Νέα έρευνα ανακαλύπτει ότι φάρμακο για τον καρκίνο βοηθά τους όγκους να αναπτυχθούν

Κατηγορία Έρευνα
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 07:23 Διαβάστηκε 2140 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Ένα σημαντικό φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για τη συρρίκνωση των όγκων στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού, στην πραγματικότητα βοηθά να αναπτυχθούν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αν και χρησιμοποιείται συστηματικά από την έγκρισή της πριν από 11 χρόνια, οι ερευνητές μόλις πρόσφατα ανακάλυψαν ότι η λαπατινίμπη (Lapatinib) θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Σε εργαστηριακές εξετάσεις, ερευνητές από το Ινστιτούτο Francis Crick έδειξαν ότι το φάρμακο βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα και να εξαπλωθούν. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι κλινικές δοκιμές στο φάρμακο έφεραν φτωχά αποτελέσματα, υποστηρίζουν. Παρόλο που το φάρμακο είχε αρχικά επιτυχία, δεν έχει επεκτείνει τη ζωή των ασθενών.

Η λαπατινίμπη υποτίθεται ότι περιορίζει τους προχωρημένους καρκίνους του μαστού που προκαλούνται από περίσσεια HER2, μια πρωτεΐνη που σηματοδοτεί την ανάπτυξη και τη διάσπαση των καρκινικών κυττάρων. Όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αντί να παρεμβαίνει στη σηματοδότηση, το φάρμακο φαίνεται να βοηθάει την HER2 να βελτιώσει τις επικοινωνίες με την HER3, δημιουργώντας ένα «ζεύγος σημάτων» που βοηθάει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Περίπου το 20% όλων των καρκίνων του μαστού πιστεύεται ότι προκαλούνται από μια περίσσεια πρωτεΐνης HER2 (υποδοχέας του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα τύπου 2). Η λαπατινίμπη χρησιμοποιείται συστηματικά σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.

ΠηγήeLife, 2018; 7; doi: 10.7553/eLife.32271.