Έρευνα: 200.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από ιατρικά λάθη

Κατηγορία Έρευνα
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 08:55 Διαβάστηκε 822 φορές
online Ιορδάνης Βελισσάρης

Νέα μελέτη ανακάλυψε ότι περίπου 200.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω κάποιου ιατρικού λάθους και αυτά τα λάθη είναι πιθανότερο να συμβούν όταν ο γιατρός υποφέρει από το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης.

Είναι μια αποτυχία ολόκληρου του ιατρικού συστήματος που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών, λένε ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Στάνφορντ.

Οι γιατροί που είναι εξαντλημένοι ή υποφέρουν από το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης (burnout) έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κάνουν ένα λάθος που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Σε μια έρευνα 6.695 γιατρών, σε ποσοστό 55% δήλωσαν ότι είχαν υποστεί πρόσφατα συμπτώματα εξάντλησης και εξουθένωσης και το 10% από αυτούς παραδέχτηκε ότι έκανε τουλάχιστον ένα σημαντικό ιατρικό λάθος τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ήταν επίσης τέσσερις φορές πιο πιθανό να συμβεί κάποιο σοβαρό ιατρικό λάθος στις κλινικές και τις ιατρικές μονάδες που είχαν χαμηλούς βαθμούς ασφαλείας, όπως βαθμολογήθηκαν από τους γιατρούς. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο ρυθμός ιατρικών λαθών τριπλασιάζεται σε καλά οργανωμένες και ασφαλείς μονάδες αν ο γιατρός έχει εξαντληθεί, αναφέρουν οι ερευνητές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εργασιακή εξουθένωση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας για την ασφάλεια των ασθενών.

Η εργασιακή εξουθένωση του γιατρού αποτελεί πια «εθνική επιδημία», λένε οι ερευνητές, που επηρεάζει τους μισούς γιατρούς. Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα εξάντλησης και αισθήματα μειωμένης αποτελεσματικότητας.

Οι γιατροί που αντιμετωπίζουν εργασιακή εξουθένωση έχουν διπλάσια πιθανότητα να σκεφτούν την αυτοκτονία.

 

ΠηγήMayo Clinic Proceedings, 2018; doi: 10.1016/j.mayocp.2018.05.014.