά που εμφανίζονται, υπάρχουν πολύ πιο σκοτεινά στατιστικά στοιχεία όχι μόνο για την κατάψυξη ωαρίων, αλλά και για άλλες πτυχές της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σύλληψη σε δοκιμαστικό σωλήνα είναι ένα θαύμα της ιατρικής τεχνολογίας, αλλά όπως ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης ιατρικής, τα φάρμακα και οι διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης είτε με φρέσκα ή με κατεψυγμένα ωάρια έχουν υιοθετηθεί κάπως γρήγορα από τους ενθουσιώδεις ειδικούς γονιμότητας με μόνο μια σιωπηρή παραδοχή ασφάλειας και πολύ λίγη παρακολούθηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στη μητέρα ή το μωρό.

Παρά το γεγονός ότι η Λουίζ Μπράουν, το πρώτο παιδί του σωλήνα, προέκυψε από την επανεμφύτευση ενός μόνο γονιμοποιημένου ωάριου, οι πρωτοπόροι της εξωσωματικής γονιμοποίησης Πάτρικ Στέπτοου και Μπομπ Έντουαρντς σύντομα έφτασαν στην ιδέα της βελτίωσης του συνήθως χαμηλού ποσοστού επιτυχίας με την εμφύτευση περισσότερων από ένα ωαρίων σε έναν χρόνο.

Από εκείνη τη στιγμή, οι ειδικοί γονιμότητας πραγματοποιώντας τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση αναλαμβάνουν ουσιαστικά τον έλεγχο ολόκληρου του κύκλου γονιμότητας μιας γυναίκας, προσφέροντας μια σειρά από ισχυρά φάρμακα, αρχικά για να αναβάλουν την ωορρηξία και στη συνέχεια για να δώσουν νέα ώθηση έτσι ώστε να παραχθούν περισσότερα από ένα ωάρια με τη μία. Με την εκτίμηση ότι ένα στα επτά ζευγάρια να θεωρούνται μη γόνιμα, η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει γίνει η ελπιδοφόρα πρόταση για τα άτεκνα ζευγάρια, με πολύ λίγο σεβασμό για το αν όλα τα φάρμακα ή οι διαδικασίες ενέχουν τυχόν κινδύνους.

Η επιθετική πορεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αναφέρεται σε οποιαδήποτε κατάσταση όπου ένα ωάριο γονιμοποιείται από σπέρμα έξω από το σώμα. Με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία χρησιμοποιεί τα ωάρια από τη μητέρα και τα σπερματοζωάριο από τον σύντροφό της, οι γιατροί δίνουν φάρμακα στη γυναίκα για να διεγείρει τις ωοθήκες της να παράγουν πολλαπλά ωάρια. Αυτά τα ωάρια στη συνέχεια απομακρύνονται μέσα από μια καθοδηγούμενη τεχνική. Συλλέγεται από τον πατέρα ένα δείγμα σπέρματος και χρησιμοποιείται για να γονιμοποιηθούν τα ωάρια στο εργαστήριο. Έως τρία από τα προκύπτοντα υγιή έμβρυα μεταφέρονται στη συνέχεια στη μήτρα της γυναίκας με την (αναπόδεικτη) υπόθεση ότι όσο περισσότερα αφήνονται να αναπτυχθούν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι κάποιο από αυτά θα τα καταφέρει.

Η φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών είναι το κεντρικό στοιχείο της συμβατικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπου ο γιατρός καταλαμβάνει ουσιαστικά τον έλεγχο ολόκληρου του κύκλου γονιμότητας μιας γυναίκας και στη συνέχεια ελέγχει το μέγεθος των ωοθυλακίων στις ωοθήκες (όπου αναπτύσσονται τα ωάρια) και τα επίπεδα των ορμονών για να εξασφαλιστεί ότι δεν ωριμάζουν πολύ γρήγορα.

Στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση δίνονται συνήθως τρεις τύποι φαρμάκων:

• αγωνιστές ή ανταγωνιστές απελευθέρωσης γοναδοτροπινών (GnRH) για να καταστείλουν την απελευθέρωση της ωχρινοτρόπου ορμόνης από την υπόφυση και να σταματήσουν την ωορρηξία μέχρι να ωριμάσουν τα ωοθυλάκια. Αυτό δημιουργεί ουσιαστικά μια κατάσταση προσωρινής εμμηνόπαυσης.

• ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) για να αναγκάσει τις ωοθήκες να δώσουν όσα περισσότερα ώριμα ωάρια είναι δυνατόν.

• ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) για να βοηθήσει στην ωρίμανση των ωαρίων στα ωοθυλάκια.

• «χαμηλή ρύθμιση υπόφυσης» για την αναβολή της ωορρηξίας μέσω οξεικής γοσερελίνης και μερικές φορές και άλλων φαρμακευτικών ορμονών. Αυτές οι παρεμβάσεις του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας είναι υπεύθυνες για πολλούς από τους κινδύνους για τη μητέρα και το παιδί όπως περιγράφονται παρακάτω.

Υπάρχουν και άλλα είδη εξωσωματικής γονιμοποίησης που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν δοκιμαστικό σωλήνα για τη σύλληψη, αλλά είτε δεν χρησιμοποιούν φάρμακα είτε κάνουν χρήση φαρμάκων σε δήθεν ασφαλέστερες ποσότητες που μπορεί να είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση.

• Η φυσικού κύκλου εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει τη συλλογή και γονιμοποίηση του ενός ωαρίου που απελευθερώνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια του συνήθους μηνιαίου κύκλου της, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Σύμφωνα με την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA), το ποσοστό ζωντανών γεννήσεων για αυτό το είδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι γύρω στο 1,3 τοις εκατό ανά φυσικό κύκλο για τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40-42 ετών. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει επίσης την «εξωσωματική γονιμοποίηση σε τροποποιημένο φυσικό κύκλο», η οποία ελέγχει την ωορρηξία, δίνοντας στις γυναίκες μια εφάπαξ δόση ινδομεθακίνης (ένα μη-στεροειδές αντιφλεγμονώδες παυσίπονο), να παρεμβαίνει στην προσταγλανδίνη και έτσι καθυστερεί την ωορρηξία. Στη συνέχεια ακολουθείται ορμονική διέγερση με χοριακή γονιαδοτροπίνη, η οποία οδηγεί τις ωοθήκες και πάλι στην παραγωγή ωαρίων. Ενώ αυτή η προσέγγιση κάνει χρήση λιγότερων και λιγότερο επικίνδυνων φαρμάκων (αποφεύγοντας τον κίνδυνο υπερδιέγερσης των ωοθηκών), προκαλεί και πάλι ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια, καθώς τα αυτά τα φάρμακα είναι γνωστό ότι προκαλούν εκ γενετής ανωμαλίες στα παιδιά όταν λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

• Ήπια εξωσωματική γονιμοποίηση, όπου μια γυναίκα παίρνει σημαντικά χαμηλότερες δόσεις των φαρμάκων γονιμότητας όπως ωοθηλακιοτρόπο ορμόνη και γοναδοτροπίνες και επίσης δίνονται για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση. Το γεγονός αυτό μειώνει τους κινδύνους που υφίστανται από τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Αυτό που δεν λένε οι γιατροί

Αυτό που δεν λένε οι περισσότεροι γιατροί είναι ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση, όπως εφαρμόζεται συμβατικά φέρει υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικού καρκίνου ή θανάτου για τη μητέρα και γενετικές ανωμαλίες για το παιδί της.

Στην πραγματικότητα, η συγκλονιστική αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης οι πιθανότητές τα ωάρια που θα εμφυτευτούν να είναι υγιή είναι μόλις 20%.

Ειδική έρευνα του περιοδικού What Doctors Dont Tell You έχει ανακαλύψει τα ακόλουθα απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση:

 1. Τέσσερα στα πέντε ωάρια που συλλέγονται όταν μια γυναίκα έχει υποβληθεί σε διαδικασίες υπερωορρηξίας μπορεί να έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες, καθιστώντας πιο πιθανό ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των «χαλασμένων ωαρίων» θα γονιμοποιηθεί και θα επανεμφυτευτεί.2

Για να εξετάσουν κατά πόσον τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διέγερση των ωοθηκών στην εξωσωματική γονιμοποίηση, επηρεάζουν την ποιότητα των ωαρίων που επαναεμφυτεύονται, οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία χώρισαν μια ομάδα 111 γυναικών με υπογονιμότητα σε δύο ομάδες, όπου έδωσαν τυχαία είτε τη συμβατική θεραπεία υψηλής δόσης ή «ήπια» θεραπεία, χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα φαρμάκων.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα στα μισά της μελέτης, ανακάλυψαν ότι μεταξύ των εννέα ωαρίων που συλλέγονται κατά μέσο όρο με τις συμβατικές τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, μόνο το 1,8 από αυτά (20 τοις εκατό) ήταν χρωμοσωμικά φυσιολογικά.

Αν και η πιο ήπια διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης που ήταν λιγότερο επεμβατική χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερα φάρμακα παρήγαγε το ίδιο μέσο ποσοστό υγιών ωαρίων (1.8), επειδή με αυτή τη διαδικασία είχαν συλλεχθεί μόνο τέσσερα ωάρια κατά μέσο όρο, αυτό αντιπροσώπευε ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό ωαρίων (45 τοις εκατό) που ήταν χρωμοσωμικά φυσιολογικά.

Με αυτά τα ευρήματα οι Ολλανδοί ερευνητές σταμάτησαν τη μελέτη νωρίς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα συμβατικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την υπερδιέγερση των ωοθηκών προκειμένου να δώσουν περισσότερα ωάρια μπορεί να προκαλούν μιτωτικά λάθη διαχωρισμού (λάθη κατά την κυτταρική διαίρεση) και ότι η πιο ήπια διέγερση μπορεί να σημαίνει «μειωμένη παρεμβολή στη φυσιολογία των ωοθηκών».

Ο Ρόμπερτ Τζάνσεν, διευθυντής του ιατρικού κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, δήλωσε ότι τα ισχυρότερα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν ταχύτατη ανάπτυξη των ωαρίων με πιθανό αποτέλεσμα “πιο ανώριμα ωάρια που ίσως να χάσουν χρωμοσώματα κατά τη διαδικασία”.

2. Σχεδόν ένα στα 10 μωρά που συλλαμβάνονται με διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν σημαντικές γενετικές ανωμαλίες. Ερευνητές στη Βρετανία και την Αυστραλία, συγκρίνοντας την υγεία 1.200 μωρών ανακάλυψαν ότι εκείνα που είχαν προκύψει με διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες, συγκριτικά με τα μωρά που προέκυψαν φυσιολογικά, να έχουν σημαντικές γενετικές ανωμαλίες που διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους. Τα προβλήματα κυμαίνονταν από φύσημα στην καρδιά ή προβλήματα στα νεφρά μέχρι ανωμαλίες του εγκεφάλου και λυκόστομα.

Σε μια μεταγενέστερη επισκόπηση 25 μελετών, τα δύο τρίτα παρουσίασαν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών σε βρέφη που γεννήθηκαν μέσα από διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Γενικά, ο κίνδυνος τέτοιων ελαττωμάτων ήταν 30-40% υψηλότερος σε σύγκριση με την αυθόρμητη σύλληψη.3

Μια άλλη ανασκόπηση μελετών του Πανεπιστήμιου της Δυτικής Αυστραλίας για τις γεννήσεις με εξωσωματική γονιμοποίηση διαπίστωσε ότι τα ποσοστά περιγεννητικής θνησιμότητας, χαμηλού βάρους γέννησης και πρόωρης γέννησης διπλασιάζονταν, και ότι τα μωρά μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης είχαν αύξηση 30-35% σε γενετικές ανωμαλίες σε σύγκριση με τις γεννήσεις από φυσιολογική σύλληψη.4

3. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από την εγκυμοσύνη από ό, τι σε μία φυσιολογική κύηση.5

Σύμφωνα με ολλανδική έρευνα, την πιο ολοκληρωμένη έρευνα για τη μητρική θνησιμότητα που συνδέεται με την εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι σήμερα, το ποσοστό των γυναικών που υποβλήθηκαν ενώ είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική ήταν 49 ανά 100.000 γυναίκες, σε σύγκριση με 12 ανά 100.000 γυναίκες με φυσιολογικές κυήσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και υπήρξαν τέσσερις φορές περισσότερες εκτρώσεις από κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, υπήρχαν περίπου τέσσερις φορές περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με την εξωσωματική γονιμοποίηση.6

Οι θάνατοι συμβαίνουν κυρίως λόγω είτε των κινδύνων της πολλαπλής κύησης ή του συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών, ένα εν δυνάμει απειλητικό για τη ζωή ιατρικό πρόβλημα, που προκαλεί σοβαρή συσσώρευση υγρού στην κοιλιακή χώρα και το στήθος, και ακόμη και στο σάκο που περιβάλλει την καρδιά.

4. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση και υπερδιέγερση ωοθηκών μέσω φαρμάκων γονιμότητας έχουν τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών μετά από 15 χρόνια.

Στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Άμστερνταμ μελέτησαν μια ομάδα σχεδόν 20.000 γυναικών διαφόρων εθνοτήτων που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μεταξύ του 1983 και 1995. Παρακολουθώντας τις για σχεδόν 15 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών στην ομάδα των γυναικών που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική ήταν τρεισήμισι φορές υψηλότερος από το κανονικό. Συνολικά, τόσο οι όγκοι ωοθηκών και οι κακοήθειες ήταν τέσσερις φορές περισσότεροι με την εξωσωματική γονιμοποίηση.7

5. Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των ποσοστών γονιμοποίησης και επιβίωσης μεταξύ φρέσκων ωαρίων και κατεψυγμένων, η όλη διαδικασία μπορεί να βλάψει τα ωάρια.

Με τη μέθοδο της αργής κατάψυξης, μπορεί να σχηματιστούν κρύσταλλοι πάγου εντός του ωαρίου, προκαλώντας του ζημιά. Η υαλοποίηση, η νεώτερη επιτυχημένη τεχνική, εξαλείφει αυτό το πρόβλημα με πάγωμα των ωαρίων με αντιψυκτικό πριν από την τοποθέτησή τους σε δεξαμενές υγρού αζώτου σε θερμοκρασία –125οC.

Κατά την απόψυξη, το ωάριο πρέπει να θερμανθεί γρήγορα και να απομακρυνθεί αμέσως από το αντιψυκτικό, μία χημική ένωση που ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι μπορούσε να βλάψει το ωάριο. Ορισμένες μελέτες των ποσοστών επιβίωσης των ωαρίων με τις νέες μεθόδους δείχνουν ποσοστά εγκυμοσύνης συγκρίσιμα με αυτά της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά δεν εξετάζουν την ποιότητα των ωαρίων. Σύμφωνα με μία έρευνα που εξετάστηκαν 600 ωάρια που αποψύχθηκαν, αν και τα περισσότερα επέζησαν της διαδικασίας υαλοποίησης, το 18% από αυτά είχαν χρωμοσωμικά προβλήματα. Μετά τη γονιμοποίηση, μόνο το 42% των εμβρύων ήταν υψηλής ποιότητας και μόνο το 33% αναπτύχθηκαν σωστά.

Σε ιταλική έρευνα (μία από τις λίγες μελέτες για να αποκαλυφθεί ο πραγματικός αριθμός των υγιών βρεφών που προκύπτουν από εξωσωματική γονιμοποίηση), από 1.087 ωάρια που συλλέχθηκαν από 289 ασθενείς και στη συνέχεια, καταψύχθηκαν και αποψύχθηκαν, 760 επέζησαν, 687 γονιμοποιήθηκαν με σπέρμα, 368 παρήγαγαν ένα φυσιολογικά αναπτυσσόμενο έμβρυο, 331 εμφυτεύτηκαν ξανά στις γυναίκες, και από αυτά προέκυψαν 18 εγκυμοσύνες, που κατέληξαν σε 6 αποβολές και 13 υγιή παιδιά (ένα ζευγάρι διδύμων). Αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσοστό επιτυχίας μόλις 4%.8

Φυσική βοήθεια

Αν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι σας αφορούν και δυσκολεύεστε να κάνετε παιδί, μπορείτε να εξερευνήσετε άλλες, ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Οι γιατροί είχαν επιτυχία είτε με «φυσική» ή με ήπια εξωσωματική γονιμοποίηση που είτε δεν χρησιμοποιεί καθόλου φάρμακα ή χρησιμοποιεί λίγα, ή απλά βελτιώνοντας την υγεία της γυναίκας και του συντρόφου της πριν επιχειρηθεί μία εγκυμοσύνη.

Η γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες είναι μεταβλητή και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή από την τρέχουσα διατροφική κατάσταση του ατόμου και την τοξική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών οποιουδήποτε είδους, βαρέα μέταλλα, λοιμώξεις (συμπεριλαμβανομένων των παρασίτων), αλλεργίες και «δηλητήρια» όπως η καφεΐνη, τα τσιγάρα και το αλκοόλ. Τα ζευγάρια που επιχειρούν να κάνουν παιδί θα πρέπει να προετοιμαστούν για μήνες πριν επιχειρήσουν να συλλάβουν. Ίσως θα ήταν αναγκαίο να εξεταστούν για την παρουσία παρασίτων και για να καθορίσουν τα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών ουσιών (όπως ο ψευδάργυρος ή το μαγνήσιο) και την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων.

Ο Δρ Πάτρικ Κίνγκσλει, ειδικός γιατρός στην διατροφική και περιβαλλοντική ιατρική, αναφέρει: “Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην προγεννητική φροντίδα. Συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες που λείπουν μπορούν  όταν αναπληρωθούν να βελτιώσουν σημαντικά τη γονιμότητα. Αν μια γυναίκα νιώθει κουρασμένη όλη την ώρα, για παράδειγμα, ένα τεστ θερμοκρασίας νωρίς το πρωί θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανής ανεπάρκειας θυρεοειδούς, στην οποία περίπτωση το ιώδιο θα ήταν απαραίτητο. Και αν κάποιος έχει λευκές κηλίδες στα νύχια του ή ραγάδες στο δέρμα του, τότε ίσως αυτό υποδεικνύει έλλειψη ψευδάργυρου, έτσι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου θα ήταν χρήσιμα.”

Με βάση την εμπειρία του, ο Κίνγκσλει πιστεύει ότι στα προβλήματα γονιμότητας μπορεί συχνά να βοηθήσει η απλή αποφυγή ορισμένων τροφίμων, χημικών πρόσθετων και ουσιών όπως η ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά, το αλκοόλ, η καφεΐνη και η ασπαρτάμη.

Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από τις επόμενες συμβουλές μόνοι σας αλλά ίσως να είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν καταρτισμένο επαγγελματία που μπορεί να καθορίσει εάν είστε ανεπαρκείς σε οποιοδήποτε θρεπτικά συστατικά και να διαγνώσει οποιαδήποτε άλλα πιθανά προβλήματα.

Αν έχετε βελτιώσει τη διατροφή σας, λαμβάνετε συμπληρώματα, έχετε εξαλείψει τις πιθανές τοξίνες από τη ζωή σας και εξακολουθείτε να μην είστε έγκυος, μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε τη «φυσική» ή ήπια εξωσωματική γονιμοποίηση, όπου ο γιατρός εξακολουθεί να συλλέγει τα ωάριά σας για γονιμοποίηση, αλλά δεν σας υποβάλει σε καμία επιθετική φαρμακευτική αγωγή με τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν νωρίτερα.

Κάποιες σημαντικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι παρακάτω:

Τρώτε καλά. Χρειάζεται ένα υγιές σώμα για να παραχθεί ένα υγιές μωρό, οπότε ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή με πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, χωρίς επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Προτιμήστε βιολογικά προϊόντα και φιλτραρισμένο νερό για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε φυτοφάρμακα και άλλες δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Διορθώστε πιθανές ελλείψεις με συμπληρώματα διατροφής. Μια μελέτη από τον Δρ Στίβεν Ντέιβις στο Λονδίνο έδειξε ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου συνδέεται με γυναικεία υπογονιμότητα, αυξημένα ποσοστά αποβολών, και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης πρόωρων ή χαμηλού βάρους μωρών. Όταν δόθηκαν συμπληρώματα μαγνησίου για 4-6 μήνες σε γυναίκες με ανεπάρκεια μαγνησίου και ανεξήγητη υπογονιμότητα, οι έξι συνέλαβαν μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες και γέννησαν υγιή μωρά.9 Στους άνδρες, τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συνδεθεί με κακή ποιότητα σπέρματος και υπογονιμότητα.10

Σταματήστε το κάπνισμα. Η έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει μια γυναίκα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να συλλάβει. Το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ανδρική γονιμότητα.11

Αποφύγετε το αλκοόλ, καθώς ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (πέντε ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα) μπορεί να συμβάλει στην υπογονιμότητα στις γυναίκες.12

Κόψτε την καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τη σοκολάτα, καθώς και σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα φλιτζάνι καφέ ή περισσότερο την ημέρα είχαν τις μισές πιθανότητες να μείνουν έγκυες, ανά κύκλο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο.13

Ελέγξτε για πιθανές λοιμώξεις. Η λοίμωξη των γεννητικών οργάνων είναι μια σημαντική αιτία υπογονιμότητας. Η λόίμωξη από Chlamydia trachomatis είναι η πιο κοινή. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σαλπιγγίτιδα, έκτοπη κύηση και στειρότητα. Οι παρασιτικές και μυκητιασικές λοιμώξεις μπορούν επίσης να συμβάλουν στην υπογονιμότητα.14

Ερευνήστε για πιθανές αλλεργίες. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να παίζουν ρόλο στην υπογονιμότητα. Σε μία μελέτη, γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας και με αλλεργίες όπως π.χ. στη γλουτένη, όταν αντιμετώπισαν την αλλεργία τους κατάφεραν να συλλάβουν.15

Ελαχιστοποιήστε την έκθεση σας σε βλαβερές ουσίες (φυτοφάρμακα, πλαστικά χημικά, βαρέα μέταλλα κλπ) καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.16

Επιπλέον φυσική βοήθεια

Πρόπολη. Μια μελέτη δείχνει ότι η λήψη πρόπολης (500mg δύο φορές την ημέρα για εννέα μήνες) θα μπορούσε να τριπλασιάσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος εάν πάσχετε από ενδομητρίωση.17

Βιταμίνη C. Μπορεί να είναι χρήσιμη εάν πάσχετε από διαταραχή ωχρινικής φάσης, μια ορμονική ανωμαλία ή ανισορροπία. Η λήψη 750mg ημέρα βιταμίνης C για μέχρι και έξι μήνες υπερδιπλασίασε το ποσοστό εγκυμοσύνης έως 25% σε μια ομάδα πασχόντων.18

Πολυβιταμίνες. Σε μία μελέτη, με τη λήψη μιας απλής πολυβιταμίνης ως καθημερινό συμπλήρωμα, μια ομάδα γυναικών χρειάστηκε 5% λιγότερο χρόνο για να συλλάβει σε σχέση με εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. 19

L-αργινίνη. Σε ποσότητα 16 g / ημέρα, μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά γονιμοποίησης σε γυναίκες με ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το αμινοξύ αυτό μπορεί επίσης να βελτιώσει το σπέρμα και την κινητικότητα του σπέρματος στους άνδρες, όπως και η καρνιτίνη, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και η βιταμίνη B12.20

Agnus castus. Τριάντα σταγόνες δύο φορές την ημέρα αυτής της βοτανικής θεραπείας για τρεις μήνες μπορεί να σας βοηθήσουν να συλλάβετε, όπως φαίνεται από μελέτη σε μία ομάδα γυναικών με προβλήματα γονιμότητας. 21

Βελονισμός. Έξι μήνες βελονισμού μαζί με θεραπεία moxa και φυτοθεραπεία βοήθησαν σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών με ανεξήγητη υπογονιμότητα να συλλάβουν. 22

Αναφορές

 1. Fertil Steril, 2012 Oct 12; doi: 10.1016/j.fertnstert.2012.09.028
 2.  Hum Reprod, 2007; 22: 980-8
 3. Hum Reprod, 2005; 20: 328-38; N Engl J Med, 2002; 346: 725-30
 4. Reprod Fertil Dev, 2005; 17: 329-33
 5. BMJ, 2011; 342: d436
 6. Hu m Reprod, 2010; 25: 782-6
 7. Hum Reprod, 2011; 26: 3456-65
 8. Fertil Steril, 2009; 92: 1306-11; Human Reprod, 2006; 21: 370-5
 9. Magnes Res, 1994; 7: 49-57
 10. Nutr Res, 2009; 29: 82-8
 11. Br Med J [Clin Res Ed], 1985; 290: 1697-700; Acta Med Port, 2009; 22: 753-8
 12. BMJ, 1998; 317: 505-10
 13. Reprod Toxicol, 1998; 12: 289-95; Lancet, 1988; 2: 1453-6
 14. Enferm Infecc Microbiol Clin, 2001; 19: 261-6; Clin Microbiol Infect, 2009; 15: 4-10; Med Pregl, 2004; 57: 30-2
 15. JReprod Med, 2010; 55: 3-8; Fertil Steril, 2010; 94: 2771.e5-7
 16. Fertil Steril, 2003; 80 suppl 3: S32
 17. Fertil Steril, 2003; 80: 459-61
 18. Int J Vitam Nutr Res, 1996; 66: 55-8
 19. Hum Reprod, 1999; 14: 1690-7; Altern Med Rev, 2000; 5: 28-38
 20. Forsch Komplement"armed, 1998; 5: 272-8
 21. Altern Complement Med, 2010; 16: 193-8.

Λιν ΜακΤάγκαρντ και Τζοάνα Έβανς