Νέα έρευνα για την αιτία που προκαλεί διαβήτη (τύπου 2)

Κατηγορία Έρευνα
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 08:14 Διαβάστηκε 909 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Ο διαβήτης τύπου 2 περιγράφεται συχνά ως ασθένεια της αντίστασης στην ινσουλίνη και των αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όμως νέα έρευνα δείχνει ότι η πραγματική αιτία θα μπορούσε να σχετίζεται περισσότερο με τα μόριά μας. Εάν είναι αλήθεια, το συμπλήρωμα διατροφής L-carnosine μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να αναστραφεί το πρόβλημα.

Κάτω από τα συνηθισμένα συμπτώματα, αυξάνονται τα επίπεδα μεθυλογλυοξάλης (MG), ενός μεταβολίτη γλυκόζης που είναι παραπροϊόν της κυτταρικής δραστηριότητας, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία.

Άρχισαν να υποπτεύονται ότι υπήρχε κάτι ακόμα που συνέβαινε στον οργανισμό των διαβητικών όταν διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς συνέχιζαν να εμφανίζουν όλα τα συνηθισμένα συμπτώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της διαβητικής βλάβης στα νεύρα και τα νεφρά τους, ακόμα και όταν τα επίπεδα σακχάρου τους είχαν πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι διαβητικοί συνήθως έχουν αυξημένα επίπεδα μεθυλογλυοξάλης και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τη βλάβη και όχι οι συνηθισμένοι ύποπτοι που είναι η αυξημένη γλυκόζη και η αντίσταση στην ινσουλίνη, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η θεωρία έχει αποδειχθεί σε δοκιμές στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα. Όταν τους χορηγήθηκε μεθυλογλυοξάλη με την τροφή τους, οι αρουραίοι άρχισαν να αναπτύσσουν τυπικά σημάδια διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν κάτι παρόμοιο όταν πραγματοποίησαν δοκιμές σε μύγες φρούτων. Όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν το ένζυμο που διαλύει την μεθυλογλυοξάλη, οι μύγες άρχισαν να γίνονται γρήγορα ανθεκτικές στην ινσουλίνη.

Ενώ τα επίπεδα μεθυλογλυοξάλης μπορεί πράγματι να είναι η αληθινή αιτία του διαβήτη, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί τα επίπεδα αυξάνονται εξαρχής.

Ωστόσο αν έχουν δίκιο, το συμπλήρωμα L-carnosine μπορεί να είναι η λύση, λέει ο Mark Turner, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent. Αναστέλλει το σχηματισμό των μορίων που σχηματίζονται από τη γλυκόζη και τα λιπαρά οξέα - γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεθυλογλυοξάλη μπορεί να ανήκει στην κατηγορία αυτή. Οι πρώτες δοκιμές υποστηρίζουν την ιδέα. Σε μία δοκιμή, η L-καρνοσίνη μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και εμπόδισε τις επιπλοκές που συνδέονται τυπικά με τον διαβήτη.

 

Πηγές:

Cell Metabolism, 2018; doi: 10.1016/j.cmet2018.02003;