Τα πουλιά βοηθούν στην παραγωγή σπάνιων ποικιλιών άγριας πιπεριάς μέσω συμβιωτικών σχέσεων

Κατηγορία Έρευνα
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 08:30 Διαβάστηκε 548 φορές
on line Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Αϊόβα έδειξε ότι ορισμένα είδη πτηνών βοηθούν τις πιπεριές τσίλι να μεγαλώνουν στη φύση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα στοιχεία από τη μελέτη τούς βοήθησαν να μάθουν περισσότερα για την «αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ των πτηνών και των πιπεριών τσίλι στα νησιά Μαριάννες».

Ο Haldre Rogers, καθηγητής οικολογίας και οργανικής βιολογίας, εξήγησε ότι η βιοποικιλότητα μπορεί επίσης να έχει έμμεσα οφέλη για τον άνθρωπο. Τη μελέτη διεξήγαγε η Monika Egerer, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ μαζί με τον Rogers και τον Evan Fricke, έναν μεταδιδακτορικό ερευνητή. Δήλωσαν ότι η παρακμή ενός ζωικού είδους μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις στα φυτά με τα οποία τα ζωικά είδη μοιράζονται μια αμοιβαία σχέση.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν μια ποικιλία της πιπεριάς τσίλι, η οποία φύεται στα δάση των Νήσων Μαριάνων. Τα πουλιά τρώνε τις πιπεριές του φυτού και οι σπόροι τους στη συνέχεια διασκορπίζονται σε άλλες θέσεις μέσω των περιττωμάτων τους.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν διάφορες δοκιμές και έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η διέλευση των σπόρων από το πεπτικό σύστημα του πουλιού βελτιώνει τις πιθανότητες βλαστήσεως των σπόρων του φυτού. Βοηθά να διαχωριστούν οι σπόροι από τον πολτό των φυτών του τσίλι και έτσι αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα βλάστησης όταν οι σπόροι εγκαθίστανται στο έδαφος.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης μια "στατιστικά σημαντική βελτίωση της βλάστησης των σπόρων ξεχωριστά από την απομάκρυνση του πολτού από τους σπόρους που διέρχονται από την κοιλιά ενός τοπικό είδος ψαρονιού". Είναι ενδιαφέρον ότι το όνομα των συγκεκριμένων φυτών της πιπεριάς περιλαμβάνει τη λέξη "sali", το τοπικό όνομα για αυτό το ψαρόνι.

Το νησί Γκουάμ, το οποίο έχει έναν πληθυσμό ιθαγενών πτηνών που υπέστη απώλειες λόγω της εισαγωγής ενός διεισδυτικού επιθετικού φιδιού μετά τον β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποδεικνύει τη σημασία της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ των πτηνών και των φυτών του τσίλι. Δεδομένου ότι δεν είχαν πουλιά να διασκορπίζουν τους σπόρους, οι ερευνητές βρήκαν πολύ χαμηλότερο πληθυσμό φυτών τσίλι στο Γκουάμ σε αντίθεση με τα άλλα νησιά Μαριάννες.

Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν τις πιπεριές τσίλι ως πηγή εισοδήματος, καθώς αποτελούν ένα περιζήτητο συστατικό για πικάντικα φαγητά. Πολλοί ντόπιοι κάτοικοι λένε ότι αυτός ο τύπος τσίλι είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί και ότι τα καλλιεργούμενα φυτά δεν είναι τόσο πικάντικα όσο οι παραλλαγές του άγριου τσίλι.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η μελέτη μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τη συμβιωτική αυτή σχέση που προσφέρει άμεσα οφέλη, γεγονός που θα μας κάνει να νοιαστούμε περισσότερο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

 Τα οφέλη των πιπεριών τσίλι

Εάν δεν είστε οπαδός των πικάντικων φαγητών, ίσως θελήσετε να αρχίσετε να τρώτε περισσότερες πιπεριές τσίλι, οι οποίες έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία όπως:

Ενισχύουν το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων - Η αναιμία και η κόπωση οφείλονται σε έλλειψη σιδήρου και οι πιπεριές τσίλι έχουν χαλκό και σίδηρο. Και τα δύο μέταλλα είναι απαραίτητα για το σχηματισμό νέων αιμοσφαιρίων.

Αντιμετωπίζουν τη ρινική συμφόρηση - Η καψαϊκίνη ανακουφίζει επίσης τη ρινική συμφόρηση, διεγείροντας τις εκκρίσεις που βοηθούν στην απομάκρυνση της βλέννας από τη βουλωμένη μύτη. Η καψαϊκίνη έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να προστατεύσουν από χρόνιες λοιμώξεις, καθώς προκαλούν αγγειοσυστολή στα αιμοφόρα αγγεία της ρινικής κοιλότητας.

Βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία - Η λήψη επαρκούς οξυγόνου και σιδήρου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε και να διατηρήσετε καλές γνωστικές επιδόσεις. Προσθέστε στα γεύματά σας πιπεριές τσίλι για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο άνοιας και νόσου του Αλτσχάιμερ καθώς μεγαλώνετε.

Ανακουφίζουν από τον πόνο - Η τοπική χρήση καψαϊκίνης μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα και τη διαβητική νευροπάθεια. Η καψαϊκίνη βοηθά στην απευαισθητοποίηση των αισθητήριων υποδοχέων και έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση και αποτρέπει την καρδιαγγειακή νόσο - Οι πιπεριές τσίλι περιέχουν κάλιο, ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα για διαφορετικές λειτουργίες. Μια επαρκής λήψη καλίου, σε συνδυασμό με φολικό οξύ, θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το κάλιο χαλαρώνει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά στη ρύθμιση της ιδανικής ροής αίματος.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις συμβιωτικές σχέσεις φυτών και ζώων στο WeirdScienceNews.com.

Πηγές: NewswiseNaturalFoodSeries