Οι βενζοδιαζεπίνες και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν!

Κατηγορία Έρευνα
Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 23:35 Διαβάστηκε 883 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι βενζοδιαζεπίνες που χορηγούνται συνήθως για την ηρεμιστική τους δράση σε ηλικιωμένους ασθενείς για να τους κρατήσουν κατασταλμένους, αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 40%.

Τα φάρμακα αυτά είναι γνωστά και ως «κατασταλτικά» επειδή είναι ένας εύκολος τρόπος για τον έλεγχο των ασθενών, ειδικά αν είναι ηλικιωμένοι και σε μεγάλη ψυχική αναστάτωση. Η συνταγογράφηση του φαρμάκου είναι συχνά το πρώτο πράγμα που κάνει το νοσοκομειακό προσωπικό, όταν πρέπει να είναι το τελευταίο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που δηλώνουν ότι πρέπει να δοκιμάζεται πρώτα μια μη φαρμακολογική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του άγχους, της έντασης και της αϋπνίας.

Ωστόσο ενώ είναι μια γρήγορη και εύκολη λύση για το νοσοκομειακό προσωπικό, μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενή, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας. Τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 40% σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και ο κίνδυνος μπορεί να έρθει ως άμεση συνέπεια της λήψης του φαρμάκου ή έμμεσα από πτώση επειδή ο ασθενής χάνει τον φυσικό έλεγχο. Συνολικά, οι κύριες αιτίες θανάτου είναι κατάγματα ισχίου μετά από πτώση, πνευμονία και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές εξέτασαν προηγούμενες μελέτες που παρακολούθησαν την πρόοδο των 10.380 ασθενών που είχαν πρόσφατα λάβει το φάρμακο και τους συνέκριναν με 20.760 άλλους ασθενείς που δεν λάμβαναν βενζοδιαζεπίνη. Ο κίνδυνος ξεκινούσε από την πρώτη ημέρα συνταγογράφησης του φαρμάκου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εκτός από την κακή πρακτική να χρησιμοποιούν τα φάρμακα αυτά ως πρώτη λύση - αντί για τελευταία - οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα νοσοκομεία τα συνταγογραφούν για πολύ μεγάλες περιόδους, όταν πρέπει να χορηγούνται μόνο λίγες μέρες κάθε φορά.

Πηγή: International Journal of Geriatric Psychiatry, 2017: doi: 10.1002/gps.4821