Ένας στους τρεις ανθρώπους παίρνουν φάρμακα που προκαλούν κατάθλιψη.

Κατηγορία Έρευνα
Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 10:52 Διαβάστηκε 1741 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Ένα στα τρία συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνουν οι άνθρωποι κάθε μέρα μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας - και όμως κανείς δεν φαίνεται να έχει επίγνωση των κινδύνων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Περισσότερα από 200 από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα (π.χ. φάρμακα καρδιάς, παυσίπονα, χάπια δυσπεψίας) συνδέονται με παρενέργειες όπως η κατάθλιψη ο αυτοκτονικός ιδεασμός. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις ανθρώπους παίρνει άθελά του ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα ψυχικής υγείας, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Ο κίνδυνος μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι λαμβάνουν ταυτόχρονα περισσότερα από ένα φάρμακα. Η κατάθλιψη έχει επηρεάσει περίπου το 15% των ανθρώπων που παίρνουν τρία ή περισσότερα φάρμακα, το 9% από αυτούς που παίρνουν δύο φάρμακα και το 7% από αυτούς που παίρνουν μόνο ένα φάρμακο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη χρήση φαρμάκων σε περισσότερους από 26.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ για διάστημα εννέα ετών και ανακάλυψαν ότι παρόμοια εξέλιξη παρατηρείται στα ποσοστά αυτοκτονίας σε ανθρώπους που έπαιρναν ένα ή περισσότερα φάρμακα.

Ακόμη και τα φάρμακα που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή - όπως τα παυσίπονα ή τα φάρμακα κατά της δυσπεψίας - μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας και κατάθλιψης, προειδοποιούν οι ερευνητές. Τα φάρμακα δεν κάνουν μόνο τον ασθενή να αισθάνεται κατάθλιψη - μπορεί να οδηγήσουν σε κλινική διάγνωση κατάθλιψης που μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά τους σε συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών, λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Dima Qato.

Οι συνταγογραφήσεις για τα 200 φάρμακα που συνδέονται με την κατάθλιψη και την αυτοκτονία αυξήθηκαν κατά 3% τα τελευταία χρόνια, ενώ η χρήση φαρμάκων για τη δυσπεψία, όπως οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων και οι ανταγωνιστές H2, διπλασιάστηκε.

Λίγα από τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη και αυτοκτονία απαριθμούν τις πιθανές παρενέργειες και έτσι ούτε ο γιατρός που συνταγογραφεί ούτε ο ασθενής έχουν επίγνωση του αυξημένου κινδύνου. "Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτά τα φάρμακα, όμως πολύ λίγα από αυτά έχουν προειδοποιητικές ετικέτες", δήλωσε η Dr Qato.

Πηγή: JAMA, 2018; 319: 2289