Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα πέφτει "δραματικά" πέντε χρόνια μετά την διακοπή του καπνίσματος

Κατηγορία Έρευνα
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 13:07 Διαβάστηκε 913 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Καλά νέα για τους πρώην καπνιστές: είναι μύθος ότι οι πνεύμονές σας δεν ανακάμπτουν ποτέ. Στην πραγματικότητα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα πέφτει δραματικά πέντε χρόνια μετά την διακοπή του καπνίσματος.

Η ανακάλυψη θα δώσει περαιτέρω κίνητρα στους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, λένε οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt. "Αν καπνίζετε, τώρα είναι μια καλή στιγμή να σταματήσετε", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Hilary Tindle.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 8.907 συμμετεχόντων στη μελέτη Framingham Heart Study, η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 34 ετών. Την εποχή εκείνη, 284 άτομα εμφάνισαν καρκίνο του πνεύμονα, 93% από τους οποίους ήταν καπνιστές και είχαν καπνίσει τουλάχιστον 20 τσιγάρα την ημέρα για 21 ή περισσότερα χρόνια.

Ωστόσο, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 39% μετά από έξι χρόνια μετά την διακοπή και ο κίνδυνος εξακολούθησε να μειώνεται τα επόμενα χρόνια, παρόλο που ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα ήταν ακόμα τριπλάσιος μετά από 25 χρόνια σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Τέσσερις από τις δέκα περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα εμφανίστηκαν σε βαριούς καπνιστές που είχαν σταματήσει το κάπνισμα πριν από 15 χρόνια.

Πηγή: JNCI: Journal of the National Cancer Institute, 2018; doi: 10.1093/jnci/djy041