Μπορείτε να προγραμματίσετε ξανά το "κακό" DNA σας;

Κατηγορία Έρευνα
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2018 06:48 Διαβάστηκε 1070 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Δεν είστε προορισμένοι να πάθετε κάποια ασθένεια -όπως ο διαβήτης ή ακόμα και ο καρκίνος του μαστού- μόνο και μόνο λόγω του DNA σας. Νέα μελέτη ανακάλυψε ότι μπορείτε να επαναπρογραμματίσετε τη γενετική κληρονομιά σας ανά πάσα στιγμή, τρώγοντας υγιεινότερο φαγητό και υιοθετώντας έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Παρόλο που δεν μπορείτε να αλλάξετε την αλληλουχία του DNA σας, μπορείτε να επηρεάσετε την έκφρασή της. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αλλάξετε τον γενετικό σας κώδικα - που πιθανώς δημιουργήθηκε όταν βρισκόσασταν στη μήτρα ή με τη διατροφή που λάβατε όταν ήσασταν βρέφος - και να αποφύγετε μια ασθένεια που έχετε προγραμματιστεί να αναπτύξετε.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις ανακάλυψαν ότι η αλλαγή της διατροφής, η άσκηση και ακόμη και η μετακόμιση σε ένα πιο υγιές περιβάλλον μπορεί να αλλάξει την έκφραση του DNA μας.

Όλα αφορούν την επιγενετική, η οποία επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων σας στο επιγονιδίωμα σας. Το επίγονιδίωμα κληρονομείται, αλλά, όπως τα πλήκτρα σε ένα πιάνο, δεν χρειάζεται απαραίτητα να παίζεται.

Αλλάζει εύκολα και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές μετά την ολοκλήρωση της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος σε μια ομάδα εργαστηριακών αρουραίων που είχαν τραφεί με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ορισμένες από τις ομάδες έλαβαν αργότερα μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών και αυτή η διαφορά άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο το DNA εκφράστηκε στο ήπαρ των αρουραίων.

Στην πράξη, άλλαξε το μεταβολισμό του λίπους και τη φλεγμονή στο ήπαρ, γεγονός που άλλαξε τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Πηγή: Epigenomics, 2017; doi: 10.2217/epi-2017-0066