Απλές θεραπείες για το κρυολόγημα εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου

Κατηγορία Έρευνα
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 09:14 Διαβάστηκε 788 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι απλές λύσεις κατά του κρυολογήματος που μπορείτε να αγοράσετε στο φαρμακείο εμποδίζουν την εξάπλωση του καρκίνου.

Τα σκευάσματα που είναι γνωστά ως NACs (N-Ακετυλο-κυστεΐνη), είναι αντιοξειδωτικά που δρουν αποσυμφορητικά και βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος ενώ επίσης φαίνεται να παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου.

Έχει να κάνει με τον ιστό που περιβάλλει τα καρκινικά κύτταρα που είναι γνωστό ως στρώμα και σχετίζεται με την εξάπλωση του καρκίνου. Είναι μέρος μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει ειδικές πρωτεΐνες-μεταφορείς που παρέχουν ενέργεια - και ειδικά γαλακτικό - από γειτονικά κύτταρα.

Όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Salford, τα σκευάσματα με N-Ακετυλο-κυστεΐνη για το κρυολόγημα μειώνουν τον αριθμό των πρωτεϊνών αυτών κατά 80%, περιορίζοντας αποτελεσματικά την παροχή τροφής στα καρκινικά κύτταρα.

Σε εργαστηριακές εξετάσεις, οι ερευνητές λένε ότι έχουν δει "σχεδόν πλήρη περιορισμό" στα γονίδια των μεταφορέων όταν εφαρμόζεται φάρμακο για το κρυολόγημα στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού. Και έχουν δει τα ίδια εξαιρετικά αποτελέσματα σε 12 γυναίκες που περίμεναν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες έλαβαν τη μέγιστη δόση ενός σκευάσματος N-Ακετυλο-κυστεΐνης για τρεις εβδομάδες και οι βιοψίες πριν και μετά αποκάλυψαν ότι η ποσότητα των μεταφορικών κυττάρων είχε μειωθεί κατά 80%. Αυτό σχεδόν ανέστειλε εντελώς την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού και τον έκανε πολύ λιγότερο επιθετικό.

Τα υψηλά επίπεδα της μεταφορικής πρωτεΐνης υποδηλώνουν επίσης ότι ο καρκίνος του μαστού πιθανόν να είναι θανατηφόρος, προσθέτουν οι ερευνητές.

Η ανακάλυψη μιας εξαιρετικά αποτελεσματικής και μη τοξικής εναλλακτικής λύσης στη χημειοθεραπεία είναι ένα "τεράστιο βήμα εξέλιξης", αναφέρουν οι ερευνητές.

Πηγή: Seminars in Oncology, 2017; doi: 10.1053/j.seminoncol.2017.10.001