Ποτέ πια κούραση: Καταπολεμήστε την υπερκόπωση!

Κατηγορία Έρευνα
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 00:00 Διαβάστηκε 3040 φορές
issue 83

Οι πυρετώδεις ρυθμοί ζωής δεν είναι απαραίτητο να συμβαδίζουν με το αίσθημα εξάντλησης. Ανακαλύψτε πώς η σύγχρονη έρευνα θα εξαλείψει την κόπωση, καθώς και συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την καθημερινή κούραση.

 

Μπορείτε να κρατηθείτε ξύπνιοι αρκετή ώρα ώστε να διαβάσετε αυτό το άρθρο; Δεν θα παρεξηγηθούμε αν δεν μπορείτε. Ειδικοί από το Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιατρικής στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι 1 στους 5 από εμάς αισθάνεται ασυνήθιστη κούραση κάποιες φορές και 1 στους 10 αισθάνεται μόνιμη κόπωση. Η κόπωση και η εξάντληση βρίσκονται πίσω από το 20% των διαγνώσεων των γιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα. Επίσης τα ενεργειακά ποτά έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους κατά 155% από το 2006 έως το 2014. Είμαστε, όπως φαίνεται, ένα εξουθενωμένο είδος.

Η κόπωση είναι κάτι σοβαρό. Η έλλειψη ύπνου μάς επηρεάζει τόσο νοητικά όσο και σωματικά. Περίπου το 20% των ατυχημάτων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες οφείλονται στη νυσταγμένη οδήγηση, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών. Επιπλέον, οι άνθρωποι που στερούνται ύπνο χάνουν την ικανότητα να σκέφτονται θετικά, το οποίο, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ισοδυναμεί με αύξηση της κατάθλιψης. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών ασθενειών, διαβήτη και εγκεφαλικού.

Ακόμα και όταν κοιμάστε αρκετά, η συνεχής αίσθηση κόπωσης μπορεί να είναι κακό για εσάς. Έρευνα από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα έχει ανακαλύψει ότι η σκληρή εργασία όταν νιώθουμε ήδη κουρασμένοι, αυξάνει την πίεση του αίματος. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως οι κουρασμένοι άνθρωποι αυξάνουν την προσπάθειά τους να καλύψουν τη μειωμένη τους ικανότητα όταν πρέπει να πραγματοποιήσουν μία εργασία.

Για εκείνους που πάσχουν από ασθένειες όπως το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και ο καρκίνος, περιορίζει σοβαρά την ποιότητα της ζωής. Για εκατομμύρια άλλους, η συχνή ανεξήγητη κούραση δυσκολεύει την καθημερινότητά τους. Κάτι δεν πάει καλά με εμάς; Είμαστε θύματα των πυρετωδών ρυθμών της ζωής μας; Γιατί είμαστε κουρασμένοι όλη την ώρα;

Μέχρι τώρα, δεν είχαμε πολλά στοιχεία για τις βιολογικές διεργασίες που έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε κόπωση ή εξάντληση. Μόνο τις πρόσφατες δεκαετίες, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για την αύξηση περιπτώσεων όπως αυτών του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης, επενδύθηκαν χρήματα για έρευνα σχετικά με τις αιτίες της μακροχρόνιας κούρασης. Και γίνεται σαφές ότι, αν και υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα ειδών κόπωσης, όλα συνδέονται και οι αιτίες τους αλληλεπιδρούν.

Η καθ. Τζούλια Νιούτον, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για την Κόπωση στο πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, εξηγεί τις αιτίες της κούρασης μέσα από ένα κλασικό καμπύλο παραβολικό γράφημα. «Στο λεπτό άκρο της καμπύλης, είναι οι άνθρωποι που χρειάζονται απλώς λίγο ύπνο για να ανταπεξέλθουν στον τρόπο ζωής τους. Στο άλλο άκρο της καμπύλης είναι σαφώς τα άτομα εκείνα που πάσχουν από κάποια ασθένεια που προκαλεί κόπωση. Και μετά, είναι όλοι οι άλλοι στο μεσαίο κομμάτι της καμπύλης.»

Το ευρύ μεσαίο κομμάτι καλύπτει την κόπωση που προκαλείται από συνδυασμούς πολλών περιβαλλοντικών παραγόντων αλλά και παραγόντων υγείας και τρόπου ζωής. Πρόσφατη έρευνα άρχισε να αποκαλύπτει πώς η γενετική, η κυτταρική λειτουργία, η φλεγμονή και η εγκεφαλική απόκριση στο φως μπορούν όλα να παίζουν έναν υποβόσκοντα ρόλο στη συνεχή κόπωση που νιώθουμε.

 

 

Κουρασμένο σώμα

Σε κυτταρικό επίπεδο, οι επιστήμονες εξετάζουν το ρόλο των μιτοχονδρίων – των μετασχηματιστών στο ανθρώπινο κύτταρο – για να προσδιορίσουν πόσο κουρασμένοι νιώθουμε. Τα μιτοχόνδρια είναι οργανίδια που μετατρέπουν οξυγόνο, σάκχαρα, λίπη και πρωτεΐνη σε μία φόρμα χημικής ενέργειας που ονομάζεται ATP, την οποία χρησιμοποιεί το σώμα για να τροφοδοτήσει τον εγκέφαλο και τους μυς. Τα μιτοχόνδρια επηρεάζονται από ασθένειες προκαλώντας κόπωση, έτσι πρόσφατη έρευνα ισχυρίζεται ότι η κόπωση σχετίζεται στενά με την κακή λειτουργία των μιτοχονδρίων γιατί το σώμα δεν παράγει αρκετά ένζυμα, για παράδειγμα.

Ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα κόπωσης Δρ Ρόμπερτ Ναβιό μέσα από τις μελέτες του έδειξε ότι η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη μιτοχονδριακή λειτουργία. Πιστεύει ότι αυτές οι αλλαγές πυροδοτούνται από παράγοντες όπως η λοίμωξη ή ένα σωματικό ή ψυχολογικό τραύμα. Ο Ναβιό παραθέτει πρόσφατη βιβλιογραφία που δείχνει ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές αλλαγές που κάνουν τον οργανισμό να περάσει σε ληθαργικές καταστάσεις. Όπως υποστηρίζει: «Πρόκειται για μία κατάσταση ενεργειακής διατήρησης που επιτρέπει την επιβίωση σε συνθήκες περιβαλλοντικού στρες εις βάρος της μειωμένης ικανότητας να διαθέτει ενέργεια για καθημερινή δουλειά ή άλλη δραστηριότητα.»

«Τα μιτοχόνδρια είναι κεντρικά σημεία ελέγχου για κάθε μία από αυτές τις διαδικασίες».

Αυτή η έρευνα σχετικά με τη μεταβολική προέλευση της κόπωσης μπορεί να συνδέεται με άλλες μελέτες που υποστηρίζουν ότι κάποιες φορές η κούραση έχει υποβόσκουσα σωματική προέλευση που όμως δεν έχει ανακαλυφθεί. Για παράδειγμα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ισχυρή κόπωση έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα λεπτίνης, μίας ορμόνης που παράγεται στον λιπώδη ιστό και στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι το σώμα έχει επαρκή αποθέματα ενέργειας. Αυτό οδηγεί στην προοπτική ότι υπερβολικά μεγάλη ποσότητα λεπτίνης – πιθανώς εξαιτίας του υπερβολικού σωματικού λίπους – σημαίνει ότι φυσικά νιώθουμε λιγότερο ενεργητικοί: αν δεν χρειαζόμαστε τροφή, δε χρειάζεται να βγούμε για να κάνουμε κάτι για αυτό. Αυτό συνδέεται με τα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η διακοπτόμενη νηστεία και η μείωση του σωματικού λίπους μπορούν να βελτιώσουν τα ενεργειακά επίπεδα των ανθρώπων.

Επίσης συνδέεται με έρευνα που δείχνει ότι άτομα που πάσχουν από Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα λεπτίνης και παρόμοια επίπεδα ουσιών που επάγουν τη φλεγμονή και ονομάζονται κυτοκίνες. Οι κυτοκίνες, που επίσης παράγονται στο λίπος, απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια ανοσολογικής απάντησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι χαμηλό βαθμού φλεγμονή μειώνει την ενέργεια των ποντικών να τρέχουν στον τροχό τους. Αυτό υποδεικνύει ότι η υποβόσκουσα ιστική φλεγμονή – είτε αποτελεί απόκριση σε έναν ιό, μία χρόνια πάθηση ή ένα πρόβλημα ρύθμισης των κυτοκινών – μπορεί να είναι αρκετή για να μας κάνει να αισθανόμαστε εξαντλημένοι. Επιστήμονες στην Ολλανδία έχουν ξεκινήσει μία νέα μεγάλη δοκιμή για να ανακαλύψουν αν το anakinra, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που μπλοκάρει μία συγκεκριμένη κυτοκίνη, φέρνει βελτίωση σε άτομα με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.

Η Νιούτον είναι σαφής ότι αυτές οι σχετιζόμενες υποβόσκουσες φυσικές ευαισθησίες μπορεί να είναι παράγοντες για οποιαδήποτε συνεχιζόμενη κόπωση, όχι μόνο για τα άτομα με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Όπως αναφέρει: «η καθημερινή κόπωση που βλέπουν οι γιατροί συνδέεται σίγουρα με χρόνιες ασθένειες. Αυτά τα δύο δεν διαχωρίζονται.»

 

Φυσικά νυσταγμένοι

Υπάρχει μία νέα έρευνα που υποστηρίζει ότι κάποιοι από εμάς μπορεί να έχουν γεννηθεί με μία φυσική και ψυχολογική επιρρέπεια στην κούραση. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέλυσαν το γενετικό προφίλ 111.749 ατόμων που αισθάνονταν κόπωση στις δύο βδομάδες πριν συλλεχθούν τα δείγματα. Ανακάλυψαν μία γενετική σύνδεση μεταξύ εκείνων που ανάφεραν κόπωση με εκείνους που είχαν την τάση για διαβήτη, σχιζοφρένεια, υψηλή χοληστερίνη ή παχυσαρκία. «Αυτό αυξάνει την πιθανότητα μίας γενετικής σύνδεσης μεταξύ κόπωσης και ευαισθησίας στο ψυχολογικό στρες», αναφέρει η ομάδα με επικεφαλής τον καθ. Ίαν Ντίρι. Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν επίσης ότι η πλειονότητα των διαφορών των ανθρώπων στην αυτοαξιολόγηση της κούρασης πρέπει να αποδοθεί σε περιβαλλοντικές αιτίες παρά σε γενετικούς παράγοντες. Οπότε, το πώς ζούμε τις ζωές μας και το τι μας συμβαίνει είναι αυτό που έχει πρωταρχική σημασία.

Και η σημασία της σχέσης μας με το φως της ημέρας γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Για δεκαετίες, υποστηριζόταν ότι οι τακτικές συνήθειες και οι τακτικές ώρες ύπνου είναι σημαντικές. Τώρα, έρευνα επιβεβαίωσε τη σημασία ενός τμήματος του εγκεφάλου που ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας, μία ομάδα κυττάρων στον υποθάλαμο που αποκρίνεται στα σήματα φωτός που λαμβάνει από τα μάτια. Όταν υπάρχει φως, ο υπερχιασματικός πυρήνας στέλνει μήνυμα σε άλλα μέρη του εγκεφάλου να απελευθερώσουν ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε εγρήγορση, ενώ όταν υπάρχει σκοτάδι, σηματοδοτεί για την απελευθέρωση ορμονών που μας κάνουν να νυστάζουμε, όπως η μελατονίνη.

Αν οι συνήθειές μας είναι τακτικές, ο εγκέφαλός μας προσαρμόζει την απελευθέρωση των κατάλληλων ορμονών την κατάλληλη στιγμή. Αν δεν έχουμε τακτικές συνήθειες, καταλήγουμε με μία συνεχή σύγκρουση με τον φυσικό κιρκαδικό ρυθμό μας. Το μπλε φως που μιμείται το φως της μέρας και εκπέμπεται από την οθόνη του υπολογιστή μας και τα κινητά τηλέφωνα, μπορεί να μπερδέψει κι άλλο τον υπερχιασματικό πυρήνα, ειδικά αν χρησιμοποιούμε τις οθόνες μας αργά το βράδυ. Ο εγκέφαλός μας μπερδεύεται νομίζοντας ότι είναι μέρα ενώ δεν είναι, και καταλήγουμε να ξαγρυπνάμε ενώ θα έπρεπε να νυστάζουμε, έτσι δεν απολαμβάνουμε έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον τόσο από το κοινό όσο και από τον επιστημονικό κόσμο για τη χρήση «χρονοβιοτικών παραγόντων» για τη ρύθμιση του σωματικού ρολογιού και την αντιμετώπιση αϋπνιών, κόπωσης και παθήσεων που σχετίζονται με τη διάθεση. Οι μελέτες που ερευνούν αν η χρήση μελατονίνης ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να μειώσει την κόπωση, διχάζονται και οι γιατροί προειδοποιούν κατά της κατάχρησης αυτού του συμπληρώματος. Κάποια νέα αντικαταθλιπτικά, όπως η αγομελατίνη που δρα ρυθμίζοντας τον κιρκαδικό ρυθμό, φαίνεται από στοιχεία ότι βελτιώνουν την ημερήσια λειτουργία και μειώνουν την κούραση.

Κάποιοι από εμάς είμαστε κουρασμένοι για απλούστατους λόγους, που όμως δεν ξέρουμε, λέει η Νιούτον. Βλέπει εκατοντάδες ασθενείς στην κλινικής κόπωσης στο Νιούκαστλ και για πολλούς η αιτία είναι σχεδόν πολύ προφανής για να την εντοπίσουν. «Είναι απίστευτο πώς τόσο άνθρωποι δεν συσχετίζουν την κούρασή τους κατά τη διάρκεια της μέρας με τον κακής ποιότητας ύπνο τους το βράδυ», αναφέρει. «Κάποιες φορές είναι απλώς θέμα ενός καλού επαρκούς νυχτερινού ύπνου. Οι άνθρωποι τείνουν να συνεχίζουν να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα, χωρίς να ξεκουράζονται σωστά.»

«Οι άνθρωποι εντυπωσιάζονται όταν τους ζητάω να γράψουν ένα ημερολόγιο με τις δραστηριότητές του και μετά ρωτάω: ‘Λοιπόν, πότε ξεκουράζεσαι τελικά;’ Και απαντάνε: ‘Ξεκουράζομαι εδώ, όταν μπαίνω στο facebook’. Και εκεί πρέπει να τους πω: ‘Συγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι ξεκούραση’.»

«Είμαστε σε μία κοινωνία που βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση. Πιέζουμε συνεχώς τους εαυτούς μας. Και κάποιες φορές αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, σωματικά και νοητικά.»

 

Σάιμον Κρόμπτον

 

Ποτέ πια κούραση

Οι 7 αιτίες της κόπωσης και πώς να τις νικήσετε

 

  1. Κοινωνικό jetlag

Στους περισσότερους από εμάς αρέσει να μένουμε στο κρεβάτι το σαββατοκύριακο, μετά από μία βδομάδα όπου ξυπνούσαμε νωρίς για τη δουλειά. Όμως το να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε διαφορετικές ώρες μπορεί να διαταράξει τον κιρκαδικό ρυθμό μας – το φυσικό ωράριο του εγκεφάλου για την απελευθέρωση ορμονών για ύπνο ή εγρήγορση. Αυτό το κοινωνικό jetlag σχετίζεται με υπνηλία, αίσθημα κόπωσης, κακή διάθεση και προβλήματα υγείας.

Μία πρόσφατη μελέτη από ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τον ύπνο και την υγεία, που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, υποστηρίζει ότι κάθε ώρα διαφοράς μεταξύ του καθημερινού ωραρίου και εκείνου του σαββατοκύριακου, επιφέρει μία αύξηση 11% στον κίνδυνο καρδιακής ασθένειας.

Αποφύγετε τις μεγάλες αλλαγές στο ωράριό σας κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και διατηρήστε τις ώρες ύπνου και ξυπνήματος, όποιες και αν είναι αυτές.

 

  1. Έλλειψη άσκησης

Αν και η υπερβολική άσκηση μπορεί να προκαλέσει βραχυχρόνια κόπωση, η μακροχρόνια κόπωση έχει συνδεθεί με την έλλειψη δραστηριότητας. Μία μετα-ανάλυση ερευνών από το πανεπιστήμιο της Γεωργίας ανακάλυψε ότι το 90% των μελετών συμφωνούν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά αναφέρουν λιγότερη κούραση από εκείνους που δεν ασκούνται. Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών που καθορίζουν την ενέργεια και τη διάθεσή μας, όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη. Επίσης επαναφέρει τη σωστή λειτουργία του υπερχιασματικού πυρήνα, το μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις ορμόνες του ύπνου και της αφύπνισης. Και η άσκηση μειώνει τις αποθήκες λίπους, που φαίνεται να σχετίζονται με τη μακροχρόνια κούραση.

Προσπαθήστε να βρείτε το είδος της άσκησης που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας και στο τι σας αρέσει. Έτσι είναι πιο πιθανό να παραμείνετε συνεπείς και να μην τα παρατήσετε.

 

  1. Σύνδρομο εγκλεισμού

Το φως, ο φρέσκος αέρας και η διέγερση είναι πολύ βασικά στοιχεία για την υγεία του εγκεφάλου και τη λειτουργία του υπερχιασματικού πυρήνα, οπότε το να μένετε συνεχώς μέσα μπορεί να ρίξει τόσο τη διάθεσή σας όσο και τα επίπεδα ενέργειάς σας. Έχουμε μία τέτοια τάση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι μέρες είναι μικρές και το μικρής διάρκειας σύνδρομο εγκλεισμού μπορεί να καταλήξει σε εποχιακή κατάθλιψη που χαρακτηρίζεται από μειωμένη διάθεση και αίσθημα κόπωσης. Η εποχιακή κατάθλιψη πιστεύεται ότι προκαλείται από την έλλειψη φωτός που εμποδίζει τον εγκέφαλο να παράγει τις χημικές ουσίες που καθορίζουν την διάθεση και ρυθμίζουν τον ύπνο.

Προσπαθήστε να βγαίνετε έξω συχνά μέσα στη μέρα, ακόμα και αν αυτό είναι για λίγα λεπτά. Θα σας καθαρίζει το νου και ίσως βοηθήσει και στη ληθαργικότητα και την κόπωση. Βγείτε έξω την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος για φαγητό, αντί να παραμένετε στο χώρο εργασίας σας.

 

  1. Διατροφή

Τα παραπανήσια κιλά μπορεί να προκαλέσουν κούραση γιατί το σώμα σας πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να ανταπεξέρθει στις καθημερινές δραστηριότητες. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για μία πάθηση που ονομάζεται αποφρακτική άπνοια ύπνου – όπου οι ιστοί του λάρυγγα καταρρέουν κατά τον ύπνο, προκαλώντας μπλοκάρισμα των αεραγωγών. Αυτό οδηγεί σε συνεχή διακοπή του ύπνου και κούραση κατά τη διάρκεια της μέρας.

Το τι τρώτε είναι επίσης σημαντικό. Χαμηλά επίπεδα σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να προκαλέσουν κόπωση. Και η κατανάλωση πολλών σακχάρων και επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να σας προκαλέσουν αίσθημα κούρασης όταν τα ενεργειακά αποθέματα χάνονται γρήγορα.

Οι διαιτολόγοι προτείνουν μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα προϊόντα ολικής, το καστανό ρύζι, τα όσπρια και βρώμη, που μεταβολίζονται αργά στο σώμα και δεν οδηγούν σε πτώση της ενέργειας.

 

  1. Καφεΐνη και αλκοόλ.

Το πρόβλημα με τον καφέ είναι ότι πρέπει να πίνετε συνεχώς: ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της διακοπής του καφέ είναι η έντονη κόπωση. Έρευνα από την ιατρική σχολή του Τζονς Χόπκινς ανακάλυψε ότι αν και όσοι καταναλώνουν καφεΐνη πιστεύουν ότι αυτό βοηθά στην απόδοση και τη διάθεσή τους, στην πραγματικότητα απλώς εξουδετερώνει τις παρενέργειες της έλλειψης καφεΐνης, επαναφέροντάς τη στα φυσιολογικά επίπεδα.

Το αλκοόλ επίσης προκαλεί κούραση. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να δημιουργήσει ανήσυχο ύπνο και αφυδάτωση. Μακροχρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία και κατάθλιψη, που συνδέονται με ληθαργικότητα και αϋπνία.

Ελέγξτε αν ο καφές ή το αλκοόλ είναι υπεύθυνα για την αίσθηση κούρασης που νιώθετε. Κόψτε τα για μία εβδομάδα τουλάχιστον, για να ξεπεράσετε τα συμπτώματα της έλλειψης και δείτε αν αισθάνεστε καλύτερα.

 

  1. Φάρμακα

Η κούραση μπορεί να προέρχεται από συνταγογραφούμενα. Έχει αναφερθεί ως παρενέργεια των στατινών, των αντιαλλεργικών φαρμάκων, των ορμονικών θεραπειών και πολλών αντικαρκινικών θεραπειών.

Όσον αφορά τη χρήση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, η χρήση διεγερτικών ναρκωτικών ουσιών ακολουθείται από μία πτώση της ενέργειας, έντονη κόπωση και κατάθλιψη. Επιστήμονες από το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου έδειξαν ότι η χρήση κάνναβης μακροχρόνια μειώνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο – ενός χημικού που παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς βιώνουμε το κίνητρο, τη χαρά και την επιβράβευση. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη ενέργειας και ενδιαφέροντος.

Αν σας έχουν συνταγογραφηθεί φαρμακευτικές αγωγές, ψάξτε στο φυλλάδιο οδηγιών για πιθανές παρενέργειες που συνδέονται με την κόπωση. Μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας αν έχετε τέτοια συμπτώματα μετά τη λήψη των φαρμάκων σας. 

 

7. Ανησυχία και κατάθλιψη

Η έλλειψη ύπνου και η κούραση συνδέονται με την κατάθλιψη και το άγχος. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι η εξάπλωση της κατάθλιψης μπορεί να είναι η αιτία που τόσοι πολλοί από εμάς αισθανόμαστε συνεχώς κουρασμένοι. Μελέτες που διεξήχθησαν από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του Τέξας, επιβεβαιώνουν αυτή τη σύνδεση. Ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα οξυγόνου το εγκεφάλου σε άτομα όταν αναλάμβαναν δύσκολες σωματικές και νοητικές εργασίες και ανακάλυψαν ότι κουράζονταν πιο γρήγορα όταν ολοκλήρωναν σύνθετες νοητικές εργασίες. Οι ενεργειακοί του εγκεφάλου έπρεπε να μοιραστούν. Οπότε το στρες και η νοητική ενόχληση συνήθως μας κάνουν να κουραζόμαστε πιο εύκολα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προσπαθήστε να ανακαλύψετε αν η νοητική σας κατάσταση είναι η αιτία της κούρασής σας. Αν ανησυχείτε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από κατάθλιψη, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

 

Σας λείπει ύπνος ή πάσχετε από κόπωση;

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα απλό τεστ για να ανακαλύψουν αν κάποιος που είναι συνεχώς κουρασμένος έχει έλλειψη ύπνου ή πάσχει από κούραση για άλλους λόγους. Αν ξαπλώσετε κάπου ήσυχα για λίγο κατά τη διάρκεια της μέρας και αποκοιμηθείτε μέσα σε λίγα λεπτά, τότε είτε σας λείπει ύπνος ή πιθανώς πάσχετε από κάποια διαταραχή ύπνου. Αν δεν κοιμηθείτε μέσα σε 15 λεπτά, τότε η κόπωση είναι το πρόβλημα.