Όσο γερνάμε η υψηλή χοληστερόλη προστατεύει τον εγκέφαλο

Κατηγορία Έρευνα
Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 08:55 Διαβάστηκε 1664 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Η χοληστερόλη γίνεται πιο σημαντική καθώς γερνάμε - και μια νέα μελέτη επισημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι επίσης λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από άνοια και μείωση της νοητικής ικανότητας.

Εκείνοι που είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στη μεσαία ηλικία, είχαν κατά μέσο όρο 32% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από άνοια, απώλεια μνήμης και Αλτσχάιμερ, λένε ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Icahn, οι οποίοι μελέτησαν 1.897 άτομα ηλικίας μεταξύ 75 και 94 ετών.

Η συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων χοληστερόλης και της διανοητικής ικανότητας έγινε πιο έντονη όταν το άτομο έφθανε στην ηλικία των 85 ετών και συνέχισε να έχει προστατευτική επίδραση για άλλα εννέα χρόνια, την μεγαλύτερη ηλικία που παρακολούθησε η μελέτη.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης δεν λάμβαναν φάρμακα στατίνης, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η LDL χοληστερόλη - η δήθεν «κακή» χοληστερίνη -προστατεύει τον εγκέφαλο καθώς μεγαλώνουμε και η αυξανόμενη χρήση στατινών μπορεί εν μέρει να εξηγήσει την αύξηση των ποσοστών άνοιας και νόσου του Αλστχάιμερ.

 

Πηγή: Alzheimer's & Dementia, 2018; doi: https://doi.org/10.1016/j.jalz.2018.01.009