Νέα έρευνα δείχνει ότι το ελικοβακτήριο του πυλωρού μπορεί να παραμορφώσει μόνιμα το μικροβίωμα του εντέρου.

Κατηγορία Έρευνα
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 07:46 Διαβάστηκε 870 φορές
online Πέτρος Ε. Ζρομπάνος

Η γαστρεντερική μικροβιοκοινότητα είναι ένα περιβάλλον που ευημερούν καλά βακτήρια και άλλα μικρόβια που συμβάλλουν στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, μια μελέτη για τις λοιμώξεις από το ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter pylori) προειδοποιεί ότι τα βακτήρια αυτά μπορούν να αλλάξουν μόνιμα τη χλωρίδα του εντέρου εκτοπίζοντας τα καλά βακτήρια από το στομάχι.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μια ομάδα Αυστριακών ερευνητών με επικεφαλής τον Dr. Christoph Steininger, ερευνητή από τη Διεύθυνση Λοιμωδών Νοσημάτων και Τροπικής Ιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης. Η ομάδα διεξήγαγε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη για το ελικοβακτήριο του πυλωρού και τη σημαντική αντοχή του στα αντιβιοτικά.

Η Αυστριακή Εταιρεία Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας συνεργάστηκε με την ομάδα MedUni της Βιέννης.

Το ελικοβακτήριο του πυλωρού που αρχικά βρέθηκε στο υποθετικά στείρο όξινο περιβάλλον του ανθρώπινου στομάχου, συνδέεται με παθήσεις όπως η γαστρίτιδα και ο καρκίνος του στομάχου. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από του ελικοβακτήριο περιλαμβάνουν απώλεια της όρεξης, ναυτία και πόνο στην άνω κοιλία.

Εκτός από την αντοχή του στα οξέα του στομάχου, το ελικοβακτήριο του πυλωρού επιδεικνύει ένα σημαντικό επίπεδο ανθεκτικότητας στη κλαριθρομυκίνη και σε πολλά άλλα συνήθη αντιβιοτικά. Εξετάζονται επί του παρόντος διάφορες εναλλακτικές μέθοδοι που μπορούν να θεραπεύσουν αυτές τις περιπτώσεις βακτηριακής λοίμωξης ανθεκτικής στα αντιβιοτικά - μία από αυτές αφορά τη μαστίχα Χίου που έχει ήδη δείξει πολύ καλά αποτελέσματα σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής.

Η ανακάλυψη της ύπαρξης του ελικοβακτήριου στο στομάχι οδήγησε σε μελέτες που επιβεβαίωσαν την παρουσία άλλων μικροβίων σε μικρο-περιβάλλοντα που προηγουμένως θεωρούνταν αφιλόξενα. Η ουροδόχος κύστη και οι πνεύμονες, για παράδειγμα, φιλοξενούν μεγάλο πληθυσμό μικροβίων.

Το ποικιλόμορφο μικροβίωμα εξασφαλίζει την υγεία του ανθρώπινου ξενιστή του

Ο όρος "μικροβίωμα" περιλαμβάνει όλες τις μικροβιακές μορφές ζωής που βρίσκονται σε ένα οικοσύστημα όπως το ανθρώπινο σώμα. Οι μεταβολές στο οικοσύστημα - για παράδειγμα, μια αλλαγή του τρόπου ζωής ή της διατροφής του ανθρώπου - προτρέπουν τους τοπικούς πληθυσμούς βακτηρίων να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια προέρχονται από τη στοματική κοιλότητα, έναν φυσικό χώρο παραγωγής βακτηρίων. Κάθε φορά που ο ξενιστής τους καταπιεί, τα βακτήρια μπορούν να ταξιδέψουν κατεβαίνοντας από τον οισοφάγο και να φτάσουν στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα ισχυρά γαστρικά οξέα του στομάχου εξαλείφουν τα πιο επιβλαβή μικρόβια. Οι επιζώντες είναι συνήθως καλά βακτήρια που προχωρούν προς στο εντερικό μικροβίωμα, όπου συμβάλλουν σε διάφορες λειτουργίες των εντέρων και γενικά του ανθρώπινου οργανισμού.

Ωστόσο, μερικά από τα βακτήρια παραμένουν στο στομάχι. Αποτελούν το γαστρικό μικροβίωμα, μια εκπληκτικά ποικιλόμορφη και ακμάζουσα ομάδα μικροβίων. Βλέποντας πώς το στομάχι χρησιμεύει ως πύλη μεταξύ του στόματος και του εντέρου, ένα ποικίλο γαστρικό μικροβίωμα εγγυάται την υγιή ετερογένεια των βακτηριακών πληθυσμών στο συνδεόμενο κόλον.

Όλα αλλάζουν όταν επιτεθεί ο πληθυσμός του ελικοβακτήριου

Μία λοίμωξη από το ελικοβακτήριο διαταράσσει αυτή την αρμονική σχέση. Το ελικοβακτήριο θα ανταγωνιστεί με άλλα είδη βακτηρίων του στομάχου και θα εξαναγκάσει τους αντιπάλους του να αποχωρήσουν μέχρι να γίνει ο μόνος κάτοικος του στομάχου.

Εάν γίνει μια τέτοια εχθρική κατάκτηση του στομάχου, οι νέες παρτίδες βακτηρίων από το στόμα δεν θα καταλήγουν στο κόλον. Η έλλειψη νέας εισροής μικροβίων θα μειώσει την ποικιλία της χλωρίδας του εντέρου.

Σήμερα, οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της κατάστασης του εντερικού μικροβιώματος και των εντερικών ασθενειών. Ένα εξασθενημένο έντερο είναι επιρρεπές σε χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και άλλες παθήσεις. Μια διαταραχή στη χλωρίδα του εντέρου υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται σε μόλυνση από το ελικοβακτήριο. Η ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα κοινά αντιβιοτικά μπορεί να πλήξει τις συμβατικές θεραπείες, γι’ αυτό και αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η ακριβής μέθοδος με την οποία το ελικοβακτήριο εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο είναι άγνωστη. Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι είναι μολυσματικό. Η ομάδα του Dr. Steininger εξετάζει επί του παρόντος τις συγκεκριμένες αλλαγές που συμβαίνουν στο γαστρικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης από το ελικοβακτήριο του πυλωρού, καθώς και τις μεταβολές που προκύπτουν στην ποικιλία της χλωρίδας του εντέρου.

 ΠηγέςScience.newsAlphaGalileoFrontiersInNCBI.NLM.NIH