Διατηρήστε την ηρεμία σας και αντιμετωπίστε το άγχος

Κατηγορία Έρευνα
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 00:00 Διαβάστηκε 2103 φορές
Issue 81

Σύμφωνα με τη Σελέστ ΜακΓκόβερν, το στρες και το άγχος είναι μεταξύ των πιο συχνά διαγνωσμένων και υπερσυνταγογραφημένων παθήσεων, αλλά για πολλούς, η λύση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο ένα χάπι βιταμινών.

Η E.Μ. επέστρεψε στο πατρικό της όταν ήταν 25 ετών επειδή δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει μόνη της. Κλειδώθηκε στο δωμάτιό της για τρεις μήνες, πεπεισμένη ότι θα πεθάνει εάν φύγει από το σπίτι της. Καθώς ήταν νευρική από παιδί, είχε αναπτύξει διάφορες εμμονές από νωρίς στη ζωή. Καθώς μεγάλωσε, ανέπτυξε νέες φοβίες: φοβόταν τα μικρόβια, τις ασθένειες, το νερό, φοβόταν να φάει δημόσια μην τυχόν και κάνει εμετό. Είχε πάθει κρίσεις πανικού. Υπήρχε πάντα μια «αίσθηση ότι επρόκειτο να συμβεί κάτι καταστροφικό» - ένα αίσθημα ανησυχίας που όλοι μας μπορεί να έχουμε μερικές φορές, αλλά για κάποιους, όπως η E.Μ., κυριαρχούσε συνεχώς στη ζωή της.

Η E.Μ. προσπάθησε πολλά πράγματα για να αντιμετωπίσει το άγχος της. Επισκέφτηκε τους ψυχιάτρους και πήρε πολλά φάρμακα: Aropax, Cipramil, Effexor, Zoloft. Είδε ψυχολόγους και δοκίμασε τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, την ύπνωση και τη θεραπεία έκθεσης, προτού ξεκινήσει να πειραματίζεται με τη γιόγκα, την άσκηση, το διαλογισμό, τη φυσικοπαθητική, τη βοτανική θεραπεία και πολλά άλλα. Τέλος, μετά από χρόνια αποτυχίας και ακόμη και κατηγορώντας τον εαυτό της ότι δεν προσπαθούσε αρκετά σκληρά, κατέληξε σε κάτι που τελικά λειτούργησε. Αυτό το κάτι ήταν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Η Ε.Μ. αφηγείται την ιστορία της στο βιβλίο “The Anxiety Book: A True Story of Phobias, Flashbacks and Freak-Outs and How I Got My Inner Calm Back(Hachette Australia, 2016). Αλλά η ιστορία της είναι μόνο μία από τις χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που στρέφονται τώρα σε μια «μικροθρεπτική» προσέγγιση της ψυχικής υγείας βρίσκοντας μια μόνιμη λύση χωρίς τη βλάβη των ψυχοτρόπων φαρμάκων.

Ένα όνομα, πολλά πρόσωπα

Το άγχος είναι μια από τις πιο συχνές ψυχιατρικές ασθένειες, που επηρεάζουν περίπου το 18% των Αμερικανών,1 και πάνω από οκτώ εκατομμύρια Βρετανούς.2

Οι διαταραχές άγχους επηρεάζουν τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες και περιλαμβάνουν μια σειρά από διαγνωστικές επισημάνσεις, όπως διαταραχή πανικού, διαταραχή κοινωνικού άγχους, διαταραχή γενικευμένου άγχους, διαταραχή μετατραυματικού στρες και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Συχνά κάνουν το άτομο μη λειτουργικό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα κοινωνικό, προσωπικό και επαγγελματικό κόστος. Μόνο στις ΗΠΑ, ο οικονομικός τους αντίκτυπος εκτιμάται σε σχεδόν 47 δισεκατομμύρια δολάρια - σχεδόν το ένα τρίτο του κόστους όλων των ψυχικών διαταραχών.1 Και δεν φτάνει που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από μόνο του, το άγχος συχνά μεταμορφώνεται σε άλλες «διαταραχές της διάθεσης» όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή με τις ταλαντεύσεις της από τα μανιακά «ύψη» της ανεξέλεγκτης και συχνά κακώς κατευθυνόμενης ενέργειας στα καταθλιπτικά «βάθη» της ζοφερής απόγνωσης και αδράνειας.

Αναμφισβήτητα ανεπιτυχής

Η ιατρική βιβλιογραφία παραδέχεται ότι το άγχος είναι «αναμφισβήτητα δύσκολο να αντιμετωπιστεί με επιτυχία» και εκτιμάται ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των ασθενών δεν ανταποκρίνεται στις συνήθεις θεραπείες.1 Αλλά αυτό μπορεί να είναι μια γενναιόδωρη εκτίμηση. Αρκετές μελέτες αντιμετώπισης άγχους έθεσαν το ποσοστό αποτυχίας πολύ υψηλότερα. Μία, για παράδειγμα, εξέτασε ανθρώπους που έπασχαν από γενικευμένη διαταραχή άγχους, διαταραχή πανικού ή επίμονη κατάθλιψη για πάνω από πέντε χρόνια θεραπείας και διαπίστωσε ότι μόνο το 12% ήταν σε πλήρη ύφεση. Ένα άλλο 47% θεωρούσε ότι υπήρχε βελτίωση, αλλά δεν ήταν "πλήρως ικανοποιητική" λόγω των επίμονων συμπτωμάτων, ενώ το 40% ανέφερε ότι είχε «συνολικά κακή έκβαση» και η πάθηση εξακολουθούσε να υπάρχει.3

Μία γενική επισκόπηση των θεραπειών άγχους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "Παρά τις αξιοσημείωτες εξελίξεις, πολλοί ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν επαρκώς στις υπάρχουσες φαρμακολογικές θεραπείες".4

Οι κίνδυνοι των φαρμάκων

Ούτε η πρόοδος που αφορά τα φάρμακα ήταν ριζοσπαστική. Για περισσότερα από 50 χρόνια, οι γιατροί χορηγούν ηρεμιστικά, συνήθως βενζοδιαζεπίνες όπως το Valium και το Xanax. Δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις εξάρτησης, με τρομερά, καλά τεκμηριωμένα συμπτώματα στέρησης, καθώς και εγκεφαλική βλάβη και 50% αύξηση του κίνδυνου νόσου του Alzheimer5 - η χρήση τους ως πρώτης γραμμής προσέγγιση τελικά αποθαρρύνεται.

Επί δεκαετίες τώρα, η αρχική θεραπεία για το άγχος έχει μετατοπιστεί στα αντικαταθλιπτικά, αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης, ενώ η δεύτερη γραμμή θεραπείας περιλαμβάνει διαφορετικές κατηγορίες αντικαταθλιπτικών: τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και αναστολείς μονοαμινοξειδάσης. Για τις «ανθεκτικές» περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να δοκιμάσουν αντιψυχωσικά όπως Risperdal ή Abilify. Ωστόσο, εκτός από την έλλειψη αποτελεσματικότητάς τους, όλα αυτά τα ψυχοτρόπα φάρμακα συνδέονται με γνωστές παρενέργειες που συχνά κάνουν τους ασθενείς να αισθάνονται τόσο ζαλισμένοι ή «εκτός χρόνου» που σύντομα δεν θέλουν να συνεχίσουν να τα παίρνουν.

Ακόμη χειρότερο, μια μεγάλη μελέτη που περιελάμβανε επανειλημμένες μαγνητικές αναλύσεις εγκεφάλου για πάνω από 14 χρόνια επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί υποψιάζονταν: τα αντιψυχωσικά φάρμακα προκαλούν εγκεφαλική βλάβη μειώνοντας προοδευτικά τον όγκο του εγκεφαλικού ιστού, οδηγώντας σε νοητική εξασθένηση.6

Αυτή η κατηγορία φαρμάκων συνδέεται επίσης με μια σειρά άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η όψιμη δυσκινησία (μια νευρολογική διαταραχή με ακούσιες και ανεξέλεγκτες κινήσεις ή τικ), ενώ συνδέεται και με συμπτώματα όπως ασαφή ομιλία, τρόμο, εσωτερική ανησυχία, αγωνία και παράνοια που κάθε άλλο παρά επιθυμούν όσοι πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές.

Η Ορθομοριακή προσέγγιση

"Τα φάρμακα κάνουν ένα υγιές άτομο άρρωστο. Πώς μπορούν τα φάρμακα να κάνουν ένα άρρωστο άτομο καλά;" ήταν η απλή ερώτηση που έθεσε ο αείμνηστος Άμπραμ Χόφερ, ο Καναδός ψυχίατρος, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για τη διατροφική αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών. Ήταν από τους πρώτους που είδαν τις ομοιότητες μεταξύ των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας και εκείνων της ανεπάρκειας βιταμίνης Β3 (νιασίνη), ή της πελάγρας: διανοητική σύγχυση και άνοια.

"Αν η βιταμίνη Β3 (νικοτινικό οξύ ή / και νικοτιναμίδιο) απομακρυνόταν από την τροφή μας, θα γινόμασταν όλοι ψυχωσικοί μέσα σε ένα χρόνο", έγραψε ο Χόφερ. "Πολύ πριν εμφανιστεί η ψύχωση, θα υπάρξει μια εξίσου διαδεδομένη πανδημία νευρώσεων σε όλες τις μορφές της - κατάθλιψη, υποχονδρίαση, άγχος και ιδεοψυχαναγκαστικές καταστάσεις και αποκλίσεις προσωπικότητας".7

Στη δεκαετία του 1950, ο Hoffer άρχισε να θεραπεύει δεκάδες χιλιάδες σχιζοφρενείς με δίαιτες απαλλαγμένες από ζάχαρη και πολύ επεξεργασμένους υδατάνθρακες, συν μεγαδόσεις βιταμίνης Β3 και μερικές φορές βιταμίνη Β6, με "εκπληκτική" επιτυχία.8

Επειδή οι βιταμίνες και τα μέταλλα εμπλέκονται σχεδόν σε κάθε βιολογική διαδικασία, οι ανεπάρκειες των μικροθρεπτικών συστατικών τείνουν να δημιουργούν συμπτώματα σε όλο το σώμα. Οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στον κυτταρικό μεταβολισμό και είναι απαραίτητες στον επαρκή εφοδιασμό για την παροχή ενέργειας στο σώμα και τον εγκέφαλο.

Στην πραγματικότητα, όλα τα αναγνωρισμένα συμπτώματα των ανεπαρκειών των διαφόρων βιταμινών Β έχουν συνδεθεί με διαταραχές του νευρικού συστήματος.

Η επικρατούσα ιατρική και η ψυχιατρική υποστηρίζουν ότι η διατροφή μας παρέχει αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά και ότι οι ανεπάρκειες είναι σπάνιες, αλλά πολλοί διαφωνούν. Όπως αναφέρει ο Τσαρλς Πόπερ, ψυχίατρος του Χάρβαρντ,: “Οι ανεπάρκειες των μικροθρεπτικών συστατικών επηρεάζουν τους περισσότερους ανθρώπους, ακόμη και σε «καλά τρεφόμενους» πληθυσμούς, ιδιαίτερα τους ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της διάθεσης σε νέους και ενήλικες”.

Σύμφωνα με τον Πόπερ, οι σύγχρονες γεωργικές τεχνικές, η απώλεια θρεπτικών συστατικών από το έδαφος, η επεξεργασία τροφίμων και η εκτεταμένη κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων και σακχάρων, εμποδίζουν την απορρόφηση ή δημιουργούν αυξανόμενη ζήτηση για αυτά τα θρεπτικά συστατικά και αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στην άνοδο των ψυχικών ασθενειών.9

Μεταλλάξεις γονιδίων MTHFR

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μια γενετική μετάλλαξη του γονιδίου MTHFR, η οποία παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός σημαντικού ενζύμου που ονομάζεται μεθυλενοτετραϋδροφυλλική ρεδουκτάση (MTHFR), μπορεί να προκαλέσει σε ένα στα πέντε άτομα δυσκολία στην επεξεργασία βιταμινών της ομάδας Β. Αυτή η ανικανότητα, η οποία οδηγεί σε ανεπάρκειες αυτών των θρεπτικών συστατικών, έχει συνδεθεί με τα πάντα, από το άγχος και την κατάθλιψη έως τις πολλαπλές αποβολές, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη, μεταξύ πολλών άλλων ασθενειών.

Η E.Μ. διαγνώστηκε θετική σε αυτή τη γονιδιακή μετάλλαξη. Όταν ο γιατρός της πρότεινε μια μορφή του φυλλικού οξέος που ονομάζεται «φολινικό οξύ» και μια μορφή της βιταμίνης Β12 τη γνωστή μεθυλοκοβαλαμίνη (μια πιο εύκολα βιοδιαθέσιμη μορφή της βιταμίνης που υποστηρίζει το μεταβολισμό του οργανισμού), τα αποτελέσματα της άλλαξαν τη ζωή. “Μακάρι να γνώριζα ότι κάτι τόσο απλό - και χωρίς παρενέργειες - όπως οι βιταμίνες Β ήταν μια τόσο αξιόπιστη επιλογή”, λέει.

Ο μέσος οικογενειακός γιατρός, ωστόσο, απέχει πολύ από την κατανόηση των μεταλλάξεων του MTHFR ή την εκτίμηση των πιθανών τους συνδέσεων με τις ψυχικές παθήσεις. “Οι περισσότεροι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα θα διαφωνήσουν ότι υπάρχει σχέση με το άγχος ή την κατάθλιψη”, δήλωσε η φυσικοπαθητικός Κάρολιν Λεντόφσκι, “αλλά το 70% των ασθενών με μεταλλαγές MTHFR παρουσιάζουν άγχος”.

“Οι περισσότεροι ασθενείς με μεταλλαγές MTHFR με άγχος έχουν επίσης μειωμένα επίπεδα B6 και ψευδάργυρου στο σώμα τους,” προσθέτει η Λεντόφσκι. “Όταν αυτό αντιμετωπιστεί και αποκατασταθούν επίσης τα επίπεδα της B12 και του φυλλικού οξέος, το άγχος θα μειωθεί κατά περίπου 80% εντός τριών εβδομάδων περίπου.”

Η γιατρός Τζιλ Κάρναχαν συστήνει στους ασθενείς της να κάνουν μια εξέταση DNA για να προσδιορίσουν εάν έχουν παραλλαγή του γονιδίου MTHFR και αν είναι θετικοί τους συμβουλεύει να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής. “Βεβαιωθείτε ότι συμπληρώνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως Β12, μεθυλοφυλλικό, τριμεθυλογλυκίνη (TMG), Ν-ακετυλοκυστεΐνη, ριβοφλαβίνη, κουρκουμίνη, ιχθυέλαιο, βιταμίνες C, D και Ε και προβιοτικά”.

Όμως είναι μια δύσκολη ισορροπία, προσθέτει η Κάρναχαν, επειδή οι άνθρωποι που έχουν κληρονομήσει τις μεταλλάξεις MTHFR σε αμφότερα τα αντίγραφα του γονιδίου θα πρέπει να προχωρήσουν πολύ προσεκτικά με τη συμπλήρωση του μεθυλικού Β12 και του μεθυλοφυλικού οξέος, καθώς μπορεί να μην είναι σε θέση να επεξεργαστούν υψηλές δόσεις.” Και η νιασίνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται με εξαιρετική προσοχή, καθώς μπορεί να εμποδίσει τη μεθυλίωση”.10

“Συνολικά, υπάρχουν επαρκή στοιχεία που υποστηρίζουν τουλάχιστον τη χρήση βιταμινών Β υψηλής δόσης στη θεραπεία του στρες και του άγχους στον γενικό πληθυσμό, με μία μελέτη να υποδεικνύει ακόμη μεγαλύτερο όφελος όταν οι βιταμίνες Β συνδυάζονται με μια ευρεία σειρά μετάλλων,” γράφει η Τζούλια Ράκλιτζ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Canterbury, και η Μπόνι Κάπλαν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Calgary, στον Καναδά, σε μια πρόσφατη επισκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας.11 Οι ερευνητές ευνοούν τη χρήση βιταμινών "ευρέως φάσματος" και μετάλλων, αντί για μεγαδóσεις απλών θρεπτικών ουσιών, όπως η νιασίνη ή η βιταμίνη Β12.

Η Ράκλιτζ και η Κάπλαν διενήργησαν μελέτες σχετικά με ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα από μία εταιρεία και ιδρύθηκε από τον Τόνι Στέφαν, του οποίο η σύζυγος Ντέμπι υπέστη διπολική διαταραχή και αυτοκτόνησε το 1994. Ήταν απελπισμένος για βοήθεια όταν ο έφηβος γιος του, και η ενήλικη κόρη του, το φθινόπωρο, διαγνώστηκαν επίσης ως διπολικοί, καθώς και οι δύο λάμβαναν πολλά φάρμακα και θεωρούσαν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας.

Οι γιατροί είχαν πει στον Στέφαν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για τα παιδιά του και θα έπρεπε να "δεχτεί την πραγματικότητα" και να προετοιμαστεί για το χειρότερο. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια μιας τυχαίας συζήτησης με έναν φίλο του, τον Ντέιβιντ Χάρντι, ο οποίος έφτιαχνε ζωοτροφές για αγρότες, ο Στέφαν παρατήρησε ομοιότητες στα συμπτώματα της ψυχικής ασθένειας στους ανθρώπους και σε ορισμένες συμπεριφορές σε χοίρους. Ήταν συνηθισμένο να θεραπεύουν τους ευερέθιστους χοίρους με διατροφή, και ο Χάρντι είχε βρει ιδιαίτερη επιτυχία με ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Δημιουργήθηκε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο σε μια κουζίνα και δημιούργησαν μια αντίστοιχη ανθρώπινη έκδοση της τροφής των χοίρων του Χάρντι, συνδυάζοντας τέσσερα διαφορετικά προϊόντα με πολλά άλλα συστατικά, τα οποία δοκιμάστηκαν στον γιο του Στέφαν, τον Τζόσεφ. Μετά από πέντε ημέρες χορήγησης του συμπληρώματος, ο Τζόσεφ άλλαξε εντελώς. “Ξαφνικά έγινε ευγενής”, θυμάται ο πατέρας του. “Η συμπεριφορά του άλλαξε, αρχίζει να σκέφτεται θετικά για τη ζωή του”.

Εν τω μεταξύ, η κόρη του Στέφαν διέτρεχε κίνδυνο αυτοκτονίας αφού της είχε δοθεί ένας μεγάλος αριθμός ψυχοτρόπων φαρμάκων για παράνοια και διαταραχές πανικού. Δεν της επιτρεπόταν να είναι μόνη με το μωρό της εξαιτίας των δολοφονικών σκέψεών της. Πέντε ημέρες μετά τη χορήγηση της αναθεωρημένης φόρμουλας που αρχικά δινόταν στα ζώα, άλλαξε πολύ γρήγορα. Ήταν σε θέση να κάνει ντους χωρίς να κρατάει τα ρούχα της για το φόβο της επίθεσης. Συνέχισε να βελτιώνεται και, τα επόμενα χρόνια, ανέκαμψε πλήρως.

Έκπληκτοι από τα αποτελέσματά τους, ο Στέφαν και ο Χάρντι πήγαν το προϊόν τους σε ενδιαφερόμενους ερευνητές και ακαδημαϊκούς. Ως αποτέλεσμα, η φόρμουλα των 36 συστατικών, γνωστή ως EMPowerplus, έχει γίνει ένα από τα πιο δοκιμασμένα σκευάσματα πολυβιταμινών για την ψυχική υγεία.

Αυτό είναι όλο και πιο ασυνήθιστο καθώς κάθε τέτοια έρευνα έχει ματαιωθεί εδώ και δεκαετίες από τη συμβατική έμφαση στις ψυχιατρικές λύσεις για θέματα ψυχικής υγείας και επίσης επειδή υπάρχει πολύ μικρότερο κέρδος από τις φυσικές ουσίες παρά από τα φάρμακα.

Οι Ράκλιτζ και Κάπλαν διεξήγαγαν ελεγχόμενες έρευνες για τα επίπεδα άγχους και συνδρόμου μετατραυματικού στρες στους ανθρώπους μετά τον σεισμό 2010-2011 στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας και μετά τις πλημμύρες στο Κάλγκαρι: μόνο τέσσερις έως έξι εβδομάδες συμπλήρωσης των κατάλληλων βιταμινών βελτίωσαν σημαντικά τη διάθεση, το άγχος και τη ζωτικότητα.12

Δύο μελέτες περιπτώσεων - ένα 11χρονο αγόρι με ψύχωση και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και ένα 12χρονο αγόρι με διπολική διαταραχή - επιβεβαίωσαν ότι αυτή η θεραπεία με μικροθρεπτικά συστατικά ήταν "καλύτερη από τη συμβατική θεραπεία", με βελτιώσεις που αντιστράφηκαν όταν το συμπλήρωμα σταμάτησε.13

Η Ράκλιτζ μελετά τώρα τις επιδράσεις μιας άλλης σχετικής φόρμουλας για εγκύους. Τόσο ο αρχικός τύπος όσο και ο τύπος για την εγκυμοσύνη διαφέρουν πολύ από τα τυποποιημένα βιταμινούχα σκευάσματα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, λέει η Ράκλιτζ, καθώς έχουν υψηλότερες δόσεις βιταμινών σχετιζόμενων με τον εγκέφαλο και μια ευρύτερη σειρά ιχνοστοιχείων.

Οι ιστορίες των περιπτώσεων ανθρώπων που απαλλάχθηκαν από αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές της διάθεσης με τη χρήση συμπληρωμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται.

Βιταμίνες και εγκέφαλος

Ο δύο φορές νικητής του βραβείου Νόμπελ και ο μοριακός βιολόγος Linus Pauling, ο οποίος υποστήριξε τη χρήση της υψηλής δόσης βιταμίνης C για πολλά ιατρικά θέματα, γοητεύτηκε από το έργο του ψυχίατρου Abram Hoffer. Το 1968, ο Pauling δημιούργησε τον όρο «ορθομοριακό» για να περιγράψει την πρακτική πρόληψης και θεραπείας ασθενειών, παρέχοντας στο σώμα τις βέλτιστες ποσότητες φυσικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών. Αυτή η νέα κατηγορία φαρμάκων περιελάμβανε την «ορθομοριακή ψυχιατρική», όπως εφαρμόστηκε από τον Hoffer.

Ποτέ δεν υπήρξε διαγνωστική εξέταση για να αποδειχθεί ότι οποιαδήποτε ψυχιατρική ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, οφείλεται σε χημική ανισορροπία, αλλά οι μελέτες που έχουν διερευνήσει τη διατροφική κατάσταση των ψυχιατρικών ασθενών έχουν διαπιστώσει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως ανεπαρκείς σε ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα άλατα Β. 1

Πιο πρόσφατα, μια τουρκική μελέτη 52 παιδιών και εφήβων που έπασχαν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έδειξε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D και υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης σε σύγκριση με 30 υγιείς μάρτυρες.2 Οι μεταλλάξεις γονιδίων MTHFR επηρεάζουν επίσης την επεξεργασία αυτού το αμινοξέος. Στην πραγματικότητα, τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης εμφανίζονται να συνδέονται και με τη σχιζοφρένεια,3 και να αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας και νόσου του Alzheimer.4

Βιβλιογραφικές αναφορές

1 Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2006; 74: 75-85; Am J Psychiatry, 2004; 161: 1705-8

2 Psychiatry Res, 2017; 254: 232-7

3 BMC Med Genet, 2015; 16: 54

4 Brain, 2013; 136: 2707-16

Φυσικές θεραπείες για το άγχος

Τα παρακάτω έχουν όλα δείξει αποδειχθεί για την αποτελεσματικότητά τους για ένα πλήθος από θέματα άγχους.

Ψάρια, ιχθυέλαια και λιναρόσπορος. Η διατροφική ανεπάρκεια του εικοσιδιεξαενοϊκού οξέος (DHA), ενός συστατικού του ιχθυελαίου (ωμέγα-3 λιπαρό οξύ), συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών άγχους. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μπορούν να ανακουφίσουν το προγεννητικό άγχος, τα επίπεδα κορτιζόλης και τόσο το προεμμηνορροϊκό όσο και το εμμηνοπαυσιακό άγχος στις γυναίκες.1

Μαγνήσιο. Οι μελέτες σε ζώα συνδέουν την έλλειψη μαγνησίου με το άγχος,2 ενώ ο συνδυασμός μαγνησίου με βιταμίνη Β6 μπορεί να μειώσει το άγχος του προεμμηνοροϊκού συνδρόμου και το ήπιο άγχος στις γυναίκες.3

Βιταμίνη C. Η υψηλή δόση βιταμίνης C μπορεί να μειώσει το άγχος και να μετριάσει την αυξημένη αρτηριακή πίεση σε απόκριση του στρες.1

Κουρκουμίνηurmeric). Η κουρκουμίνη, ένα συστατικό του κουρκουμά, του μπαχαρικού που βρίσκεται στα ινδικά φαγητά ή ως συμπλήρωμα, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη σύνθεση του DHA.4

Πρεβιοτικά - Προβιοτικά. Η κατανάλωση περισσότερων πρεβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βλάβης που προκαλείται από το άγχος με τη διατροφή και την καλλιέργεια «καλών» βακτηρίων του εντέρου. Τα πρεβιοτικά βρίσκονται σε ίνες φυτών, όπως η ρίζα ακατέργαστου κιχωρίου, οι ακατέργαστες αγκινάρες της Ιερουσαλήμ, η ωμή πικραλίδα, το ωμό σκόρδο, τα πράσα, τα ωμά σπαράγγια και τα ωμά και μαγειρεμένα κρεμμύδια. Προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα πρεβιοτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην προστασία των καλών βακτηριδίων κατά τη διάρκεια των στρεσογόνων στιγμών, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και ίσως ακόμη και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση καλών προτύπων ύπνου, που με τη σειρά τους μπορούν επίσης να αντισταθμίσουν το άγχος.5

Τα προβιοτικά, τα οποία περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το κεφίρ και τα ζυμωμένα λαχανικά όπως το λάχανο, εισάγουν καλά βακτήρια στο έντερο.

Κινηθείτε. Οι ερευνητές του Τέξας που μελέτησαν δεκάδες έρευνες ανακάλυψαν ότι η άσκηση επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου που μπορούν να εξουδετερώσουν την κατάθλιψη και το άγχος. Βελτιώσεις στη διάθεση και τα επίπεδα άγχους παρατηρούνται μετά από μόλις 25 λεπτά άσκησης.6

Βότανα. Σε μία μελέτη του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, το Kava (Piper methysticum) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει δραματικά το άγχος, ειδικά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μετά από μόλις έξι εβδομάδες, χωρίς ανεπιθύμητες αντιδράσεις ή προβλήματα.7

Το εκχύλισμα βαλσαμόχορτου (Hypericum perforatum), το οποίο χρησιμοποιείται μακράν στην παραδοσιακή ιατρική και έχει άδεια στη Γερμανία για τη θεραπεία του άγχους, της κατάθλιψης και των διαταραχών του ύπνου,8 έχουν αποδειχθεί ότι είναι τόσο αποτελεσματικό όσο τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, με πολύ λιγότερες παρενέργειες. Αυξάνει κυρίως τον αριθμό των υποδοχέων σεροτονίνης, που μπορεί να είναι το κλειδί για την κατάθλιψη, παρά τα ίδια τα επίπεδα σεροτονίνης.

Βιβλιογραφικές αναφορές

1 JBI Database System Rev Implement Rep, 2017; 15: 402-53

2 Neuropharmacology, 2012; 62: 304-12

3 Nutrients, 2017; 9: 429; doi: 10.3390/nu9050429

4 Biochim Biophys Acta, 2015; 1852: 951-61

5 Front Behav Neurosci, 2017; 10: 240; doi: 10.3389/fnbeh.2016.00240

6 Front Psychiatry, 2013; 4: 27; doi: 10.3389/fpsyt.2013.00027

7 J Clin Psychopharmacol, 2013; 33: 643-8

8 BMJ, 1996; 313: 253-8

Τι περιέχει το συμπλήρωμα διατροφής που αποδείχθηκε αποτελεσματικό;

Οι φόρμουλες συμπληρωμάτων διατροφής που προτάθηκαν από τον Χάρντι και αποδείχθηκαν αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών περιλαμβάνουν σε ημερήσια δόση τα εξής:

• βιταμίνη B12 σε επίπεδα 240-1200 mcg (πολύ περισσότερο από τα 2.4 mcg που συνιστώνται από τους διατροφολόγους συνήθως)

methylfolate των 384-1068 mcg

• θειαμίνη (B3) σε ποσότητα 4.8-80 mg

• νιασίνη σε ποσότητα 24-120 mg (μέτρια δοσολογία συγκρινόμενη με την προτεινόμενη από την ορθομοριακή των 100-600 mg τρεις φορές τη μέρα.)

• βιταμίνη D σε δοσολογία 384-4,000 IU

• επιπλέον βιταμίνες A, C και E, συν ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μολυβδένιο, σελήνιο και χρώμιο, όλα σημαντικά για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος  .

• ελάχιστα ίχνη οροτικού λίθιου, που αποδείχθηκε ότι βοηθά τα άτομα με κατάθλιψη, άγχος και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

(Πηγή: Nutr J, 2008; 7: 2)

Βιβλιογραφικές αναφορές

1 Dialogues Clin Neurosci, 2015; 17: 305-17

2 www.mentalhealth.org.uk/statistics/mental-health-statistics-anxiety

3 Psychol Med, 1998; 28: 1149-57

4 J Clin Psychiatry, 2010; 71: 839-54

5 BMJ, 2014; 349: g5205

6 Arch Gen Psychiatry, 2011; 68: 128-37

7 Psychosomatics, 1970; 11: 522-5

8 Can Fam Physician, 1975; 21: 78-82

9 Child Adolesc Psychiatr Clin N Am, 2014; 23: ix-xii

10 http://doccarnahan.blogspot.co.uk/2013/05/mthfr-gene-mutation-whats-big-deal.html.

11 Expert Rev Neurother, 2013; 13: 49-73

12 Hum Psychopharmacol, 2012; 27: 440-54; Psychiatry Res, 2015; 228: 373-9

13 BMJ Case Rep, 2012; doi: 10.1136/bcr-2012-007213; J Child Adolesc Psychopharmacol, 2009; 19: 453-60.