Το 80% των ηλικιωμένων ασθενών παίρνουν εξιτήριο με λάθος φαρμακευτική αγωγή

Κατηγορία Έρευνα
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 08:34 Διαβάστηκε 1043 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Περίπου τέσσερις στους πέντε ηλικιωμένους ασθενείς παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο με «ακατάλληλη» φαρμακευτική αγωγή.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα σφάλματα συνταγογράφησης ευθύνονται συχνά για το θάνατο ηλικιωμένων ασθενών και εκείνοι που υποφέρουν από σοβαρή αντίδραση θα χρειαστεί να εισαχθούν στο νοσοκομείο τουλάχιστον τρεις φορές πριν αναρρώσουν.

Περίπου οι μισοί ηλικιωμένοι ασθενείς πεθαίνουν αφού τους χορηγηθεί λάθος φάρμακο ή δεν τους δοθεί το φάρμακο που χρειάζονται, λένε ερευνητές από το Βασιλικό Νοσοκομείο του Aberdeen στη Σκωτία.

Στη μελέτη αναλύθηκαν τα αρχεία 259 ασθενών - με μέσο όρο ηλικίας 77 ετών - που είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Χορηγήθηκαν συνολικά 2.411 φάρμακα, που σημαίνει ότι πολλοί είχαν 9 ή περισσότερες συνταγές και το 59% των ασθενών έλαβαν «ακατάλληλες συνταγογραφήσεις», όπως λάθος φάρμακα, και σχεδόν το 70% δεν έλαβαν το φάρμακο που έπρεπε να πάρουν. Κατά τους επόμενους 40 μήνες, περίπου οι μισοί είχαν πεθάνει και οι υπόλοιποι είχαν επανεισαχθεί στο νοσοκομείο τουλάχιστον δύο φορές.

Το συγκλονιστικό αυτό πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο από ό, τι είχε δείξει οποιαδήποτε άλλη έρευνα, λένε οι ερευνητές που χρησιμοποίησαν ένα νέο εργαλείο ανάλυσης.

Σε ξεχωριστή μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας στους τρεις ηλικιωμένους υποφέρει από μια σοβαρή αντίδραση σε φάρμακο μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο. Περίπου τα μισά από τα περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, πράγμα που υποδηλώνει σφάλματα φαρμακευτικής αγωγής.

Στη μελέτη των 1.280 ατόμων, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το κόστος για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 396εκ. λίρες ετησίως και το 90% αυτού σχετίζεται με τις νοσοκομειακές επανεισαγωγές.

Βιβλιογραφικές αναφορές

British Journal of Clinical Pharmacology, 2018, doi: 10.1111 / bcp.13607 & doi: 10.1111 / bcp.13613.