Μην προτιμάτε τις φθηνότερες βιταμίνες !

Κατηγορία Έρευνα
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 08:14 Διαβάστηκε 1223 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Όπως διαπίστωσε νέα έρευνα, όταν πρόκειται για την αγορά βιταμινών, μην ψάχνετε το φθηνότερο: πιθανότατα δεν θα σας ωφελήσει.

Οι πιο δημοφιλείς και φθηνότερες εμπορικές φίρμες βιταμινών και μετάλλων δεν βοηθούν στην πρόληψη των κύριων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δημοφιλείς πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα βιταμίνης D, ασβεστίου και βιταμίνης C δεν είχαν προστατευτικά αποτελέσματα, αν και δεν προκάλεσαν καμία βλάβη, όπως λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι ανέλυσαν προηγούμενα δημοσιευμένα έγγραφα. Αναφέρουν ότι τη μόνη εξαίρεση αποτελούν οι βιταμίνες Β και το φολικό οξύ που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

"Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πολυβιταμίνες και συμπληρώματα, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι δεν υπάρχει κάποιο προφανές πλεονέκτημα", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr David Jenkins.

Εάν δεν μπορείτε να αγοράσετε βιταμίνες υψηλής ποιότητας - επίσης γνωστές ως nutraceuticals - σιγουρευτείτε ότι τρώτε ποιοτικά. Ακόμα και τότε, τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε εξαντλημένο έδαφος ως αποτέλεσμα της εντατικής καλλιέργειας δεν θα είναι τόσο υγιεινά, (εκτός και αν αγοράσετε βιολογικής καλλιέργειας).

Πηγή: Περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, 2018, 71: 2570