Νέα έρευνα δείχνει ότι η Νιασίνη (Βιταμίνη Β3) μπορεί να αποτρέψει το μελάνωμα

Κατηγορία Έρευνα
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 07:46 Διαβάστηκε 1344 φορές
online Πέτρος Ε. Ζορμπάνος

Παρόλο που η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα φάρμακο ή συνδυασμός φαρμάκων που να μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά τη θανατηφόρα μορφή του καρκίνου του δέρματος που είναι γνωστή ως μελάνωμα. Ευτυχώς, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη B3, ή αλλιώς νιασίνη, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και πρόοδο της νόσου.

Σε μια μετα-ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Photodermatology, Photoimmunology and Photomedicine, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ενεργή μορφή της βιταμίνης Β3, γνωστή ως νικοτιναμίδη, μπορεί να αποτρέψει το μελάνωμα. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι το νικοτιναμίδιο, γνωστό και ως νιασιναμίδη, ενισχύει την επιδιόρθωση του DNA σε απόκριση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία UV. Το μελάνωμα αρχίζει στα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν μελανίνη, την προστατευτική χρωστική ουσία. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από το φως του ήλιου είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για το μελάνωμα καθώς βλάπτει το κυτταρικό DNA.

Η Diona Damian, συν-συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι το νικοτιναμίδιο αναπληρώνει τα αποθέματα ενέργειας κερατινοκυττάρων ή επιδερμικών δερματικών κυττάρων που μειώνονται από την έκθεση στον ήλιο. Αυτό τους επιτρέπει να επιδιορθώνουν τις βλάβες του DNA πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, το νικοτιναμίδιο μειώνει τη φλεγμονή, η οποία είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο. Αυτό επιτυγχάνεται με την αναστολή της σύνθεσης φλεγμονωδών ουσιών, όπως η ιντερλευκίνη-6 και ο παράγοντας νέκρωσης όγκων άλφα. Επιπλέον, η βιταμίνη B3 συμβάλλει στη μείωση των ανοσοκατασταλτικών επιδράσεων του ηλιακού φωτός στο δέρμα.

Ανακάλυψαν επίσης ότι το νικοτιναμίδιο μπορεί να καταστείλει την αγγειακή μίμηση. Η αγγειακή μίμηση επιτρέπει στο μελάνωμα και σε άλλα καρκινικά κύτταρα να σχηματίσουν σωληνοειδή δίκτυα που μπορεί να μοιάζουν με κανονικά δίκτυα φλεβών. Δεν είναι μόνο σημαντικό για την ανάπτυξη του όγκου, αλλά σχετίζεται επίσης με πιο επιθετικούς όγκους.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η νικοτιναμίδη προκαλεί περισσότερους θανάτους κυττάρων μελανώματος, γεγονός που παρεμποδίζει την ικανότητά τους να εξαπλωθούν και να πολλαπλασιαστούν. Επιπλέον, ρυθμίζει τη δραστηριότητα του sirtuin1, ενός ενζύμου που εμπλέκεται στην ανάπτυξη του καρκίνου. Η βιταμίνη Β3 μειώνει επίσης τη συχνότητα της ακτινικής κεράτωσης, που είναι προκαρκινικές αναπτύξεις που εμφανίζονται σε εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος.

Μια άλλη μελέτη ανακάλυψε επίσης ότι η νικοτιναμίδη προλαμβάνει άλλους καρκίνους του δέρματος. Στη μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 386 συμμετέχοντες και τους έδωσαν είτε εικονικό φάρμακο ή 500 mg νικοτιναμίδη δύο φορές την ημέρα για ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η βιταμίνη μείωσε σημαντικά τα ποσοστά των δύο πιο συνηθισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος - καρκίνωμα βασικών κυττάρων και καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων. Για τα καρκινώματα των βασικών κυττάρων, παρατηρήθηκε μείωση κατά 20%, ενώ υπήρχε μείωση κατά 30% στα καρκινώματα των πλακωδών κυττάρων. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε ανεπιθύμητη ενέργεια με τη λήψη του νικοτιναμιδίου.

 

Άλλα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Β3

Η νιασίνη είναι βασική θρεπτική ουσία όχι μόνο για τα οφέλη πρόληψης του καρκίνου του δέρματος, αλλά για κάθε μέρος του σώματος. Εδώ είναι μερικά ακόμα οφέλη για την υγεία που μπορεί να προσφέρει η βιταμίνη Β3:

  • Βοηθά στην πέψη - Η βιταμίνη Β3 βοηθά στην κανονική λειτουργία του πεπτικού συστήματος, προάγοντας την υγιή όρεξη και το λαμπερό δέρμα.
  • Υποστηρίζει την υγεία του δέρματος - Η νιασίνη βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο. Χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό ορισμένων καλλυντικών προϊόντων για την καταπολέμηση της γήρανσης.
  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας - Η βιταμίνη Β3 βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων και καταπολεμά τις φλεγμονές που προκαλούνται από την αρθρίτιδα.
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων - Η νιασίνη βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα. Επιπλέον, καταστέλλει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές, οι οποίες είναι επιβλαβείς για την καρδιά καθώς σκληραίνουν τις αρτηρίες και εμποδίζουν τη ροή του αίματος.
  • Υποστηρίζει ψυχική υγεία - Τα συμπληρώματα νιασίνης συχνά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαταραχών της διάθεσης, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή. Οι ασθενείς με κατάθλιψη τείνουν να παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε νιασίνη. Η νιασίνη, μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική και φυσική λειτουργία εμποδίζοντας νευρολογικές βλάβες.

Τα τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές νιασίνης περιλαμβάνουν τα ψάρια, τα καρύδια, το κοτόπουλο, τα τεύτλα, τη ζύμη ζυθοποιίας, τα αυγά, τα ψάρια, τα πράσινα λαχανικά και τα άπαχα κρέατα. Δεδομένου ότι είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, μπορεί να ταξιδέψει μέσα από τη ροή του ανθρώπινου αίματος και η περίσσεια μπορεί να απορριφθεί μέσω των ούρων. Μπορεί επίσης να ληφθεί σε στερεή ή υγρή μορφή, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την κατανάλωση κάθε μέρα.

 

Πηγές: CancerSolutions.news