Η χημική βιομηχανία μπλοκάρει αναφορές για συνδέσεις με τον καρκίνο

Κατηγορία Έρευνα
Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 07:36 Διαβάστηκε 1541 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Μια κρίσιμη έκθεση σχετικά με τους κινδύνους της φορμαλδεΰδης που βρίσκεται στα δομικά υλικά (όπως το κόντρα πλακέ και η μόνωση από αφρώδες υλικό) έχει αποκρυφτεί από τη χημική βιομηχανία. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ καθυστέρησε την κυκλοφορία των εγγράφων που συνδέουν αυτή τη χημική ουσία με τη λευχαιμία καθώς και με άλλους καρκίνους.

Κορυφαίοι ειδικοί της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος αρνήθηκαν να ελέγξουν τη μελέτη - που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει στο κοινό μετά από έντονη άσκηση πίεσης από ομάδα αντιπροσώπων του κλάδου, από το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας.

Παρόλο που η φορμαλδεΰδη συνδέθηκε με διάφορους καρκίνους στο παρελθόν, το συμβούλιο ανησυχούσε ιδιαίτερα για τις τελευταίες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να προκαλέσει λευχαιμία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο ανακάλυψε την καθυστέρηση, υποψιάζεται ότι η πίεση προέρχεται επίσης απευθείας από τον φιλικό προς τις επιχειρήσεις Λευκό Οίκο, ο οποίος είχε προηγουμένως επίσης επικρίνει την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος για μια έκθεση σχετικά με τη μόλυνση των δημόσιων υδάτινων αποθεμάτων από χημικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του Teflon και αντιπυρικών υλικών. Και πάλι, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος μπλόκαρε τη δημοσίευση της έκθεσης όταν σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι θα είχε προκαλέσει "έναν εφιάλτη στις δημόσιες σχέσεις". 

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος εργάστηκε για την τελευταία έκθεση για οκτώ χρόνια μετά την επίκριση από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών ότι επέτυχε να δείξει «σαφείς συνδέσεις» μεταξύ του χημικού και της λευχαιμίας, μολονότι δέχτηκε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο της μύτης και του λάρυγγα.

Όταν η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος παρουσίασε ένα προσχέδιο της έκθεσης τον περασμένο Ιανουάριο, το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας δήλωσε ότι η σύνδεση με τη λευχαιμία ήταν «επιστημονικά αδικαιολόγητη».

Πηγή:  Reuters, May 24, 2018.