Το 25% των ασθενών χρησιμοποιούν εναλλακτική ιατρική

Κατηγορία Έρευνα
Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 08:08 Διαβάστηκε 993 φορές
online Γεράσιμος Κατραμάδος

Νέα έρευνα ανακαλύπτει ότι το ένα τέταρτο των ατόμων με χρόνιες ασθένειες χρησιμοποιεί κάποιο είδος συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής λόγω της αποτυχίας των συμβατικών θεραπειών.

Σύμφωνα με μελέτη, 40.000 Ευρωπαίοι στρέφονται στις εναλλακτικές λύσεις, όπως η ομοιοπαθητική, τα βότανα, η μάλαξη και η οστεοπαθητική. Η πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση είναι η μάλαξη, την οποία έχει χρησιμοποιήσει το 12% των ασθενών, ακολουθούμενη από την ομοιοπαθητική, στην οποία έχει στραφεί το 6% των ερωτηθέντων.

Οι Γερμανοί είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν κάποια εναλλακτική θεραπεία, με περίπου το 40% να τη χρησιμοποιούν τακτικά, ακολουθούμενοι από τη Φινλανδία και την Εσθονία, όπου το 35% των ασθενών στρέφεται σε μια εναλλακτική λύση. Συγκριτικά, μόνο το 10% των Ούγγρων έχει χρησιμοποιήσει μία από αυτές τις θεραπείες κατά το παρελθόν.

Οι διαφορές μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από τα διαφορετικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Ορισμένες χώρες καλύπτουν τις εναλλακτικές θεραπείες μέσω των ασφαλιστικών συστημάτων τους και, σε κάποιες άλλες, οι γενικοί ιατροί παρέχουν επίσης εναλλακτική ιατρική.

Άτομα ανώτερης μόρφωσης είναι το πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μια εναλλακτική λύση σε πρόβλημα υγείας τους, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι που πραγματοποίησαν τη μελέτη. Επίσης οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να στραφούν στη μη συμβατική ιατρική.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις για ένα πλήθος χρόνιων παθήσεων επειδή η συμβατική θεραπεία είναι ανεπαρκής.

Πηγή: Scandinavian Journal of Public Health, 2017; 140349481773386)