Γιατί το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης δεν λειτουργεί;

Κατηγορία Έρευνα
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2018 07:55 Διαβάστηκε 1061 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ετήσιος εμβολιασμός για τη γρίπη δεν είναι πολύ αποτελεσματικός και γενικά δεν ήταν τα τελευταία 70 χρόνια που χρησιμοποιείται. Αυτό έχει σχέση πιθανώς με τον τρόπο παρασκευής του εμβολίου.

Για να γίνει το εμβόλιο, ο ιός αρχικά εγχέεται σε αυγό κοτόπουλου - και αυτό τον αναγκάζει να μεταλλαχθεί και να αλλάξει για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Μέχρι τη στιγμή που εξάγεται και τοποθετείται στο εμβόλιο, δεν έχει μεγάλη ομοιότητα με τον ιό που βρίσκεται στον «πραγματικό κόσμο», λένε επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps.

Αυτός είναι ο συνηθισμένος τρόπος παραγωγής του εμβολίου για περισσότερα από 70 χρόνια - που σημαίνει ότι για όλα αυτά τα χρόνια, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικό ακόμα και πριν να φτάσει στο ιατρείο για να χρησιμοποιηθεί. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, το εμβόλιο είναι μόνο κατά 33% αποτελεσματικό.

Για το πείραμά τους, οι ερευνητές εξέτασαν τον ιό της γρίπης H3N2 καθώς περνούσε τη διαδικασία παρασκευής εμβολίων. Ο ιός είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους και είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της εποχικής γρίπης.

Αλλά από τη στιγμή που τοποθετείται στο αυγό, αρχίζει να μεταλλάσσεται για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και αυτή η αλλαγή συμβαίνει στο τμήμα του ιού που αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Nicholas Wu, είναι σημαντικό οι κατασκευαστές να αρχίσουν να εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους για την παρασκευή εμβολίων, και ειδικά για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

Πηγή: PLOS Pathogen, 2017; 13: e1006682