Σχετικά με τις ουρολοιμώξεις:

Κατηγορία Έρευνα
Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 2777 φορές
Issue 80

Πώς να τις αντιμετωπίσετε με φυσικές λύσεις, αποφεύγοντας την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Οι μολύνσεις/λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος οφείλονται σε μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Τα βακτήρια είναι η πιο κοινή αιτία της ουρολοίμωξης. Κανονικά, τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές τα βακτήρια ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και προκαλούν λοίμωξη. Η λοίμωξη στην ουρήθρα ονομάζεται ουρηθρίτιδα, ενώ στην ουροδόχο κύστη ονομάζεται κυστίτιδα. Τα βακτήρια μπορούν να «ταξιδέψουν» μέσω των ουρητήρων προς τα πάνω και να μολύνουν τα νεφρά. Η λοίμωξη του νεφρού ονομάζεται πυελονεφρίτιδα.

Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο. Το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) προκαλεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ουρολοιμώξεων. Τα μικρόβια που ονομάζονται χλαμύδια και μυκόπλασμα είναι συχνά αίτια των λοιμώξεων της ουρήθρας, του προστάτη και σπανιότερα της κύστης. Μεταδίδονται συνήθως σεξουαλικά και απαιτούν παράλληλη θεραπεία και των δύο σεξουαλικών συντρόφων.

Το ουροποιητικό σύστημα έχει διάφορους μηχανισμούς για την πρόληψη των λοιμώξεων:

 • Στο σημείο, όπου ενώνονται οι ουρητήρες με την ουροδόχο κύστη, υπάρχουν βαλβίδες (κυστεοουρητηρική συμβολή) που κανονικά επιτρέπουν τη ροή των ούρων μόνο από το νεφρό προς την κύστη.
 • Με την ούρηση, «ξεπλένονται» και απομακρύνονται τα μικρόβια που προσπαθούν να εισχωρήσουν στο ουροποιητικό σύστημα.
 • Στους άντρες, ο προστάτης παράγει εκκρίσεις που επιβραδύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων.
 • Και στα δύο φύλα, η άμυνα του ανοσοποιητικού μπορεί επίσης να αποτρέψει τη λοίμωξη.

Όμως, παρά τους μηχανισμούς αυτούς, εξακολουθούν να εμφανίζονται λοιμώξεις. Ορισμένα βακτηρίδια έχουν μία ισχυρή ικανότητα να προσκολλώνται στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος, και έτσι πολλαπλασιάζονται, προκαλώντας ουρολοιμώξεις.

 

Οι ουρολοιμώξεις είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος λοιμώξεων στον άνθρωπο. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις για ανατομικούς λόγους, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άντρα, επιτρέποντας στα βακτήρια να μπουν γρήγορα στην κύστη. Επίσης, η γυναικεία ουρήθρα απέχει ελάχιστα εκατοστά από το αιδοίο και τον πρωκτό, όπου φυσιολογικά υπάρχουν μικρόβια.

Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%. Οι ουρολοιμώξεις στους άντρες δεν είναι τόσο συχνές όσο στις γυναίκες, αλλά συνήθως είναι πιο σοβαρές και απαιτούν μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις που προσφέρουν βοήθεια στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, με σημαντικότερες τις παρακάτω:

Κράνμπερι

Ο χυμός από κράνμπερι που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της κυστίτιδας και άλλων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι βοηθά. Η κατανάλωση χυμού ή συμπληρώματος διατροφής με κράνμπερι, λειτουργεί ως μέσο πρόληψης μειώνοντας τον αριθμό των λοιμώξεων.1

Το κράνμπερι φαίνεται να δρα αποτρέποντας το βακτήριο Escherichia coli (το οποίο είναι υπεύθυνο για το 90% των ουρολοιμώξεων) να προσκολληθεί στα τοιχώματα της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, έτσι ώστε να είναι πιο πιθανό να αποβληθεί από το σώμα.2

Για την πρόληψη ουρολοιμώξεων, συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση 300-500ml χυμού κράνμπερι χωρίς ζάχαρη ή η λήψη 400mg κράνμπερι με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, δύο φορές την ημέρα.

Προβιοτικά

Υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη από ‘φιλικά’ βακτήρια που όταν χρησιμοποιούνται ως κολπικά υπόθετα είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.3 Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες που υπέφεραν από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, ανακάλυψε ότι όταν χρησιμοποίησαν κολπικά υπόθετα που περιέχουν Lactobacillus crispatus (ένα μέλος της ομάδας των βακτηρίων L.acidophilus) κάθε δεύτερη νύχτα, υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των λοιμώξεων σε σχέση με το διάστημα πριν τη χρήση.4

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε προβιοτικά από το στόμα, που φαίνεται ότι είναι επίσης αποτελεσματικά. Το L.ramnosusGG είναι ένα στέλεχος που έχει αποδειχθεί ότι σταματά την συχνότητα των ουρολοιμώξεων όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής.5 Επίσης, σε κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα στελέχη L.acidophilus και L.plantarum εμφανίζουν αντιμικροβιακή δραστικότητα κατά του Escherichia coli και του Enterococcus faecalis.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Ειδικά οι έγκυες, που είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις αυτές, μπορούν να βοηθηθούν σημαντικά με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη C, μαζί με θειϊκό σίδηρο και φολικό οξύ. Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε εγκύους, ανακάλυψε ότι ακόμα και μικρές δόσεις (100mg βιταμίνης C, 200mg θειϊκού σιδήρου και 5mg φολικού οξέος) ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές.6

Υποστηρίζεται ότι η βιταμίνη C δρα κάνοντας τα ούρα όξινα και δημιουργώντας έτσι ένα ‘μη φιλικό’ περιβάλλον για τα βακτήρια όπως το Escherichia coli.7

Συνιστώνται τουλάχιστον 100mg βιταμίνης C καθημερινά.

Uva ursi

Το uva ursi, επίσης γνωστό και ως αρκτοστάφυλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων. Πρόκειται για ένα διουρητικό βότανο με αντισηπτική και στυπτική επίδραση στις βλεννογόνες μεμβράνες του ουροποιητικού συστήματος. Σε μία μελέτη, τυποποιημένα εκχυλίσματα uva ursi που λαμβάνονταν για ένα χρόνο, παρουσίασαν αποτελεσματική δράση στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού για όλο αυτό το διάστημα.8

Για την συνιστώμενη δοσολογία ακολουθήστε τις οδηγίες του σκευάσματος, ή απευθυνθείτε σε κάποιον πιστοποιημένο βοτανοθεραπευτή.

D-mannose

Εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι αυτό το απλό σάκχαρο που υπάρχει διαθέσιμο σε συμπληρώματα διατροφής, δρα με παρόμοιο τρόπο όπως το κράνμπερι, εμποδίζοντας συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροποιητικής οδού.9,10 Ωστόσο απαιτείται επιπλέον έρευνα σε ανθρώπους για να αποδειχθεί η δράση του.

Ομοιοπαθητική αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης

Υπάρχει πληθώρα ομοιοπαθητικών φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων (οξείων και υποτροπιαζόντων), όπως για παράδειγμα η Cantharis, Sarsaparilla, Berberis, Nux Vomica, κτλ, με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Συνήθως, στους περισσότερους ασθενείς, τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας για τις οξείες περιπτώσεις ουρολοίμωξης γίνονται εμφανή σε μερικές ώρες, με την ύφεση των συμπτωμάτων του ασθενούς.

Η συνεχιζόμενη ομοιοπαθητική θεραπεία, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η ευαισθησία του οργανισμού στις ουρολοιμώξεις, και συνεπώς η συχνότητα υποτροπών και η βαρύτητα των επεισοδίων.

Οι ουρολοιμώξεις είναι μια συχνή επιπλοκή της εγκυμοσύνης, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ουροποιητικό σύστημα υφίσταται εκτεταμένες ανατομικές και φυσιολογικές μεταβολές. Και σε αυτή την περίπτωση, η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει λύσεις, καθώς είναι απολύτως ασφαλή για την μητέρα και το έμβρυο.

Τονίζουμε πως η επιλογή του ομοιοπαθητικού φαρμάκου βασίζεται στα ιδιαίτερα συμπτώματα του ασθενούς. Είναι απολύτως απαραίτητη η επιλογή του ιδιαίτερου φαρμάκου για τον ασθενή, στη σωστή δοσολογία και επαναλήψεις. Διαφορετικά, η επιπόλαια-τυχαία λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων, θα έχει φτωχά ή μηδενικά αποτελέσματα.

Τι να αποφεύγουμε

Εφόσον δημιουργηθεί λοίμωξη, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ερεθίζοντας την ουροδόχο κύστη.

Αν τρώτε έτοιμες και προπαρασκευασμένες τροφές, τότε μάλλον πρέπει να αναβαθμίσετε την διατροφή σας, ώστε να αποτρέψετε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Η υπερφόρτωση της ζάχαρης, τα επεξεργασμένα δημητριακά, και τα κακά λίπη θέτει το στάδιο για οξέωση, μια νοσηρή ανισορροπία στα επίπεδα του pH του σώματος. Μακροχρόνια οξέωση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των νεφρών, ένας παράγοντας που θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο στην ουρολοιμώξεις.
Αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη, τα ανθρακούχα ποτά και τους χυμούς.

Αποφύγετε τις πικάντικες τροφές, τροφές με οξέα, πίκλες, το ξύδι, τα φασόλια και τα κρεμμύδια και οποιαδήποτε άλλη τροφή ξέρετε ότι ερεθίζει την ουροδόχο κύστη σας.
Προσπαθήστε να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, καθώς αυτή δημιουργεί ελλιπή κένωση της ουροδόχου κύστης.

Βιβλιογραφία

 1. Drugs, 2009;69:775-807;CochraneDatabaseSystRev,2008;1:CD001321.
 2. FoodSCiBiotechnol,2011;5:1315-21.
 3. ClinTher,1992;14:11-6.
 4. IntJAntimicrobAgents,2006;28Suppl1:S30-4.
 5. AlternMedRev,2008;13:227-44.
 6. ActaObstetGynecolScand,2007;86:783-7.
 7. NitricOxide,2001;5:580-6.
 8. CurrTherRes,1993;53:441-3.
 9. AlternMedRev,2008;13:227-44.
 10. PloSOne,2008;3: e2040.

Γουίλιαμ Τάιλερ Dr of Naturopathy