Πόσο «αθώα» είναι τα χάπια για την καούρα;

Κατηγορία Έρευνα
Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 08:07 Διαβάστηκε 1423 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Πολλοί χρησιμοποιούν τακτικά ένα χάπι για την καούρα ή τη δυσπεψία και μερικοί παίρνουν ένα κάθε μέρα μετά το γεύμα. Όμως, αυτή η συνήθεια κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι για την υγεία μας. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, τα φάρμακα αυτά που είναι γνωστά ως αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs), αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που παίρνουν τα φάρμακα αυτά τακτικά για ένα έτος ή περισσότερο αυξάνουν τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου κατά 25%.

Καθώς κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο γράφονται περισσότερες από 50 εκατομμύρια συνταγές για τη θεραπεία προβλημάτων όπως έλκη, καούρες και γαστρεντερικά προβλήματα, αυτό υποδηλώνει ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι υπεύθυνα για πολλές χιλιάδες ανεξήγητους θανάτους. Μάλιστα, τα φάρμακα αυτά διατίθενται στο φαρμακείο χωρίς συνταγή.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων προκαλούν σοβαρές νεφρικές βλάβες, κατάγματα και ακόμη και άνοια και τώρα ο ξαφνικός και πρόωρος θάνατος πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των κινδύνων που σχετίζονται με τη λήψη τους.

Ο επικεφαλής ερευνητής Ziyad Al-Aly δήλωσε: "Οι άνθρωποι έχουν την ιδέα ότι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι πολύ ασφαλείς επειδή είναι άμεσα διαθέσιμοι, αλλά υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι από τη λήψη τους, ιδιαίτερα για μεγάλες χρονικές περιόδους".

Η ερευνητική του ομάδα έκανε την ανακάλυψη αυτή όταν συνέκριναν τα ιατρικά αρχεία περίπου 275.000 χρηστών του φαρμάκου έναντι 75.000 ασθενών που λάμβαναν H2-ανταγωνιστές, μια άλλη κατηγορία φαρμάκων που σχεδιάστηκε επίσης για να μειώνει την καούρα.

Τα φάρμακα υποτίθεται ότι λαμβάνονται για σχετικά σύντομα χρονικά διαστήματα, και σίγουρα όχι για περισσότερο από δύο μήνες, αλλά πολλοί άνθρωποι τα παίρνουν καθημερινά για χρόνια ως μέρος του καθημερινού τους διατροφικού προγράμματος και συχνά μετά από ένα γεύμα.

Παρόλο που οι μη συνταγογραφούμενες μορφές φαρμάκων δεν είναι τόσο ισχυρές όσο οι αντίστοιχες συνταγογραφούμενες, εξακολουθούν να περιέχουν τις ίδιες ενώσεις και δεν υπάρχει τρόπος να παρακολουθεί κανείς πόσο συχνά ή για πόσο χρονικό διάστημα τις παίρνει.

 

Πηγή: BMJ Open, 2017; http://dx.doi.org/10.1136/bmjopen-2016-015735