Τα κοινά παυσίπονα αλλάζουν τον εγκέφαλο

Κατηγορία Έρευνα
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 10:34 Διαβάστηκε 2263 φορές
Τεύχος 90 Ιορδάνης Βελισσάρης

Μετά από αρκετή χρήση παυσίπονων, οι άνθρωποι συχνά υποπτεύονται ότι αυτά ευθύνονται για διάφορα προβλήματα υγείας - και ίσως να έχουν δίκιο. Μία μελέτη ανακάλυψε ότι ακόμη και τα καθημερινά μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και μειώνουν την ενσυναίσθηση για τους άλλους.

Τα συνήθη παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη, η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη μεταβάλλουν την ευαισθησία στις οδυνηρές εμπειρίες, καθιστούν τον χρήστη λιγότερο συναισθηματικό και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

Τα ευρήματα είναι «ανησυχητικά», δήλωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, και οι υπεύθυνοι για την υγεία πρέπει να ενημερώνονται για την πιθανή βλάβη που θα μπορούσαν να κάνουν τα φάρμακα αυτά - κανένα από τα οποία δεν χρειάζεται συνταγή.

"Οι καταναλωτές υποθέτουν ότι όταν παίρνουν ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον πόνο, θα ανακουφίσουν τα σωματικά τους συμπτώματα, αλλά δεν περιμένουν ευρύτερα ψυχολογικά αποτελέσματα", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Kyle Ratner.

Σε μια ανασκόπηση των προηγουμένως δημοσιευμένων μελετών, οι ερευνητές λένε ότι τα παυσίπονα θολώνουν τη διάκριση μεταξύ σωματικού και κοινωνικού πόνου. Δεν προκαλούν απλώς πόνο, μπορούν επίσης να εμποδίσουν την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται ένα άλλο άτομο και να αισθάνονται τον συναισθηματικό και φυσικό πόνο του ατόμου», λένε οι ερευνητές.

(Πηγή: Policy Insights from the Behavioral and Brain Sciences, 2018; 1-8)